yolo Posted March 23, 2010 Posted March 23, 2010 (edited) kupio gran sangre del toro od torresa (reserva), za 650 kinti koliko kosta sjajan pazar za one koje nisu gadljivi na masovne vinarije i proizvode iz spanske samiske. prethodno sam se malo opekao sa nekim chateau clos de menuts 2005 (bordeaux) za samo 550 kinti, jeste dzabe ali mi je tanko i naparketirano hrastovinom i alkoholizirano, mada kada sam ga malo provetrio popilo se, nema za dobru svinju lose pomije.... doduse uzeo sam i njihov premier cru iz 2001 za 15E, i to je isto dzabe - javicu utiske. dotle, ovaj spanac masovne namene je ozbiljan mamojebac za 650 dinara uostalom kao i sve sto sam probao od torresa, crno. i to i gran corones za 800 a tek celeste za 950, sve bolje od boljeg. trenutni favorit za dnevno oblokavanje. Edited March 23, 2010 by gazza1
tazza Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 potpuni duduk za vina, dobila sam od drugarice lambrusco frizzante vino rosé, nisam ni znala da tako nešto postoji. mnogo mi se dopada! ima li toga kod nas? :)
yolo Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 mislis, mirisnih pjenusavaca roze boje domace proizvodnje? c.
tazza Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 (edited) pa ne obavezno domaće proizvodnjeedit: htedoh reći da tražim preporuku da odem npr u hipermarket i kupim tako neko (italijansko) vino sa dobrim odnosom kvaliteta i cene Edited April 3, 2010 by tazza
yolo Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 pa jel mora bas da bude italijansko? prvo, ti si pila frizzante koji ima manje mehurica (mjehurica :) ) od onoga sto imaju penusavci (spumante), pa bi trebalo da nam kazes da li ti se ovo svidja zbog malo (a ipak prisutnih) mehurica, ili zbog onoga sto je u casi pored mehurica:). ako ti kolicina mehurica nije bitna, onda imas nekoliko pristojnih supermarket opcija za razne penusavce u prihatljivoj kategoriji cene, recimo 700-1000 din, recimo neizbeizni spanski freixenet koji je za penusavce isto sto i casillero del diablo, mainstream izbor bez uzbudjenja ali i bez greske (otprilike kao cocacola, uvek znas sta je unutra). kod nas imas dve opcije, cordon negro (crna flasa) koji se kod nas prodaje ako se ne varam u najsuvljoj verziji brut i carta nevada (providna flasa) koja se cini mi se prodaje samo kao semi-dry (nesto sladja), izbor zavisi od licnih preferenci. oni imaju i roze pjenusavac ali ga nema kod nas. e sad onoga cega ima od spanskih roze cava da znam sigurno je campo viejo, probao sam, ne secam se, treba da ga ima u tempu a isto vazi i za jacob's creek roze pjenusavac. mislim, nema tu sta da se vodi visoka politika, to je sve napravljeno da moze da se pije, to nisu vina za ne znam kakve strucnjake - zna se cemu sluzi pjenusavac:) - i to je to.najbolji prosecco za male pare je imao finovino, bio je 700 dinara pre nove godine - podrum valdoca, srebrna etiketa. sad je skuplji kako cujem. ispod toga mi nista ne pada napamet sto ne vodi direktno u saku brufena sledece jutro.sad nam ti reci da te zanima frizzante a ne spumante pa da mi izrastu magareci rogovi...:)
tazza Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 a sta ako kažem da mi se svidelo jer me podsetilo na širu, samo nije bilo toliko slatko? :P prosecco sam pila i nisam sad toliki ljubitelj. inače retko pijem vina (i piva, ali to nekom drugom prilikom) jer me ne vole, ali mislim da bih sa ovim mjehuričavim rozeom mogla da uđem in a open relationship. pa sam stoga i pitala za roze s mehurićima (bilo manje ili više) jer iz ovo malo iskustva nisam znala za drugo penušavo do beloga. hvala puno na smernicama i pazi na rogove. :)
yolo Posted April 4, 2010 Posted April 4, 2010 dobro, onda je to frizzante ipak. raspitacemo se, mislim da to sto ti se svidja nije specificnost tog rozea nego je generalno karakteristicno za ta mlada vina u fermentaciji. ima toga po vinotekama, sumnjam za supermarkete. poslednji put sam kupovao u srpskoj kuci vina neku barberu d'asti u frizzante formi. evo njacem, rogovi ne rastu.
C žeton Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Casillero del diablo, cabernet-syrah, reserva privada i isto casillero, carmenere, videh u Mercatoru oba, probo neko?
yolo Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 ja imam ozbiljno postovanje za tu koka kola vinariju, ako nije brutalna cena to prvo bih rado probao....
najgori Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Casillero del diablo, cabernet-syrah, reserva privada i isto casillero, carmenere, videh u Mercatoru oba, probo neko?ako je to cab-syr koji sluze u pomodoru, onda je skroz ok. koje su cene?
C žeton Posted April 13, 2010 Posted April 13, 2010 1150 i 950, tako nekako. Pre par dana sam bio do Mercatora, al nazalost ne vide vise cab-syrah. :(
kepa Posted July 21, 2010 Posted July 21, 2010 (edited) ajde da malo zivne tema stranih vinasramota je da ja pisem jer sam na detoxu vec mesec dana,ali neko moravaljda pije neko neka strana vina dole, nije da svi pijete malvazije(kikiriki vina-precenjena)pa da pocnemo od belogColumella 2009 Rueda, cist i tipican Verdejo boja slamasto zuta, na nosu dosta tropskog voca sa jako izrazenom mineralnom notom,na ukusu osvezavajuce, pitko, mineralno sa odlicnim kiselinama, puno i ima lepu zavrsnicu na lajm, ogrozd, 13% alkohola. Vinarija koja ga proizvodi ima i skuplje vino OSSIAN koje je isto cist Verdejo ali je odlezalo u francuskom hrastu, i koje podseca na sabli ali o njemu nekom drugom prilikomsledece je nesto sto stize u Srbiju u septembru, mislim da ce mu cena biti izmedju 12-15 eura, znam koja mu je nabavna ali nije u redu da pricam dok ga momci koji rade Baltasar ne uvezuPRUNO 2008, Ribera del Duero, odlicna vinarija koja pravi odlicna vina, momci koji drze imaju dobru viziju znaju sta hoce, ne zele da prave moderna vina vec elegantna, ja mislim da ce stici jos jedno vino od njih iz regije Toro VETUS isto dobro vinonego da se vratimo na PRUNO, kupaza Tempranillo 85% a ima i Cabernea 10% i Merloa 5%, 14,5% alkohola odlicno izbalansirano, dekanter sat vremena i pici, 12 meseci u francuskom hrastutamno crvena boja sa blagim ljubicastim tonovima, na nosu izrazeno bobicasto voce ribizla, kupina, ima i zacina, na ukusu elegantno, pitko, mineralno, razni zacini tamjan, kedar, puno, socno, odlicna duzina, lepa zavrsnicavinograd se granici sa vinogradom Vega Sicilie, plot do plota sto kaze nas narod, imaju jos dva vina iz te vinarije u Riberi Finca Villacreces i Nebro-ovo je preskupo ovde je oko 150 CHF ali je odlicno vino, prave ga samo u dobrim godinamatoliko za sada cisto da ne zamre tema, za neki dan jos nestoa da, one cave u pozadini prve slike su babaroga Edited July 21, 2010 by kepa
yolo Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 kepo, obrati paznju na crveno vino "claraval" iz regije catalayud, bodegas y vinedos del jalon - ako uopste obracas paznju na jeftinija vina pio sam 2006. godinu koja je dobila 91 poen kod parkera a vino kosta u nemackoj izmedju 8 i 10 evra, zavisi gde kupis. kupio ga na slepo, otvorio i vilica ostala na zemlji. stara grenaca polako postaje prepoznata kao ozbiljna sorta, a u ovoj kupazi (plus tempraniljo, kab sov i merlo) dominira i obezbedjuje lagano i pitko telo sa dosta minerala, dok manjinske sorte daju slojevitost ukusa (zacini, tamno voce) i zaokruzuju tanine . sve vise imam averziju ka teskim crvenim vinima a spanci tu bas imaju vecinu takvih vina i ovo je bas prijatan izuzetak koji me ustvari po toj kombinaciji lakoce i kompleksnosti podsetio na neki vrhunski burgundac. ako mozes da nadjes to u nekoj veleprodaji tamo i dobacis do srbije, racunaj na 2 kartona kod mene:).
kepa Posted July 26, 2010 Posted July 26, 2010 (edited) kepo, obrati paznju na crveno vino "claraval" iz regije catalayud, bodegas y vinedos del jalon - ako uopste obracas paznju na jeftinija vina pio sam 2006. godinu koja je dobila 91 poen kod parkera a vino kosta u nemackoj izmedju 8 i 10 evra, zavisi gde kupis. kupio ga na slepo, otvorio i vilica ostala na zemlji. stara grenaca polako postaje prepoznata kao ozbiljna sorta, a u ovoj kupazi (plus tempraniljo, kab sov i merlo) dominira i obezbedjuje lagano i pitko telo sa dosta minerala, dok manjinske sorte daju slojevitost ukusa (zacini, tamno voce) i zaokruzuju tanine . sve vise imam averziju ka teskim crvenim vinima a spanci tu bas imaju vecinu takvih vina i ovo je bas prijatan izuzetak koji me ustvari po toj kombinaciji lakoce i kompleksnosti podsetio na neki vrhunski burgundac. ako mozes da nadjes to u nekoj veleprodaji tamo i dobacis do srbije, racunaj na 2 kartona kod mene:).vec obratio paznju, to vino preporucujem prijateljima ovde za apera i zurke jer traze dobro i jeftino. I onda devojka i ja to popijemo jer se vecini ne svidja. Ne kapiraju vino, zato za njih ide neka Calitera.Opasno je vino i odlican value for money. Ovde je 9-10 franaka, pogledacu bas sad kad krenem kuci. Ja ga imam kuci stalno jer je super vino za svaki dan. Meni je Garnacha omiljena sorta, posebno stari cokoti, vina su odlicna.Sto se tice tezine spanskih vina, to je kod vecine proizvodjaca problem, treba da izbalansiraju alkohol koji je u proseku 14.5% i da vine bude pitko, elegantno...Mada ima vina koja su odradjena extra, u Septembru sam u Bg-u pa mozemo da organizujemo wine gathering, donecu nesto sto je odradjeno dobro (Hacienda Monasterio, Les Terrasses,PSI...)A za dostavu najbolje preko PM. Mada to tek krajem Avgusta pocetak Septembra kad burazer dodje u Bg. Edited July 26, 2010 by kepa
Recommended Posts