Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted
hvala, nasao sam i zabranu plovidbe na sajtu izraelskog ministarstva trgovine.izgleda da je izrael napravio gazu kao eksperiment iz sociologije ili neku vrstu zooloskog vrta.da danas postoji iii rajh sa palestincima umesto jevreja, drzava izrael i iii rajh bi bili strateski partneri.
Gaza je milion ljudi na veoma malom prostoru, od toga veliki procenat bolesne i neuhranjene dece koja se sistematski izgladnjuju od strane Izraela.postoji jedan jedini adekvatan naziv za to, koncentracioni logor.
Posted

eeee da.. jos da su u nekadasnjim koncentracionim logorima imali minobacace i ostale igracke da drketaju dokle je domet oruzja - gde bi im kraj bio

Posted (edited)

totalna blokada, sprecavanje humanitarne pomoci, sprecavanje dostave gradjevinckog materijala... traje od 2006-e godine. ulaz robe preko Egipta se sprecava preko banana Mubaraka.cilj NVO akcije u ovom slucaju je bio probijanje blokade.Israel's policy was summed up by Dov Weisglass, an adviser to Ehud Olmert, the Israeli Prime Minister, earlier this year. 'The idea is to put the Palestinians on a diet, but not to make them die of hunger,' he said. The hunger pangs are supposed to encourage the Palestinians to force Hamas to change its attitude towards Israel or force Hamas out of government.http://www.guardian.co.uk/world/2006/apr/16/israel

Edited by Gandalf
Posted (edited)

jbg. hamas ili zdravlje - izaberite sami. surov je svet. da nismo prosli u mnogo blazoj varijanti tu mogucnost izbora pa da ne znamo. ali znamo.

Edited by Pontijak
Posted

ajde da se setimo ovoga kada neko sledeci put nazove opsadu sarajeva aktom pretvaranja grada u koncentracioni logor.razumem opravdani gnev ali vec tri dana ovde se objasnjavam sa rimskim generalom o singularnosti holokausta te vas molim da mi ne podrivate napore. odnos izraelaca i njihovih arapskih suseda i palestinaca nikako ne spada u istu kategoriju ma koliko se IDF trudio. takodje zelim da vas podsetim na drvlje i kamenje koje je bacano na woodua kada se usudio da pokaze razumevanje za cecenske bombase samoubice. ajte uhvatite neku principijelnu liniju inace je svaka sledeca optuzba za antisemitizam legitimna.

Posted
eeee da.. jos da su u nekadasnjim koncentracionim logorima imali minobacace i ostale igracke da drketaju dokle je domet oruzja - gde bi im kraj bio
Stvar veličine. Ti logori su bili dosta manji pa je bila moguća njihova neposredna kontrola uz pomoć straže. Ovo sada je mega verzija, logor za milion ljudi gde straža čuva samo njegov perimetar. Nije nikakvo čudo da negde unutar tog ogromnog geta neko uspeva da sklepa ili prošvercuje nekakvo naoružanje.Kad već pomenuh geto, Gaza mu dođe neka moderna, demokratska verzija Varšavskog geta.
Posted (edited)

^^kakva bre principijelna linija? nesto se mislim, da sam u ovoj inkarnaciji palestinac tesko da bih imao razumevanja za postupke izraela. da sam u ovoj inkarnaciji izraelac u nekom naselju gde povremeno grune neka raketa ili sta vec tesko da bih imao razumevanja za postupke hamasa. ovako u ovoj sadasnjoj inkarnaciji jednostavno mislim da u percepciji ovog dogadjaja ima mnogo projekcija i transfera.

Edited by Pontijak
Posted
Protest je legitiman, ali nije legitimno odbijanje saradnje i napadi na vojnike pa makar to bilo u međunarodnim vodama.
nope. odbijanje saradnje i nasilan otpor su potpuno legitimni u ovom slucaju. obzirom da se izraelski napad desio u medjunarodnim vodama, brod pod turskom zastavom je turska teritorija.(da li je nasilan otpor dobar i/ili pametan izbor je neka druga prica.)
Posted (edited)
Stvar veličine. Ti logori su bili dosta manji pa je bila moguća njihova neposredna kontrola uz pomoć straže. Ovo sada je mega verzija, logor za milion ljudi gde straža čuva samo njegov perimetar. Nije nikakvo čudo da negde unutar tog ogromnog geta neko uspeva da sklepa ili prošvercuje nekakvo naoružanje.Kad već pomenuh geto, Gaza mu dođe neka moderna, demokratska™ verzija Varšavskog geta.
e pa sad. kada pominjes varsavski geto, a u kom predgradju tel aviva je doneseno resenje o "konacnom resenju" po uzoru na cuveni sastanak u berlinskom predgradju? Edited by Pontijak
Posted

ma koliko situacija u gazi bila strasno nije ni prineti varsavskom getu. ukoliko bi sutra nestale SAD jedina grupa kojoj bi pretilo automatsko istrebljenje su bliskoistocni jevreji.ljudi dajte se ne frljati sa plitkim & sepavim istorijskim analogijama ko da situacija nije dovoljno strasna i bez toga. ukoliko vec postoji denkverbot glede izraelskog pozivanja na holokaust onda ni poredjenje palestinaca sa zrtvama holokausta nije umesno.

Posted
takodje zelim da vas podsetim na drvlje i kamenje koje je bacano na woodua kada se usudio da pokaze razumevanje za cecenske bombase samoubice.
Ono, čečenski bombaši samoubice i turski aktivisti za pomoć Palestini (pojačani dobitnikom nečega što se zove Nobelova nagrada) su baš, onako, ista kategorija...U čemu je sad fora sa uvođenjem bombaša samoubica u raspravu? Neko je u ovoj priči ubio izraelske civile u javnom prevozu?
Posted
jbg. hamas ili zdravlje - izaberite sami. surov je svet. da nismo prosli u mnogo blazoj varijanti tu mogucnost izbora pa da ne znamo. ali znamo.
ti poredis 1990-te u srbiji sa gazom? i to jos sa izborom hamas ili zdravlje?uz najbolju volju i vrhunsko razumevanje za podrsku jevrejskoj drzavi okruzenoj arapskim/muslimanski vecinskim zemljama, to je vise nego uvredljivo.edit: pusten menkel. to jest, kako to lepo kaze blondina avigejl, dozvoljeno mu je da napusti izrael.
Posted
^^kakva bre principijelna linija? nesto se mislim, da sam u ovoj inkarnaciji palestinac tesko da bih imao razumevanja za postupke izraela. da sam u ovoj inkarnaciji izraelac u nekom naselju gde povremeno grune neka raketa ili sta vec tesko da bih imao razumevanja za postupke hamasa. ovako u ovoj sadasnjoj inkarnaciji jednostavno mislim da u percepciji ovog dogadjaja ima mnogo projekcija i transfera.
npr. ukoliko su bombasi samoubice kada raznose pravoslavnu bracu zveri i neljudi onda su to isto i u situaciji kada raznose zidovske picerije. govorim o forumasima a ne o ucesnicima sukoba na bliskom istoku.
Posted (edited)
ti poredis 1990-te u srbiji sa gazom? i to jos sa izborom hamas ili zdravlje?uz najbolju volju i vrhunsko razumevanje za podrsku jevrejskoj drzavi okruzenoj arapskim/muslimanski vecinskim zemljama, to je vise nego uvredljivo.
e pa ako je ovo jedino uvredljivo poredjenje na ovoj temi neka pontijak bude uvaljan u katran i perje laugh.gif kao da se nismo nacitali poredjenja izraela sa trecim rajhom i kojecime. i sta tu ima tako cudno u poredjenju koje sam izneo? blokada gaze postoji. izrael zastupa tezu da hamas drketa i pravi sranja i da bi sve bilo ok da hamas ne postoji. srbija je imala rezim kakav je imala u gradjanskim ratovima i drketalo se po krajinama i bosni samo tako. sankcije su imale i poruku maknite milosevica i sve ce biti ok. jesam li lepo rekao da smo doziveli blazu varijantu blokade nego sto je blokada gaze? moguce je da sam ja neosetljivi moron ali ne vidim sta sam pa to tako uvredljivo rekao i za koga uvredljivo. Edited by Pontijak
Posted
o singularnosti holokausta
e pa sad. kada pominjes varsavski geto, a u kom predgradju tel aviva je doneseno resenje o "konacnom resenju" po uzoru na cuveni sastanak u berlinskom predgradju?
ti poredis 1990-te u srbiji sa gazom? i to jos sa izborom hamas ili zdravlje?uz najbolju volju i vrhunsko razumevanje za podrsku jevrejskoj drzavi okruzenoj arapskim/muslimanski vecinskim zemljama, to je vise nego uvredljivo.
Svaki dogadjaj je singularan. Ni jedan nije tek primjer za neki drugi "opštiji". Masovnog stradanja izvan mogućnosti poimanja je bilo prije i poslije holokausta. Ali dobro bi bilo da ova sekvenca diskusije ostane kao upozorenje da se odoli zavodljivim poredjenjima i primjerima. Lijepljenje etiketa neće učiniti stradanje Palestinaca manjim ni većim, no što jest.
  • Create New...