Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted
you are very wrong my friend. zvanicna politika drzave izrael prema palestincima koji zive na okupiranim teritorijama je izrazito rasisticka i segregacijska. u sustini, da nema nekakvog globalnog javnog mnjenja i cinjenice da izrael ima nekoliko miliona talaca sirom planete, ne usudjujem se da razmisljam o tome dokle bi stigli u tom odnosu i da li bi se to pretvorilo u otvoreno sistematsko istrebljenje ili se to radi ovom strategijom permanentne tenzije kojoj izmedju ostalog hamas na vlasti jako pogoduje jer provocira nasilje. utoliko, za ovu akciju na brodu je izraelski narod jednako odgovoran koliko i palestinci iz gaze za hamasove rakete, s tim sto sa ovakvim izraelom hamas ostaje vecito na vlasti i nema sanse da bilo koja opcija - sem najradikalnije (smrt izraelu) - zazivi kod ljudi koji su rodjeni u izbeglickim logorima i zive u danasnjim getima. btw, mislim da nije ni vreme ni mesto za forumsko levicarenje ali kako hoces.
Ja izrazito ne kapiram, kako se taj rasizam ogleda? U Gazi gde postoje izbori i na izborima dobija Hamas,a Izrael nema faktički nikakvu vlast? Ko je tu rasista prema kome? Da li je Izraelska vlast rasistička i u Izraelu (prema Druzima i Arapima i Beduinima) i u Zapadnoj Obali? Jesu li u Jordanu i Libanu takođe rasisti zato što ljudima ne daju državljanstva i drže ih kao budale u višedecenijskim izbegličkim naseljima? Ja mislim da je ovo zamena teza. Rasisti su jer ima 1 milion Arapa i Druza u Izraelu koji imaju "sva narodna prava". Izraelaca (ni kolonista ni settlera ni policije ni vojske ni Boga oca) više nema ni u tragovima u tim "okupiranim teritorijama".Da podsetim, Gaza je okupirana privremeno ne bi li se rešio problem raketa. Operacija Cast Lead je taj problem (opet privremeno) rešila, ubivši pritom 1300 ljudi. Jordan je svoj "problem" tj. PLO rešio za stalno, i to odavno. 2 miliona Palestinaca ima jordansko državljanstvo, a oni koji nemaju su 6 feet under ili u susednim državama, gde se ciklus večitih izbeglica nastavlja.
Posted
ma jok, netanjahu koji je bio u kanadi, otkazao posetu, pravi drzavnik mora da se vrati kuci kad je frka. da je otkazao obama, reakcija bele kuce bila bi mnogo jaca i ne bi se svodila na formulacije tipa izrazavamo zaljenje i pozivanja na istragu samo izraelske vlade.
Da, ovo su bile špekulacije sa izraelskih sajtova na engleskom, zato sam i pitao nekog medijski iskusnog, tj. tebe. Mada, pamtim vremena, kad se o odnosu između Izraela i SAD nije moglo ni špekulisati.
Posted
cekaj nisam trebao da postujem te linkove? zasto? linkovi o IHH treba opet da posluze kao dokaz da ova prica nije jednostavna a ponajmanje za nas forumske mudrace treba da bude takva. dakle, pricajte o ovom 'slucaju'. ja sam reagovao kada je pocelo poredjenje sa trecim rajhom (gaza je varsava, gaza je veliki logor smrti i tako do iznemoglosti). navalite na brodovlje koliko ocete ali gluposti gde se bilo iran bilo izrael porede sa trecim rajhom su mi degutantne i jedno veliko prizivanje zla.moj stav o ovom 'slucaju' je da izrael po hiljaditi put povredio medjunarodno pravo i upotrebio prekomernu silu. as simple as that. ako mi spocitavas podrsku izraelu gadno si se zajebao. ali necu ni da podrzavam ni hamas ni shady islamske charity programe. imam dovoljnu distancu da sebi to mogu da dozvolim.inace moj stav o palestini sam izneo u jednom od prethodnih postova a ti si to mogao malo pazljivije procitati.
Opet nepotrebno "ali". Da je neko rekao ista o IHH ili izneo neki pozitivan sud o misiji IHH i FGM, onda bi "ali" imalo smisla jer je neko drugi zapoceo polemiku na tu temu. Ali nije... (pre tvog linka i uopstenih generalizacija u koje ova tema neminovno sklizne i gde Goodwin's law dobija posebno dodatno ubrzanje)
Posted
(pre tvog linka i uopstenih generalizacija u koje ova tema neminovno sklizne i gde Goodwin's law dobija posebno dodatno ubrzanje)
Strasno dobar link. Svaka cast.
Posted (edited)
Opet nepotrebno "ali". Da je neko rekao ista o IHH ili izneo neki pozitivan sud o misiji IHH i FGM, onda bi "ali" imalo smisla jer je neko drugi zapoceo polemiku na tu temu. Ali nije... (pre tvog linka i uopstenih generalizacija u koje ova tema neminovno sklizne i gde Goodwin's law dobija posebno dodatno ubrzanje)
ali necu da podrzavam. ja ovde nemam problem sa ali. zasto ti imas? pitao si me sta mislim i ja sam napisao. ne zauzimam tako lako stranu u ovom sukobu. oces da mi uzmes moje ali?jos jednom:1. odgovarao sam na vrlo konkretne postove koji su vrlo konkretno poredili ove dogadjaje sa dogadjajima od pre vise od pola veka. sta sada treba da napisem: vidim da tebi ne smeta istorijski revizionizam? ili nesto tako glupo? 2. niko nije izneo nista o IHH. znaci tako je trebalo i da ostane? 3. evo ti gazza je vec citirao moje razotkrivanje kao closet staljiniste (sto se dalo naslutiti posle moje hrabre odbrane gulaga) pa mozes i to da uracunas u moje misljenje o palestini.4. sto se goodwinovog zakona tice nisam se ja prvi uhvatio holokausta. stavise bio bih najsrecniji da se na ovoj temi i ne pominje. ali ti ocigledno ne citas sta je napisano. Edited by kim_philby
Posted
izrael je parlamentarna demokratija u kojoj deo arapa cak i sluzi u IDF-u i gde predstavnici palestinskih politickih partija sede u knesetu. izrael je pri tome brutalno nacionalisticka drzava koja svaki eksces pravda losim istorijskim iskustvom. ali nije fasisticka. srecom, trenutno u svetu postoji samo jedna zaista fasisticka zemlja.
sada ne mesas istorijsko razdoblje sa ideologijom, sada mesas drzavno uredjenje sa ideologijom. fasizam je ideologija, ponavljam. Adolf Hiter je izabran za Kancelara Nemacke na parlamentarnim izborima, sve lepo, po Vajmarskom ustavom. sve lepo i "demokratski" pobedom Nacional-socijalisticke radnicke partije na regularnim izborima...da sprovodi brutalnu nacionalisticku politiku, slicnu ovoj koju priznajes danasnjem Izraelu... a to se sve jednim imenom zove, guess how, fa-si-zam ;) ali dobro, pristajem na prekid vatre zbog udaljavanja od teme. ipak mi ovde na forumu ne treba da polemisemo, nego da nadjemo resenje za Blisko-istocni sukob :D
Posted
sada ne mesas istorijsko razdoblje sa ideologijom, sada mesas drzavno uredjenje sa ideologijom. fasizam je ideologija, ponavljam. Adolf Hiter je izabran za Kancelara Nemacke na parlamentarnim izborima, sve lepo, po Vajmarskom ustavom. sve lepo i "demokratski" pobedom Nacional-socijalisticke radnicke partije na regularnim izborima...da sprovodi brutalnu nacionalisticku politiku, slicnu ovoj koju priznajes danasnjem Izraelu... a to se sve jednim imenom zove, guess how, fa-si-zam ;) ali dobro, pristajem na prekid vatre zbog udaljavanja od teme. ipak mi ovde na forumu ne treba da polemisemo, nego da nadjemo resenje za Blisko-istocni sukob :D
ok. prekid vatre ali zelim da ti preporucim knjigu ernsta noltea fasizam u svojoj epohi. to je napisao pre no sto je poludeo i dobro je stivo za upoznavanje sa 'osnovama fasizma'. od korporativizma preko raskida sa trulim parlamentarizmom pa do nacionalizma. izrael ispunjava neke uslove ali nikako sve.ja sam vec rekao da ne vidim drzavu koja u sebi danas (kao i kroz veci deo XX veka) ne nosi klicu fasizma. manju ili vecu ali da ima samo jedna (srecom) zaista fasisticka drzava na svetu (IMHO). rec koju sam ja ponudio za izrael je aparthejd (ili granica aparthejda).ali prekid vatre.
Posted
ali dobro, pristajem na prekid vatre zbog udaljavanja od teme. ipak mi ovde na forumu ne treba da polemisemo, nego da nadjemo resenje za Blisko-istocni sukob :D
Je l' ti ovo ozbiljno?Bezim glavom bez obzira!
Posted

cisto onako da pitam: sta ste se uvatili za mene? ja sam samo protiv proliferacije termina poput holokaust kako bih sacuvao kakvu takvu vernost istorijskom dogadjaju.eno vam ga gore post utvare koji pise ko khaled abu toameh licno pa se mozete sa njim preganajti do mile volje. meni ne dirate u yad vashem i ja sam srecan.

Posted (edited)
Da je neko rekao ista o IHH ili izneo neki pozitivan sud o misiji IHH i FGM, onda bi "ali" imalo smisla jer je neko drugi zapoceo polemiku na tu temu.
ako je tako, evo ja da iznesem 1 visoko pozitivan sud o misiji.maltene jedini koji su iskreno i otvoreno pokusali da probiju blokadu su IHH i FGM, dok su SAD i EU "demokrate" saucesnici. a okolne zemlje arapske zemlje su saucesnici (Egipat), nezainteresovani (Saudi, Jordan), ili pak neuspelo pokusali da se diplomatski ubedjuju sa Amerima i Izraelcima (Turska, Katar).bili FGM i IHH islamisti ili ne, imali veze sa Hamasom ili ne... zabole me. sto ce reci, ovo je bio dobro organizovan pokusaj da se ucini prava stvar. krenulo po zlu, na zalost. ipak je izraelska administracija znatno gluplja nego se to ocekuje.ostali nisu ni pokusali, niti bilo koga interesuje evo vec 4 godine. (cast Erdoganu i emiru od Katara) Edited by Gandalf
Posted
ok. prekid vatre ali zelim da ti preporucim knjigu ernsta noltea fasizam u svojoj epohi. to je napisao pre no sto je poludeo i dobro je stivo za upoznavanje sa 'osnovama fasizma'. od korporativizma preko raskida sa trulim parlamentarizmom pa do nacionalizma. izrael ispunjava neke uslove ali nikako sve.ja sam vec rekao da ne vidim drzavu koja u sebi danas (kao i kroz veci deo XX veka) ne nosi klicu fasizma. manju ili vecu ali da ima samo jedna (srecom) zaista fasisticka drzava na svetu (IMHO). rec koju sam ja ponudio za izrael je aparthejd (ili granica aparthejda).ali prekid vatre.
edituj ovaj tenk iz mog dvorista pa ce biti prekid.upravo to sto sve drzave nose taj virus ne treba da nas obeshrabri od upiranja prstom u one koji su oboleli. jebote sto sam pametan!
Posted
malo demagogije za retarde. Hail.gifIzraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman...je rekao i da je jučerašnji upad "odraz prava izraelskih vojnika da se brane od napada" i da su "aktivisti na brodovima bili spremili palice, metalne šipke i noževe pred sukob, očito nameravajući da udare na suverenitet Izraela". Hail.gif
Ministar se danas nalupetao kao retko ko u istoriji, naš Jeremić je za njega amater.
Posted
Je l' ti ovo ozbiljno?Bezim glavom bez obzira!
obicno kad stoji ovaj izkezeni smajli na kraju svima bude jasno da nije ozbiljno
Posted
ako je tako, evo ja da iznesem 1 visoko pozitivan sud o misiji.maltene jedini koji su iskreno i otvoreno pokusali da probiju blokadu su IHH i FGM, dok su SAD i EU "demokrate" saucesnici. a okolne zemlje arapske zemlje su saucesnici (Egipat), nezainteresovani (Saudi, Jordan), ili pak neuspelo pokusali da se diplomatski ubedjuju sa Amerima i Izraelcima (Turska, Katar).bili FGM i IHH islamisti ili ne, imali veze sa Hamasom ili ne... zabole me. sto ce reci, ovo je bio dobro organizovan pokusaj da se ucini prava stvar. ostali nisu ni pokusali, niti bilo koga interesuje evo vec 4 godine. (cast Erdoganu i emiru od Katara)
good step in wrong direction ako mene pitate.
Posted (edited)
edituj ovaj tenk iz mog dvorista pa ce biti prekid.upravo to sto sve drzave nose taj virus ne treba da nas obeshrabri od upiranja prstom u one koji su oboleli. jebote sto sam pametan!
sve pomalo. neke vise neke manje. ne treba da nas obeshrabri ali isto tako ako isuvise rabimo tu rec ona gubi svoju potenciju. to je moja jedina primedba.na kraju krajeva ne mogu da uticem na to kako vidis izrael danas a nije mi bas to ni preterano bitno (ne zato sto mi nije bitno misljenje drugih forumasa vec zato sto svako ima pravo na svoje). ko sto rekoh ostavite yad vashem na miru i poredjenja sa poslednjim dobrim ratom i ja sam miran. Edited by kim_philby
  • Create New...