Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted (edited)

malkin:Bijeli fosfor. Koristi se kao zao zapaljiva municija ili za stvaranje dimnih zavjesa.

Edited by nautilus
Posted
Bijeli fosfor. Koristi se kao zao zapaljiva municija ili za stvaranje dimnih zavjesa.
hvala
Posted

Beli fosfor je takodje i izuzetno otrovan, tako da je zabranjen, ali ni Izrael, kao ni SAD nisu potpisali Konvenciju o zabrani. Nisu ni britanci, cini mi se, ali imaju stav da se moze koristiti samo u onim bitkama u kojima nema civila u blizini mete.

Posted

Prema wikipediji nije zabranjen kao hemijsko oruzje. Bijeli fosfor je jedan od onih granicnih slucajeva oruzja koja su ocigledno nehumana( glup izraz za oruzje) ali se i dalje koriste. Nesto kao municija sa osiromasenim uranijumom ili kasetne bombe.

Posted
Prema wikipediji nije zabranjen kao hemijsko oruzje.
Wiki ima tezinu otprilike kao nas nekoliko ovde, i to bez forumskih vedeta, samo radni narod...
Posted

upotreba koja ugrozava zivot civila je zabranjena. moze se koristiti na otvorenom, radi stvaranja dimne zavese.ako Izrael koristi beli fosfor nad urbanim sredinama, to je stvar za sud.

Posted

To be sure, Hamas is not an entirely innocent party in this conflict. Denied the fruit of its electoral victory and confronted with an unscrupulous adversary, it has resorted to the weapon of the weak - terror. Militants from Hamas and Islamic Jihad kept launching Qassam rocket attacks against Israeli settlements near the border with Gaza until Egypt brokered a six-month ceasefire last June. The damage caused by these primitive rockets is minimal but the psychological impact is immense, prompting the public to demand protection from its government. Under the circumstances, Israel had the right to act in self-defence but its response to the pinpricks of rocket attacks was totally disproportionate. The figures speak for themselves. In the three years after the withdrawal from Gaza, 11 Israelis were killed by rocket fire. On the other hand, in 2005-7 alone, the IDF killed 1,290 Palestinians in Gaza, including 222 children.linak@Guardian

Posted

Beli fosfor potpada pod zabranu ustanovljenu Protokolom III uz Konvenciju o konvencionalnom oružju iz 1980. Protokol zabranjuje korišćenje te supstance protiv civila i u vazdušnim napadima na civilne oblasti. Ali SAD nije potpisnik, a verovatno ni Izrael, nisam sigurna.

Posted
slazem se i citiram nesto sto ce mozda pomoci da se ova diskusija podigne na visi nivo od ovog dosadasnjeg: ,osim ako je mrznja svega jevrejsko-izraelskog jaca od brige za palestincima. citajuci pisanja nekih clanova ovde, cini mi se da je to slucaj. skrivanje svojih iskrenih osecanja iza velikih reci kojima jos nisu dorasli i postavljanje fotografija poginule palestinske dece bez ikakve brige za poginulu decu sa druge strane, ih stavlja u kategoriju onih cije je misljenje dovoljno samo jednom procitati i sa kojima dalja diskusija ne radja plodove.
u pitanju je elegantna zamena teza, pri kojoj se svi koji se protive okupaciji Gaze i Zapadne Obale proglasavaju antiglobalistima i neprijateljima modernizma. a kritika se pretvara u Israel-bashing!? :lol: time se pokusava diskusija usmeriti u odgovarajusem smeru - jesi li za modernizam? jesi li prozapadan? jesi li za progres ili si nazadan?ako i ja i Hugo Chavez kritikujemo izraelsku spoljnu politiku, ja i on smo ideoloski isti?bs
Posted
u pitanju je elegantna zamena teza, pri kojoj se svi koji se protive okupaciji Gaze i Zapadne Obale proglasavaju antiglobalistima i neprijateljima modernizma. a kritika se pretvara u Israel-bashing!? :lol: time se pokusava diskusija usmeriti u odgovarajusem smeru - jesi li za modernizam? jesi li prozapadan? jesi li za progres ili si nazadan?ako i ja i Hugo Chavez kritikujemo izraelsku spoljnu politiku, ja i on smo ideoloski isti?bs
slozio sam se sa dimitrijem da je tekst interesantan, a citirani deo je bio usmeren svima nama koji ovde diskutujemo. drugi deo priloga se odnosio na ljude inficirane mrznjom.moze li se biti protiv okupacije, a u isto vreme i protiv raznetih autobusa i restorana? sudeci po poslednjoj recenici u tvom poslednjm postu, ti, verovatno, znas odgovor na to pitanje.
Posted
ja sam reagovao na dati tekst, ne na ono sto su pisali navedeni diskutanti.
A tako. Ja ne vidim dati tekst kao primer zamene teze, mada se slazem da je elegantno napisan. U clanku je Izrael koriscen kao primer (rouge state) vs. Palestinici (victim) da se opise jedan siri drustveni fenomen i trend. Mislim da clanak moze da se primeni i na druge situacije. Na primer na gradjanske ratove u toku raspada Jugoslavije. I tu su postojali jasno definisani 'rouge nations' i 'victim nations', i slicna konstelacija neslucenih saveznika sa slicnim motivima je napravila takvu podelu kao i u slucaju Izraela i Palestinaca.
Posted

Hamas nije nevin ni u samoj Palestini , naime započeo je građanski rat pre dve godine pri čemu se i sama zemlja podelila na zapadnu obalu pod vlašću Fataha i na pojas Gaze pod vlašću Hamasa pri čemu je napravio i svojevrsno ideološku rašćišćavanje ubijajući političke protivnike u samoj Gazi.Zatim, aktivno radi na zluopotrebi dece u vojsci i uči ih da učestvuju u samoubilačkim akcijama.To uopšte nije naivna organizacija.

Posted
A tako. Ja ne vidim dati tekst kao primer zamene teze, mada se slazem da je elegantno napisan. U clanku je Izrael koriscen kao primer (rouge state) vs. Palestinici (victim) da se opise jedan siri drustveni fenomen i trend. Mislim da clanak moze da se primeni i na druge situacije. Na primer na gradjanske ratove u toku raspada Jugoslavije. I tu su postojali jasno definisani 'rouge nations' i 'victim nations', i slicna konstelacija neslucenih saveznika sa slicnim motivima je napravila takvu podelu kao i u slucaju Izraela i Palestinaca.
da se ostalo na tome, mogao bih se sloziti. ali nije.ono sto se u ovakvim tekstovima imputira je ideoloska slicnost onih koji kritikuju izraelsku spoljnu politiku sa npr. Bin Ladenom (njega navodim kao primer jer je u tekstu citiran on), ili sa antiglobalistima... pristojan covek nece u to drustvo, jel'?time se pokusava diskusija usmeriti u odgovarajusem smeru - jesi li za modernizam? jesi li prozapadan ili prostagod? jesi li za progres ili si nazadan?ako ne zelim poistovecivanje sa Bin Ladenom, ja cu se silno potruditi da dokazem kako ja i Bin Laden nismo ideoloski na istoj talasnoj duzini. time se svaka dalja diskusija o izraelskoj spoljnoj politici obesmisljava, jer se prenosi na diskusiju o Bin Ladenu.
Posted
Hamas nije nevin ni u samoj Palestini , naime započeo je građanski rat pre dve godine pri čemu se i sama zemlja podelila na zapadnu obalu pod vlašću Fataha i na pojas Gaze pod vlašću Hamasa pri čemu je napravio i svojevrsno ideološku rašćišćavanje ubijajući političke protivnike u samoj Gazi.Zatim, aktivno radi na zluopotrebi dece u vojsci i uči ih da učestvuju u samoubilačkim akcijama.To uopšte nije naivna organizacija.
nije Hamas zapoceo gradjanski rat, vec je sprecio puc koji je pokusao Muhamed Dahlan. o tome se pisalo i pre i nakon samog pokusaja puca.Dahlan je glavni Abasov bezbednjak, i americki covek u Fatahu. puc je planiran u DC-u, logisticki i finansijski podrzan fondovima za podrsku Palestinskoj Administraciji.http://www.vanityfair.com/politics/feature...8/04/gaza200804
Posted (edited)
Vasilij, prijatelj si mi, ali glede Izrael vs.Palestina sukoba se nikada necemo sloziti.@ kl-a sta cemo s tim sto Hamas zeli unistenje svih Jevreja?
naravno da necemo. jer ne postoji sukob "Izrael vs.Palestina". Izrael je drzava u oblasti koja se zove Palestina. to ti je kao kad bi rekao da je postojao sukob Srbija vs Balkan :lol: cinjenica br.2: Hamas je osnovan 1987. Izrael 1948 (takodje i tada ubijajuci te Palestince). vreme krece sad da popunis taj period argumentima koji nisu "ali Hamas zeli unistenje svih Jevreja"... Edited by Valkyrie
bez vređanja
  • Create New...