Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted
Jedina stvar na koju sam mislio je da neke stvari treba gledati sa više strana. Tipa, ti bi da pobiješ sve Palestince, pošto si možda jednom osetio na svojoj koži njihovu mržnju. Što je sasvim ok, pod uslovom da prihvatiš moju (hipotetičku) tezu da treba pobiti sve Albance, pošto sam ja jednom osetio istu tu mržnju na svojoj koži, u državi koja je tada uključivala i njih kao građane. E sad, pošto stanje stvari nije isto, u smislu da se nekom ne može, a nekom može, ti si za legitimnu politiku onoga kome se može. Je l tako ili grešim? Pričamo o zakonu jačeg?
Ziveo sam u Izraelu sedam godina. Na izborima glasao za Merec, podrzavao napustanje Gaze od strane Izraela (nosakao na kolima plavo-belu zastavu, koja je znacila podrsku za napustanje Gaze, pa mi vernici razbili sofersajbnu), druzio se sa izraelskim Arapima iz Loda, Ramle, Jerusalima, Jafe, izbegavao poziv u rezervu, podrzavao napustanje Zapadne obale... Ali, shvati, Izrael se povukao iz Gaze, a Hamas je to shvatio kao "slabost" i nastavio nekontrolisano i nasumicno da roka gde stigne i gde dobaci. Njih jednostavno mir ne zanima, jer ne znaju sta ce s njim. Uostalom, imao sam prilike da pricam i sa clanovima Fatah-a koji su na jedvite jade uspeli da izvuku zivu glavu, ispred tih budaletina. Neka oni za pocetak prestanu da nasumicno seju rakete po Izraelu, pokazu dobru volju za saradnjom i priznaju pravo Izraelu na postojanje, imace u tim naporima i veliku podrsku izraelskog drustva - kojem je takodje, muka od rata i pogibija.
Posted
29. novembra 1947, generalna skupština UN, sa 33 glasa ?za?, 13 glasova ?protiv? i 10 uzdržanih, usvaja odluku da 609000 palestinskih jevreja (30,6 % stanovništva) dobiju 55 % palestinske zemlje, a da se palestinskim Arapima (1,38 miliona, odnosno 64,9 % procenata stanovništva) dodeli 42 % zemlje. Arapske zemlje, Arapska liga i palestinski ?Visoki arapski komitet? odbili su tu podelu. (Wikipedija)Za plan su glasali (33): Australien, Belgien, Bolivien, Brasilien, Costa Rica, D?nemark, Dominikanische Republik, Ecuador, Frankreich, Guatemala, Haiti, Island, Kanada, Liberia, Luxemburg, Neuseeland, Nicaragua, Niederlande, Norwegen, Panama, Paraguay, Peru, Philippinen, Polen, Schweden, Sowjetunion, S?dafrika, Tschechoslowakei, Ukraine, Uruguay, Venezuela, Vereinigte Staaten, Wei?russland.Protiv su glasali (13): Afghanistan, ?gypten, Griechenland, Indien, Iran, Irak, Jemen, Kuba, Libanon, Pakistan, Saudi-Arabien, Syrien, T?rkei.Uzdržani su bili (10): Argentinien, ?thiopien, Chile, El Salvador, Honduras, Jugoslawien, Kolumbien, Mexiko, die Republik China und das Vereinigte K?nigreich.Bez ruskih glasova (SSSR, Čehoslovačka, Poljska, Ukrajina, Belorusija) plan ne bi prošao jer ne bi imao nikakvu većinu.
Mislim da je ovo bilo iz treceg ili iz cetvrtog puta s tim sto kazu da su kljucnu ulogu igrale juznoamericke drzave koje su bile ili 'uzdrzane' ili su u zadnji cas postale 'za', izmedju ostalog i zato sto je neko iz izraelske delegacije dao rec da nece juriti nemacke/SS ratne zlocince po svetu (i drzao se toga par godina, koliko smo vec videli)... Plus sto su poslusali sta im 'tata' (USofA) kaze a tata je to jutro (ljut na svog 'ministra spoljnig poslova') rekao DA... I tako, ostalo je istorija.
Posted
Nije Izrael osnovan zbog holokausta, nego zbog toga što je Amerima trebalo uporište za kontrolu regiona. Holokaust je tu samo prigodno propagandistički eksploatisan za maskiranje stvarnih korena te tvorevine. Arapsko-izraelski ratovi nisu bili nikakvui "lokalni" ratovi nego su stavljali tačku na i u promenama odnosa snaga među supersilama. Zbog toga su i trajali toliko koliko su trajali i zbog toga i ne mogu da se završe sve dok se USA imperijalizam ne uguši u varvarstvu u koje gura celo čovečanstvo. Cionistička država ne bi opstala ni nedelju dana bez USA kišobrana.
Bilo nekad a danas im se zivo j@be za sve - oni ce, onako 'ladno kao sto sad gaze tenkovima, da bace 2-3 takticke nuklearne kad Hamas ili neko drugi iz komsiluka doraste dotle da ne moze samo tenkovima da se zatre. Tu nece ni natalitet ni medjunarodna zajednica (zajedno) moci mnogo da 'pomognu'. Natalitet je, btw, vrlo zaje@an faktor - tesko se radi da bi se postigao a uz 2-3 gorepomenute takticke zatre se dok si rekao keks...
Posted
Bilo nekad a danas im se zivo j@be za sve - oni ce, onako 'ladno kao sto sad gaze tenkovima, da bace 2-3 takticke nuklearne kad Hamas ili neko drugi iz komsiluka doraste dotle da ne moze samo tenkovima da se zatre. Tu nece ni natalitet ni medjunarodna zajednica (zajedno) moci mnogo da 'pomognu'. Natalitet je, btw, vrlo zaje@an faktor - tesko se radi da bi se postigao a uz 2-3 gorepomenute takticke zatre se dok si rekao keks...
Da su mogli i smeli, davno bi to oni već zatrli i imali etnički i religiozno "čistu" državu. No, ne radi se tu ni o kakvoj ?nezavisnoj jevrejskoj državi? niti o Palestincima, nego o USA punktu za kontrolu regiona i nafte. Novi svetski poredak, nasreću, još uvek nije svemoćna imperijalna diktatura ni u USA, a kamoli u celom svetu, pa itekako mora da vodi računa o tome da protiv sebe ne mobiliše više snaga - i u USA i u celom svetu. Jedan od jasnih pokazatelja toga je munjevito opadanje popularnosti i političke snage Sarkozija u Francuskoj i glasovi protiv Angele Markel u njenoj sopstvenoj partiji. Zbog toga je i dozvoljeno Obami da pobedi ? da bi ?demokratski? dekorisao onu istu USA imperijalnu politiku. Natalitet je tu peti točak na kolima i ne objašnjava upravo ništa. On je samo jedan od prirodnih odbrambenih mehanizama opstanka svake ugrožene vrste. A protiv ovih zveri nisu dovoljni prirodni odbrambeni mehanizmi.
Posted
Odlična ti je priča. I mene je Šiptar hteo da ubije 93. tromblonom, i zbog toga bi trebalo da smatram kompletne akcije SRJ vojske na Kosovu iz 99. i ostalo legitimnim? Bravo. Divota je primetiti kako, kad zapalite jednom za US of A, postajete poslušni citizeni, koji aminuju sve što predsednik naloži. Probaj to da primeniš na sve države sveta, i možda ćeš provaliti koliko si glup i retardiran.
Da li Albanci u svom ustavu imaju za cilj uništenje Srba i Srbije? Da li su dolazili u Bg i raznosili se po autobusma, tramvajima, tržnim centrima itd? E vidiš, Hamas hoće da uništi Izrael i Jevreje i njihove samoubice se raznose međ' mnoštvom nevinih ljudi. Naravno, sve to, kao i raketiranje, Jevreji tj. Izrael treba mirno da posmatra.
Posted
Da li su dolazili u Bg i raznosili se po autobusma, tramvajima, tržnim centrima itd? E vidiš, Hamas hoće da uništi Izrael i Jevreje i njihove samoubice se raznose međ' mnoštvom nevinih ljudi. Naravno, sve to, kao i raketiranje, Jevreji tj. Izrael treba mirno da posmatra.
Jel' to znaci da Hamaz ima ustav? Ovde se radi o dve radikalno razlicite stvari - sa jedne strane ne drzava a sa druge 'organizacija'. Jedna ima ustav a druga ne moze da ima sve i da hoce. Ocekivanja su veca od onih koji su drzava a mnogo manja od ovih koji nisu (niti ce biti). Tu je problem, sve ostalo je manje-vise jasno.
Posted

Ja bih samo još jednom da ponovim svoju iskrenu zadivljenost lakoćom sa kojom se prelazi preko gomile leševa i zauvek uništenih života, te opravdava raznošenje buljuka dece u paramparčad zbog toga što 2-3 protivgradne rakete uzlete ka obećanim teritorijama svakog dana. Svaka čast. Ovo mi otvara potpuno nove vidike u poimanju ljudske prirode.

Posted
Jel' to znaci da Hamaz ima ustav? Ovde se radi o dve radikalno razlicite stvari - sa jedne strane ne drzava a sa druge 'organizacija'. Jedna ima ustav a druga ne moze da ima sve i da hoce. Ocekivanja su veca od onih koji su drzava a mnogo manja od ovih koji nisu (niti ce biti). Tu je problem, sve ostalo je manje-vise jasno.
Hamas u svom ustavu ima izjave (citate ili šta već) u kojima stoji da je uništenje Jevrejskog naroda jedan od primarnih ciljeva.Religious hatred of Jews (not only of Israel) is expressed by a hadith or 'saying' that concludes Article 7: "The Day of Judgment will not come about until Muslims fight the Jews (killing the Jews) when the Jew will hide behind stones and trees. The stones and trees will say: O Muslims (.) there is a Jew behind me, come and kill him. "Only the gharkad tree [evidently a certain kind of tree] would not do that because it is one of the trees of the Jews." (this hadith, quoted from al-Bukhari and Muslim, both considered as highly reliable sources for the hadith or 'sayings' of the Prophet Muhammad).
Posted
Da li su dolazili u Bg i raznosili se po autobusma, tramvajima, tržnim centrima itd? E vidiš, Hamas hoće da uništi Izrael i Jevreje i njihove samoubice se raznose međ' mnoštvom nevinih ljudi. Naravno, sve to, kao i raketiranje, Jevreji tj. Izrael treba mirno da posmatra.
Jel možeš naći stavku u ustavu (bilo koje od država) koja govori o uništenju Izraela i Jevreja? Pazi, ne prihvatam antinacionističke odredbe kao dokaz tvrdnje.Zahvaljujem, a pristavljam kahvu moderaciji što im se Š-word opet provlači ispod radara.
Posted
Hamas u svom ustavu ima izjave (citate ili šta već) u kojima stoji da je uništenje Jevrejskog naroda jedan od primarnih ciljeva.
Izgleda da imamo smetnje na vezama? Kako moze jedna 'organizacija' da ima ustav? Ja razumem to sto pise u nekakavom dokumentu koji je srocio Hamaz - to je jasno al' opet - slabo da to moze da se tretira kao 'ustav'. Da ponovim jos jednom - Hamaz je 'organizacija' a Izrael je drzava (UN clan, medjunarodno priznata i tako to). Izrael ima ustav a Hamaz moze samo da ima nekakav dokument i/ili tome slicno. Hamaz je grupa gradjana koja se, vrlo verovatno, nalazi na spisku teroristickih organizacija negdu po USofA dokumentima...
Posted (edited)
Izgleda da imamo smetnje na vezama? Kako moze jedna 'organizacija' da ima ustav? Ja razumem to sto pise u nekakavom dokumentu koji je srocio Hamaz - to je jasno al' opet - slabo da to moze da se tretira kao 'ustav'. Da ponovim jos jednom - Hamaz je 'organizacija' a Izrael je drzava (UN clan, medjunarodno priznata i tako to). Izrael ima ustav a Hamaz moze samo da ima nekakav dokument i/ili tome slicno. Hamaz je grupa gradjana koja se, vrlo verovatno, nalazi na spisku teroristickih organizacija negdu po USofA dokumentima...
A ta grupa građana radi to što radi i jedan veliki dio evropskih političara poziva na pregovore s njima (na rješenje konflikta). Pa šta da se pregovara (i na kom nivou) sa grupom građana, usput, militantnih? Sa Abasom, da. Sa Hamasom, ne.edit: Usput, prije par godina sjedim u studiju jedne nazavisne TV stanice (Jasmin u Vitezu) i samnom u studiju jedan imam i jedan hodža (ako se dobro sjećam, moram pogledati snimak). Samo zato što sam spomenuo da mi imamo veze sa jevrejskim narodom u BiH tip je tako reagovao da su svi koji su gledali emisiju komentarisali da bi me u tom trenutku najradije sahranio, da može. Odmah nakon mog izlaganja, dotični sa takvim tonom počinje da priča kako oni potomažu i stoje iza sve braće muslimana koji se bore protiv Izraela. Poslije te emisije, direktor u veoma kratkom vremenskom intervalu otkazuje sve naše emisije koje su se do tada kod njih emitovale. Razlog?edit 2: U Sarajevu razgovaram sa jednom ženom, jevrejkom. Žena plače i priča kako su neki dan (sve je to bilo u doba kada je bilo koliko-toliko mirno na BI) iza nje išli ljudi i (ne znajući da je jevrejka) komentarisali kako ih sve treba pobiti, istrjebiti itd. Stav pojedinaca? Ne bih rekao. Edited by dacha od bosne
Posted
Kastrirani, pričam ti o patološkoj mržnji ako nisi skonto. Dao sam ti samo primjer. Takvih je ovdje koliko ti volja. U svijetu da ne pričam.
U Francuskoj je jos gore. Prekljuce je izgorjela jedna sinagoga. A sibaju se skoro svaki dan. BiH je nazalost puna mrznje.
Posted
U Francuskoj je jos gore. Prekljuce je izgorjela jedna sinagoga. A sibaju se skoro svaki dan. BiH je nazalost puna mrznje.
Da, baš tako...na žalost.
Posted
Upravo tako. Kad bi se gledalo po statutima organizacija, vjerovatno bi svaka budala našla izgovor za tenkovsko uništenje bilo koje države, makar na Balkanu.
A ta grupa građana radi to što radi i jedan veliki dio evropskih političara poziva na pregovore s njima (na rješenje konflikta). Pa šta da se pregovara (i na kom nivou) sa grupom građana, usput, militantnih? Sa Abasom, da. Sa Hamasom, ne.edit: Usput, prije par godina sjedim u studiju jedne nazavisne TV stanice (Jasmin u Vitezu) i samnom u studiju jedan imam i jedan hodža (ako se dobro sjećam, moram pogledati snimak). Samo zato što sam spomenuo da mi imamo veze sa jevrejskim narodom u BiH tip je tako reagovao da su svi koji su gledali emisiju komentarisali da bi me u tom trenutku najradije sahranio, da može. Odmah nakon mog izlaganja, dotični sa takvim tonom počinje da priča kako oni potomažu i stoje iza sve braće muslimana koji se bore protiv Izraela. Poslije te emisije, direktor u veoma kratkom vremenskom intervalu otkazuje sve naše emisije koje su se do tada kod njih emitovale. Razlog?edit 2: U Sarajevu razgovaram sa jednom ženom, jevrejkom. žena plače i priča kako su neki dan (sve je to bilo u doba kada je bilo koliko-toliko mirno na BI) iza nje išli ljudi i (ne znajući da je jevrejka) komentarisali kako ih sve treba pobiti, istrjebiti itd. Stav pojedinaca? Ne bih rekao.
Bold 1 - ovo ti apsolutno vjerujem jer znam da je antijevrejska propaganda vrlo bliska religijskim službenicima u BiH, posebno kod muslimana. Bio je i slučaj kad je RAK kaznio TV-stanicu zbog govora mržnje nekog hodžice.Bold 2 - generalizacija i budala svugdje. Činjenica je da većina ljudi u BiH ne voli Izrael i smatra (sasvim opravdano) da je ta država trebala biti kažnjena za svoje zločine nad civilima, a ne da budu kano bijeli medvjedi.
Posted
Ja sam moju poruku napisao u afektu, posle tvojih dziberskih uvreda, ali sam je brze-bolje editovao. Da si hteo ozbiljno da razgovaras, mogao si od mene da dobijes i drugacije odgovore. Ziveo sam u Izraelu sedam godina. Na izborima glasao za Merec, podrzavao napustanje Gaze od strane Izraela (nosakao na kolima plavo-belu zastavu, koja je znacila podrsku za napustanje Gaze, pa mi vernici razbili sofersajbnu), druzio se sa izraelskim Arapima iz Loda, Ramle, Jerusalima, Jafe, izbegavao poziv u rezervu, podrzavao napustanje Zapadne obale... Ali, shvati, Izrael se povukao iz Gaze, a Hamas je to shvatio kao "slabost" i nastavio nekontrolisano i nasumicno da roka gde stigne i gde dobaci. Njih jednostavno mir ne zanima, jer ne znaju sta ce s njim. Uostalom, imao sam prilike da pricam i sa clanovima Fatah-a koji su na jedvite jade uspeli da izvuku zivu glavu, ispred tih budaletina. Neka oni za pocetak prestanu da nasumicno seju rakete po Izraelu, pokazu dobru volju za saradnjom i priznaju pravo Izraelu na postojanje, imace u tim naporima i veliku podrsku izraelskog drustva - kojem je takodje, muka od rata i pogibija.
Izvini, ali mi se bas nekako uklapas u onaj tip ljudi koji sam opisao pre par postova.Merec, prijatelji, sofersajbna...A onda najstrasnija tirada po Hamasu, uz izbvor iz Fataha (?!). Indirektno porucujes da im tako i treba.Zapravo, na povrsini politicki korektna solidarnost, ali u dubini nesposobnost da se stavi u poziciju druge strane (sto vazi verovatno i za Arape koje imaju prijatelje Izraelce. glasaju za, recimo, komuniste, studiraju po Zapadu ali kad je stani-pani nesposbnost komunikacije se lako prepoznaje). Na neutralnom terenu sam prisustvovao razgovorima ultra politicki-korektnih Arapa i Izraelaca koji studiraju humanitarno pravo. Pravog razumevanja nikada nije bilo.I uvek taj preduslov - neka priznaju izraelsku drzavu. A zasto Izrael nije priznao legitimnu palestinsku vlast izabranu na jednim od retkih demokratskih izbora u regionu vec je od pocetka nastojao da je srusi? Mozda bi neki pregovori bez tih krutih formalnih preduslova na kraju i doveli do zeljenog rezultata-priznanja Izraela. Cudi me da to izraelsko drustvo kome je muka od rata, koje samo zeli da zivi kao i sav normalan svet ne vidi. Zar ti to "priznavanje izraelske drzave" ne lici na bedan izgovor?Na kraju, i Arafat je od teroriste postao uvazeni pregovarac. Sve se moze kad se hoce.
  • Create New...