Jump to content
IGNORED

Izrael, Palestina i arapske zemlje

3opge
Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Recommended Posts

Posted (edited)

To bi tek bio vrhunski politički potez - prepustiti najmilitarizovanije i najistripovanije društvo na planeti svojoj sudbini i nekakvom velikomučeništvu. A u šteku im 200+ nuklearnih bojevih glava.

Situacija tamo zahteva decenije strpljivog i predanog rada čitave medjunarodne zajednice na demilitarizaciji, komunikaciji, dijalogu i najzad nekom održivom rešenju. Oni koji su dozvolili da Izrael postane nuklearna sila bi trebalo da predvode taj proces a ne da se povlače iz njega. Ali kod te ekipe je malte ne modus operandi da negde poseju zlo za sve pare pa onda elegantno odjašu u sumrak kada treba zasukati rukave i to vratiti u minimum funkcionalnog stanja.

Poslato iz džamije uz pomoć Tapatalk-a

Urade ono što im je u datom trenutku u interesu (destabilizuju zemlju, proizvedu sukob u određenom regionu i sl.), nakon čega, forme radi, kao pokušaju da pomognu u uspostavljanju reda, a kad situacija počne da biva prekomplikovana, povuku se i iz daljine cokću i zgražavaju se nad stradanjem desetina hiljada ljudi. Svakodnevno mi se diže kosa na glavi od vesti iz  Iraka i Libije.  

Koliko mi je poznato, prave volje za uspostavljanje dijaloga nije bilo od samog osnivanja izraelske države (podela teritorija uz blagoslov UN 1948. u korist Izraela, iako je Palestinaca, čiju saglasnost niko nije ni tražio, bilo, čini mi se, dvostruko više). Sve što se u međuremenu radilo (i radi) je daleko od težnje za koegzistencijom na iole ravnopravnim osnovama. Stvoreno je trajno žarište u kome obe strane trpe, pri čemu je, naravno, stradanje politički i vojno slabije strane neuporedivo veće. Ne znam postoji li ikakav izlaz. 

Edited by Notorious
Posted

Urade ono što im je u datom trenutku u interesu (destabilizuju zemlju, proizvedu sukob u određenom regionu i sl.), nakon čega, forme radi, kao pokušaju da pomognu u uspostavljanju reda, a kad situacija počne da biva prekomplikovana, povuku se i iz daljine cokću i zgražavaju se nad stradanjem desetina hiljada ljudi. Svakodnevno mi se diže kosa na glavi od vesti iz  Iraka i Libije. 

Nije problem to što su pokušali nego što nisu uspeli. Dakle, sledeći put samo bolje, više, jače!  :fantom:

Posted

USA ce ih na duze staze pustiti niz vodu to se vidi iz aviona.

Drugo je pitanje da li je politicki i zivotno realno da se ponasaju na bilo koji drugi nacin okruzeni Arapima.

Bolje da ne (sa)znam(o) kako izgleda "pustiti niz vodu" nekoga ko moze da sa'rani pola Afrike, Bliski Istok i - obrati paznju - 3/4 Evrope svojim nuklearnim arsenalom... 

Posted

Nije problem to što su pokušali nego što nisu uspeli. Dakle, sledeći put samo bolje, više, jače!  :fantom:

Problem je u tome što su unapred morali znati (a verujem da su i znali, ako nisu onda svi ti silni analitičari treba da završe prodajući takose) da proces uspostavljanja reda nije ni brz ni lak. Ergo, naglasak je na kao pokušali, ne baš ono za stvarno. 

Posted

Bolje da ne (sa)znam(o) kako izgleda "pustiti niz vodu" nekoga ko moze da sa'rani pola Afrike, Bliski Istok i - obrati paznju - 3/4 Evrope svojim nuklearnim arsenalom... 

upravo tako

Posted

upravo tako

ma ima negde, a mrzi me da trazi - izjava nekog izraelskog "neuracunljivog" akademika", inace "radikalnog" i tako to... Tipa - u kontekstu "pushtanja niz vodu" - "ako mi krenemo dole - i vi (Evropo) ima da krenete za nama"... Otuda asocijacija na 3/4 Evrope i arsenal...

Nema tu - ono realno - 'leba - jos najmanje jedno hiljadu, hiljadu ipo godina... Rutinski. 

Posted

To oko nuklearnog arsenala su relativne postavke.

Izrael nije nezavistan igrac na globalnoj sceni i bice iskoriscen kao bargaining chips.

Naravno ne danas, sutra ili za 5 g ali ne vidim drugu tendenciju.

Ne verujem da od nastanka Izraela (da zanemarimo nacin) nije postojala zelja za nekim "dijalogom" (posebno jer bi im to omogucilo da se legitimisu) ali su s pravom procenili u startu da je sa islamskim svetom takav kakav je to pisi propalo.

Posted

To oko nuklearnog arsenala su relativne postavke.

Izrael nije nezavistan igrac na globalnoj sceni i bice iskoriscen kao bargaining chips.

Naravno ne danas, sutra ili za 5 g ali ne vidim drugu tendenciju.

Ne verujem da od nastanka Izraela (da zanemarimo nacin) nije postojala zelja za nekim "dijalogom" (posebno jer bi im to omogucilo da se legitimisu) ali su s pravom procenili u startu da je sa islamskim svetom takav kakav je to pisi propalo.

Oni su se legitimisali kad su dobili od Amerike (via UN) to parce zemlje. Sve ostalo je bilo za 'umetnicki dojam'. I ratovi i rokanja i americko "hocemo-necemo da pomognemo" i tako dalje... 

Posted

ma ima negde, a mrzi me da trazi - izjava nekog izraelskog "neuracunljivog" akademika", inace "radikalnog" i tako to... Tipa - u kontekstu "pushtanja niz vodu" - "ako mi krenemo dole - i vi (Evropo) ima da krenete za nama"... Otuda asocijacija na 3/4 Evrope i arsenal...

Nema tu - ono realno - 'leba - jos najmanje jedno hiljadu, hiljadu ipo godina... Rutinski. 

ma bice leba kada na bliskom istoku ne bude bilo vise fosilnih goriva za isplativu eksploataciju, pustice ih svet da sami rese svoje milenijumske probleme, kako je krenulo, pobednik u resavanju problema se vec i sada nazire, ma sta vec sada, nazirao se jos 1967. godine :fantom:

Posted

Teško da možemo da zanemarimo značaj načina nastanka za dalju genezu situacije. Inicijalni korak (podela 1948., prema kojoj je Izraelu pripalo više od 50% teritorije) je napravljen bez dijaloga sa islamskim svetom i na taj način je stvoren obrazac ponašanja. Pomalo je tendeciozno (blago rečeno) nakon toga tvrditi da je sa njima, kako ti kažeš takvima kakvi su (kakvi to?), pokušaj dogovora unapred "piši propalo". 

Posted

ma bice leba kada na bliskom istoku ne bude bilo vise fosilnih goriva za isplativu eksploataciju, pustice ih svet da sami rese svoje milenijumske probleme, kako je krenulo, pobednik u resavanju problema se vec i sada nazire, ma sta vec sada, nazirao se jos 1967. godine :fantom:

'73ce su se provukli kroz iglene ushi, pa od onda vishe "rade" na Americi - i po shirni i po dubini... 

Posted

Oni su se legitimisali kad su dobili od Amerike (via UN) to parce zemlje. Sve ostalo je bilo za 'umetnicki dojam'. I ratovi i rokanja i americko "hocemo-necemo da pomognemo" i tako dalje...

UN priznanje je papir kojim mozes dupe da brises.

"Realnost na terenu" je ono gde treba legitimacija- tolerisanje arapskog sveta kojim su okruzeni.

Posted

Rat u kome je Izraelu trebalo samo tri dana da izvrši potpunu mobilizaciju i zaustavi napredovanje agresora ja ne bih nazvao "prolaženjem kroz iglene uši".

Posted

Teško da možemo da zanemarimo značaj načina nastanka za dalju genezu situacije. Inicijalni korak (podela 1948., prema kojoj je Izraelu pripalo više od 50% teritorije) je napravljen bez dijaloga sa islamskim svetom i na taj način je stvoren obrazac ponašanja. Pomalo je tendeciozno (blago rečeno) nakon toga tvrditi da je sa njima, kako ti kažeš takvima kakvi su (kakvi to?), pokušaj dogovora unapred "piši propalo".

Geneza situacije nije nastanak drzave Izrael posle WW2.Tamo su se rokali jos u Biblijska vremena.

Da li ti verujes da postoji bilo sta na dugom ili jos duzem stapu sto drzava Izrael moze da ponudi a da okruzenje prihvati?

Meni je to naivno razmisljanje.

Posted

Geneza situacije nije nastanak drzave Izrael posle WW2.Tamo su se rokali jos u Biblijska vremena.

Svuda na svetu su se rokali još u biblijska vremena, ali ova konkretna situacija je stara koliko i Balfurova deklaracija. Hajde da ne odlazimo u te priče o vekovnim sukobima, to nema veze sa mozgom ni na Balkanu ni na Levantu.

• Create New...