halloween Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 (edited) Objasnjenje™. :Hail:EDIT: S tim sto nisam siguran da ovde postoji samo apstraktna opasnost. Ukoliko je pak to slucaj, kako bi se onda ovo moglo okvalifikovati? Ostecenje tudje stvari? Postoji li uopste jos to krivicno delo?Ne bih želela da me pogrešno razumete, nije mi namera da se pravim pametna, ali mislim da bi bilo korisno da ljudi koji učestvuju na ovom topiku imaju uvid i u čisto pravne aspekte.Postoji krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari, za koje se goni po privatnoj tužbi :) : Član 212.(1) Ko uništi, ošteti ili učini neupotrebljivom tuđu stvar,kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.(2) Ako je delom iz stava 1. ovog člana prouzrokovana šteta u iznosu koji prelazi četiristopedeset hiljada dinara,učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.(3) Ako je delom iz stava 1. ovog člana prouzrokovana šteta u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara ili je delo učinjeno prema kulturnom dobru, zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra, odnosno prema dobru koje uživa prethodnu zaštitu,učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.(4) Za delo iz st. 1. do 3. ovog člana, ako je oštećena stvar u privatnoj imovini, gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi. I za ovo krivično delo potrebna je konkretna opasnost. Edited December 11, 2009 by halloween
Miralem Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 ovaj, da li ste vi normalni? ubacivanje molotovljejevog koktela & izazivanje pozara apstraktna opasnost? jel treba neko da vam ubaci nesto slicno na gajbu, pa da naucite iz licnog primera?
halloween Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 (edited) ovaj, da li ste vi normalni? ubacivanje molotovljejevog koktela & izazivanje pozara apstraktna opasnost? jel treba neko da vam ubaci nesto slicno na gajbu, pa da naucite iz licnog primera?Za postojanje krivičnog dela međunarodnog terorizma je dovoljna apstraktna opasnost, ali ono može postojati i ako je nastupila konkretna opasnost. Na osnovu onog što sam pročitala taj koktel nije ubačen u ambasadu, nije bilo slučajnih prolaznika niti materijalne štete. Moguće da nisam dovoljno pažljivo pročitala šta se tačno dešavalo. Idem sad da vidim, ali ono što piše u novinama može se razlikovati od onog što piše u optužnici. Edited December 11, 2009 by halloween
Mp40 Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 1. Koktel je razbijen o betonski zid, gorelo manje od minuta, od komada flase naprso jedan prozor. Sam koktel nije pravi molotovljev koktel (koji se lepi kao smola i gori dugo i visokom temperaturom) nego pola litre cistog benzina). Ne zato sto napadaci ne umeju da ga smuckaju nego zato sto im to nije bila ni namera.2. Nigde u krugu od 500m nije bilo ljudi sto je isto planirano. Samo vreme napada to govori.3. Ukupna steta po proceni ambasade je 20evra4. Grcka ne trazi gonjenje i kazu da napad ni u cemu nije omeo rad ambasade5. Da li su svi uhapseni odgovorni za delo? Da li su samo neki? Da li je iko?Razlika izmedju levog i desnog (politickog i verskog) terorizma je taj da levi terorizam nema za cilj terorisanje obicnih ljudi i uzasno retko uopste ima ikakvih nevinih zrtava. Zaista. Desnicarski teorizam ima za cilj stvaranje haosa i straha iz kojeg ce nas onda izvesti samo oni, disciplinovani i nadrkani a mi samo treba da im damo svoj pristanak.
yolo Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Stigao je i ****** da podrži *******. Oprez, retardi se grupišu.
halloween Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 (edited) 1. Koktel je razbijen o betonski zid, gorelo manje od minuta, od komada flase naprso jedan prozor. Sam koktel nije pravi molotovljev koktel (koji se lepi kao smola i gori dugo i visokom temperaturom) nego pola litre cistog benzina). Ne zato sto napadaci ne umeju da ga smuckaju nego zato sto im to nije bila ni namera.2. Nigde u krugu od 500m nije bilo ljudi sto je isto planirano. Samo vreme napada to govori.3. Ukupna steta po proceni ambasade je 20evra4. Grcka ne trazi gonjenje i kazu da napad ni u cemu nije omeo rad ambasade5. Da li su svi uhapseni odgovorni za delo? Da li su samo neki? Da li je iko?Razlika izmedju levog i desnog (politickog i verskog) terorizma je taj da levi terorizam nema za cilj terorisanje obicnih ljudi i uzasno retko uopste ima ikakvih nevinih zrtava. Zaista. Desnicarski teorizam ima za cilj stvaranje haosa i straha iz kojeg ce nas onda izvesti samo oni, disciplinovani i nadrkani a mi samo treba da im damo svoj pristanak.EDIT: Ноћас око три сата непознате особе бациле су два "молотовљева коктела" на зграду грчке амбасаде, а потом побегле. Том приликом један прозор је разбијен, пламен је изазвао мања оштећења на фасади, али ватра није продрла у унутрашњост зграде, саопштио је МУП Србије. Moja procena je da ako tužioci (ukoliko ne odustanu u toku postupka) ne dokažu nameru da se naškodi stranoj državi na glavnom pretresu, preostaje im gonjenje po privatnoj tužbi za polupan prozor. Edited December 11, 2009 by halloween
Miralem Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 aman. kolko sam ja cuo, pogodili su prozor, no nebitno. a izazivanje pozara u nekom stambeno/ poslovnom objektu, ma kako on mali i sladak bio i brzo ga ugasili, ne moze biti apstraktna opasnost.
Pontijak Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 jel mogu da se revansiram jednom pozivnicom za salon vina za danas? u prevodu - zadjaba pijafte!neka hvala, bila je pozivnica sa zadjaba pijafte i prvi put pa sam prosao kako sam prosao :P
halloween Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 aman. kolko sam ja cuo, pogodili su prozor, no nebitno. a izazivanje pozara u nekom stambeno/ poslovnom objektu, ma kako on mali i sladak bio i brzo ga ugasili, ne moze biti apstraktna opasnost.Aman, požar nije bio U objektu.
Д Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Aman, požar nije bio U objektu.Да ли закон познаје пожар у објекту и пожар на објекту или је пожар - пожар?
halloween Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Да ли закон познаје пожар у објекту и пожар на објекту или је пожар - пожар?U konkretnom slučaju, imajući u vidu intenzitet vatre, požar u objektu- konkretna opasnost, požar van objekta- apstraktna opasnost.
Miralem Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 na, pod, u, nebitno. pozar, kao takav, je realna opasnost. nije na nama da pogledamo koliki je, pa odoka procenimo dal to moze da preraste u pozarcinu il ce se ugasi sam od sebe.elem, sta hocu da kazem, je da je ekipa napravila povece sranje, i da pravo (ne mesati sa pravdom) najverovatnije nije na njihovoj strani. dzaba nam sad amaterska tumacenja odredbi, poredjenja sa desnicarima i krimosima, price da su pazili da ne zapale bas mnogo etc. organizujte miting podrske, dodjite na njega (i ja cu, ako budem mogo), vrsite tako pritisak & pokazite da visegodisnja presuda nece ostaviti ljude ravnodusnim. pisite "pravda za ratu" po zidovima. sve je to mnogo korisnije od freestyle advokatisanja i osecanja nepravde koji izrazavamo na forumu.
Д Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 U konkretnom slučaju, imajući u vidu intenzitet vatre, požar u objektu- konkretna opasnost, požar van objekta- apstraktna opasnost.Па ок, за тероризам је довољна и апстрактна опасност, какве везе онда има? Обрни, окрени, има све елементе међународног тероризма.
halloween Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 (edited) na, pod, u, nebitno. pozar, kao takav, je realna opasnost. nije na nama da pogledamo koliki je, pa odoka procenimo dal to moze da preraste u pozarcinu il ce se ugasi sam od sebe.elem, sta hocu da kazem, je da je ekipa napravila povece sranje, i da pravo (ne mesati sa pravdom) najverovatnije nije na njihovoj strani. dzaba nam sad amaterska tumacenja odredbi, poredjenja sa desnicarima i krimosima, price da su pazili da ne zapale bas mnogo etc. organizujte miting podrske, dodjite na njega (i ja cu, ako budem mogo), vrsite tako pritisak & pokazite da visegodisnja presuda nece ostaviti ljude ravnodusnim. pisite "pravda za ratu" po zidovima. sve je to mnogo korisnije od freestyle advokatisanja i osecanja nepravde koji izrazavamo na forumu.Evo ja kao amater sa položenim pravosudnim ispitom i radom u pravosuđu pokušavam da naglasim da izazivanje požara, eksplozije i druge opšteopasne radnje u krivičnopravnom smislu ne znači automatski konkretnu opasnost. Па ок, за тероризам је довољна и апстрактна опасност, какве везе онда има? Обрни, окрени, има све елементе међународног тероризма.Samo ako tužilac dokaže nameru da se naškodi stranoj državi, što je težak zadatak. Edited December 11, 2009 by halloween
Д Posted December 11, 2009 Posted December 11, 2009 Samo ako tužilac dokaže nameru da se naškodi stranoj državi, što je težak zadatak.Једино ако нису били свесни да је у питању амбасада. Имајући у виду њихову политичку ангажованост и врло прецизно профилисане ставове (а мислим да су неки и студенти права, ваљда?), као (ако се добро сећам) и отворену подршку оптужених анархистима Грчке у недавној прошлости, нема дилеме. Било би јако тешко доказати да нису имали намеру, а не да јесу.
Recommended Posts