Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted

inace, izraz koji trazis je "ukrcati". iskrcavas se na obalu, mada i tvoja omaska i frojdovsku dimenziju - (i)krcati (se)svakako najstrucniji izraz za nacin je "desantiranje", a laicki za karakter akcije je "napad" (u medjunarodnim vodama)

Posted

Ово ме подсећа кад сам био у другом разреду основне, па мене и друга ухватила учитељица како смо прескакали преко неке ограде преко које је рекла да не смемо да прескачемо. И каже она: "Јел сам рекла да не сме да се прескаче!", а ја "Али нисмо прескакали, него прелазили преко" :lol:

Posted
Zajcev, paralela sa piratima je zanimljiva ali nije adekvatna. Pirati su kriminalci koji pljačkaju i ubijaju posade. Izrael je nakon sukoba odvezao robu u svoju luku, pregledao je i poslao za Gazu. Do žrtava nije došlo ni na jednom brodu na kome vojnici nisu bili napadnuti. To ne opravdava ubistva naravno i mislim da je Izrael tradiciionalno pokušao "bazukom da ubije miša". Mislim da se iz tih razloga ne može praviti takva paralela.Što se JSOa tiče, ako zamislimo da je JSO normalna policijska(vojna) jedinica, ona je imala puno pravo da bude prisutna na skupovima kosovskih Albanaca tokom devedesetih.
kakva paralela? hipoteticka zajebancija na tvoju "argumentaciju"... inace, drzava Izrael je 10x kriminalizovanija nego somalijski pirati, pre svega jer cini brojne zlocine protiv covecnosti i protiv pravila rata. o tome se oglasio i Savet Evrope i UN. nisam lud da povlacenjem paralele dizem cenu piratima ili dekriminalizujem Izraelok, kad se vec bavimo hipotetickim glupostima, aj zamisli desantiranje voda JSO-a na albanski protest. sta bi se desilo i sta bi ti tada napisao? mislim, nemoj da si Uros tvrdoglav, ne moras cak ni da priznas da si ishitreno odreagovao i posle se usancio, dovoljno je da iskuliras. topik ce otici na drugu stranu i sve ce biti ok :)
Posted
inace, izraz koji trazis je "ukrcati". iskrcavas se na obalu, mada i tvoja omaska i frojdovsku dimenziju - (i)krcati (se)svakako najstrucniji izraz za nacin je "desantiranje", a laicki za karakter akcije je "napad" (u medjunarodnim vodama)
Abordaž bi bilo preciznije. Ovo je bio helikopterski desant, u svrhu abordaža. Da napomenem, Izraelci (vojska) ovo smatraju debaklom. 10 ljudi je ubijeno bez preke potrebe, pištoljima izbliza. Sumnjivo je šta se dešavalo, ali fotke koje sam ja video pokazuju da su neke vojnike onesvestili, razbili im glave, razoružali, uzeli im bajonete. Posle su neke odvukli u potpalublje da im se ukaže lekarska pomoć, ali ondak došlo je pojačanje, popizdeli su i ko zna šta se dešavalo. Izrael je konfiskovao većinu fotografija i video materijala, međunarodna inspekcija se očekuje, vojna vrhuška je protiv međunarodne inspekcije-uviđaja, niži oficiri su za... Mislim da nema tu šta više da se krije. A koji je genije ih poslao sa pejntbol puškama i pištoljima, umesto sa murtaljezima, treba ga baciti ajkulama. Da su odma zapucali i mrko ih pogledali, ne bi ovoga bilo.
Posted
Sad će Vasa opet da ti kaže da nema šta izraelski vojnici da se ukrcavaju na brod u međunarodnim vodama (i opet će biti u pravu), pa ćeš ti da kuliraš neko vreme, pa ćeš opet da kažeš kako nisu napali nego se iskrcali....
O tome ti sve vreme pricam. To isto radi i na CG sve vreme. Pusti neku besmislicu tipa "smanjenje nezaposlenosti u CG" ili "srbi opet opsednuti Milom", a onda kad svi (ali bas svi, od beowla, do savindana) ubrisu patos śnjim, onda se pravi lud pa se posle 2-3 dana pojavi s recenicom tipa "da se vratimo na temu" i novom nebulozom.
Pa ako se uključi još 10 ljudi i otkuca 5 strana za pola sata, svakako da neću provesti dva sata čitajući i iskuliraću pa ćemo diskusiju nastaviti kad se strasti slegnu.
Ma naravno, poznat si po teznjama za smirivanje strasti :lol:
Posted
kakva paralela? hipoteticka zajebancija na tvoju "argumentaciju"... inace, drzava Izrael je 10x kriminalizovanija nego somalijski pirati, pre svega jer cini brojne zlocine protiv covecnosti i protiv pravila rata. o tome se oglasio i Savet Evrope i UN. nisam lud da povlacenjem paralele dizem cenu piratima ili dekriminalizujem Izrael
Paralela sa Somalijskim priratima se više puta potezala baš zato sam i hteo da jednom uđemo malo u tu temu i razbijemo zabludu koja dozvoljava takve paralele. Ja ne znam kako je to Izrael kriminalizovan, valjda tako što u njemu živi, kao što sam već naveo 1,500,000 arapa dok kada se Izrael povlači sa "palestinskih" teritorija mora da odvede svoje građane sa sobom. Ja ne sumnjam da ćeš me ti podrobnije uputiti u tematiku "kriminala" Izraelske države. :D
ok, kad se vec bavimo hipotetickim glupostima, aj zamisli desantiranje voda JSO-a na albanski protest. sta bi se desilo i sta bi ti tada napisao? mislim, nemoj da si Uros tvrdoglav, ne moras cak ni da priznas da si ishitreno odreagovao i posle se usancio, dovoljno je da iskuliras. topik ce otici na drugu stranu i sve ce biti ok :)
Ja sada ponavljam ono što sam napisao i prvog dana. Izraelska akcija je apsolutno opravdana, način na koji je izvedena nije. Utvara je napisao/la još neke detalje vezane za napad na izraelske vojnike, i sa tim bih se mogao složiti.Ja ne volim isključivost, a u ovom slučaju je jedna strana vrlo isključiva, to je strana sa kojom se ti slažeš. Niti je Izrael fašistička država, niti su svi arapi teroristi. Ako nam ostaje da čitamo Vedranu Rudan i njene gluposti kao neki autoritet onda smo u problemu.
O tome ti sve vreme pricam. To isto radi i na CG sve vreme. Pusti neku besmislicu tipa "smanjenje nezaposlenosti u CG" ili "srbi opet opsednuti Milom", a onda kad svi (ali bas svi, od beowla, do savindana) ubrisu patos śnjim, onda se pravi lud pa se posle 2-3 dana pojavi s recenicom tipa "da se vratimo na temu" i novom nebulozom.
Vidiš, na prethodnoj strani imaš moj odgovor na neka tvoja pitanja, te nemoj upravo da radiš ovde ono što meni zameraš. Ja na temi o CG razgovaram argumentima, a uzvraća mi se uglavnom RTSovštinama i glupostima. Tako sam i naveo taj podatak o smanjenju nezaposlenosti kao jedan događaj vezan za CG. Ne znam možda je dozvolejno samo pisati DBovske podmetačine i negativne vesti, ali onda neka se tako kaže. Uostalom za to već ima par ljudi koji su zaduženi i sa kojima se očigledno slažeš. Ja mislim da ta demokratska, susedna zemlja koja je bliža i EU i NATO od nas zaslužuje drugačiji pristup ako ćemo već o njoj da pričamo.
Ma naravno, poznat si po teznjama za smirivanje strasti :lol:
Ne radi se o smirivanju strasti, nego me mrzi da čitam po pet strana topica.
Posted

irejzeru, slika govori hiljadu reci. zar da te ucim kako se debatuje po netu? odma udaris po godwinu.Bundesarchiv_Bild_101III-Alber-164-18A%2C_Gro%C3%9Fmufti_Amin_al_Husseini%2C_Heinrich_Himmler.jpgdoduse, onda mozes zapasti u probleme na drugim topicima...vijest-2382.jpg

Posted

hajnrih i 1 verski funkcioner. steta sto ne pise koji je, mogao bi da bude i rodjeni stric jasera arafata koji je za vreme rata agitovao za nemacku stranu a protiv zlih imperijalnih britanaca, naravno da je bio i u nemackoj kao 1 vredan saveznik za 1 novi svetski predak

Posted (edited)

Veliki muftija Amin al Husseiniedit:

The Mufti was one of the initiators of the systematic extermination of European Jewry and had been a collaborator and adviser of Eichmann and Himmler in the execution of this plan. ... He was one of Eichmann's best friends and had constantly incited him to accelerate the extermination measures.
Edited by aram
Posted (edited)

mda. 1 interesantna biografija. narocito sa onim pozivima da treba ubiti svakog jevrejina bilo gde i bilo kada i tako dalje. pa se posle ljudi cude zasto su izraelci decenijama neurozni na sve one ideje suseda kod kojih su takvi ideolozi bili narocito popularni i koji bi najradije da drzava izrael ne postoji, istina nema direktnih izjasnjavanja sta sa svim izraelcima kada ih "bace u more" i slicno ali se da pretpostaviti sta bi oni kada bi to mogli, ne kazem, pokusavali su u svim ratovima od 1948 ali im nesto nije uspevalo.

Edited by Pontijak
Posted

HaCuveni muftija jerusalimski koji je imao poslova i po Balkanu.On je zasluzan za stvaranje SS Handzar divizije u BiH zajedno sa Himlerom.Bundesarchiv_Bild_146-1980-036-05%2C_Amin_al_Husseini_bei_bosnischen_SS-Freiwilligen.jpg

Posted (edited)

interesantno je da se izraelu prasta sve i svasta na racun toga da komsije prete da bi im rado unistile drzavu a oni su ti koji su unistili drzavu i njene gradjane drze pod blokadom u prostoru ogradjenom bodljikavom zicom evo vec decenijama i pri tom jos svako malo strpnu koji hektar od te ogradjene teritorije i naprave si neke naseobine pa kad im se dobro pripreti, oni se povuku malo nazad i to povlacenje predstave kao neverovatnu i nevidjenu zrtvu za dobrobit palestinskog naroda i dokaz da saradjuju sa svetom na svoju stetu. i taj kriminal traje li traje i nikom nista. ne znam ko je tu lud ali da se mene drzi u kafezu citav zivot bez nade da ce se ista promeniti, ne znam da bih bio miroljubiv i dobar prema manijaku koji mi to radi. imamo mi na zapadu debelo srece da arapi nisu ujedinjeni oko vere i da nisu fanatici jer s obzirom na to kako ih se tretira, zapad bi debelo najebao da se ujedine, fanatizuju i zaista krenu u terorizam do pobede. a ovo hronicno plasenje mudzahedinima, muslimanskim fanatizmom i terorizmom je prica koja je zamenila onu blokovsku propagandu samo-sto-nije-poceo-nuklearni-rat-pobice-nas-(komunisti/kapitalisti)-ko-zeceve. nema pravde za taj narod tamo i nece je biti u doglednoj buducnosti. besmisleno je uopste i mastati o tome da ce izrael za svoje zlocine biti zakonski kaznjen ne zato sto je u pravu nego zato sto je jaci i ima podrsku najjacih. i to je to. a ovo kalemljenje nekog prava, zakona kurca... ne bi li pravo jacega koje vec dugo vlada bilo koser na papiru je potpuno van pameti no dosta zakona postoji upravo zato da bi se suprotstavilo elementarnoj logici.edit - nepismen

Edited by adam
Posted
interesantno je da se izraelu prasta sve i svasta na racun toga da komsije prete da bi im rado unistile drzavu a oni su ti koji su unistili drzavu i njene gradjane drze pod blokadom u prostoru ogradjenom bodljikavom zicom evo vec decenijama i pri tom jos svako malo strpnu koji hektar od te ogradjene teritorije i naprave si neke naseobine pa kad im se dobro pripreti, oni se povuku malo nazad i to povlacenje predstave kao neverovatnu i nevidjenu zrtvu za dobrobit palestinskog naroda i dokaz da saradjuju sa svetom na svoju stetu. i taj kriminal traje li traje i nikom nista. ne znam ko je tu lud ali da se mene drzi u kafezu citav zivot bez nade da ce se ista promeniti, ne znam da bih bio miroljubiv i dobar prema manijaku koji mi to radi. imamo mi na zapadu debelo srece da arapi nisu ujedinjeni oko vere i da nisu fanatici jer s obzirom na to kako ih se tretira, zapad bi debelo najebao da se ujedine, fanatizuju i zaista krenu u terorizam do pobede. a ovo hronicno plasenje mudzahedinima, muslimanskim fanatizmom i terorizmom je prica koja je zamenila onu blokovsku propagandu samo-sto-nije-poceo-nuklearni-rat-pobice-nas-(komunisti/kapitalisti)-ko-zeceve. nema pravde za taj narod tamo i nece je biti u doglednoj buducnosti. besmisleno je uopste i mastati o tome da ce izrael za svoje zlocine biti zakonski kaznjen ne zato sto je u pravu nego zato sto je jaci i ima podrsku najjacih. i to je to. a ovo kalemljenje nekog prava, zakona kurca... ne bi li pravo jacega koje vec dugo vlada bilo koser na papiru je potpuno van pameti no dosta zakona postoju upravo zato da bi se suprotstavilo elementarnoj logici.
Očekivao sam nešto inspirativnije, manje opših mesta i stereotipova... Oko terorizma ne bih ništa dodavao niti oduzimao, terorizam ima svoje svrhe i način je borbe. Što bi Sartr rekao, potlačenih nemaju drugih oružja protiv bogatih osim terorizma. Udara na civile i moral, na sigurnost sistema i ekonomiju. Čak ponekad i uspeva. Ali dara prevršila meru... Ima već tred o terorizmu, teroristički uzurpiran...Šta se dobilo ubistvom izraelskih sportista u Minhenu? Šta su dobili EOKA, šta su dobili Bin Laden i Sendero Luminoso, RAF, Če Gevara, Irgun? Šta su dobili Alžirci? Šta hašašini? Državni terorizam u vidu bombardovanja civila? Svaka je država nastala u grehu, pa tako i Izrael. Kada nestane imperija divlja se plemena i grupe bore za teritorije i resurse. Tako je Izrael imao spremne teroriste - Irgun i Lehi. Za svakog ubijenog jevrejina ubijali su jednog arapina. A bombardovanje Britanaca da ne pominjem... Posle ww2 jevreji su bili zdušno na strani saveznika, a Arapi su imali onong veselnika jerusalimskog muftiju. U Jordanu je PLO dobio fraj izbacivanje i voženje leševa PLO vojnika iza Jordanskih tenkova. U Libanu su od prvobitne pomoći u hrani, smeštaju i oružju dobili etničko čišćenje od strane vladajućih hrišćana i druza a ugrožavali su i šiite. U Egiptu su dobili isto nekoliko smrtnih kazni posle bombardovanja evropskih turista od kojih država živi. Od 1948 pa do danas Jordan ima najbolje treniranu i obučenu arapsku vojsku, dodao bih i najviše motivisanu. Po engleskom i američkom standardu cepaju sve, ne žale para na kvalitet no se ne razbacuju.Liban nema vojsku nego neki smeh i zabavu koju bi Lihtenštajn pregazio. Ne može da kontroliše svoju južnu granicu, jer 700.000 šiita podržava Hezbolah, koga naoružava i finansira Iran i Sirija. Na vlasti su umereni suniti sa nešto šiita. Kada su pokušali da smene Hezbolahovog direktora telekoma eruptiralo je nasilje 2008. Kad su pokušali da razoružaju Fatah-al-Islam ubijeno je 50 ljudi na obe strane i neki Australijanac. Pošto nemaju avijaciju ni vojsku (vojska je tradicionalno uporište hrišćana, pa je razoružana i nove nabavke su sprečene), gađali su sedište Fatah-al-Islama bombama iz 1960. Egipat je američki saveznik, a Mubarak je posle Sadatovog ubistva od strane religioznog fanatika na vlasti ko Tito.Arapska unija doživela je krah u ratu 1967, arapski partikularni nacionalizam i socijalizam 1973, Izrael je doživeo krah kao regionalna sila 1982 u "izraelskom vijetnamu". Šta nas dalje čeka, ko to zna...
  • Create New...