Jump to content
IGNORED

Strana vina

Zverilla

Recommended Posts

Posted

Imam jedno pitanje za one koji se razumeju u francuska vina.Da li vredi kupiti Château Tour Prignac Medoc 2005 (cena oko 1800 dinara),mislim da li zavredjuje tolike novce.Hteo bih da probam nesto od francuza, ali se uvek zeznem,mislim zeznem se jer hocu neko pristojno francusko vino do 2000 dindzi.Moze i neki predlog umesto ovog pomenutog vina ali da je iz bordoa.

Posted (edited)

Ne razumem se baš u Francuze, ali pio sam ovo, istina poprilično davno. Nije uopšte bilo loše (kolko se sećam), ali ni nešto što mi je mnogo stalo da ponovim. Kategorizacija je "Cru Bourgeois"."Don't let the rating "Cru Bourgeois" (ordinary growth) mislead you. While these wines are rated "Ordinary," remember they come from the world famous Médoc Appellation of Bordeaux and each and every one of them are excellent wines."Imaš na ovom sajtu neku kategorizaciju cru bourgeois šatoa i neko pisanije i linkove:crus bourgeois i ovde:Alliance des Crus Bourgeois

Edited by C žeton
Posted (edited)

nemam pojma, mozda cu da se ovim nalupetam, ali meni je ta zona 1500-2000 najcesce los value for money. retko sam tu nailazio na vina koja se sustinski razlikuju od dobro probranog izbora u klasi 800-1200, a tu ima trenutno u ponudi citava gomila smrtova od vina. od kepine fince antique za 890din, do par slovenaca i severnih italijana u vojvode stepe ili italijana u u finovinu a tu bi se mogli navuci i neki odlicni NZ babichi i slicno. doduse priznajem da vec jako davno nisam pio iznadprosecne francuze u domacoj ponudi za pristojne novce, tek eto mojih 5 para.inace jel moze neko da mi otkrije misteriju vina masciarelli koja se prodaju u rodicu - trebiano kosta 550 kinti, roze je tu negde, crno (montelpulciano) je malo skuplje ali i dalje brutalno jeftino. probao sam belo - pristojna roba, za te pare ga vredi proglasiti u svakodnevno vino. u cemu je tajna cene?

Edited by gazza1
Posted
Imam jedno pitanje za one koji se razumeju u francuska vina.Da li vredi kupiti Château Tour Prignac Medoc 2005 (cena oko 1800 dinara),mislim da li zavredjuje tolike novce.Hteo bih da probam nesto od francuza, ali se uvek zeznem,mislim zeznem se jer hocu neko pristojno francusko vino do 2000 dindzi.Moze i neki predlog umesto ovog pomenutog vina ali da je iz bordoa.
probaj ovo Domaine de Baron'Arques, ja mislim da ga ima u Srbiji evo linkahttp://www.svetpica.com/proizvod/domaine-d...on%20arques/523ne znam mu cenu dole, kupaza je 6 sorti i interesantno je vino, ako ga nadjes ostavi ga 1,5-2 sata u dekanteruimas Kirwan u Vinodomu to je dobro ne znam sta ima jos iz Bordoa u Srbiji da je ok, jedino da ti posaljem nesto odavde
Posted (edited)
...inace jel moze neko da mi otkrije misteriju vina masciarelli koja se prodaju u rodicu - trebiano kosta 550 kinti, roze je tu negde, crno (montelpulciano) je malo skuplje ali i dalje brutalno jeftino. probao sam belo - pristojna roba, za te pare ga vredi proglasiti u svakodnevno vino. u cemu je tajna cene?
Ne bih reko da mogu da ti otkrijem misteriju, al' kolko sam skapiro u pitanju je neka opštenarodska linija. Prvi put videh letos u Mercatoru. Ja pazario par flaša trebiana. Meni bilo skroz ok na dnevnoj bazi, na reci. Žena nešto prigovarala na kiselost, ovakvo, onakvo... Skroz prihvatljivo. Edited by C žeton
Posted

Monastrell vino 2005, vinarija bodegas castano. Vidim da je vec bilo reci o tom vinu,ali ja sam ga danas pazario i sta reci,vino je vrlo solidno,cak usudjujem se reci veoma dobro,jer ima toliko tresh vina za iste pare.Vino je pitko, vocno,ne previse barikirano,prijatne su mu kiseline i prilicno duga zavrsnica za taj cenovni rang.Cena mu je u ovoj vinoteci gde sam ga ja pazario, 1000 dinzera. Da je kojim slucajem oko 800,mogao bih da kazem da zasluzuje da se kupi na karton.Sve u svemu odlican odnos cene i kvaliteta,s obzirom sta nam se nudi kao potrosacima.Neko je ranije na forumu rekao da spanci imaju najbolji QPR, i u pravu je.Definitivno old world stil vina sa vocnom svezinom.

Posted
Monastrell vino 2005, vinarija bodegas castano. Vidim da je vec bilo reci o tom vinu,ali ja sam ga danas pazario i sta reci,vino je vrlo solidno,cak usudjujem se reci veoma dobro,jer ima toliko tresh vina za iste pare.Vino je pitko, vocno,ne previse barikirano,prijatne su mu kiseline i prilicno duga zavrsnica za taj cenovni rang.Cena mu je u ovoj vinoteci gde sam ga ja pazario, 1000 dinzera. Da je kojim slucajem oko 800,mogao bih da kazem da zasluzuje da se kupi na karton.Sve u svemu odlican odnos cene i kvaliteta,s obzirom sta nam se nudi kao potrosacima.Neko je ranije na forumu rekao da spanci imaju najbolji QPR, i u pravu je.Definitivno old world stil vina sa vocnom svezinom.
Spanska vina imaju odlican QPR kod tih vina nema zajeba kao sto moze da se desi kod Francuza, Italijana a i za new world vina mogu da kazem isto, barem u mom slucaju. Nikako da ubodem nesto da valja, izuzev par vina Juzne Afrike GILGA SYRAH, PALLIUM - ovo je babaroga od vina cist Syrah proizvodnja 565 boca ali mu je i cena babaroga 120 jura,THE CHOCOLATE BLOCK je isto veoma dobro vino iz JAR-a i jos par vina od istog proizvodjaca Boekenhoutskloof Vina iz JAR-a su ok i takodje imaju odlican QPR, dok sam se par puta zeznuo sa ostalim new world vinima tipa Ameri,Australija,Argentina,Cile,Urugvaj... ovo se odnosi na crvena vina, iskreno mene taj tip vina i ne odusevljava mnogo ali stalno kupujem nesto da probam i nikako da nadjem dobitnu kombinaciju.Izuzetak su mi bela vina Novog Zelanda to je odlicno i nema greske.Sto se Spanaca tice ovde u Svici su najprodavanija vina,firma koja je glavni uvoznik vina iz Spanije razvaljuje od posla, ne mogu da postignu kolika je potraznja za vinima vina su im cenovne kategotije od 15 CHF do 1100 CHF - PINGUS naravno. Spanci su hit u svetu i to ne Rioja to vise niko i ne pije uglavnom Ribera del Duero (i to zbog par vina PINGUS,VEGA,HACIENDA MONASTERIO,AALTO,PSI,FLOR DE PINGUS,PESQUERA), sve vise se traze i prodaju vina iz regija PRIORAT,TORO,MONTSANT,BIERZO,CALATAYUD,VALENCIA i naravno RIAS BAIXAS za Albarino odlicno belo vino.Jedino u Srbiji ljudi misle da je RIOJA zakon i da samo ta vina vrede nesto,ovo bar 90% potrosaca misli. Treba vremena da ubedis ljude da probaju i sami zakljuce sta su dobra vina i odlican QPR, ipak se kod nas ljudi loze na Italijane i ta vina se prodaju, ostalo onako.
Posted

danas cemo isprobati QPR narodskog spanskog vina iz vinarije TORRES:sangre de torro (crveno)vina sol (bjalo)

• 2 weeks later...
Posted

ozbiljna pohvala od mene za portugalskoQUINTA DE GARRIDAcrveno, 2005, Dao (oprez: nije rezerva - ta kosta 2000 u radnji, ovo bi trebalo da je oko 1000)uvoznik je vinomond da je bio blajnd testising gadjao bi da je ovo neki juznoamericki vrh vrhova zbog neobicne punoce ukusa. ono sto je bolje ovde je pametan barik, znaci minimalan, ukus vuce na sljivu, mozda malo nekog duhana u zavrsnici - ali sta god da je, poenta je da se ovo vino tako dobro pije..... nemam reci. jos jedan favorit - postaje gusto u konkurenciji ovih 12-15E vina gde se broj zicera uvecava.

Posted (edited)

Za koji od Baltasara je preporuka? Video sam tri različita u Wonderland-u. Jedan je manje od soma, pa drugi malo više od hiljadu dinara i treći je oko 1700. (nadam se za ovaj najjeftiniji :))

Edited by C žeton
Posted

za sva tri, s tim sto je i najjeftiniji vrlo pristojan.

Posted
nemam pojma, mozda cu da se ovim nalupetam, ali meni je ta zona 1500-2000 najcesce los value for money. retko sam tu nailazio na vina koja se sustinski razlikuju od dobro probranog izbora u klasi 800-1200, a tu ima trenutno u ponudi citava gomila smrtova od vina. od kepine fince antique za 890din, do par slovenaca i severnih italijana u vojvode stepe ili italijana u u finovinu a tu bi se mogli navuci i neki odlicni NZ babichi i slicno. doduse priznajem da vec jako davno nisam pio iznadprosecne francuze u domacoj ponudi za pristojne novce, tek eto mojih 5 para.inace jel moze neko da mi otkrije misteriju vina masciarelli koja se prodaju u rodicu - trebiano kosta 550 kinti, roze je tu negde, crno (montelpulciano) je malo skuplje ali i dalje brutalno jeftino. probao sam belo - pristojna roba, za te pare ga vredi proglasiti u svakodnevno vino. u cemu je tajna cene?
Naravno, nemam nikakvo ekspertsko objašnjenje. U Italiji, ta vina (to je ona Marina Cvetić), koštaju oko 5-6 Eura u samiški. Najskuplja su oko 8,50 Eura. Čisto zarad uporedjenja cena.
  • 2 weeks later...
Posted

Signatures 2003, Maison Schroder & Schyler, Bordeaux, 80% merlo i 20% kaberne. Vinodom uvoz. Jel probao ko?