Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted

Rat u kome je Izraelu trebalo samo tri dana da izvrši potpunu mobilizaciju i zaustavi napredovanje agresora ja ne bih nazvao "prolaženjem kroz iglene uši".

Uz "malu" pomoc protivoklopnih raketnih sistema iz arsenala US Army koji su "dosli" gde treba i u zadnji cas a mimo slabih do nikakvih ugovora "o saradnji" koji su do tada bili na snazi... Da nije toga bilo ko zna koliko bi im vredela mobilizacija i ostala mehanizacija. 

Posted

'73ce su se provukli kroz iglene ushi, pa od onda vishe "rade" na Americi - i po shirni i po dubini...

pa sad, davno bilo a i ja sam bio osnovac ali se recimo secam naslovnih strana politike, svaki dan zli izrael trpi poraze od hrabre egipatske vojske, ah da, i sirijske, ama svaki dan i onda odjednom masna velika slova sa tekstom, parafraziram malo, sadat: cak i ako izraelci udju u kairo branicemo se do poslednjeg coveka :lolol:  jbt, i kao klincu koji je tek krenuo u osmi razred, meni je to bilo urnebesno, takoreci prva lekcija o slobodi informisanja i nepristrasnim stavovima gradjana koji svoje stavove grade na osnovu drzavnih medija :fantom:

puno se promenilo od te 1973, recimo tada su egipat i sirija bile respektabilne vojne sile a sada su sto se tice respektabilnosti, dva kurca na dva bicikla a izrael je kao vojna sila ono sto je i bio samo uz nuzne modernizacije u skladu sa razvojem tehnologije. i ah da, sssr ne postoji kao sto je postojao 1973.

i sto vasilije rece

Rat u kome je Izraelu trebalo samo tri dana da izvrši potpunu mobilizaciju i zaustavi napredovanje agresora ja ne bih nazvao "prolaženjem kroz iglene uši".

cisto da se podsetimo, ko je uvek zapocinjao ratove za drzavom izrael jos od prvog dana stvaranja drzave?

Posted

ma jasno je da je izrael imao americku vojnu pomoc ali slozices se da ta pomoc ne vredi puno ako nemas izuzetno motivisanu i obucenu vojsku. hint: juzni vijetnam koji je imao sve suprotno od drzave izrael pa nista nije pomogla sva moguca americka vojna pomoc

Posted

Svuda na svetu su se rokali još u biblijska vremena, ali ova konkretna situacija je stara koliko i Balfurova deklaracija. Hajde da ne odlazimo u te priče o vekovnim sukobima, to nema veze sa mozgom ni na Balkanu ni na Levantu.

Kako da ne.Ko ih bre zavadi.

A mozda su trebali da prave transjordaniju svih nasih naroda i narodnosti.

Imaju lepe uspesne primere negde samo nikako da se setim gde ono bese.

Posted

malo ti je banalan ovaj diskurs, pa se neću dalje baviti time.

Posted

Koliko znam Izrael je napao Egipat pre 1967 i 1973, kod Suecke krize 1956, operacija Kades. Postoji razlog zasto nijedan Izraelsko-Arapski rat ne traje duze od mesec-dva.

Posted (edited)

ma jasno je da je izrael imao americku vojnu pomoc ali slozices se da ta pomoc ne vredi puno ako nemas izuzetno motivisanu i obucenu vojsku. hint: juzni vijetnam koji je imao sve suprotno od drzave izrael pa nista nije pomogla sva moguca americka vojna pomoc

Izrael bi izgubio kao i J. Vijetnam da je taj rat trajao kao Vijetnamski. A, onda pogledaj pod Jordan i Izrael i njihove odnose. U tim ratovima, kao ni danas, ne postoji arapsko jedinstvo vec zabijanja noza u ledja. Potkupljivanje elita od strane Amerikanaca, sto onda implicira i odnose sa Izraelom.

Edited by Zaz_pi
Posted

ali izraz, transjordanija :lolol:  kakvih sve morona ima u UN. ne mi me cudilo da se ozbiljno pokrene i takva inicijativa, jos ako jeremic vuk prati forum odmah ce ukrasti ideju, bolja je cak i od legendarnog i kosovo i evropa ideje

Posted

transjordanija je nekoć postojala

Posted (edited)

Izrael bi izgubio kao i J. Vijetnam da je taj rat trajao kao Vijetnamski. A, onda pogledaj pod Jordan i Izrael i njihove odnose. U tim ratovima, kao ni danas, ne postoji arapsko jedinstvo vec zabijanja noza u ledja. Potkupljivanje elita od strane Amerikanaca, sto onda implicira i odnose sa Izraelom.

bogme, izraelu rat traje od prvog dana osnivanja drzave, postoje samo periodi mira izmedju ratnih stanja. da su palestinci pametni, odabrali bi drzavu izrael kao najveceg prijatelja i odjebali arapske zemlje i svoje vodje koje ih tretiraju realno kao govna a ne kao ljude, tj. koriste ih samo povremeno u politicke svrhe pa i ovom tehnikom vojnih sukoba a prepusta ih svakodnevno lokalnim gangsterima velikog i srednjeg kalibra sve pod etiketama plo hamas fatah hezbolah itd, da ne ulazimo sada u politicku etnogenezu palestinaca i kako oni postali to sto jesu, za to im sasvim sigurno nije kriv izrael.

@veletin

meni je izraz smesan u kontekstu posta sa vrlo jasnim asocijacijama na rahmetli sfrj :)

Edited by Pontijak
Posted

bogme, izraelu rat traje od prvog dana osnivanja drzave, postoje samo periodi mira izmedju ratnih stanja. 

100%

Oni to znaju i oni su s time racunali kad su ulozili 'pare' i ostalo da dobiju tu zemlju.

Posted

Nego, cisto informativno - Amerika je (naj)vecu stetu i razaranje u tom kraju pretrpela upravo od Izraela... 

On June 8th, 1965, during the Six-Day War, Israel attacked and nearly sank the USS Liberty belonging to its closest ally, the USA. Thirty-four American servicemen were killed and over 170 wounded in the two-hour assault by Israeli warplanes and torpedo boats. 
"USS Liberty: Dead In The Water" (BBC Documentary 2002)

http://www.youtube.com/watch?v=kjOH1XMAwZA

Posted (edited)

100%

Oni to znaju i oni su s time racunali kad su ulozili 'pare' i ostalo da dobiju tu zemlju.

pa jbg. takav je zivot. ogavan u svojim nepravednostima. za jevrejski narod je to ipak bila nekako fer pogodba, mislim dobijanje drzave izrael posle one kurcobolje tzv. zapadnih demokratija pre drugog svetskog rata na vesti o nacistickom resavanju "jevrejskog pitanja". ako nista drugo, nije im se ponudio madagaskar kao u nemackoj pocetkom 30ih godina pa se videlo u sta se izrodila ta "ponuda". u celoj toj prici osim politickih razloga ima i dosta elemenata koji su izvan prosudjivanja kategorijama politike, ekonomije, globalnih strategija itd. 

u tom sukobu nema automatski nevinih strana kao sto nema automatski zlih i krvolocnih momaka. suvise dugo to traje i suvise je komplikovano narocito iz nase pozicije posmatraca koji nismo ni na koji nacin umesani u taj sukob osim idejno ili ideoloski, da ne kazem navijacki ali na zalost ratovi se vode do pobede ili poraza isto kao i sport i na zalost u svetu postoji i manir navijanja za neku stranu u nekom ratu kao sto se navija za odredjeni sportski klub.

edit; odlcina ilustracija, ovo o uss liberty, mali dokaz o komplikovanosti cele te visedecenijske situacije, "malkice" izlazi iz stereotipa o podeljenim ulogama ko tu kome i tako dalje

Edited by Pontijak
  • Create New...