Jump to content
IGNORED

Strana vina

Zverilla

Recommended Posts

Posted
Pa da.Od sad kupujem samo ono vino u plastici od 5 l sa nalepljenim "Srećna slava, domaćine!" pa ga pred dolazak gostiju pretočim u neku zajebanu flašu.
Malo se osecam tugaljivo da se ovde poteze 1 Guardian pored zivog mene. :D
Posted

pa da. isto vazi i za mnoge druge stvari u zivotu gde je otprilike osvojen neki pristojan nivo za entry level. automobile, audio uredjaje i tome slicno. pogotovo sto vecina konzumira vino u uslovima nekakve socijalizacije pa ima dosta toga sto zapravo moze da skrene paznju sa nekakve forenzicke analize ukusa na koju vecina ionako nije navikla sem bazicne reakcije da je kiselo, slatko, pitko, mirisljavo. mogu tome da dodam da sam se poslednji put zapio uz portugalsko belo iz trolitarskog tetrapaka, mislim da kosta 600 din kod uvoznika, bolje je mislim od 97% domace ponude bez obzira na cenu, i savrseno odradjuje rabotu.

• 1 month later...
Posted (edited)

"Poznavaoci vina" su jedna prilično dosadna sorta, tako reći sekta. Nekoliko puta su mi pridavili ugođaj tokom nekih večera, i jedini lek je tada zauzeti stav čudaka, iako se tako čovek ogradi i od ostalih gostiju. Sav taj teror o određenoj temperaturi i metaforički opisi kvalietta liče na one šarlatane dizajnere i kreatore koji selebritijima maznu lovu a onda im isporuče kuću sa crnim zidovima (minimalizam) ili se gospođa pojavi s kompletom timpana na glavi.Dakle, prošle godine sam nekoliko meseci bio u inozemstvu, i u robnim kućama kupovao jeftina čileanska i argentinska vina. (Američki proizvođači su pustili buvu da vino mora da bude skupo da bi bilo dobro.)

Edited by kud_genijalci
Posted (edited)
mogu tome da dodam da sam se poslednji put zapio uz portugalsko belo iz trolitarskog tetrapaka, mislim da kosta 600 din kod uvoznika, bolje je mislim od 97% domace ponude bez obzira na cenu, i savrseno odradjuje rabotu.
ako je bilo u kutiji sa onom slavinicom - to uopste nisu losa vina. poznajem bas dosta portugalaca i oni mi kazu da to cesto kupuju za proslave: unutra se sipa vino koje ide i u (solidne) flase, ali po nizoj ceni jer stede na ambalazi i transportu.a kod vina na kraju uvek presudi subjektivni ukus, i to ne samo kod laika. npr na cuvenom glasanju u parizu je Château Mouton-Rothschild kod nekih "strucnjaka" bio prvi, kod nekih poslednje plasirani. tolko o objektivnosti. Edited by Zverilla
Posted (edited)

naravno sa slavinicom, pristojno vino. predlazem da sipamo u flasu od najskupljeg aleksandrovica, onu u koju ide tekucina koju je osvestao duh kralja petra, ruka ratka mladica i mosti simeona mirotocivog pa da idemo na blajnd test:)

Edited by gazza1
  • 4 months later...
Posted (edited)
a kod vina na kraju uvek presudi subjektivni ukus, i to ne samo kod laika. npr na cuvenom glasanju u parizu je Château Mouton-Rothschild kod nekih "strucnjaka" bio prvi, kod nekih poslednje plasirani. tolko o objektivnosti.
Nije to bas uvek merilo (anegdote sa glasanja*). Malo se preteruje u zadnje vreme sa tim relativizacijama (videti ispod). Ovde Jamie Goode vrlo lepo (i naucno) pise o tome kako dozivljaj vina ne zavisi samo od toga sta je u casi, vec od nase interakcije sa vinom. (Tekst je malo duzi, ali koga zanima, vredi).Nedavno je u Timesu objavljen provokativan clanak o pivu koji je tvrdio kako je ljubiteljima vina "ispran mozak". *(Takodje) nedavno je na nekom americkom TV programu bila "namestaljka", gde su skuplja vina sipali u flase od jeftinijih, i obratno. I naravno, nekoliko eksperata se navuklo. Pojedini su od toga napravili veliko cudo, otprilike dokazano je da je to sve isto, eksperti i neznalice, dobra i losa vina. U stvari je samo "dokazano" da je stvar u interakciji. Edited by Indy
Posted

Jes da imam osecaj da kacim ove linkove ni za koga, ali nije bitno... 'ajd jos ovaj.The False Promise of Cheap WineInteresantan clanak (u neka druga vremena bi se o tome i polemisalo, ali valjda ovde vise nema ko to da radi).

Posted

ne kacis ni za koga, ali ovaj tekst jeste pisao vinski snob. pricing vina je iskljucivo u dimenziji - prodaj za najvise koliko mozes da izvuces - tako da je racionalno razmisljanje o troskovima besmisleno. ono sto bih stvarno voleo da znam je proizvodna cena kasiljera na izlazu iz fabrike. ako je veca od $0.50, pojescu flasu. sto ga ne sprecava da kosta 9E u srbiji.

Posted

U pravu si. Drugo, mada ne znam precizno cenovnu politiku Bronco vinarije, poznato je da velike korporacije imaju nacina da ekonomski posluju i ako odredjenu liniju proizvoda prodaju cak ispod cene kostanja.Veliki broj ljudi koji zive od pisanja o vinu (npr. brojni Masters of Wine koje pratim na twitteru) i ovih sto su u marketingu vina nisu bas dobro primili (eufemizam) ovih nekoliko stvari koje sam pomenuo iznad (i koje su pomenute na linkovima).Moze biti da na delu vidimo i produzenu ekonomsku krizu (posebno u USA, a sad i u EU). "Sudbina" vina kao proizvoda dosta tesno vezana sa ekonomskom situacijom u datoj zemlji (svetu).Da dodatno zasole corbu, nedavno su se i Kinezi pojavili sa nekim vinom bordo stila koje je dobilo neku prestiznu svetsku nagradu (mrzi me sad da kopam za tim). Samo su oni falili :D

Posted

Jos nesto sasvim drugacije, ne znam da li je neko vec pominjao pricu na forumu, ali jedan od ovih novih dobitnika nobela za fiziku (za svemir sto se ubrzano siri u 3pm) je, onako usput, vinar, specijalizovan za burgundac. 1185229.jpgKaze da mu je lakse da skapira kosmologiju, nego Pinot noir :D

Posted

Indy! i ja da se nekome obradujem najzad!:wub:nego sta, nego ima ko da cita, samo ti udri :)pohlepica i nedojebanost su vecni. samo treba imati na umu da, gotovo sigurno, nesto sto dobro ide nece da traje dugo, a kamoli ne vecno. o tome sta se i u kojoj meri gubi kad se magla razidje, treba da razmislja onaj ko maglu prodaje.iz perspektive srbije i njenog sumanutog trzista, nema bas nekog smisla diskutovati o ovome, jer smo odavno zakljucili da je sve precenjeno.sasvim sigurno u obe kategorije, skupo/jeftino, ima svega, pitanje je na sta ces da naletis i koliko si spreman da se otvoris, a kako nije u pitanju coca-cola, nema garancije i ne znas sve dok ne probas i zaplaces dal od miline ili od besa.licno podrzavam isprazna snobovska stremljenja, svaciji izbor da baci sopstvene pare i da, generalno, svojom snobovstinom i pokondirenoscu zabavi nas prostake, da ne kazem plebs:P mene trenutno zanimaju anonimna, amaterska vina po principu: od kuce do kuce-guc, guc, samo sto nemam nefinansijskih uslova za to.na stranu sto nisam sigurna da bi veliko vino ostalo veliko ako bi se pilo redovno, cak i u slucaju da ni za milimetar ne menja ni jednu od karakteristika, sto je nemoguce.previse je faktora u igri kad je u pitanju vino.p.s. otkricu vam da mi aleksandrovic vise uopste nije zanimljiv, sad me fascinira jelic:fantom::lol:

Posted

cru, tebi se covek ne stigne ni obradovati, oma napravis neki belaj :P

Posted
cru, tebi se covek ne stigne ni obradovati, oma napravis neki belaj :P
To je vid'la od mene.Hvala narode sto oziveste topik.
Posted

a trezna sam! al moguce je da drugi nisu :lol: