Jump to content
IGNORED

Strana vina

Zverilla

Recommended Posts

Posted

posto me je kepa prozvao da se oglasim, evo par impresija sa juce odrzane prezentacije spanskih vina u hajatu u organizaciji trgovackog odeljenja spanske ambasade i uz pomoc par distributera.cela stvar je bila organizovana egzemplarno, sedelo se za stolovima i tim konobara je sluzio vino prisutnima. za stolovima je bilo tapasa - articoke, losos, kozji sir, hleb sa zacinima itd. sve odlican pet.prezentaciju dvanaest aktuelnih vina vodila je gdja pilar molestina, gosca/somelije iz spanije koja je pored svojih subjektivnih utisaka uz svako vino predstavila istoriju podruma, geografsku lokaciju, tip grozdja itd. sve to vrlo ozbiljno tj profi a ujedno relaksirano. prezentacija za primer.utisci o vinima.meni licno izdvojila su se 2 vina. prvo - penusavac raventos i blanc iz gran reserva 2004 serije. iako nedovoljno ohladjen, superiorna, cista aroma i neobicno duga zavrsnica za penusavac su me totalno kupile iako sam bio pod relativno svezim utiskom salmon billancourta koji mi je nedavno prilicno redefinisao standarde. cisto, elegantnog ukusa, sveze, bez ikakvih sakrivenih tonova i nuspojava, ovo je za 15E best buy.drugo - spektakularni emeritus 2004 iz podruma marques de grinon, kupaza kabernea, siraza i pti verdoa. znaci ovde moram da svoju pirocansku doktronu izvrnem ruglu i da priznam da ovo vino vredi svaki cent od 60E koliko kosta. tako harmonicna, sveza a elegentna kombinacija, barik koji se ne narusava zavodljivu vocnu strukturu, intenzivnu a opet tako laku kada vino klizi niz grlo. top of the tops, dugo nisam pio ovako fenomenalno vino.kepina finca antiqua se jako dobro nosila sa skupljim vinima u ponudi, pre svega zahvaljujuci cinjenici da je vecina crnih vina u ponudi bila bazirana na tempranilju pa je bilo i momenata monotonije, posto je u jednom trenutku zavladao pattern tog visnja ukusa u raznim barrique varijacijama. u toj tempranillo prici meni je najbolji bio valdrinalov sqr 2005, doduse jaci na nosu nego u ustima, kao i pesquera 2006 koja je bila manje vise standardan tempranillo vise klase. siera cantabria 2006 a narocito baron de ley finca monasterio reserva 2006 su bile osetno ispod tog nivoa, sa previse manipulacije hrastom na autenticnim vocnim notama. marques de riscalova gran reserva je ostala u senci emeritusa (nakon koga je posluzena), ipak dobro vino, za ljubitelje zrele, teske, masivne rioje koja verovatno trazi visesatno dekantiranje. konacno zanimljiv je bio vinas del vero secastilla 2005 grenas 100%, vocno, sveze i energicno, sa po meni blago konfuznim efektom u ustima, jednom vrstom ataka u kome je vise dominirao alkohol nego ciste arome. verujem da je ostalo hendikepirano kratkim vremenom od otvaranja do posluzenja.roze munarrate de solabal 2008 je bio ispod nivoa ostatka ponude, neka vrsta spanske varijante, naparfimisano i premekano, falilo mu je svezine. bela vina takodje ispod crnih, mar de frades 2007, 100% albarinjo, mirisljavo skoro kao nesto iz muskat varijeteta na nosu ali vrlo kiselo na jeziku (kao rizling), ne mogu da kazem da nije nezanimljivo ali not my cup of tea, mada bih voleo da to probam ponovo. nesto koherentniji mada i tradicionalnije spakovan placet 2007, 100% viura, najslicnije ugodjaju jako barikiranog sardonea, opet nista spektakularno, barem za moj ukus.eto to bi bilo to, jos jednom hvala dobrocinitelju na pozivu za ovu zaista vinsku svetkovinu, uz nadu da su profesionalci kojih je juce bilo u izobilju uz uzitak ponesto i naucili kada je tema dobra prezentacija.

Posted
Flasha ima iznenadjujuce teshko dno. Sa razlogom. Kazu da je jedan od velikih obozavatelja ovog vina bio Petar Veliki koji bi posle kockanja na Azurnoj Obali trazio da mu se spremi "za put" nekoliko sanduka, a da ne bi flasha letela po vagonu Orient Express-a dno je otezano da da vecu stabilnost.pa tako, do Petrograda, klaj-klaj, lakshe ide uz drushtvo i dobro vino
MsModesty da te pitam, onako bas zlobno: tebi uvek uvale neku takvu pricu? Sada mi je podosta toga jasnije kada se radi o izboru vina.O ukusu necu ni da pocinjem.Pozdravi ti Petra Velikog sa sve Cote d'Azur (jbt, umrecu od smeha), pozdravi Orient Express i njegovog velikog putnika koji se njime vozio sve do Petrograda, preko Carigrada verovatno.Ili ti to nas malo zajebavas?Na prici o vinima?
Posted (edited)
MsModesty da te pitam, onako bas zlobno: tebi uvek uvale neku takvu pricu? Sada mi je podosta toga jasnije kada se radi o izboru vina.O ukusu necu ni da pocinjem.Pozdravi ti Petra Velikog sa sve Cote d'Azur (jbt, umrecu od smeha), pozdravi Orient Express i njegovog velikog putnika koji se njime vozio sve do Petrograda, preko Carigrada verovatno.Ili ti to nas malo zajebavas?Na prici o vinima?
ne znam zasto bi neko bio zloban na vinima?prica je lepa i niko mi je nije uvalio, sama sam je nashla. probala sam vino, kupila flasu, popila se ja sa uzivanjem sama. izgooglala vino, nashla pricu, podelila je sa vama. ili mozda nije trebalo?uopste mi nisi jasan.sta je u postajanju pricha lose?EDIT: ocigledno nisi pratio moje postove o sirevima, tek je tamo bilo prica i prica.a imam jednu i kiseloj vodi :P Edited by msmodesty
Posted
ne znam zasto bi neko bio zloban na vinima?prica je lepa i niko mi je nije uvalio, sama sam je nashla. probala sam vino, kupila flasu, popila se ja sa uzivanjem sama. izgooglala vino, nashla pricu, podelila je sa vama. ili mozda nije trebalo?uopste mi nisi jasan.sta je u postajanju pricha lose?EDIT: ocigledno nisi pratio moje postove o sirevima, tek je tamo bilo prica i prica.a imam jednu i kiseloj vodi :P
:lol: Ma OK je, izvini, i ja sam malo preterao :( Ali sam barem konacno ukapirao kako Francuzi i kome (nista licno) uspeju da prodaju vino uz pricu.Ako je vino bilo kao prica - moje saucesce :P I - pazi drugi put.Note: pogledacu postove o sirevima. Obecavam.Samo, ako tamo Luj 14 bude vozio Ferrari - cuvaj me se :P
Posted (edited)
:lol: Ma OK je, izvini, i ja sam malo preterao :( Ali sam barem konacno ukapirao kako Francuzi i kome (nista licno) uspeju da prodaju vino uz pricu.Ako je vino bilo kao prica - moje saucesce :P I - pazi drugi put.Note: pogledacu postove o sirevima. Obecavam.Samo, ako tamo Luj 14 bude vozio Ferrari - cuvaj me se :P
Izvinjenje prihvaceno a vino je divno, apertivno (ako se moze tako reci) umesto penusavih vina koja ponekad mogu da budu suvishe suva za pocetak vecere.ovaj roze je prilichno jak ali i dalje dobar za otvaranje apetitaa o pricama, sta znam, neki vole Ivicu i Maricu, neki Pepeljugu, tako i ova o Petru Velikom,i da, tako francuzi i prodaju svoj "savoire vivre" i dobro im ideSrbija ima "karadjordjevu sniclu", a pricu sa sekirom dalje svi znamoi dalje ne vidim nishta lose u prici, to je marketing, to je prica za animiranje drushtva, poslovne vecere/ruckovi znaju da budu jako teski za animiranje ako nemas dovoljno "municije" I zamalo da pogodish to oko Luis-a XIV i Ferarija, osim shto je u pitanju bio Luis XIV i magarci:
Ch?teldon is known for its naturally carbonated mineral water. It was the first mineral water exploited in France and transported by bottles to the Court of Louis XIV in Versailles. This water is used for its diuretic and digestive properties. It is also rich in potassium, sodium and fluorine. In France, one finds the water of Ch?teldon in the large hotels and restaurants, and in delicatessens. In 1650, the first doctor of the king, Guy-Crescent Fagon, praised the virtues of Ch?teldon to Louis XIV.[/quoteEdit - priznajem, zeznula sam se, Nikolaj II Romanov je u pitanju, bilo dobro vino a i tih rusa ima koliko hoces, hvala na primedbi, jedno ostaje, sve je lepse uz lepu pricu
Edited by msmodesty
Posted

naravoucenije price: ne zapodevaj forumsku kavgu sa msmodesty! :lol:

Posted
nemam pojma ali jako vicembez zezanja, hvala wooduinstalateru na preciziranjunow - Saint Veran a nije Matic :D
Posted
:lol:
  • 2 weeks later...
Posted

Na jednoj aukciji vina u Hongkongu prodata je flasa vina Ch?teau Latour 1961. za pola miliona kruna (47 000 EUR). Volela bih da znam da li ce kupac da uziva u ovom vinu ili ce da ga odlozi na cuvanje.

Posted

vec vidjeno. bogati kinezi poslednjih godina trose neverovatne pare na svoje hobije. nedavno je jedan lik potrosio par miliona na opasno sredjen vintage hifi sistem iz sezdesetih, koji je originalno vredeo mozda nekoliko desetina tisuca. definitvno su poludeli.

Posted

kad je ovako vruce (a bice toplije) bas prija australijski sardone/semijon kuve (badgers creek valjda)australijanci znaju sta je vrucina a prave i dobra vina

Posted (edited)

Teroldego, Cavit, Trentino - Alto Adige. Opet neka talijanska lokalna sorta. Vinoteka u Vojvode Stepe, 550 din.Zanimljivo vince, obavezno za uz klopu, neko "nagorelo" mesance npr. Ukus, recimo na zrele visnje, tresnje.Imaju i ozbiljniju varijantu iste sorte za 950 kinti.Teroldego

Edited by C žeton
Posted
img0426az.jpg moldavski kaberne sovinjon.stono poluslatko (ako neko voli rumunski, ima napisano kako se cita: vin de masa demidulce rosu ^_^ ), 12%od ocaravajuce boje preko mirisa do ukusa-aplauzi.izbalansirase mu slatkocu i oporost tako spretno, da cak i meni (koja bas ne ljubim slatko), igra brk od zadovoljstva :D cena je bezobraznih 300 kinti.pitam se kakva li su im tek i koliko kostaju bolja, ako im je ovo najprostackije, cak ga ni na sajtu nemaju...btw.nepunih sat pre nego sto naidjoh na ovo, gledala sovinjon kraljev(sk)og podruma s topole i vizantiju (mislim da je sardone) herceg vina za simbolicnih soma i trista :twak:licno, za taj sovinjon ne bih dala ni cvonjka, dok vizantiju ne probah, a s obzirom na cenu ni necu. iz prostog potrosackog principa <_<
  • 2 weeks later...
Posted

ovo mi se sinoc bas dopalo174_0.jpgdomaines barons de rothschildlafite collectionlegende bordeaux, 2005crvenone znam cenu, dobio na poklon. ne verujem da je vise od 15E u domacoj radnji, verovatno ni toliko. ako se dobro secam, kupljeno je u nekom free shopu preko. po prvom utisku, vredi. zavodljiva punoca ukusa na jeziku a ipak lak i elegantan prolaz kroz grlo, lep finis. suvo a ne para grlo. egzemplaran odnos voca i hrasta, taman ispeglano kako treba. zreli, mekani tanini - pije se odlicno solo, bez ikakve hrane.ne oklevajte, narocito ako dobijete na poklon ;)

Posted
2u8chnc.jpgPrvo degustirano ovo desno, a sledeci put ce ovo levo. Australijska, naravno (kupujmo domace).Cape Mentelle Marmaduke 2005 (shiraz, grenache, mataro) - prevod, ne moze bolje ;-)"Tamno rubin boje; miris na crvenu ribizlu, dudinje i borovnice, zacinjen cimetom, vanilom i orascicem. Topla tekstura u ustima, traje dugo i zadrzava zanimljivost sa sladicem i tresnjom, pimentom i ljubicicom. Mladalacko i vedro sredisnje nepce pokazuje slatke vocaste ukuse crvene tresnje, visnje i maline. Osecaju se nagovestaji orezanih olovaka, topla cigara i nijanse mahagonija, u saglasju sa sekundarnim nastupom cokolade i zacina. Ovo je bogato vino, puno toplih ukusa, dzema i gustog nagorelog voca, vatrene mediteranske kiselosti i zavodljivo integrisanih tanina. Ispunjavajuci, pikantni finis sa trajnim impresijama bobicastog voca i cetinarskih zacina."