Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted
npr. ukoliko su bombasi samoubice kada raznose pravoslavnu bracu zveri i neljudi onda su to isto i u situaciji kada raznose zidovske picerije. govorim o forumasima a ne o ucesnicima sukoba na bliskom istoku.
iskreno, pojma nemam kakvi su ljudi bombasi samoubice. to mi je sulud fenomen da takva kategorija ljudi uopste postoji. ali eto postoji ma koliko ja ne shvatao o cemu je rec. samo htedoh reci da mi realno pojma nemamo kako to izgleda rodjenje i odrastanje u odredjenom okruzenju, da se ne ponavljam sa onim inkarnacijama kao palestinca ili jevreja u nekom kibucu. govorim i ja o forumasima i opet ponavljam da u tumacenju ima toliko projekcija i transfera ali to valjda svi znamo i niko ne glumata da je nepristrasni tumac jos jedne od milion kriza na bliskom istoku.
Posted
...when the Islamist Hamas movement seized control of the territory.
Jебо их бог пристрасне... овамо свим силама наваљују да утерају ту страначку демократију у све арапске земље макар сви поцркали, а овамо чак и у сред чланка поразног по Израел испада да се Хамас "дочепао контроле".Неће никог ставити на списак демократских земаља док не изаберу увлакаче по избору господара.
Posted
ma koliko situacija u gazi bila strasno nije ni prineti varsavskom getu. ukoliko bi sutra nestale SAD jedina grupa kojoj bi pretilo automatsko istrebljenje su bliskoistocni jevreji.
naravno da nije ni prineti varsavskom, ali jeste geto. nisam sigurna ni da teza (verujem, tacna) o pretnji istrebljenja ne opravdava, ajde da ogranicim, izraelsku politiku od 2007. naovamo.
e pa ako je ovo jedino uvredljivo poredjenje na ovoj temi neka pontijak bude uvaljan u katran i perje laugh.gif kao da se nismo nacitali poredjenja izraela sa trecim rajhom i kojecime. i sta tu ima tako cudno u poredjenju koje sam izneo? blokada gaze postoji. izrael zastupa tezu da hamas drketa i pravi sranja i da bi sve bilo ok da hamas ne postoji. srbija je imala rezim kakav je imala u gradjanskim ratovima i drketalo se po krajinama i bosni samo tako. sankcije su imale i poruku maknite milosevica i sve ce biti ok. jesam li lepo rekao da smo doziveli blazu varijantu blokade nego sto je blokada gaze? moguce je da sam ja neosetljivi moron ali ne vidim sta sam pa to tako uvredljivo rekao i za koga uvedljivo.
cudno je poredjenje sankcija srbiji sa blokadom gaze. i uvredljivo, jer za razliku od stanovnika srbije, oni koji zive u gazi kao jedinu alternativu imaju tunele i dobru volju egipta da ponekad otvori granicu. ili mozda ne znas dovoljno o tome sta se desava u izraelu i gazi, nego poredjenja zasnivas na secanjima o podrsci palestini.
Posted
Svaki dogadjaj je singularan. Ni jedan nije tek primjer za neki drugi "opštiji". Masovnog stradanja izvan mogućnosti poimanja je bilo prije i poslije holokausta. Ali dobro bi bilo da ova sekvenca diskusije ostane kao upozorenje da se odoli zavodljivim poredjenjima i primjerima. Lijepljenje etiketa neće učiniti stradanje Palestinaca manjim ni većim, no što jest.
naravno ali su neki singularniji od drugih. nemojmo potpuno pasti u postmodernizam. vec sam juce sa jednim prijateljem imao raspravu oko toga i ne bih zeleo da je ponavljam. cinjenica da tehnoloski progres, eugenika i asirska okrutnost mogu ici zajedno te biti upereni na etnicku grupa koja je i integrisana u zajednicu i ne predstavlja nikakvu pretnju do kao percipirani nosilac odredjenih socijalnih ideja je nesto sto ja ne mogu da prihvatim kao opste mesto nase istorije pre XX vake i drugog svetskog rata.dakle, cerecite izrael i hamas do mile volje ali sjasite sa holokausta. time palestincima cinite samo magarecu uslogu.@beowl: ti si direktno poredio sabirni centar za distribuciju ljudskog materijala za fabrike smrti sa pojasom gaze. koriscenje brutalnosti IDF-a kao izgovor i za istorijski revizionizam i zaborav da hamas nije isto sto i vodje jevrejske zajednice u getu je stvarno klanje vola za kilo mesa. ajd se ostavi takvih poredjenja makar dok ne pricas sa prezivelima iz holokausta i nekim palestincima iz pojasa gaze. ja sam imao priliku da ucinim i jedno i drugo. ostavte se ljudi holokausta i terajte po politici.
Posted

Izraelci su digli betonski zid of 5 metara na Zapadnoj obali i uživaju. U nekom su talu sa Fatahom, krvoprolića više nema, šta fali? Tamo postoji zid od 5 metara, sličan Berlinskom zidu, pa opet niko ne priča o "koncentracionom logoru".Zašto se isti scenario ne primeni na Gazu? Priznati pojas Gaza kao suverenu Palestinsku teritoriju, dignuti zid od 100 metara, i uživati. Ako Palestinci hoće da se "vrate na teritorije od 1948" nek izvole. Nejasno mi je zašto Izrael uopšte pretenduje da kontroliše tu teritoriju i sa njom vezanu populaciju, kada tamo više nema ni jednog Izraelca koji je odan Izraelu.

Posted
naravno da nije ni prineti varsavskom, ali jeste geto. nisam sigurna ni da teza (verujem, tacna) o pretnji istrebljenja ne opravdava, ajde da ogranicim, izraelsku politiku od 2007. naovamo.cudno je poredjenje sankcija srbiji sa blokadom gaze. i uvredljivo, jer za razliku od stanovnika srbije, oni koji zive u gazi kao jedinu alternativu imaju tunele i dobru volju egipta da ponekad otvori granicu. ili mozda ne znas dovoljno o tome sta se desava u izraelu i gazi, nego poredjenja zasnivas na secanjima o podrsci palestini.
pa lepo napisah da je ovde bila blaza varijanta blokade. e sad sto to zvuci cinicno - moja greska. znam da ne znam dovoljno sta se desava u izraelu i gazi ali pobogu, ko pa ovde to dovoljno zna? i nije mi jasno, kakva secanja o podrsci palestini? nesto se ne secam da sam ikada imao podrsku za palestinu onakvu kakvom su je reprezentovali palestinski lideri ali verovatno si mislila na nesto drugo.
Posted
Jебо их бог пристрасне... овамо свим силама наваљују да утерају ту страначку демократију у све арапске земље макар сви поцркали, а овамо чак и у сред чланка поразног по Израел испада да се Хамас "дочепао контроле".Неће никог ставити на списак демократских земаља док не изаберу увлакаче по избору господара.
malo preterujes, a to i nije americka vest, vec francuska. "seized" je tu zbog izbora, na kojima je hamas i bukvalno uzeo kontrolu nad dotadasnjim palestinskim vlastima, bez obzira na dosta sumnjicav izborni proces.
Posted
Izraelci su digli betonski zid of 5 metara na Zapadnoj obali i uživaju. U nekom su talu sa Fatahom, krvoprolića više nema, šta fali? Tamo postoji zid od 5 metara, sličan Berlinskom zidu, pa opet niko ne priča o "koncentracionom logoru".Zašto se isti scenario ne primeni na Gazu? Priznati pojas Gaza kao suverenu Palestinsku teritoriju, dignuti zid od 100 metara, i uživati. Ako Palestinci hoće da se "vrate na teritorije od 1948" nek izvole. Nejasno mi je zašto Izrael uopšte pretenduje da kontroliše tu teritoriju i sa njom vezanu populaciju, kada tamo više nema ni jednog Izraelca koji je odan Izraelu.
Priznali bi oni sutra ali to nece resiti problem doletanja raketa odatle (daleko da time pravdam bilo sta).Kad smo vec poceli sa sramnim poredjenjima, ja glasam za Gazastan. Tu mi nekako ima najvise paralela.
Posted (edited)
i nije mi jasno, kakva secanja o podrsci palestini? nesto se ne secam da sam ikada imao podrsku za palestinu onakvu kakvom su je reprezentovali palestinski lideri ali verovatno si mislila na nesto drugo.
mislim na ovo.
pa dobro, i ti i ja se secamo zestoke indoktrinacije u doba sfrj za pravednu itd borbu napacenog itd palestinskog naroda pa valjda to ostalo u nasem narodu i prenosi se sa generacije na generaciju
pa lepo napisah da je ovde bila blaza varijanta blokade. e sad sto to zvuci cinicno - moja greska.
kao sto je poredjenje sa holokaustom potpuno neumesno, tako je i ovo. podseca na poredjenja koja su se cesto cula u srbiji izmedju beograda pod sankcijama i sarajeva pod kontrolom sa brda.
znam da ne znam dovoljno sta se desava u izraelu i gazi ali pobogu, ko pa ovde to dovoljno zna?
ja nekako racunam da komentarisanje ovakvih tema ipak nosi sa sobom makar povrsno poznavanje onoga o cemu se prica, ali verovatno gresim. Edited by luba
Posted (edited)
npr. ukoliko su bombasi samoubice kada raznose pravoslavnu bracu zveri i neljudi onda su to isto i u situaciji kada raznose zidovske picerije.
Naravno da su to isto ali nešto ne vidim bilo kakvo raznošenje u ovom konkretnom slučaju - samo krvoproliće koje je IDF sprovela u najboljem maniru JSO. Zbog toga te opet pitam u čemu je sad fora sa uvlačenjem bombaša samoubica u ovu priču? Ono, ako se setimo svih njihovih zlodela biće nam lakše da progutamo ovu svinjariju IDF (iza koje btw stoji namera da se izazove karambol svetskih razmera)? Edited by beowl
Posted
Naravno da su to isto ali nešto ne vidim bilo kakvo raznošenje u ovom konkretnom slučaju - samo krvoproliće koje je IDF sprovela u najboljem maniru JSO. Zbog toga te opet pitam u čemu je sad fora sa uvlačenjem bombaša samoubica u ovu priču? Ono, ako se setimo svih njihovih zlodela biće nam lakše da progutamo ovu svinjariju IDF iza koje stoji namera da se izazove karambol svetskih razmera?
ne nego sam zelo da pokazem da su poredjenja sa holokaustom neumesna te da nema govora o tome da su, i pored uzasnog polozaja u kom se nalaze, palestinci u polozaju nizih rasa u okupiranoj evropi 1940. godine.takodje, idi prosetaj kroz onaj topik o cecenima i bombama u metrou pa ces imati prilike da vidis o cemu govorim. pri tome ti mi nikako nisi bio meta u tom delu postu.
Posted (edited)
mislim na ovo. kao sto je poredjenje sa holokaustom potpuno neumesno, tako je i ovo. podseca na poredjenja koja su se cesto cula u srbiji izmedju beograda pod sankcijama i sarajeva pod kontrolom sa brda.ja nekako racunam da komentarisanje ovakvih tema ipak nosi sa sobom makar povrsno poznavanje onoga o cemu se prica, ali verovatno gresim.
1. aha, sada shvatam. sta da kazem, zvuci ruzno, u to doba sam bio mlad i glup (sada sam mator i glup) i nekako mi se u pomenutim okolnostima naprosto nametnulo da sam uvek bio na strani izraela - mislim tada ui sfrj dok je propaganda pumpala podrsku sfrj pravednoj borbi arapskog sveta protiv zlog izraela2. jeste neumesno na prvi pogled, slazem se. s tim sto sam ja pokusao da kazem nesto drugo: sve vrste blokade nastaju kao metod pritiska da se opkoljena i blokirana strana natera na nesto. i naravno da se tu svako poredjenje blokada zavrsava. sto napisa shan jan, mnogo lakse bi se resila ta situacija u gazi da s vremena na vreme nema drketanja raketama po izraelskim naseljima. uzmimo u obzir da mi jednostavno tesko mozemo da razumemo svu kolicinu svega i svacega sto se tamo desava od 40ih godina proslog veka. 3. pa sad. sta sve citam na ovoj temi jos cu da pomislim da moje poznavanje i nije tako povrsno ali patkometrisanje nije moja vrsta sporta Edited by Pontijak
Posted
takodje, idi prosetaj kroz onaj topik o cecenima i bombama u metrou pa ces imati prilike da vidis o cemu govorim. pri tome ti mi nikako nisi bio meta u tom delu postu.
OK, mislim da kapiram na šta ciljaš. Možda bi moderacija mogla da pročisti poslednjih nekoliko strana od neodgovarajućih poređenja.
Posted
OK, mislim da kapiram na šta ciljaš. Možda bi moderacija mogla da pročisti poslednjih nekoliko strana od neodgovarajućih poređenja.
bolje da ostane kao memorijalni kompleks
Posted

ma cemu ciscenje. neka ostane. kada mi ovako u svojim udobnim sedistima (stolice, fotelje, otomani) lako upadnemo u strasti kada diskutujemo na ovoj temi mogu samo misliti koliko na bliskom istoku i strasti odredjuju akte ljudi koji su na raznim nivoima odlucivanja.

• Create New...