sandine Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Zimus je bio dobar Primitivo, mislim da je bio oko 900 rsd. Nadam se da ga ima jos pa da popunim zalihe pred zimu.Srecom idem u pred novu godinu u Zagreb i imam nameru da kupim ovo My linkCena oko 1400 rsd.
kepa Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Uzivajuci citajuci postove o vinu na PPP forumu,odlucih da se i ja "ubacim". :) Posto odlazim cesce u Zagreb,imam prilike da u vinotekama kupim nesto buteljica spanskih i hrvatskih vina.E sada sam na slatkim mukama, sta prvo "naceti"?Molim za sugestije,cenjene vinopije.Plavac VisDubokovic 2718,HvarCruor 2006,PrioratPERELADA 5 FINCAS RESERVA 2005,Emporda Prosle nedelje sam u Zurichu na sajmu vina bio na standu komsija i probao ovo drugo sa slike 2718, kao i njegovo top vino sa crnom etiketom. Dobra su vina, precenjana ali ok tako je to kod nas Srba i Hrvata preterujemo sa cenama. Roxanic je pored ova dva bio dobar, i jos jedno ali ne mogu da se setim imena, moram da pogledam na fotoaparatu ali me sad mrzi. Ostalo je lose, razni plavci malci, dingaci i ostalo je bas slabo. Dosta neizbalansiranih vina, prenaglaseno drvo, vina u padu...Sto se Spanaca tice Pereladu preskoci slobodno, ovo iz Priorata nisam probao. Ako hoces preporuku za Spaniju salji mi pm, ipak radim sa njima pa znam dosta.
aram Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 evo i kepe :)skupio nas indi sve polako. nego, stavi te preporuke za spance i javno, valjda nisu tajna?
kepa Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 zaboravih, hvala indiju sto je zivnuo temu :D sto se preporuke za Spaniju tice naravno da nije tajna i da moze i javno da se stavi:od belih preporucujem BASA 2010 Verdejo u kupazi sa Sauvignonom i Viurom, sveze, mineralno, odlicno vino za svaki dan. Vino proizvodi Telmo Rodriguez jedan od najpoznatijih spanskih vinara. http://www.telmorodriguez.com/Od istog proizvodjaca GABA DO XIL, 100% Godello, interesantno vino, obavezno treba probati i edukovati se, nesto novo kod nas. Na nosu kruska, dinja,jasmin, mineralno,intenzivno, lepe kiselina 89 Parker.OSSIAN 2009 najbolje belo vino Spanije poslednjih par godina. Vino pravi Pierre Millemann jedan on najpoznatijih svetskih vinara, radi u Roamane Conti i kao savetnik za gomilu vinarija. 180 godina stari vinogradi, Verdejo, 8 meseci francuski hrast. Burgundy stile. Stize za 10-ak dana kod nas.http://www.organicwinejournal.com/index.php/2009/12/ossian-winery-spain/http://ipvinhos.com/?p=FF6&op=VFdwTk1FOVVVVEZPVkZGNlRsRTlQUT09&id=VmtkMFUxUnJNVVpOVlZaVlYwZDRUMWxYTVU1bGJGSjBZMFp3VGxGVU1Eaz0=&l=encrvena:Pruno 2009, Ribera del Duero, Tempranillo 90% i Cabernet 10%, 12 meseci francuski hrast, 91 Parker, rubin crvene boje, kupina i borovnica na nosu, kompleksno, ima i zacinskih aroma, srednjeg tela, vocno, lepe kiseline, izblansirano, lepa zavrsnica, elegantno.Finca Villacreces 2006,Ribera del Duero, Tempranillo 86%, Cabernet 10%, Merlot 4%, 16 meseci francuski hrast, 94 Parker, arome crvenog voca i zacina, kompleksno i elegantno na nosu, puno telo, vocne note, moka, kakao, duga zavrsnica.Oba vina iz vinarije koja pravi odlicna vina, elegantna, pitka, imaju po meni jedno od najboljih vina Rioje MALPUESTO, takodje imaju i vinariju u Toro regiji sa odlicnim vinima.GAGO 2008, Toro, gore pomenuti Telmo, 100% Tinta de Toro, 12 meseci francuski hrast, jako, mocno vino, prethodne berbe su bile vise tradicionalni stil iz Tora, od ove je promenjeno, pitkije, elegantnije, voce, zemlja, pecurke na nosu.ANTONIO MORAL 2007,Ribera del Duero, cist Temparnillo, 14 meseci u francuskom hrastu star dve godine od PINGUSA, mala proizvodnja 7000 boca,butik vinarija, vinogradi 40 godina stari, na nosu dominiraju note kafe, herbalni tonovi, crvenovoce, punog ukusa, kompleksnih aroma voca, zacina, crne cokolade, svze, pitko lepe zavrsniceVALLEJONDO 2006, Ribera del Duero, vinograd pored PINGUSA star 100 godina, cist Tempranillo, odlezavalo 24 meseca novom francuskom hrastu, kompleksnog mirisa, note dima, zacina, minerala koji dolaze od starih vinograda, crvenog voca. Snazno vino, punog ukusa voca, cokolade, kafe, duga zavrsnica, potrebno dekantiranje jer vino ima 15% alkohola, odlicno je izbalansirano. 3000 boca proizvodnjaAALTO 2008 stize za 10-ak dana, Ribera del Duero, cist Tempranillo, 95 Parker, 24 meseca francuski i americki hrast, kompleksnih aroma ljubicice, zacina, lavande, espresa, voca, dima, jako kompleksno na ukusu voce, cokolada,kafa, mineralne i zacinske note, odlicno izbalansirano, lepi tanini, vino pravi Mariano Garcia koji je radio Vega Siciliu 30godina, novo kultno vino Spanije. Od njih ima i AALTO PS 2006 i 2008, to im je top vino, pravi se samo u najboljim godinama, probrana je berba, ali je i cena jaka.Od ostalih na trzistu kod nas HECULA je dobro vino, odlican value for money, ali je to Monastrel koji ima izrazenu kiselinu pa to mnogima ne odgovara, od iste kuce odlicno vino je MIRA SALINAS, kupaza Monastrel, Cabernet, Alicante Boushet, jako vino, 20 meseci francuski hrast, voce, lepe kiseline.Baltasar cista Garnacha, pitko, zacinsko, vocno, vec se o tome pisalo. Ima i onih vina Antonio Banderasa ali je to za mene mnogo moderan stil, amrikanac dominira. Pesquera Crianza je poznato ime ali je vino iz godine u godinu sve losije, prave ga da se dopadne Amerima, to im je glavno trziste, tanko za mene. U poslednjem Decanteru na ocenjivanju Ribere 2007 medju 2 najgore ocenjena sa jednom zvezdicom.O Albaliju, raznim Orizama ne bih torsio reci. Nadam se da je bilo dovoljno!
kepa Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 (edited) Kepo, kolko je Mauro u Beogradu?Sad videh, raspisao sam se mnogo. Nema ga jos kod nas, radim na tome da ih bude sto pre. Treba to prodati dole. Od istog tipa je AALTO i AALTO PS sve to radi Mariano Garcia a ANTONIO MORAL i VALLEJONDO radi enolog koji Marianu pomaze u AALTU i MAURU, kao i Sissecku za PINGUS. Edited November 13, 2011 by kepa
kepa Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Slobodno napisi gde to moze da se kupi u Beogradu. Ranije sam imao averziju prema spanskim vinima, zasnuvanu na ponudi kod nas. Potpuno sam promenio misljenje nakon sto sam probao neka od vina koja preporucujes.skroz si u pravu, ranije su se uvozila losa spanska vina kod nas (Albali, Orize, Yuga...) koja su bila preskupa, sa marzama 300%poslednjih par godina ima par uvoznika koji su krenuli da rade ono sto valja, ovde u Svici a i kod Nemaca su to najprodavanija vinaova sto sam ja pomenuo imas u novoj vinoteci na NBG-u Casa del Vino u Bul. Zorana Djindjica, preko puta vagon restorana. Firma koja drzi vinoteku uvozi i neka od ovih vina sto sam pomenuo a imaju i ova vina sto ja radim.
yolo Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 spanci i portugalci su brutalno podigli standarde poslednjih godina. sinoc sam bio na veceri gde je pored nas sedeo covek koji je vodeci uvoznik dobrih portugalaca u srbiji i poslao je za nas cini mi se cetiri dekantera na probu, manje vise uvek je bila ista reakcija -neverica kakvo se vino danas pravi u portugalu u klasi cene 15-25e u beogradu, a nisam bio sam pa da se palim bezveze, isto su reagovali ozbiljni kolekcionari ozbiljnih francuza (tzv vinski snobovi)...basa je ovo leto ovde bila prihvacena kao THE belo vino za ovu sezonu, a u drugoj polovini godine mu se pridruzio italijanski pecorino iz abruzza, ne pitajte me za podrum ili slicno, video sam ga samo u 1 vinariji u beogradu - na Nbg prekoputa Hypo banke u Bul Z.Dj, 1200 din (tako da je bolji biz da se pije u dijagonali za 1800) i siguran sam da je jedini pecorino koji moze da se kupi u bgd....
yolo Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 ova sto sam ja pomenuo imas u novoj vinoteci na NBG-u Casa del Vino u Bul. Zorana Djindjica, preko puta vagon restorana. Firma koja drzi vinoteku uvozi i neka od ovih vina sto sam pomenuo a imaju i ova vina sto ja radim.to je ta na koju mislim, ima ta kepina spanska vina a ima i odlican izbor italijana, probran da ne bude peglanje po usima a kvalitet, pomenuti pecorino
kepa Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 spanci i portugalci su brutalno podigli standarde poslednjih godina. sinoc sam bio na veceri gde je pored nas sedeo covek koji je vodeci uvoznik dobrih portugalaca u srbiji i poslao je za nas cini mi se cetiri dekantera na probu, manje vise uvek je bila ista reakcija -neverica kakvo se vino danas pravi u portugalu u klasi cene 15-25e u beogradu, a nisam bio sam pa da se palim bezveze, isto su reagovali ozbiljni kolekcionari ozbiljnih francuza (tzv vinski snobovi)...basa je ovo leto ovde bila prihvacena kao THE belo vino za ovu sezonu, a u drugoj polovini godine mu se pridruzio italijanski pecorino iz abruzza, ne pitajte me za podrum ili slicno, video sam ga samo u 1 vinariji u beogradu - na Nbg prekoputa Hypo banke u Bul Z.Dj, 1200 din (tako da je bolji biz da se pije u dijagonali za 1800) i siguran sam da je jedini pecorino koji moze da se kupi u bgd....Nisu oni podigli standarde, nego su tek sad krenula kod nas da se uvoze dobra vina iz Spanije i Portugala, a i nasi konzumenti su polako krenuli da kapiraju sta su dobra vina za ok pare. Radili su Zoki i Zeljko uvek dobra vina ali dok to dopre do nasih "strucnjaka" i konzumenata treba se oteliti. Kod nas i dalje misle da su Italijani najbolji a ovi ih siju u prodaji na ozbiljnim vinskim trzistima (Svica, UK, Nemacka). Jbg Srbi ce i dalje da svrsvaju na Sardone, Aurelius, Bozu, Malvazije, Italijane... Ne kazem da su sva ta vina losa, ima i tu dobrih vina.
yolo Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 taj roxanich kog si probao, da nije superistrian?
aram Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 ovde u Svici a i kod Nemaca su to najprodavanija vinaslobodno preporuci i ponesto sto nema u bg-u, za nas sirote dijasporce :Da budem potrazio i ova, ponesto sam cini mi se i vidjao tu i tamo.PS: posto su ta Albali u Srbiji, ovde su oko 4-5 evra i cine mi se pristojnim za tu cenu? mislim nisu mi bas prvi, pa ni drugi izbor, al jebi ga, ima ih u svakom supermarketu ...
kepa Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 taj roxanich kog si probao, da nije superistrian?Ne, nije bio superistrian vec Teran 2006 a od onog Dubokovica je vino Medvid 2007 sa crnom etiketom. Dobar je za mene bio Gracin 2008 Babic. Probao i toliko hvaljeni Zlatan Plavac Grand cru, Sveta nedelja 2007 i iskreno mi nije jasno toliko odusevljenje ovim vinom.Interesantan je Mare Postup 2008 od Mrgudica.
yolo Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Probao i toliko hvaljeni Zlatan Plavac Grand cru, Sveta nedelja 2007 i iskreno mi nije jasno toliko odusevljenje ovim vinom.pa ono, vinograd pod nagibom 80 stepeni, magarac lomi noge dok barba bere plavac, taj rad.....
kepa Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 slobodno preporuci i ponesto sto nema u bg-u, za nas sirote dijasporce :Da budem potrazio i ova, ponesto sam cini mi se i vidjao tu i tamo.PS: posto su ta Albali u Srbiji, ovde su oko 4-5 evra i cine mi se pristojnim za tu cenu? mislim nisu mi bas prvi, pa ni drugi izbor, al jebi ga, ima ih u svakom supermarketu ...E, vidis taj Albali je u Srbiji 2009 godine bio oko 1100 dinara. A u kojoj si ti zemlji dijasporac, mozda znam gde mozes da pronadjes ova vina?
Recommended Posts