Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted
bas me zanima gde si u ovom tekstu video dokaz demokraticnosti izraela, sve citam ponovo, pa ne nalazim odgovor.
nije to komentar teksta, nego reakcije nekolicine forumaša na isti.
Nisi shvatio. Poenta je da dobra samokritika u kriznim vremenima zlata vredi. Ovaj glas je najbitniji za Izraelce jer će se možda neko zamisliti nad njim. Zato je bitno da takav glas dođe i sa druge strane, iz istih razloga...
ok. meni se na prvu učinilo kao još jedan spin, a za ostalo - već je vasudeva postavio pravo pitanje.
Posted (edited)
ok. meni se na prvu učinilo kao još jedan spin, a za ostalo - već je vasudeva postavio pravo pitanje.
Nije mnogo bitno to što VD418 potencira. Nije ovo tek kritika jednog Amerikanca države Izrael već i jednog Jevrejina jevrejštine. Deo teksta koji to jasno pokazuje:
As a Jewish child I was regularly instructed, both subtly and openly, that Jews, the people of Maimonides, Albert Einstein, Jonas Salk and Meyer Lansky, were on the whole smarter, cleverer, more brilliant, more astute than other people. And, duly, I would look around the Passover table, say, at the members of my family, and remark on the presence of a number of highly intelligent, quick-witted, shrewd, well-educated people filled to bursting with information, explanations and opinions on a diverse range of topics. In my tractable and vainglorious eagerness to confirm the People of Einstein theory, my gaze would skip right over — God love them — any counterexamples present at that year’s Seder. This is why, to a Jew, it always comes as a shock to encounter stupid Jews. Philip Roth derived a major theme of “Goodbye, Columbus” from the uncanny experience. The shock comes not because we have never encountered any stupid Jews before — Jews are stupid in roughly the same proportion as all the world’s people — but simply because from an early age we have been trained, implicitly and explicitly, to ignore them. A stupid Jew is like a hole in the pocket of your pants, there every time you put them on, always forgotten until the instant your quarters run clattering across the floor. It was this endlessly repeated yet never remembered shock of encountering our own stupidity as a people — stupidity now enacted by the elite military arm of a nation whose history we have long written, in our accustomed way, by pushing to the endnotes all counterexamples to the myth of seichel — that one heard filtering through so much of the initial response among Jews to the raid on the Mavi Marmara.
Jevrejin je, zna im žicu i može da je pogodi mnogo bolje od bilo kog drugog. U tome je stvar. Kao i Arapin što može da pogodi Arape, pa makar taj Arapin dolazio iz Amerike. Okej? Edited by Jolly Roger
Posted
to je taj lagani prelaz od anarhizma do LDP-a. daj nije valjda da ovo zbiljski mislis?
ali nije mu teza za odbaciti. na zadnjim stranama nekako i provejava težnja pojedinih da brane bilo izraelsku, bilo nekakvu jevrejsku demokratiju, a kao da je do skora, pa i danas, nekog napolju bolelo uvo za tim što albanci nemaju svoj ldp ili što hrvati nisu izveli svoj 5. oktobar.to miloševiću, i našem nacionalizmu uopšte, nije olakšavajuća okolnost, tako da ni ovaj izraelski ne bi trebalo štedeti i u tome je sva poenta.
Posted (edited)
Ovaj prevedeni Haaretz Op je još bolji.smile.gif
Kako se uopšte možemo osloniti na Palestince? U svom znoju oni 43 godine naseljenicima grade kuće, prave za njih puteve i ograde, i onda iznenada proglašavaju – bojkot. Da li se tako ponašaju partneri? Zar tako da se ponašaju oni koje smo godinama učili da zalivaju naše bašte i sade naše drveće.Čak ni premijer ne razume ovu nezahvalnost. Na partijskom sastanku Likuda gorko se žalio na odluku palestinskih vlasti da bojkotuju 500 proizvoda koji se proizvode na okupiranim teritorijama i odluku da 6000 ljudi prestane da radi na građenju objekata koji tamo niču. „Oni misle da im je sve dozvoljeno“, ljutito je razjasnio premijer i njegovo srce se uzburkalo zbog strašne nepravde koja nam se nanosi, a svet to vidi i ne reaguje.I stvarno kako mogu to da nam učine? Zar im ne pružamo posao, platu, dobar život, bogatstvo i sreću, a oni na dobro uzvraćaju lošim. Zar oni ne znaju da se bez Arapa ne može zidati? Da li ovaj bojkot treba da natera naseljenike da počnu sami da grade svoje kuće i zar da gospodari zemlje počnu da rade kao građevinski radnici? To je dobro samo za urođenike. Zbog toga i imamo okupaciju, koja nam obezbeđuje robove u pola cene – baš kao u aparthejdu....They are forbidden to develop their economy because their very essence must be to support us, their good masters. It's a fact that we sell them all the surplus from our factories, all the rejects, as well as all the medicine that has expired. Otherwise where would they get medicine from? We also pass work on to them. They are the ones who sew our shoes and produce the coals for our barbecues on Independence Day, because, after all, any work is respectable.
Hail.gif Edited by Roger Sanchez
Posted
to je taj lagani prelaz od anarhizma do LDP-a. daj nije valjda da ovo zbiljski mislis?
Pa to je nekako tako bilo u Srbiji, zar ne?I to uvek tako ide dok se ne dobije po ushima. Zaushke su odlichan lek za fashizam i nacionalizam. Jbg.
Posted
Da kao što su u nastanak USA ugradjeni snovi evropske sirotinje, u Njemačku epohalna krivnja, u Srbiju bol zbog gubitka Kosova, u BiH takodjer nečista savjest itd. itd. Slažem se oko unikatnosti holokausta, ne i države Izrael.
Samo da pohvalim KL-a zbog ove rečenice.
Posted

ne znam da li je neko guglurtovao zapadnu obalu nedavno. ko nije, ko ga jebe/nemam nameru da ga gusim proarapskom propagandom.elem, da se videti kako napreduje ta drzava palestina, dugo obecana&garantovana od medjunarodne zajednice......svi smo mi turci ili 1/2turci, zar ne? 1 narodna...more jevreji ne grad'te setlmentamore arapi ne stoj'te na putu progresai tako to

Posted
Pa to je nekako tako bilo u Srbiji, zar ne?I to uvek tako ide dok se ne dobije po ushima. Zaushke su odlichan lek za fashizam i nacionalizam. Jbg.
pa dobro, kada su zauske tako odlican lek, koji kurac si svojevremeno penio u osudi nato intervencije 1999? da li je to ono u stilu dobro je da neko drugi dobije preko njuske/dobije zauske i onaj koji udara zausku je takoreci dobrocinitelj jer leci od fasizma i nacionalizma (recimo izrael) a nije dobro da mi dobijemo preko njuske i onaj koji udara zauske je zlikovac ili sta vec od pojmova koje si nesebicno koristio u osudi nato bombardovanja? nisi mi jasan uopste sa ovim unsure.gif
Posted
Jevrejin je, zna im žicu i može da je pogodi mnogo bolje od bilo kog drugog. U tome je stvar. Kao i Arapin što može da pogodi Arape, pa makar taj Arapin dolazio iz Amerike. Okej?
Malo je ovo komplikovano. Izrael je drzava jevrejskog naroda sa jasnim nacelima i izvorom.Dok je drzava arapskog naroda?...Dakle, Izraelci i Jevreji jesu medju sobom razliciti ali imaju 1 drzavnog predstavnika.Kada kazes samoarapska kritika, to je toliko opste i neprimenljivo jer uopste nije jasno na sta bi se taj predmet samokritike odnosio.
Posted
pa dobro, kada su zauske tako odlican lek, koji kurac si svojevremeno penio u osudi nato intervencije 1999? da li je to ono u stilu dobro je da neko drugi dobije preko njuske/dobije zauske i onaj koji udara zausku je takoreci dobrocinitelj jer leci od fasizma i nacionalizma (recimo izrael) a nije dobro da mi dobijemo preko njuske i onaj koji udara zauske je zlikovac ili sta vec od pojmova koje si nesebicno koristio u osudi nato bombardovanja? nisi mi jasan uopste sa ovim unsure.gif
Ako zlikovac dobije preko njushke, ne znachi da onaj ko ga bije preko njushke nije zlikovac, niti da su oni zbog kojih se dobija preko njushke nevinashca. Drugim rechima, i NATO, i srpska drzhava posle 87. i OVK su za mene "bad guys".
Posted (edited)
Malo je ovo komplikovano. Izrael je drzava jevrejskog naroda sa jasnim nacelima i izvorom.Dok je drzava arapskog naroda?...Dakle, Izraelci i Jevreji jesu medju sobom razliciti ali imaju 1 drzavnog predstavnika.Kada kazes samoarapska kritika, to je toliko opste i neprimenljivo jer uopste nije jasno na sta bi se taj predmet samokritike odnosio.
Jedino se ne slažem da je sve to malo komplikovano, ostalo si dobro primetio. Ništa, pa ni ovo nažalost, na Bliskom istoku nije malo komplikovano već mnogo. Arapski svet jeste poprilično podeljen po mnogim tačkama... ali... nekako su ponajviše ujedinjeni kada, da prostiš, na ovaj ili onaj način prebijaju kitu s Jevrejima preko palestinskih leđa. Veliku odgovornost ima taj "dobronamerni" huškački deo arapskog sveta jer po pravilu mobiliše i pomaže ono najradikalnije u Palestini. A kad dođu računi ceh plaćaju Palestinci. I o tome treba razmisliti... Edited by Jolly Roger
Posted
ako sam dobro cuo nekih 80% JA's(jewish merknz)/not to be confused with JAP/jewish american princess/ ne podrzava ovo u izrealu. opet, nekih 80%+ JA's glasa za democrat party. znaci da je barry totalno protiv cionizma, barem kao sto je to bio 1 Carter /osvedoceni antisemita™/. e sad, ko to voli isreal? pa, oni krscanski idijoti sto prave $8/hr.dakle, ako ste protiv isreala = necete biti izabrani u bijelu kucu, simple as that. opet, naravno, nemam nameru da kazem da $8/hr idijoti odredjuju US bolikitu prema isrealu, samo kazem da nece biti izabrani.ali, ako se desi 1 da bude izabran on/ona moze dosta toga promeniti glede jewishlanda; npr. moze disciplinovati™ jewzove pa da oni ne prave toliko sranja :wub:
Мало морген. И Обама, и Клинтонка и онај несрећник Мекејн су ишли на поклоњење у Ајпак (iPac AIPAC), обећали све што је било на списку и онда припуштени у даље такмичење. Замисли да, рецимо, у једној Шведској не може нико да буде изабран ако то не одобри шведско-кипарски одбор за политичку акцију. Цврц.Те је скроз свеједно ко ће да буде изабран, сви ће да играју како газда (оних 20% и још понеко) каже, а прилоге за кампању ће ладно да дају и оних 80%, без обзира на то шта који кандидат изјављује о Израелу.
Posted

Mala ilustracija situacije:Pre nedelju dana libanska PVO je otvorila vatru na Izraelski recce/Aufklärungs/izvidjački avion. Oštri protesti su upućeni, Izrael ne sme da narušava libanski vazdušni prostor. Izrael tvrdi da se Liban ne pridržava Rezolucije Saveta Bezbednosti UNSC 1701, i da dejstva milicija (tj. Hezbolaha) moraju biti obustavljena. Libanci kažu da oni ni u ludilo ne mogu da razoružaju a kamoli unište Hezbolah. U slučaju ofanzive na jug libanska vojska bi se rastavila od života na sastavne delove. 700.000 ljute šiitske sirotinje podržava Hezbolah, + posle rata 2006 i nekolicina Druza i Sunita, pa možda i Hrišćana. Da ne pominjem da oružje dobijaju od Irana i Sirije. Spisak opreme i naoružanja libanske vojske je krajnje smešan. Onda dolazimo do činjenice da Liban i nema PVO. Avione su gađali nekim smešnim sovjetskim protivavionskim topom, i sa njim nije ni bilo šanse da se avioni obore. Pa što onda protestvuju i što pucaju? Niti mogu niti hoće da obore avione, niti uklone uzrok zbog kojeg su izraelski izviđački avioni tu.Pomozi bože ako sam ja išta razumeo... A cela situacija je prošla nezapaženo zbog pičvajza i pokolja na humanitarnim brodovima.

Posted (edited)

brzi su, svaka cast. dve muve jednim udarcem, i Nidzu i Erdogana. :wub:AL-QAEDA leader Usama bin Laden and his top deputies have been living in a town in northeastern Iran for the past five years, and Turkish intelligence officials knew about it, Israeli intelligence claims.

Edited by Gandalf
Posted
Ako zlikovac dobije preko njushke, ne znachi da onaj ko ga bije preko njushke nije zlikovac, niti da su oni zbog kojih se dobija preko njushke nevinashca. Drugim rechima, i NATO, i srpska drzhava posle 87. i OVK su za mene "bad guys".
aha, ok, razumno objasnjenje :)
  • Create New...