pt 2.0 Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 greed is good (pohlepa je dobra) nije isto sto i priznavanje cinjenice da pohlepa postoji.nego njena kvalifikacija kao pozeljne osobine.a to su dve sasvim razlicite stvari.
Gonzo Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 otkad počinje pohlepa? ko je taj ko treba da propiše i ograniči ljudsku želju za posedovanjem i uvećavanjem blagostanja?
pacey defender Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 1. Ne citaj Froma. Garantovano ces zagleputi. Jos nije kasno. Okreni se i polako se uputi u smeru neke bolje literature. Matori hipik cete gledati ispod oka ali ti ga u isto pljuni i procitaj Komunisticki Manifest i prilikom citanja misli o sledecim stvarima:Fromma čitam da bih razumeo ono što ni nije jasno. U Bekstvu od slobode on na više mesta priča o otuđenju u kapitalizmu pa mi je bilo zanimljivo da se prošetam 3 metra do police s knjigama i proanaliziram šta to zapravo znači.Marksa nisam čitao, niti verujem da ću ikada imati strpljenja za takvo štivo. Mada razumem da tako propuštam ono što se doživi u susretu sa delom; građenje sostvene impresije o napisanom.Kada Marks govori o otudjenju (termin koji je preuzeo od Fojerbaha inace) coveka od svog rada, on ne misli o nekim metafizickim kategorijama. Ti mozes biti 'dobro placen' i 'obezbedjen' ali i dalje si otudjen od rezultata svog rada i od svojih kolega koje mozes da posmatras (i za koje poslodavac zeli da ih tako posmatras) samo kao delove masine ili konkurente na trzistu rada. Ova reifikacija coveka dovedena je do savrsenstva kako u brutalnom kolonijalizmu tako i paradoksalno u drzavnom kapitalizmu staljinistickog tipa gde su svako jutro radnici ustajali uz stihove 'Ustajte vi zemaljsko roblje'.Jbg, kada napišeš "državni kapitalizam staljinističkog tipa" onda ispada da je to, jelte, bio kapitalizam. A zašto je bio kapitalizam? Verovatno zato što u kapitalizmu postoji otuđenje a u stalinovom režimu bilo je otuđenja. I tako se vrtiš u krug pokušavajući da relativizuješ činjenicu da se kapitalističkim društvom nikako ne može nazvati ono s državnim vlasništvom nad sredstvima proizvodnje. I nad mnogim drugim stvarima.Možemo da pričamo o tome da li je staljinov model bio socijalistički, to je druga tema. Ali svakako nije bio kapitalistički. Doduše, iz binarnog shvatanja stvari (čemu jednako pribegavaju i radikalni levičari i radikalni promarket orijentisani liberali), sve što nije po našoj volji, odmah je, jelte, kapitalizam. Ili u "desničarskoj" varijanti - socijalizam.No da se vratim na Marxa. Ajmo redom: 1) otuđen od rezultata svog rada. - Ljudi rade da bi živeli, je li tako. Rade da bi imali kintu. E sad, naravno da je uživanje raditi posao koji obožavaš pa još da mlatiš solidne pare. Moje pitanje je - kako zamišljaš proizvodnju recimo jednog kreveta, bez ovoga što smatraš otuđenjem? Na koji način, osim specifikacijom rada, misliš da je moguće zadovoljiti potrebe ljudi da trećinu ili četvrtinu svog života provedu u udobnom krevetu, a da sve to bude jeftino da i siromašni mogu da si priušte taj krevet? Jer ja zaista ne znam način da za 19hiljada dinara dodjem do sjajnog kreveta, osim ako u pravljenju tog kreveta ne učestvuje veći broj ljudi sa tačno zadatim mestom u lancu proizvodnje. Da nema podele rada koja po tebi, Frommu i Marxu dovodi do otuđenja, danas bi udoban krevet bio luksuz. I objasni mi, kako se postiže uživanjeu rezultatima svog rada u proizvodnji kreveta, recimo? Tako što osećaš satisfakciju? U čemu se manifestuje ta satisfakcija? Dovedeno do krajnosti, ovakav stav znači ili da u proizvodnji svakog dobra učestvuje samo jedna osoba, od početka do kraja procesa proizvodnje, što bi rezultiralo abnormalnom neefikasnošću i skupoćom, ili pak stvaranjem društva u kojoj trgovina i razmena ne postoje kao koncepti, društva gde svako proizvodi za sebe. Oba načina su prevaziđena, ako hoćeš i istorijski. Reci mi, molim te, kako se prevazilazi ova otuđenost? Ukidanjem kapitalizma? Reformom kapitalizma? Reformom na kojim osnovama?2) otuđen od kolega, kolege kao deo mašine. - Sve ovo je posledica nepostojanja kreativnosti na poslu. Mogu samo da zamislim šta se mota u glavi ljudima koji rade za trakom u Imleku. Međutim, postoje poslovi koji jednostavno ne zahtevaju kreativnost, a postoje zato što neki ljudi imaju potrebe za određenim dobrima. Opet pitanje, kako zamišljaš proizvodnju kreveta u nekoj alternativnoj varijanti? 3) kolege kao konkurencija. - Konkurencija je dakle ok kada govorimo o načinima zadovoljavanja ljudskih potreba, ali odjednom postaje problem kada treba odabrati najboljeg od ponuđenih konkurenata za posao. Zanimljivo. Dobro je imati konkurenciju na strani ponude recimo Čipsa ili automobila, ali bože sačuvaj da ljudi međusobno jedni drugima konkurišu. Mislim, da nema toga, ja mislim da bi se celokupna proizvodnja i usluga odvijala po principima opisanim u vicevima o crnogorskim ugostiteljima. Taj koncept "armije rezervne radne snage" opet relativizuje stvari; najveći progres napravljen je upravo zahvaljujući konkurenciji i dobra o kojima su ljudi mogli samo da sanjaju pre 50godina danas su, zahvaljujući konkurenciji, dostupna svakome. Sa sve konkurencijom među ljudima. Na kraju krajeva, konkurencija na tržištu rada doprinosi boljem radu onih zaposlenih, zar ne?I naravno da vidim problem u onim lošim unutarkompanijskim odnosima kada dolazi do najavljenog smanjenja broja zaposlenih, kada kolege popreko gledaju jedni druge. Pacey, ti ako mislis da je drugaciji svet moguc, da je moguce da svi ljudi zive bolje, da je nepravedno da farmaceutske kompanije ucenjuju bolesne Afrike, ako vidis veze izmedju bogatstva nekolicine i siromastva mnogih kako u Srbiji tako i u svetu a iz tvojih postova mi se cini da vidis ti si vec na pola puta da budes marksisticka budala bez obzira na tvoju licnu subjektivizaciju. To ti kazem kao jedna budala drugoj.Kako ja to vidim, problem je u tome što se države stavljaju u funkciju krupnog kapitala. Kada merama koje su daleko od liberalnih favorizuju te kompanije. Dodaj tome i nepostojanje vladavine prava što kapitalizam zaista pretvara u "zakon džungle" odnose. Jači je onaj koji ima zaleđinu države. Dakle, daleko od toga da mislim da su ekonomske slobode doboljne, moraju postojati i slobode druge vrste kao što mora postojati i država koja svoje (ograničene) funkcije obavlja neselektivno i dosledno. Dakle, primena zakona. E sad, to se proprilično razlikuje od onoga što je u stvarnosti, tako da mogu da kažem da je svetu potrebno dosta promena. ono što je intelektualno nepošteno (osim lopovluka i ludosti, postoji i nepoštenje) je da se te promene zahtevaju sa pozicija levičarskog ukidanja privatne svojine i uspostavljanjem nekog novog oblika socijalizma, koji će se navodno fundamentalno razlikovati od svih do sada ostvarenih varijanti socijalizama. A da se u isto vreme očekuje da se zadrži sav konfor stečen u kapitalizmu.
pacey defender Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 (edited) ... Edited September 13, 2009 by pacey defender
Otto Katz Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 što predlažeš, vrli kinže?Kako privodim dan kraju uz čašu dobrog merlota i zlatnu virdžiniju predlažem da ugodiš i ti sebi.
pacey defender Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 Pod "uslovima, pod kojima se odvija proizvodnja" nisam mislio na ono što se obično naziva "radni uslovi", radno vrijeme, plata, osiguranje, materijalni uslovi na radnom mjestu i sl. Imam na umu cjelokupne uslove koji određuju odnose rada, vlasništva i upravljanja. Prije svega samu logiku ekonomskog rasta zasnovanog na crpljenju materijalnih izvora i povećanju potrošnje.Pa ok, reci lepo da je kapitalizam problem. Anarhisti su barem intelektualno pošteniji. Oni lepo kažu da kapitalizam i privatno vlasništvo treba ukinuti. Sa njima znaš na čemu si. Odnosi rada, vlasništva i upravljanja su osnovne karakteristike svake od istorijskih epoha, i svaka je imala svoje specifične karakteristike. Rast, neobnovljivi resursi i potrošačko društvo takođe su deo iste priče.Ponavljam, ti bi da zadržiš sve ono dobro iz kapitalizma a da radikalno promeniš društvene i ekonomske odnose koji ti sve to omogućavaju. Da se vratim na Marxa, problem sa tom logikom je u linearnom shvatanju istorije gde se svakom transformacijom iz prethodnog u naredni stadijum zadržavaju pozitivne karakteristike prethodnog sistema uz prevazilaženje onih negativnih. Ovo jednostavno ne može da se ostvari ukidanjem kapitalizma i uvođenjem nekog (kakvog, kog) drugog sistema.
henrik larsson Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 Malo oftopika: ima li nekog apdejta u slučaju Rate i embajade?
Кристофер Лумумбо Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 zasto su izumrli asirci? rata pawnuje milivojevica.
Mentalna Higijena Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 shokirah se kada naleteh na forum nacosha (stormfront), tacnije topik na istom, sa tendencioznim spiskom Jevreja u javnom zivotu Srbije.http://www.stormfront.org/forum/showpost.p...amp;postcount=9
Buck Naked Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 01. Aca Singer (bivši predsednik saveza jevrejskih opština)02. Sonja Liht (nevladina organizacija i sere često preko TV-a. Obično na B92)03. Davor Shalom04. dr.Predrag Kon (lekar)05. Predrag Ejdus (glumac)06. porodica Ribnikar07. Mira Adanja Polak (novinarka)08. Leon Koen (bio savetnik predsednika Tadića)09. David Albahari10. Laslo Sekelj11. Djordje David (pevač)12. Zeni Lebl13. porodica Baruh14. Alkalaj15. Miša Blam (džez muzičar)16. Nada Blam (glumica)
Mp40 Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 Shvatate da ovo znaci rat! Ako ste do sada i sedeli na ogradi. Silazite i krecimo u fajt. Niko nece naseg precednika turati na nekakve liste za odstrel! Ko je socos i socoskog roda a ne doso u KDP boj, nista mu od druge ruke ne rodilo!!!
Sludge Factory Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 (edited) Pa Precedniku je ime Djordje Nikolic, a David mu je umetnicko ime. Po ovoj logici™, na ovoj listi bi trebao da se nadje i Goran Davidovic. Jbg, sto nije promenio prezime i odrekao se te jevrejstine. Edited September 16, 2009 by Sludge Factory
crvena pravda Posted September 16, 2009 Posted September 16, 2009 Gledao ja juce Ligu sampiona i kaze cika sa televizije kaze da se golman Macabija iz Haife preziva Davidovic .Molim lepo da ne bude zabune.Znaci po logici debila sa stormfronta neonacizam je u Srbiju uvezao jevrej i to je u stvari judeomasonska zavera
MayDay Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 Nesto sam malo razmisljala. Imam novi manifest.Ja bih da se u Srbiji uvede anarhija. Ozbiljna sam, jako. Porazmislila sam u cost-benefit okviru.Drzava treba da nam obezbedi odbranu i zastitu, puteve, mostove, bolnice i skole, zeleznicu, a mi zauzvrat da placamo porez. Kakvo je stanje na terenu? - Opet su poceli sa ubistvima na ulicama, a mafija je u talu sa drzavicom.- Pare za puteve i mostove bolje da skupljaju ljudi po stanovima kojima to treba i da lepo sednu i odaberu najbolji deal. Bolje nego da se ovi ugradjuju i fusare na putevima koji ionako moraju da se doradjuju posle godinu i po.- Drzavno zdravstvo i skolstvo su u kurcu. Smislili su moji libosi i kako to moze bez drzave sve.- Vozove nemamo. Ono sto imamo ide 20 puta sporije nego sto zakoni fizike nalazu.Ja garantujem svojim diplomama i rumenim obrazom da ni inflacije ne bi bilo. Kad mogu disciplinovani Njemci da odbijaju da placaju porez zato sto njihova vlada subvencionise indirektno rusku firmu, sta mi koji moj radimo???Eto. Sad ce hanzo da me banuje. :D
Gonzo Posted September 18, 2009 Posted September 18, 2009 (edited) Sad ce hanzo da me banuje. biggrin.gifako on neće ja ću. džaba ti sva nauka, empej te indoktrinirao skroz.mada sad kad bolje pročitam, slažemo se. samo ja to ne zovem anarhija. Edited September 18, 2009 by Gonzo
Recommended Posts