Jump to content
IGNORED

Petko Miletic


verudez

Recommended Posts

Zanima me može li mi netko pomoći u utvrđivanju jednog dijela biografije Petka Miletića.Prema škrtim izvorima iz zatvora u Sremskoj Mitrovici je izašao na ljeto 1938. ili ljeta1939.?U par knjiga koje sam konzultirao nekako se prelazi preko jednog i drugog podatka!?Krenuvši od Wikipedije opet dvojba i to već između verzije istog članka na hrvatskomi srpskom!? :-)http://hr.wikipedia.org/wiki/Petko_Miletić"Sredinom 1938, kada je Miletić već bio izašao s robije, Moša Pijade je uspio, kaopovjerenik imenovan od Josipa Broza, formirati novi Kaznionički komitet iz kojeg su petkovciisključeni."http://sr.wikipedia.org/wiki/Пе...;ићПо изласку са робије, јуна 1939. године, Милетић је протеран у Вучитрн, где му је тада живела мајка. Петко је 5. јул а, илегално преко Инстамбула, кренуо у Совјетски Савез, у који је стигао тек 25. септембра.Unaprijed zahvalan na pomoći!

Link to comment

Mada je preuzeo kontrolu nad CK već početkom 1937, mislim da je Joška Broz zvanično imenovan za generalnog sekretara KPJ tek nakon likvidacije Petka Miletića, koji je po izlasku sa robije požurio u Moskvu da dovede u pitanje Brozovo postavljenje. Za Milana Gorkića, ranijeg generalnog sekretara, objavljeno je da je isključen iz KPJ tek 1939. godine, mada je streljan u Moskvi u leto 1937. Petko je bio nezavisni staljinista, tj. nije pripadao ni gorkićevcima ni brozovcima, pa je zato potrajao malo duže od Gorkića.

Link to comment
Miletić je, odmah nakon izlaska iz zatvora, uz pomoć bugarskih komunista koji su bili jako utjecajni u Kominterni, otišao u Moskvu. Tamo je optužio Tita da je trockist. Bio je međutim sam uhićen, i zatim nestao u staljinističkim čistkama.
auh, pa ovo je kao kod braće limijer - 'poliveni polivač'.
Link to comment

Dvojba je je li Petko Miletć izašao iz zatvora 1938. ili 1939.? Godine 1937.nijemogao biti streljan u Moskvi (u to doba još se 'šaketao' s Hebrangom na'komunističkom sveučilištu' u Sremskoj Mitrovici :-) ). Na jesen 1937. jestreljan Milan Gorkić (alias Josif Čižinski).Zaboravio sam na ovu knjigu prof.Banca. Doduše i ovdje baš za taj podatak fali izvorpa mogu pretpostaviti da jednostavno preuzima 'činjenicu' od Dedijera ili Cenčića npr.Probat' ću kontaktirati prof.Banca osobno, možda se sjeti odakle vuče taj podatak.U svakom slučaju hvala na pomoći!

Link to comment
  • 3 weeks later...

U "Novostima" je u februaru 2003. objavljeno desetak nastavaka feljtona Pere Simiće o Brozovom usponu u Kominterni i u KPJ. Pisano je, navodno, na osnovu moskovskih arhiva Kominterne kojima je Simić uspeo da dobije pristup. Ovde je link na prvi članak:http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id...mp;feljton=3539a za ostale nastavke linkovi su na dnu te stranice. Deluje verodostojno, a prema tom izvoru Miletić je izašao iz zatvora 1939. i u leto te godine ukrstio koplja sa Brozom u Moskvi. Izgubio je taj duel verovatno zato što Mustafa Golubić tada nije bio u Moskvi i nije mogao da ga podrži. Postoji vrlo verovatno verzija da je Golubić zbog toga uticao na kasniju smenu i hapšenje generala NKVD Berzina (tvorca "Crvenog orkestra") i da je došao u Beograd 1941. sa nalogom da smakne Broza, ali ga je ovaj preduhitrio i izručio Gestapou. Inače Pera Simić je od tog svog istraživanja napravio par knjiga i promovisao sebe od nekadašnjeg Titovog omladinskog funkcionera u antitiotvskog istoričara. Podaci koje on navodi uglavnom se poklapaju sa podacima austrijskog Slovenca Silvia Eiletza koji je istraživao iste arhive, a odlomci iz njegove knjige mogu se naći na slovenačkim i hrvatskim sajtovima.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...