Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted

Jasno k'o "dobro jutro".

ali ne u ponedeljak ujutru kada nista nije jasno posle vikenda :lolol:

Posted

bogme, izraelu rat traje od prvog dana osnivanja drzave, postoje samo periodi mira izmedju ratnih stanja. da su palestinci pametni, odabrali bi drzavu izrael kao najveceg prijatelja i odjebali arapske zemlje i svoje vodje koje ih tretiraju realno kao govna a ne kao ljude, tj. koriste ih samo povremeno u politicke svrhe pa i ovom tehnikom vojnih sukoba a prepusta ih svakodnevno lokalnim gangsterima velikog i srednjeg kalibra sve pod etiketama plo hamas fatah hezbolah itd, da ne ulazimo sada u politicku etnogenezu palestinaca i kako oni postali to sto jesu, za to im sasvim sigurno nije kriv izrael.

@veletin

meni je izraz smesan u kontekstu posta sa vrlo jasnim asocijacijama na rahmetli sfrj :)

To ono kada rokaju Merkavama protestante sa kamenjem? Da je bilo zajednickog napada svih Arapa na Izrael on ne bi opstao ako bi rat potrajao duze od par meseci. Mada sada imaju nuklaerka pa su bezbedniji od takvih situacija. Onaj ko se pali na izraelske uspehe u ratovima moze tvrditi suprotno, za mene nikakav problem.

Posted

Da je bilo zajednickog napada svih Arapa na Izrael... 

Ja, to je kao i "da su narodi i narodnosti SFRJ bili slozni ne bi se ista nikad raspala"... 

Posted

To oko nuklearnog arsenala su relativne postavke.

Izrael nije nezavistan igrac na globalnoj sceni i bice iskoriscen kao bargaining chips.

Naravno ne danas, sutra ili za 5 g ali ne vidim drugu tendenciju.

Ne verujem da od nastanka Izraela (da zanemarimo nacin) nije postojala zelja za nekim "dijalogom" (posebno jer bi im to omogucilo da se legitimisu) ali su s pravom procenili u startu da je sa islamskim svetom takav kakav je to pisi propalo.

Ma nije nego, jbt. Najveći geoncid nad Jevrejima nije počinio "islamski svet" nego onaj evropski, Uostalom, ako je islamski svet već takav kakav kažeš da jeste, zašto jevrejska država nije napravljena u Evropi ili u Americi? 

Posted

To ono kada rokaju Merkavama protestante sa kamenjem? Da je bilo zajednickog napada svih Arapa na Izrael on ne bi opstao ako bi rat potrajao duze od par meseci. Mada sada imaju nuklaerka pa su bezbedniji od takvih situacija. Onaj ko se pali na izraelske uspehe u ratovima moze tvrditi suprotno, za mene nikakav problem.

cuj sada. to sto ti svakoj temi pristupas kao navijac sportskog kluba, to je ok sto se mene tice. to o paljenju na izraelske uspehe u ratovima, mozda si mislio da malo uvredis ali ne vredi, to ne ide tako. da autobus ima trolu bio bi trolejbus a da baba ima kurac bio bi deda, tako i ovo tvoje o zajednickom napadu svih arapa na izrael. ovo o protestantima koje gadjaju projektilima, ma dobro, klasican argument. treba li sada da potegnem argument maloletnika sa eksplozivom u gacama na izraelskim ulicama ili kontrolnim punktovima. takvi argumenti su na nivou navijaca na tribinama i poprilicno bezdusni jer se patnje i smrti koriste samo kao arguiment u navijackoj raspravi. tako da nadji nekog drugog ko hoce ulogu navijaca izraela da bi mogao da uzivas u svom navijanju za svoje strane iako je tvoja pozicija mnogo kompleksnija, koliko mi se cini, vise zastupas vrednost neke civilizacije sto je mnogo prefinjeniji i posteniji pristup nego puko navijanje za odredjene drzave i politicke i ekonomske sisteme

Posted

izrael je 48e imao ozbiljnu podrsku nekolicine komunistickih zemalja. Cehoslovacka, jugoslavija itd... Amerika postaje bitan faktor malo kasnije.

Egipat je sve samo nije vojni k. Na biciklu. Imaju 1000+ abramsa i ozbiljno su modernizovali vojsku za mubarakovog zemana. Samo sto je ta sila prvenstveno namenjena unutrasnjoj upotrebi.

Posted

Koliko znam, SSSR je prvi bio koji je pomagao Izraelu od vecih zemalja.

Posted

izrael je 48e imao ozbiljnu podrsku nekolicine komunistickih zemalja. Cehoslovacka, jugoslavija itd... Amerika postaje bitan faktor malo kasnije.

Egipat je sve samo nije vojni k. Na biciklu. Imaju 1000+ abramsa i ozbiljno su modernizovali vojsku za mubarakovog zemana. Samo sto je ta sila prvenstveno namenjena unutrasnjoj upotrebi.

nisam na to mislio vec na ono zazovo, kada bi se svi arapi ujedinili protiv izraela, e ta ideja o arapskom ujedinjenju meni kurac na biciklu, idemo to objasnio na pristojniji nacin :)

Posted (edited)

Situacija tamo zahteva decenije strpljivog i predanog rada čitave medjunarodne zajednice na demilitarizaciji, komunikaciji, dijalogu i najzad nekom održivom rešenju.

Dugotrajan strprljiv rada na dijalogu i komunikaciji imamo u proteklih 10+ godina. Predano se radi na suzbijanju ekstremista i osnazivanju umerenih muslimana, i traje dijalog na relaciji SAD-Izrael-umereni muslimani.

Jos samo par decenija strpljivog rada, tokom kojih ce se u potpunosti suzbiti ekstremizam i umereni elementi odneti prevagu.

Edited by Gandalf
Posted (edited)

Koliko znam Izrael je napao Egipat pre 1967 i 1973, kod Suecke krize 1956, operacija Kades. Postoji razlog zasto nijedan Izraelsko-Arapski rat ne traje duze od mesec-dva.

jedini rat koji je Izraelcima bio nametnut je bio 1973-e. ostalo su bili sukobi koje su Izraelci ili inicirali, ili pak bili i te kako zeljni da udju u fajt - 1948, 1956, 1967, 1982, 2006, 2009, 2012, 2014.

samo dva puta su ratovali protiv voljnog i odlucnog protivnika, spremnog za fajt. 1973-e i 2006-e. 

Edited by Gandalf
Posted

jedini rat koji je Izraelcima bio nametnut je bio 1973-e. ostalo su bili sukobi koje su Izraelci ili zeleli, ili pak bili i te kako voljni da udju u fajt - 1948, 1956, 1967, 1982, 2006, 2009, 2012, 2014.

samo dva puta su ratovali protiv voljnog i odlucnog protivnika, spremnog za fajt. 1973-e i 2006-e. 

malo si ga ubanalizovao sa ovakvim tumačenjem svih ovih njihovih ratova....

u svakom od tih ratova su se borili sa voljnim i odlučnim protivnikom, a za ova dva koja si izdvojio se pre može reći da su je Izrael bio iznenađen - prvi put 1973 ih je iznenadio napad pa je potrajalo dok su se konsolidovali, dok ih je u drugom slučaju neprijatno iznenadila organizovanost i povezanost položaja Hezbolaha....

Posted (edited)

Ma nije nego, jbt. Najveći geoncid nad Jevrejima nije počinio "islamski svet" nego onaj evropski, Uostalom, ako je islamski svet već takav kakav kažeš da jeste, zašto jevrejska država nije napravljena u Evropi ili u Americi?

Zasto ta teritorija?Mozda zato sto pise u tamo nekoj kopiji mitova iz Mesopotamije da su se igrali drzave na toj teritoriji pre 2000 i vise godina?

Ja mislim da je to bila greska za sam jevrejski narod jer nema tih teorija da to moze da uspe.Prevelik kulturoloski jaz i iskonska mrznja, arhetip za sva ostala zakrvljena plemena po svetu.

Sumnjam da ce amerika u krajnjoj instanci dozvoliti Izraelu da sprzi sve do Indonezije tako da se resenje samo namece.Arapi nisu Indijanci ybiga.

Meni ni iz dzepa ni u dzep, ne simpatisem ni jedne ni druge ali film u kome se stvaraju sekularne, demokratske i tolerantne drzave na tlu koji pokriva islamska civilizacija pa se onda sa njima ulazi u neki dijalog deluje kao zesci SF i za 1000 godina.

Edited by frn1782
Posted

malo si ga ubanalizovao sa ovakvim tumačenjem svih ovih njihovih ratova....

u svakom od tih ratova su se borili sa voljnim i odlučnim protivnikom, a za ova dva koja si izdvojio se pre može reći da su je Izrael bio iznenađen - prvi put 1973 ih je iznenadio napad pa je potrajalo dok su se konsolidovali, dok ih je u drugom slučaju neprijatno iznenadila organizovanost i povezanost položaja Hezbolaha....

1948-e su palestinske milicije bile prilicno ocajne i slabo pripremljene, dok okolne arapske drzave nisu zelele da ratuju niti su bile pripremljene za rat. '56-e i '67-e su Izraelci napali i uhvatili Arape spustenih gaca. '82-e je rat sa Izraelom bio poslednja stvar koju je PLO zeleo.

2009-e, 2012-e, i 2014-e su usli u fajt sa Gazom. ako se to racuna u voljne i odlucne protivnike (& spremne!), onda ok. 

Posted (edited)

Da parafraziram Dežulovića (ili beše Ivančića?) - čim čujem nekog da priča o iskonskim mržnjama, hvatam se za njegov revolver.

Edited by Turnbull
  • Create New...