Jump to content
IGNORED

Strana vina

Zverilla

Recommended Posts

Posted
sve ok, ali ovo mi je cudno. tanini se u ovom slucaju polimerizuju, a samim tim postaju "meksi", tako da vino ne bi trebalo da postane oporije...
mozda oporost nije prava rec ali zacina ima viseuz to ga nisam ni probala dok ga nisam dobro "provetrila" a i jedna flasa na jednu zenu je vec otisla...
Posted

jedna flasa na jednu zenu je taman mera :)ajde, ima li poznavaoca nemackih crvenih vina? vredi li tu ista da se proba?ili da se zadrzim na francuskim, kao ovo NP3480695688_b01631acf7.jpg

Posted

vrućinčine ubiše. rozei su 1 must. the best of ponude za sada:1) gran feudo rosado 2008, oko 650 kinti u vinodomu2) vila gemma maschiarellija roze oko 900 kinata

Posted
kad si već tu, što rioja board zabranjuje dekantiranje rioja?
hm, daj mi izvor za tu informaciju. sa takvim mišljenjem se nisam sreo do sad. generalno, kao što ni svaki, recimo bordo, nije isti, nije ni rioha. ima tu od vina joven do velikih i ozbiljnih gran reservi. imaš old style riohu, imaš modern new style, sa talogom i bez, zatvorene, taninske, ali i voćne i otvorene....jbg, lično pristupam bocama kao pojedinačnom vinu, a ne kao Riohi ili nekom drugom regionu generalno. ako procenim, ili ako mi neko iskusniji sa konkretnim vinom kaže da je poželjno dekantirati ga ili ne, onda tako i postupim. probaš, pa vidiš sam.....jbg, ništa sad nisam reko.
Posted
jedna flasa na jednu zenu je taman mera :) ajde, ima li poznavaoca nemackih crvenih vina? vredi li tu ista da se proba?ili da se zadrzim na francuskim, kao ovo NP3480695688_b01631acf7.jpg
Crnih vina ( kod nas se valjda zovu crna iako su svuda crvena ;) ) teshko cesh naciu Nemackoj. Nekada me posluze u restoranu jako prijatnim Trollinger ili Lemberger sortom(obe iz Württemberga a i gaje se samo tamo i u Juznom Tirolu), prijaju mi, moj su pravaccrnog vina, ali se jako teshko nalaze i u prodaju tako da i ja od crnih vina pazarim iskljucivoovaj bordo pravac.
Posted
e jbga, ja dolazim avionom...bolje bi mi pomogao neko ko zna propis :)
* U skladu sa (međunarodnom) Konvencijom o carinskim olakšicama u turizmu i našim propisima, kao predmet ličnog prtljaga može se uvesti i 1 parfem, 1 toaletna voda, 1 litar žestokog alkoholnog pića(iznad 22%), 2 litra alkoholnih pica do 22%, 4 litra obicnog vina, 16 litara piva. Duvanske prerađevine u količini od 200 cigareta ili 50 cigara ili 250 gr. duvana ili ukupno 250 gr. od svih ovih proizvoda;Domaći putnici, pored predmeta ličnog prtljaga, oslobođeni su od plaćanja uvoznih dažbina na predmete koje unose iz inostranstva, ako nisu namenjeni preprodaji, do ukupne vrednosti od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti. (član 192. tačka 2. Carinskog zakona i čl. 272. Uredbe).
Ovo su generalne konvencijske olaksice koje se primenjuju manje više svuda.
Posted
hm, daj mi izvor za tu informaciju. sa takvim mišljenjem se nisam sreo do sad. generalno, kao što ni svaki, recimo bordo, nije isti, nije ni rioha. ima tu od vina joven do velikih i ozbiljnih gran reservi. imaš old style riohu, imaš modern new style, sa talogom i bez, zatvorene, taninske, ali i voćne i otvorene....jbg, lično pristupam bocama kao pojedinačnom vinu, a ne kao Riohi ili nekom drugom regionu generalno. ako procenim, ili ako mi neko iskusniji sa konkretnim vinom kaže da je poželjno dekantirati ga ili ne, onda tako i postupim. probaš, pa vidiš sam.....jbg, ništa sad nisam reko.
i meni je preporuka bila glupa, ali vidi...http://www.riojawine.com/en/bodegas.php?op...sec=4&pag=5
Posted
kod nas se valjda zovu crna iako su svuda crvena ;)
mhm <_< (to za temu ne za tebe)rizikujući da me proglase "vinskim snobom" što je sintagma koju znalci i profesorčići rado potežu kad im saspeš da pojma nemaju, ipak moram da podvučem da je upravo suprotno.na svim jezicima, pa i na srpskom, oduvek je samo i isključivo crveno vino. grožđe je crno i belo, a vino crveno, roze i belo. rotwein, vin rouge, red wine.... crveno vino. i u narodnim pesmama je rujno, dakle crveno, a ne crno ili karavinošta god pisalo na bocama renomiranih proizvođača. crveno i tačka! i da, važno je.
Posted
i meni je preporuka bila glupa, ali vidi...http://www.riojawine.com/en/bodegas.php?op...sec=4&pag=5
da, dakle napisali su ovo: Never decant a bottle of Rioja, and if you do so, then it must be immediately before drinking.predpostavljam da ciljaju na to da će vino da se raspe, odnosno da će prebrzo mikro - oksidirati i izgubiti na aromama. ne znam, ja recimo Arteso od Ontanona uvek dekantiram i tvrdim da mu je potrebno. uostalom, Larusova enciklopedija kad navodi tip vina za dekantiranje pominje Vega Sciliu. istina ona nije Rioja, i veoma je veliko vino. Ali je Ribera del Duero - vrlo blizu Riohe, a ista sorta. Uostalom, nije mi jasno ni kako neko ko bi trebalo da promoviše vina svoje regije, pokušava da ih na ovaj način sve svrsta u isti koš. na sreću, Riohe se veoma razlikuju medjusobno
Posted (edited)

kakve veze ima da li je rioja sa dekantiranjem ne kapiram ni ja

Edited by gazza1
Posted
mhm <_< (to za temu ne za tebe)rizikujući da me proglase "vinskim snobom" što je sintagma koju znalci i profesorčići rado potežu kad im saspeš da pojma nemaju, ipak moram da podvučem da je upravo suprotno.na svim jezicima, pa i na srpskom, oduvek je samo i isključivo crveno vino. grožđe je crno i belo, a vino crveno, roze i belo. rotwein, vin rouge, red wine.... crveno vino. i u narodnim pesmama je rujno, dakle crveno, a ne crno ili karavinošta god pisalo na bocama renomiranih proizvođača. crveno i tačka! i da, važno je.
Ja sam uvek mislila da je to rujno vino neka "ruzica" :) Ma savrsheno si u pravu , a imajuci u vidu da ih u Francuskoj ima ihhihii nijansi crvene.A jeli, a vino tinto? :D (tamno violet). Dodushe ovo , kolko se secam, neko je stono vino,jer stalno i stoji na stolu u nekom bokalu. Odavno dekantirano.
Posted

ortrugo, iz sasvim neugledne flase, kiks es, siru familiju i sve po spisku. pukla ljubav jos prilikom sipanja u casu da bi nastupilo blazenstvo. mrzi me da slikam, guglam i radim bilo sta drugo, osim da pijem dok ga jos ima :s_w: sutra cu da istrazujem detaljnije ovo sto veceras pijem -_- p.s. cijena prava sitnica. bukvalno. vrlo solidno vino za ama bas svaki vreo letnji dan.

Posted (edited)

frizzante? mada ne volim ta gazirana, fakat prijaju po vrucini. to je vino iz emilije romanje i smatraju ga tamo jednim od boljih pica za letnje dane. ajd zivelija na grau burgunderu, heger, baden.Grauburgunder_Heger_Baden_2218.jpgdooobar :)

Edited by aram
Posted

pa sad, dal je frizzante il spumante, ne bih znala, retko ih pijem da bih provaljivala te nijanse, sto me nikako ne sprecava da tu i tamo okvasim brk ^_^ penusavo je taman toliko da blago zapecka jezik i donekle ubije slatkocu cineci ga pitkim, za one koji mLogo slatko ne vole. al naici ce vec neko od ovdasnjih specijalista koji znaju tu razliku.medjutim, iza ovoga uvek postojano stojim:

jedna flasa na jednu zenu je taman mera smile.gif
:D
Posted
:lol: more ima zena za koje ni karton ne zalim nego ne trebaju nam specijalisti, frizzante je prosto blago gazirano, a spumante su penusava vina tipa Fruskogorski biser.i da pohvalim:1321.jpgovaj moj doduse nije 2002 nego 2007, ali sasvim dobar. dobra mu i cena, doduse, 10€.izuzetno pitak, iako ima dosta lakohola, 12%, lako se je zajebati s njime. sto upravo shvatih :)