Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted

Verujte onda u bajke sta da vam radim.

Sloba Franjo i Alija nas zavadise TM

Posted (edited)

Da parafraziram Dežulovića (ili beše Ivančića?) - čim čujem nekog da priča o iskonskim mržnjama, hvatam se za njegov revolver.

:lol:

iskonske mrznje su ili PR jedne od strana, ili pak nacin da neko kaze da o svemu tome ne zna nista i ne bi da se trudi da sazna.

Edited by Gandalf
Posted

Ipak Dežulović, i u originalu naravno mnogo efektnije:
.

Čim čujem da netko ima puno prijatelja Bošnjaka – ili Srba, Hercegovaca, Cigana, Šiptara, Židova, crnaca, pedera, svejedno – ja ga hvatam za revolver

Posted (edited)

:lol:

iskonske mrznje su ili PR jedne od strana, ili pak nacin da neko kaze da o svemu tome ne zna nista i ne bi da se trudi da sazna.

Pa šta ima da zna. Detalji blede pred tom dubokom metafizičkom istinom. Jednom kad nju savladaš, više ne moraš da saznaš ništa ni o čemu. Sve ti je jasno.

Edited by Turnbull
Posted

i da dodam da su 73ce izraelci zamalo izgubili rat.ludackom srecom ariel saron se probio kroz prostor izmedju dvije egipatske armije i preko noći prešao suec, presjekao linije snabdjevanja i dobio rat.

golda je uzasno kritikovana u izraelu zbog postupaka u tom ratu. mislim, cak, da je to rat sa najvecim gubicima po danu ratovanja koji su oni vodili.

Posted

sadat: cak i ako izraelci udju u kairo branicemo se do poslednjeg coveka 

U Titovoj arhivi ima nešto na ovu temu.

Za Anvar El Sadata, egipatskog predsjednika, je kazao da jako loše vodi spoljnu politiku i da zbog toga ne želi da ga primi u posjetu.”On me je ranije prilično slušao, a sad je otišao predaleko. Nije me poslušao u važnim stvarima. Kad je tamo bio rat, ja sam mu rekao da zauzmu Mitlu i još jedan punkt prema Gidi. Međutim, oni su stali 4 km prije Mitle i to su skupo platili. To je strategijska tačka. Pitao sam ga zašto nije išao. On nije stao pod pritiskom izraelski trupa, već sam. Od nas je Egipat dobio 140 tenkova. Da Izraelci nisu stali, mogli su ići sve do Kaira”, kazao je Tito i time otkrio koliko je uticao na kreiranje državne politike drugih zemalja.

Posted

Koliko je meni poznato Sadat je i ubijen jer je zakljucio primirje sa Izraelom.

Pa ti sad vidi kako bi se proveli lideri arapskog sveta da ga priznaju.

Posted (edited)

dobro, šta je poenta? Izrael bi trebalo da se samoukine, šta..?

Edited by koksy
Posted

dobro, šta je poenta? Izrael bi trebalo da se samoukine, šta..?

Poenta je biti realan i ne ocekivati nemoguce.

Izrael radi kako radi jer se vodi tom racunicom, meni je to jasno a kako mislim da ce se sve zavrsiti sam vec rekao.

Od svih opcija taj dijalog, promena mentaliteta i svesti, tolerisanje itd. jeste najbolja opcija ali i najveca bajka.

Život tako ne funkcionise, ybiga.

Posted

Rat u kome je Izraelu trebalo samo tri dana da izvrši potpunu mobilizaciju i zaustavi napredovanje agresora ja ne bih nazvao "prolaženjem kroz iglene uši".

Agresora? 1973 nije napadnut niti pedalj Izraela. Proper. Ne supercion Izraela, naravno.
Posted

jedini rat koji je Izraelcima bio nametnut je bio 1973-e. ostalo su bili sukobi koje su Izraelci ili inicirali, ili pak bili i te kako zeljni da udju u fajt - 1948, 1956, 1967, 1982, 2006, 2009, 2012, 2014.

samo dva puta su ratovali protiv voljnog i odlucnog protivnika, spremnog za fajt. 1973-e i 2006-e. 

BS

Posted

Koliko znam Izrael je napao Egipat pre 1967 i 1973, kod Suecke krize 1956, operacija Kades. Postoji razlog zasto nijedan Izraelsko-Arapski rat ne traje duze od mesec-dva.

Prve hotele u Sharm el Sheikhu su otvorili Izraelci u periodu od 1967-1982 dok je bio pod njihovom kontrolom

"Before 1967 Sharm el-Sheikh was little more than an occasional base of operations for local fishermen; the nearest permanent settlement was in Nabk, north of Ras el-Nasrani ("The Tiran Straits"). Commercial development of the area began during the Israeli presence in the area. The Israelis built the town of Ofira, overlooking Sharm el-Maya Bay and the Nesima area, and opened the first tourist-oriented establishments in the area 6 km north at Naama Bay. These included a marina hotel on the southern side of the bay, a nature field school on the northern side, diving clubs, a now well-known promenade, and the Naama Bay Hotel.[citation needed]

After Sinai was restored to Egypt in 1982 the Egyptian government embarked on an initiative to encourage continued development of the city"

Posted

I kakve sad to ima veze? Mislim, i aerodrom su im slučajno napravili, pa što? Treba im spomenik dignut?

Uručbirano s Lumije Jeftinhare

Posted

Još su im Ameri dali pare posle povlačenja sa Sinaja da prave nove baze (Ovda, npr), teško da su u nekom posebnom gubitku.

Posted (edited)

BS

:D klasican primer razlike izmedju mita o izraelskim ratovima i istorije je 1948-a.

vec tokom 1980-ih su tzv. izraelski revizionisti krenuli da pisu o razlikama izmedju mita i realnosti. izmedju ostalog, postoje jake indicije da je Ben-Gurion postigao dogovor sa Hasemitima o podeli plena i pre maja 1948-e. obzirom da su Hagana i Arapska Legija bile jedine iole ozbiljnije vojske u regionu, i Ben-Gurion i ostali su unapred znali ishod. Egipcani su se umesali u sukob sto zbog pritiska javnog mnjenja, sto zbog zelje da i oni prigrabe nesto za sebe, obzirom da su se Jordanci vec dogovorili sa Ben-Gurionom.

sto ce reci, rat je odlucen onog trenutka kada je Hagana potukla lokalne slabo organizovane palestinske milicije. arapske vlastodrsci su ili zeleli da prigrabe nesto za sebe, ili su zeleli da se pred svojom javnoscu prave kao da se trude da brane ugrozenu palestinsku bracu. sto je i dovelo do toga da Izraelci imaju vise vojnika na terenu od Arapa - drugacije bi bilo da su okolne arapske drzave zaista zelele da se tuku i da uniste Izrael.

edit: naravno, i Izraelcima i arapskim vladarima odgovara verzija po kojoj su Arapi zaista krenuli u rat kako bi potukli Jevreje i unistili Izrael. 

Edited by Gandalf
  • Create New...