Jump to content
IGNORED

Strana vina

Zverilla

Recommended Posts

Posted

ja sam najvise 42, i to je bas bio rizling. usput sam imao i 170 konzervi hrane za mace.ruku na srce priznajem da carinik nije to video. karavan, kartoni sa vinom oboreni na dno, pa kartoni sa konzervama preko toga. golf lubenicar je keva!

Posted

e jbga, ja dolazim avionom...bolje bi mi pomogao neko ko zna propis :)

Posted

jedno jako jako zanimljivo vino, takoreci :Hail: .GRAVNER BREG2002ANFORAFriuli, Italia78gravner.jpg2-gravners3.jpgO vinima Joska Gravnera, Slovenca sa italijanske strane granice, uglavnom sam slusao legende ali bi to verovatno ostalo tako da nisam dobio ovu bocu na poklon od prijatelja - retko se otvaram za vino od stotinak dolara. Ipak, posle svega, mislim da ovo nece biti poslednja flasa Gravnerovog vina koju sam probao. Josko Francesco Gravner se proslavio specificnom tehnikom prirodne maceracije i fermentacije grozdja bez dodataka kvasca i bez temperaturne manipulacije u velikim zakopanim amforama oblozenih pcelinjim voskom. Nakon toga vino se drzi 2-3 godine u hrastovoj buradi i onda flasira. Gravnerove amfore stizu iz Gruzije, gde se vino na ovaj nacin pravilo pre vise hiljada godina.amphora.jpgGravnerova Anfora je kupaza sardonea, italijanskog rizlinga, belog sovinjona i sivog pinoa (tako barem kaze internet), izuzetne boje kakvu sam retko vidjao u zivotu kod belih vina - zagasito narandzaste, kao zrela kajsija, skoro mutnjikave - kao da je vino oksidisalo- ali sa zanimljivim refleksijama u casi. Anfora dosta brzo razvija buke u casi - recimo da bi nekakva bizarna, slatkasta i pomalo teska kombinacija mirisa voska/propolisa, suve kajsije i karanfilica mogla biti najpriblizniji opis, pomalo na nosu vuce na kasne berbe i nekakve prelaze ka poluslatkim vinima, ali je nestvarno zavodljivo - priznajem da mi je heroin bila prva primisao kad me je aroma iz vina potrefila u glavu. breg2.jpgKada vino stavite u usta, vecina tih mirisa se prakticno gubi na jeziku, ostaje jedan neobican utisak neocekivano prociscenog, svezeg ukusa bez napadnih tonova, tu isplivava vise rizling i sovinjon nego ona druga dva vina iz kupaze, mozda mali hint meda i karamele ostaje i u ukusu. I nekakav osecaj zaobljenosti tela i "tezine" u strukturi, nalik onome koji sam osetio kada sam svojevremeno probao jedan "blanc de noir" - belo vino napravljeno od crnog grozdja gde su ljuske odmah eliminisane tako da je vino zadrzalo svetliju boju belog iako je napravljeno od crnog grozdja. Slicna vrsta konfuzije u glavi koja je ipak ugodna i generise znatizelju u nameri da mozak nekako klasifikuje ovo vino, sto priznajem nisam uspeo, sem sto mi se stvarno dopalo upravo zbog tog ugradjenog kontrapunkta izmedju utiska na nosu i u ustima.Ako se slucajno zadesite negde gde mozete da dodjete do ovog vina a volite da probate nesto neobicno, nemojte ustezati. Ovo se odlicno pije i bez hrane, mislim da ne trazi ama bas nikakvu pratnju, a i sto se slaganja tice, sasvim moguce da je blize sparivanju za neka laksa crna vina nego bela. Skupo je, ali se dugo pamti.

Posted

cekaj, kupujes austrijska vina u frankfurtu, lud li si?

Posted

btw - transport fra - beg, kupi gastarbajterske novine tipa vesti, imas pun q oglasa za transport nemacka srbija. uvali majstoru da ponese, sumnjam da ce te izaci vise od ojra po flasi.

Posted
Gravnerove amfore stizu iz Gruzije, gde se vino na ovaj nacin pravilo pre vise hiljada godina.
pravi se i danas, imam odliccan film o tome.inace, cenim to shto Gravner radi, iako mu vino nije my cup of tea.
Posted (edited)

Na zadnjem Festivalu vina, na standu Daria Princica, koji je takodje talijanski Slovenac, bio je jedan lik, mislim Špenko, koji prodaje raznu opremu za vinarije. Rece da je zastupnik za razne slovenacke vinare iz Italije. Gravnera, Radikona, Podversica, Vodopivece (nisam bas siguran da je za sve njih, al' smo ih pominjali) itd. Imao je puna kola na parkingu SC, Vitovske i drugih "slatkisa". Trazio je neki kontakt da uvalja robu. Na zalost nije sve bilo i na standu, da se malo degucne...

Edited by C žeton
Posted

podzavam akcije tipa - kupujemo domace i jos kad ga ovako lepo reklamiraju....Bernard Massard, najbolja luxo vinarija, odlican cremant i pinot grisn97748658377_2667917_1648849.jpg

Posted
Gravnerova Anfora je kupaza sardonea, italijanskog rizlinga, belog sovinjona i sivog pinoa (tako barem kaze internet), izuzetne boje kakvu sam retko vidjao u zivotu kod belih vina - zagasito narandzaste, kao zrela kajsija, skoro mutnjikave - kao da je vino oksidisalo- ali sa zanimljivim refleksijama u casi. Anfora dosta brzo razvija buke u casi - recimo da bi nekakva bizarna, slatkasta i pomalo teska kombinacija mirisa voska/propolisa, suve kajsije i karanfilica mogla biti najpriblizniji opis, pomalo na nosu vuce na kasne berbe i nekakve prelaze ka poluslatkim vinima, ali je nestvarno zavodljivo - priznajem da mi je heroin bila prva primisao kad me je aroma iz vina potrefila u glavu.
dok sam citala sve vreme sam mislila da pises o Scalli Chardonnay-uiste note, zagasito zuta, zlatna boja, bas taj miris meda i zrele dinje i ta fina svezina koja iznenadi posle tako jakog mirisa:proizvodnja je mala , ali cena i dalje pristojna za tako dobro vino - 15Eskalli_fchardonnayblanc2002_1115.jpg
Posted

u sklopu nedelje borbe protiv svega što je francusko pristupilo se otvaranju 1 poklona koji već pola godine obitava u šteku2156.JPGbilo je i skupljih vina na 1 otvaranju, ali ne i toliko matorih. 21 godina je bilo sasvim dovoljno da vino cikne. kad, međutim, ono ne. čep u sašenom stanju. nakon 15 minuta sasvim dovoljno otvaranje i ono što može da se očekuje za te pare i posle toliko godina, savršeno zaokruženo, srednje telo. drvo nije obojilo aromom nego krajcalo uglove.

• 3 weeks later...
Posted
131.jpguz jedan mali navarin od jage (take a way) bilo je potrebno nesto adekvtanoposle chiantija koji "mirisu na glavobolju " , hocu reci, bogatih vina jakih aroma, ja sam ipak za burgonjsku finocu pinot noir-a.Auxey Duresses, 1er Cru, 2002lepi, jasno prepoznatljivi mirisi crbnog malog voca, crnih ribizli, zrelih kupina... mali tvist jakim, jasnim mirisom makaposle dobre aeracije vino, vec 7 godina staro dobija na oporosti i mirisu koze i zacina, muskat, biber...izuzetno
Posted
posle dobre aeracije vino, vec 7 godina staro dobija na oporosti
sve ok, ali ovo mi je cudno. tanini se u ovom slucaju polimerizuju, a samim tim postaju "meksi", tako da vino ne bi trebalo da postane oporije...
Posted
sve ok, ali ovo mi je cudno. tanini se u ovom slucaju polimerizuju, a samim tim postaju "meksi", tako da vino ne bi trebalo da postane oporije...
kad si već tu, što rioja board zabranjuje dekantiranje rioja?