Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted
naravno, zato sam i napisao da je malo verovatno. Erdogan je navodno rekao Amerima da je i ta opcija na stolu, ali se verovatno radi o blefu kako bi se Ameri pritisnuli da nesto ucine.kako bilo, rekao bih da se znacaj ovog dogadjaja ne da preceniti - Turska vise nije prozapadna, sekularna, umerena, tralala... no su izdali.cekamo izvestaj nekog uglednog think-tanka o lubavnoj vezi Erdogana i Osame. :P
Tako nekako. I ovde se vec lamentiralo, eto, kako ce ovaj sukob najvise negativno uticati na Tursku. Sto je malo patronizirajuce, kao da je rec o nekoj banana drzavi.
Posted
Sto je malo patronizirajuce, kao da je rec o nekoj banana drzavi.
Reč je o veoma ozbiljnoj državi koja trenutno prolazi kroz veoma ozbiljan period. Unutrašnja trvenja su velika i pojačavaju se pod uticajem i mnogo manjih stvari od onih koje su se dogodile na Mavi Marmari.Doduše, moje je mišljenje da su trenutna previranja u Turskoj deo 1 globalnog procesa povratka raznoraznih nacionalizama, izolacionizama i ostalih fašizama na scenu (sa epicentrom u raspaloj Evropi i frustracijama njenih velesila koje su nekada davno bile nekakve imperije a danas su starački domovi koji glume nekakav šatro diverzitet), ali da ne trolujemo bliskoistočnu temu.
Posted
Reč je o veoma ozbiljnoj državi koja trenutno prolazi kroz veoma ozbiljan period. Unutrašnja trvenja su velika i pojačavaju se pod uticajem i mnogo manjih stvari od onih koje su se dogodile na Mavi Marmari.Doduše, moje je mišljenje da su trenutna previranja u Turskoj deo 1 globalnog procesa povratka raznoraznih nacionalizama, izolacionizama i ostalih fašizama na scenu (sa epicentrom u raspaloj Evropi i frustracijama njenih velesila koje su nekada davno bile nekakve imperije a danas su starački domovi koji glume nekakav šatro diverzitet), ali da ne trolujemo bliskoistočnu temu.
Nisam siguran da bih se olako razbacivao jakim recima poput raspalosti i fasizma kao stilskim figurama, cak i u forumskoj diskusiji. Olako se masi poenta.
Posted (edited)
:Hail:http://www.kabobfest.com/2010/06/lebanese-yogis-send-bohemian-vibes-to-gaza-message-received.htmlSolidarity with Palestinians comes in all sizes, shapes and wackiness, as Facebook is often proof of. But, this latest display from Lebanon takes the cake.A group of yoga practitioners, or yogis, gathered on the Beirut coast at dawn today. Using their yoga powers, they sent “positive vibes” to Gaza. They were moved to do something by the brutal and deadly Israeli raid on the relief flotilla.

yogis.jpg

Edited by Gandalf
Posted

Jutros se Lazanski na Pinku izlupetao za sve pare.

Posted
Izraelska vojska ubila 4 Palestinca7. jun 2010. | 09:47 | Izvor: TanjugTel Aviv -- Izraelska pomorska patrola ubila je najmanje četiri Palestinca u ronilačkoj opremi kraj obale pojasa Gaze, izjavili su zvaničnici Hamasa i izraelska armija.
Pitanje je šta bi bilo sa Izraelom da nije ovako žilav i uporan čak i kada po praktično jednodušnom svetskom mnjenju nije u pravu... Možda bi ih svet zavoleo? Možda bi ih Arapi progutali? Ko zna, komplikovane su to stvari...
Posted

U svakom slučaju bi švedski lučki radnici bili zadovoljni "mirom u svetu".

Posted

Ružan i neprimeren sarkazam.@Jolly Roger:Meni ta svetovna i duhovna milenijumska trvenja nisu najjasnija, izgleda da je izuzetno lako otiću u nasilje koje nekoga košta života, i ispostavlja se, nažalost i ovde na forumu, da je život, generalno, prilično jeftin, beznačajan.Moja SF utopija derivirana iz animea je da treba osnažiti i naoružati UN pa uterivati mir ratom, jednako jadan i destruktivan čin, ali bi barem bilo "pravedno", zar ne?

Posted
Да, као што се и јувелир из шопинг мола не би никад бацио ни каменом на комшију, али ће ладно да напише чек кад се скупља нешто за Израел. Он може да не одобрава поједине поступке те државе, али ће да је подржи. Некад милом, некад на убеђивање, али неће отворено да устане против.
da li to vazi i za palestinca americkog drzavljanina koji u istom molu ima, recimo, radnju sa sportskom obucom, i koji isto napise cek hamasu, nekad milom, nekad na ubedjivanje?
Posted
Ružan i neprimeren sarkazam.
Ček, ček... ipak me zabole.
Israel's navy has shot and killed four Palestinians wearing diving gear off the Gaza coast, officials say. The Israeli military said it believed those on board the boat were planning a terrorist attack. Hamas officials in Gaza say four bodies have been recovered and two people are missing. It comes a week after nine pro-Palestinian activists died in an Israeli raid on an aid flotilla trying to break Israel's blockade of Gaza. Israel withdrew its forces from Gaza in 2005, but still controls and occupies the sea off the territory's coast. The Israeli military said the boat was carrying "a squad of terrorists wearing diving suits on their way to execute a terror attack". A spokesman said a naval force had hit its target, but did not give any more details of the operation. The country's Haaretz newspaper quoted an Israeli army source as saying the incident took place at about 0430 local time (0130 GMT), and that the boat had been heading north to Israel from waters off the Nuseirat refugee camp in central Gaza. Israeli media are reporting that helicopters were involved in the operation. The al-Aqsa Martyrs' Brigades, Fatah's military wing, has reported that four of its men were killed and a fifth is missing, according to Israeli media. The men had been training off the Gaza coast, the militant group was quoted as having claimed. The Israeli Defence Forces (IDF) said there were no Israeli casualties. Rocket fire The BBC's Jon Donnison, in the West Bank town of Ramallah, says it is not yet clear exactly what happened. But it is not uncommon for the Israeli navy to open fire on fishing boats it feels are too far out at sea, he adds. There has also been sporadic rocket fire out of Gaza into Israel since last week's naval attack on the Gaza aid flotilla. The latest incident comes as the Palestinian President Mahmoud Abbas visits Turkey for a regional security summit along with Iran and Syria. Mr Abbas, who heads the Palestinian Authority in the West Bank, is expected to pay his respects to the nine activists killed last week, eight of whom were Turks and one a US national of Turkish origin. Mr Abbas's government is the bitter rival of Hamas, which took control of Gaza from his Fatah movement in 2007. The deaths have sparked global condemnation but defiance from Israel, which insists it has the right to defend itself. Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan has accused Israel of "state terrorism", and is calling Gaza a "historic cause for Turkey". Another aid ship, the Irish-owned Rachel Corrie, was intercepted by Israel on Saturday and officials have begun deporting its crew and activists. 'European role' France and Britain have called for Israel to accept a "credible and transparent" investigation into the deadly Israeli raid on 31 May. French Foreign Minister Bernard Kouchner suggested that the EU could play a bigger role to ensure that humanitarian supplies reached Gaza, and that weapons were kept out. Mr Kouchner also said Europe needed to work harder to convince Israel that its blockade of Gaza was not working, and nor was it in the long-term interests of the region. His comments followed talks with British counterpart William Hague, who said Europe would maintain pressure on Israel. But Israel's US ambassador Michael Oren said his country would reject the proposals, and reiterated that an internal inquiry would be held. Meanwhile, the Iranian Red Crescent has announced it will send two aid ships to Gaza this week, Iranian state media report. Our correspondent says if this happens it will no doubt ratchet up the tension off the Gaza coast. Israel believes Iran supplies Hamas with weapons.
Posted
Moja SF utopija derivirana iz animea je da treba osnažiti i naoružati UN pa uterivati mir ratom, jednako jadan i destruktivan čin, ali bi barem bilo "pravedno", zar ne?
pa vec imamo to, nato se time bavi. ako djukanovic ide da zauzme funkciju u natou, onda je to nesumnjivo jedna pravedna organizacija.
Posted (edited)
@Jolly Roger:Meni ta svetovna i duhovna milenijumska trvenja nisu najjasnija, izgleda da je izuzetno lako otiću u nasilje koje nekoga košta života, i ispostavlja se, nažalost i ovde na forumu, da je život, generalno, prilično jeftin, beznačajan.
Jerusalim, oko koga je najveće trvenje™, je praktično dao 3 velike monoteističke religije u koje se sukobljene strane zaklinju. Deklarativno je svetost života u tim religijama na prvom mestu. Stvarnost je nažalost sasvim drugačija i to licemerje i jeftinoća života je ono sto je užasavajuće. A to čuveno pitanje "ko je u pravu" je nešto na šta ja nemam dobar odgovor, tako da pokušavam da razmišljam prvenstveno o posledicama događaja na Bliskom istoku. Kao što reče naša mudra glava "sve Drine ovog sveta su krive", pazi da ih ja ne ispravim. ;) Da se Izrael neretko ponaša potpuno nedopustivo, to stoji, ali koja je alternativa? Ispred njih cca 200 miliona muslimana, iza leđa more. Njih nekoliko miliona. Amerika saveznik koji je iako od neprocenjive pomoci ipak hiljadama kilometara daleko. Izraelci su stešnjeni kao u kavezu, a ako se dovoljno dugo osećaš zaključanim počinješ da se ponašaš kao životinja... Ponavljam, komplikovane su to stvari i prečesto se besmisleno pojednostavljuju...
Moja SF utopija derivirana iz animea je da treba osnažiti i naoružati UN pa uterivati mir ratom, jednako jadan i destruktivan čin, ali bi barem bilo "pravedno", zar ne?
Šta znam, generalno sam protiv toga, ali kada vidim neke banana-države u svetu koje bi da vedre&oblače™, prosto poželim da nemam problem sa tim da postoji jedna super-sila koja će da briše granice i razlike, da ujedinjuje svet makar silom. Jebi ga, prljav je to posao ali neko izgleda mora da ga radi...EDIT: Andrić Edited by Jolly Roger
Posted
Ček, ček... ipak me zabole.
@Eraserhead:E jebiga, "U svakom slučaju bi švedski lučki radnici bili zadovoljni "mirom u svetu"."Kao odgovor na "Pitanje je šta bi bilo sa Izraelom da nije ovako žilav i uporan čak i kada po praktično jednodušnom svetskom mnjenju nije u pravu..."Što je samo bilo reakcija na vest o likvidaciji najmanje četiri palestinca u ronilačkim odelima (range od hobi ronilaca do sabotera i švercera)...Ne pratim dešavanja u svetu više, isključio sam si televizor pre godinu i po i pokušavam da preživim ovo ovde, tako da oprosti na naivnosti.Zašto "mir u svetu", ne pišem na ovoj i ostalim osetljivim temama zato što sam i sam prilično osetljiv na nasilje svake vrste bez obzira na pol, godine ili pripadnost, i taj sarkrazam bi trebalo da znači šta, da bi u slučaju blažeg delovanja Izrael bio zbrisan, da "dušebrižnici" ili švedski lučki radnici gledaju kroz obojene naočari? Teško ti je zato što retko ko spominje raketiranje iako je to isto ubijanje nedužnih i nejakih? Šta misliš zašto je to tako? Mrzim višestruke aršine, merenje mrtvih na živoj vagi i ostale metrije, niti sam u ovom sranju jednostran. Jednostavno, tako se ne vodi mirovni proces, tako se ne utišavaju strasti, tako se ne utuljavaju ekstremizmi. Tit for tet, zub za zub, oko za oko i svet će postati slep. Samo ti na jednu a "oni" na drugu stranu. I šta sad.Ma, ne znam koji mi je da uopšte ovde i pišem, nije to moj rat, jebite se as in vodite ljubav a ne rat.signing off
Posted (edited)
Samo da se malo pokakam u tvoju analizu..Gaza nije dio države Izrael, ni teoretski ni praktično. Izrael si uzima pravo da 'zatvori' prilaz u skladu sa svojim nekadašnjim okupacijskim pravima, koje sad konzumiraju samo izvana.Što se ostalih pravnih stvari tiče, može se samo konstatirati da ih svako tumači kako hoće. za Izrael je relevantno samo tumačenje njihovog Vrhovnog suda, i Sjedinjenih Država, a i jedni i drugi su 100% podržali to što se dogodilo, uz par obligatnih mrva žaljenja.Da Izrael ipak ne osjeća preveliku slobodu u svojem djelovanju pokazuje se time da je sve humanitarne agresore i izdajnike amnestirao. Sumnjam da su kokainaši iz tvog prmjera amnestirani..
Pokakio se, ali u gace. Gaza je deo drzave Izrael, mosh' da crknes od muke, ali je tako. OK, arapske zemlje to ne priznaju, ali arapske zemlje ne priznaju ni postojanje izraela (uz izuzetka egipta). Kako lepo vole da kazu u vezi 1 LazneDrzave™ ovde kod nas: To ti je realnost na terenu.To sto ih je Izrael amnestirao, pokazuje smao koliko je to jedna humana i demokratska drzava - znaju da su to zavedeni i zabludeli ljudi, pa uim daju jos jednu sansu u zivotu :P
Roger ti je odgovorio u vezi Gaze kao dela države Izrael. Naravno da nije bilo sumnje da ima oružja na brodu. Izraelu je smetao cilj akcije, a to je probijanje blokade (odnosno skretanje pažnje na nju).A blokada se sastoji u tome da je u Gazu dozvoljen ulaz samo onoj robi koja se nalazi na listi dozvoljenih stvari (dovoljno govori o karakteru blokade što je lista takvog tipa). A lista je veoma kratka i na toj listi nema recimo čokolade, voćnih sokova, papira itd. (veoma opasne stvari). I naravno da je besmisleno da se unapred pristane na dopremanje pomoći preko izraelskih luka gde bi ona morala da prođe napred opisanu kontrolu. Upravo je cilj da Izrael prestane sa blokadom kao kolektivnim kažnjavanjem stanovnika Gaze.
Naravno da nije bilo sumnje je tvoj stav, koji je potpuno irelevantan. Da li ti sumnjas u nesto ili ne nikoga nije briga: ni Izraelsku vladu ni Hamas. Cilj izraelske blokade nije mucenje stanovnistva Gaze, nego svodjenje na minimum mogucnosti da Mujahedini iz Hamasa bombarduju izraelske gradove. Mozda im metod nije bas najsjajniji, ali setimo se da su u izraelu na vlasti bili i neki drugi ljudi, koji su se zalagali za kompromis i pregovore sa Palestincima, koji su povukli vojsku, iselili naseljenike, dali samoupravu. I sta je izrael dobio za uzvrat? Raketiranje gradova, kad god se ukaze prilika. Koliko znam Zapadna obala nije pod blokadom. Zapitaj se zasto?
Ubijeni nisu nikakvi "klinci", vec ljudi u zrelim godinama koji su iza sebe ostavili 28 sirochadi. Toliko o "klincima". A sada consider svoj drugi pasus. Recimo, da si ga napisao u kontekstu nekog ratnog zlochina u Bosni, ili na Kosovu. "Zašto je onda teško shvatiti da se među vojnicima našao neki koji je odabrao drugi put i pritisnuo okidač?"Uf. Zvuchi kao neshto chega smo se naslushali u poslednjih 15tak godina iz usta srpskih shovinista. Hehe, nije bash stormfront, ali evo nekoliko kvotova sa bratskog srpskonacionalistichkog foruma. Slova govore vishe od rechi.Mnogo ste isti.
Vidi, to sto si uspeo da nadjes 20 antisemita koji mrze i muslimane nije za cudjenje. Za cudjenje je tvoj stav: veliki progresivac, liberalnih pogleda, demokrata u dusi... Ali toliko ne podnosis Izrael da kad su cinjenice u sukobu sa tvojim emocijama, tesko cinjenicama.Mnogo si drugaciji. <_<A sad konsideruj™ svoj post. Nema ni jedne reci koja je argument vezan za temu. Ima samo parola i malo cinizma. Edited by minka
  • Create New...