Jump to content
IGNORED

Ucenje na daljinu


FranziskaKafka

Recommended Posts

Da li neko ima iskustva sa ucenjem na daljinu, na fakultetima u Srbiji i inostranstvu? Kvalitet? Prolaznost npr. nekog ko u Srbiji zavrsi nesto (na nekom fakultetu u inostranstvu ili domacem) na domacim i inostranim "normalnim" daljim studijama?Bedankt. -_-

Link to comment

Preciziraj šta tačno misliš pod učenjem na daljinu - da li misliš na studije sa distance ili tzv. online kurseve, pošto nije ista stvar u pitanju? Prvo podrazumeva i neku vrstu kontakt-nastave (npr. zajedničke radionice, blok nastava i slično), dok je drugo bez ikakvog kontakta licem u lice. I da li misliš na kompletan program (smer) ili samo pojedinačne predmete (pošto i tu može biti varijacija, recimo različit nivo kontakta od predmeta do predmeta).

Link to comment
Da li neko ima iskustva sa ucenjem na daljinu, na fakultetima u Srbiji i inostranstvu? Kvalitet?
nisam znala da su to uveli u srbiji negde?(pri tome pod ucenjen na daljinu mislim na "on-line" kurseve, razmenu materijala i polaganje ispita)zovite me konzervom, ali dobar profesor (uzivo) je nezamenljiv kvalitet. okej, srednja skola treba da te pripremi za samostalno koriscenje literature, koju posle na faksu samo doteras do savrsenstva (tj potpuno nezavisnog ucenja).ali meni licno treba dobar vodic kroz materiju koju ne poznajem - neko ko razume, ali stvarno razume ono sto predaje.i pre svega vodic kroz potrebna predznanja i oblasti koje treba pokriti da bi se neka nova pratila.
Link to comment
Da li neko ima iskustva sa ucenjem na daljinu, na fakultetima u Srbiji i inostranstvu? Kvalitet?
Kada se kod nas pomene e-learning, većina profesora prodrazumeva kačenje PP prezentacija i, eventualno, nekog teksta na sajt, studenti to preuzmu i etoo. Otprilike kao što funkcioniše i e-uprava.Postoji nekoliko kurseva na državnim fakutetima, na različitim platforamama, ali pošto sve počiva na pojedincima, a ne sistemu, većina njih zvrji prazno. Jedini za koji znam da stvarno funkcioniše je Reticulum. Naravno, on je daleko od idealnog, u mnogo čemu ne postiže pun kvalitet zbog birokratije, obrazovnog sistema, ljudi koji rade nemaju formalnu obuku... ali je trenutno najbolje što imamo.Što se tiče kvaliteta, tu je potrebno nekoliko stvari. Pre svega, ljudi. Uigran tim koji zna šta radi i koji ima određeno znanje iz savremenih principa andragogije. Drugo, materijali na kursu. Gorepomenuti se razvija već devet godina i još uvek ima dosta, dosta toga da se uradi. Ove dve stvari daju potporu trećoj - feedback-u. Konstantan rad sa studentima, evaluacija testova sa statističkim prikazom odgovora, vraćanje na stvari koje škripe...Drugim rečima, ako očekuješ ovaj tip rada kod nas - mrka kapa.Ne znam kako stoji stvar sa privatnim fakultetima, Računarski fakultet se hvali svojim (komercijalnim) paketom, ali ne znam kako to funkcioniše u praksi.Što se tiče uspeha, mi smo publikovali rad da postoji statistički značajna razlika u uspehu studenata koji su radili po ovom i klasičnom sistemu, ali sve ostalo što bih mogao da ti kažem bi bilo subjektivno :)Moje mišljenje - odličan način rada, kada postoje pravi uslovi.
Link to comment

Znam da Ekonomski fakultet ima nekakav program takozvanog studiranja na daljinu koji podrazumeva da student nije obavezan da sluša predavanja i vežbe niti da izlazi na kolokvijume i slično, već preuzima prezentacije sa sajta i eventualno odlazi na konsultacije, pa polaže ispite kad i drugi studenti.Diploma je valjda ista.E sad, ne znam da li si mislila na tako nešto ili na klasične on-line kurseve...

Link to comment
Kada se kod nas pomene e-learning, većina profesora prodrazumeva kačenje PP prezentacija i, eventualno, nekog teksta na sajt, studenti to preuzmu i etoo.
podsetilo me ovo o cemu govoris na cinjenicu da sam ucestvovala (van srbije, 2004. godine) u demonstraciji on-line kursa... ali to je ukljucivalo i video conference (ili kako se to vec zove). profesor (zivi i radi u americi) jednom nedeljno odrzava "on-line" casove i studenti sa raznih strana sveta prate to... bilo je zanimljivo, skoro da sam zaboravila na to.covek zaista tako radi. mislim da je rec o kursevima za postdiplomske studije..
Link to comment
podsetilo me ovo o cemu govoris na cinjenicu da sam ucestvovala (van srbije, 2004. godine) u demonstraciji on-line kursa... ali to je ukljucivalo i video conference (ili kako se to vec zove). profesor (zivi i radi u americi) jednom nedeljno odrzava "on-line" casove i studenti sa raznih strana sveta prate to... bilo je zanimljivo, skoro da sam zaboravila na to.
ma dobro, ali to je i dalje transmisivni način, svejedno ti je posmatrala profesora uživo, četovala putem video linka ili gledala ga snimljenog kako priča o nečemu. Elektronsko učenje se upravo trudi da zaobiđe to koliko god može. Mada, može da bude korisno ako nema blended varijante kursa ili su mesta udaljena. Skoro su uvodili opremu za video konferencije, silne pare otišle na to, i šta sad? Koristi se dvaput godišnje..
Link to comment

Mislim konkretno na citave studije. Pre svega kad sedis u Srbiji i "studiras napolju". Pa onda kad to zavrsis resis da ipak dignes... zadnjicu i odes napolje i nastavis sve to mozda u nekoj trecoj zemlji. Kako ti se vrednuje taj degree?Cini mi se da u Srbiji moras da polazes na samom fakultetu, dzaba sto ne moras na nastavu.

Link to comment

sad sam nešto gledala o Open University UK, možda pomogne, mada nije mi baš najjasnije kako funkcioniše ako si u Srbiji, pogotovo što Srbije nema na ovoj nekoj listi:

Can I study an OU course living anywhere in the world?As a general rule most of our courses are open to residents of the following countries: Austria, Belgium, Bulgaria, Channel Islands, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Gibraltar, Greece, Hungary, Isle of Man, Italy, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Poland, Portugal, Republic of Ireland, Romania, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland.You do not have to be a national of these countries in order to study. Wherever you are in the world, you can study some of our courses, either online or through one of our educational partners.To find out more information about what you can study, and what it costs, go to our Studying Outside the UK website.
ali kad se tamo izabere ..khm.. Serbia&Montenegro, dobije se ovaj spisak kursevaa za neke se ipak podrazumeva da se polaže ispit u nekom njihovom centruovde ima više informacija u vezi sa vrednovanjem diplome
Link to comment

OK. ne mogu da govorim o tome u Srbiji (mada studirati na OpenUniversity i nije studirati u Srbiji), uglavnom je moje iskustvo iz Australije, sa obe strane (virtuelne) katedre. Prilicna je razlika izmedju onog sto pomenuh na pocetku, studije sa distance sa odredjenom blok nastavom su rel. slicne onome sto su u Srbiji vanredne (mozda manje kontakta). Za neke predmete tipa hemija i sl. ne vidim kako se moze u potpunosti izbeci, barem prakticni deo, pokusavali su nesto sa virtuelnim laboratorijama, ali to je ipak nedovoljno za pravu obuku. Za predmete drustvenog ili humanistickog tipa, 'skroz' online je sasvim OK. Ispiti su i dalje pravi, u ispitnim centrima. Na postgrad. biznis studijama gde sam sad, dobije se paket na pocetku, stampani materijal + knjiga, zatim se ucestvuje na forumu, skidaju podkasti sa lekcijama, itd. Dosta dobro funkcionise, ne mislim da sam nesto propustio posebno zato sto nisam sedeo u ucionici (sto u ovom momentu ne bih ni mogao, geografski). Koliko mi je poznato, studije ovog tipa se tretiraju kao i svake druge (od strane drugih institucija, ili uposljivaca). Toliko...

Link to comment
ma dobro, ali to je i dalje transmisivni način, svejedno ti je posmatrala profesora uživo, četovala putem video linka ili gledala ga snimljenog kako priča o nečemu.
kad su u pitanju visi stepeni obrazovanja (recimo kurs koji te bas zanima a nema ga u tvojoj zemlji) - bude super korisno i to transmisivno... neka razmena i saradnja na globalnom nivou u okviru najuze struke.ali, f. kafka (vidi post gore) nije mislila na to, vec na kompletne studije, sto je nesto o cemu nemam pojma (pa cu da ucutim i citam sta drugi znaju na temu).
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...