Jump to content

Izrael, Palestina i arapske zemlje

Krošek
Message added by Krošek,

Na ovoj temi postoje stroža pravila oko kačenja raznoraznih sadržaja: Zabranjeno je repostovanje, kačenje tvitova ili bilo kakvih materijala (slika, klipova...), kao i goli linkovi. Postovi moraju biti napisani sopstvenim rečima, i dozvoljen je hipertekst (dugme Link). Izuzetno, kao propratni sadržaj uz sopstveni post, prihvatljivi su kratki isečci nekog dužeg teksta (ne i kraćeg kao što je obična vest).

Featured Replies

• Popular Post
On 13. 6. 2025. at 11:23, Mel said:

Pa ne slazem se, mnogi ljudi sa zapada se trude da na ovaj ili onaj nacin pomognu Palestincima, neki kao lekari u bolnicama tamo, mislim ko bi od nas to mogao/hteo, neko pokusava da privuce paznju, alarmira javnost koju njihove drzave ciljano obmanjuju i uspavljuju na ovu temu, to je ono sto Greta radi. Da li ce to biti dovoljno da se zaustavi USA/Izrael ratna masina uz pomoc kljucnih zemalja EU u zataskavanju i oruzju itd je drugo pitanje. Ali najgore je da niko ni ne pokusa nista...

Ja recimo imam i neku koleginicu poreklom iz Egipta koju volim ali malo su i oni ledeni prema celoj prici, s jedne strane svi oni ne gotive bas Izrael a sa druge im ne pada na pamet da bi trebalo primiti neke dodatne izbeglice iz Palestine. Meni tu bode oci manjak kompeshna, nesto sto je bilo i u Srbiji kod mnogih svojevremeno da ih je uopste neko pitao, nego sreca pa je Slobodan otvorio granicu za Krajisnike i Bosance. Da, jeste tu i skupa cena politicki koju sad vidimo sa influxom radikalizovanih i unesrecenih stotina hiljada koji onda sluze kao glasacka masina radikalnih i stetnih politickih opcija, ali opet da svoj/sebi blizak narod neces da primis da spasu gole zivote. Meni je to frustrirajuce.

izvinjavam se na offu al moram da odgovorim svinjariju po kojoj je narod srbije odbijao da primi izbeglice, ali je srecom jebeni Slobodan otvorio granice

Slobodan je granice otvorio tako, sto su nas posle oluje na naplatnoj rampi u simanovcima docekali Slobodanovi policajci koji nisu dali dalje vec su preusmeravali na kosovo, da se popravi krvna slika

napred je mogao samo neko za koga domacin iz srbije garantuje da ce da ga primi

dodatno, krajiski studenti nisu mogli tek tako na zapocnu/nastave studije na univerzitetima u srbiji, osim pristinskog, gde su primali redom i one koji nisu ni osnovnu skolu zavrsili

jbg, opet krvna slika

posto smo dospeli u sombor, roditelji su nekako skupili nekoliko stotina maraka da sestra polaze prijemni u novom sadu, polozila ga je, uspeli su naci i nekakav besplatni smestaj kod rodjaka

ali jebiga, nisu imali preostalih nekoliko stotina maraka koliko je trebalo da se ode u banjaluku da sestra podigne dokumente sa pravnog fakulteta koji je upisala dva meseca ranije

pa je zajedno sa gomilom zemljaka zavrsila u lepotama studentskog kompleksa suncani breg u pristini i tamo sacekala da Slobodan zapocne jos jedan rat

hvala Slobodanu

• Replies 9.7k
  • Views 921.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• jebo im ja svima mater. i ira teeroristi su bili po kucama pa englezi nisu bombardovali i ubijali na angro jer, eto, moraju da se brane. i nema veze sto nisu bili okruzeni neprijateljima. jasno se vid

• Znam. Ja svakako ne spadam u one koju su na strani Izraela, ali ne mogu da budem ravnodušna spram stradanja nevinih ljudi. Pa neka ih je i i 1 % koji nisu podržavali progon Palestinaca.   Ne

• Sestre Bronte
    Sestre Bronte

previše je lažnih vesti, to je tačno   zato i nisu bitne pojedinačno   za sada znamo da je hamas napao neke civile, a kao odgovor, izrael je napao sve civile   odmazde 10

Posted Images

21 minutes ago, Shan Jan said:

Al najbolje je sto prva stvar koju je Cyrus, kralj Persije uradio kad je osvojio Babilon je da oslobodi Jevreje iz robstva, dozvoli im povratak u Judeju i pomogne gradnju Drugog Hrama.

'Rani kuče da te ujede... fantom

Kazu tamo neke 1918 je I srbski kralj preveo pleme Hrvata na pobednicku stranufantomo

Mislim zasto ici tako daleko u proslost Eno vam ga sin poslednjeg iranskog saha redovno se lize sa Bibijem. Otac mu je regularno priznao Izrael I isti snabdevao naftom u ratu sa Arapima.

Al onda je dosao Ajatolah, izraelski upad u Liban itd

Edited by dillinger

3 hours ago, Weenie Pooh said:

Izak Rabin valjda.

Ali da, esencijalizacija jevrejstva u sklepani izraelski nacionalizam je popularan trend. Ričard Fajnman, jbt, američki fizičar rođen i umro u Americi, deklarisani ateista... eee, ali keva mu Jevrejka znači Izraelac, iako je aktivno odbijao da poseti Izrael!

E da. Sad se mahom govori "mi Izraelci", jel to znači da je naziv "Jevrej" postao pogrdan?

5 minutes ago, Svemir Zeka said:

E da. Sad se mahom govori "mi Izraelci", jel to znači da je naziv "Jevrej" postao pogrdan?

Ne, već da bi pokušali da ta dva pojma neraskidivo povežu, pa da svaku kritiku Izraela lakše okarakterišu kao antisemitizam.

9 minutes ago, copkillah said:

Ne, već da bi pokušali da ta dva pojma neraskidivo povežu, pa da svaku kritiku Izraela lakše okarakterišu kao antisemitizam.

Koji je to bizar: kritika Izraelskog neskrivenog genocida je antisemitizam....

4 hours ago, Zaboravan said:

Nivo jedinstva, okupljen oko ideologije i religije je meni teško shvatljiv.

Govorim za Izrael. Možda trauma iz ww2 jednostavno nije zalečiva te se da lako zloupotrebiti do nivoa da normalni ljudi prihvate Gazu kao ljutu travu na ljutu ranu.

Mala crtica (ukratko) iz Bukuresta 2016 godine, dorucak u hotelu. Otac se ljuti na svoju kcer (dete 14-15) zato sto nije pojela sve iz tanjira. Kaze joj da mora da postuje hranu koju je sipala u tanjir zato sto je baka bila u loguru, gde su ljudi umirali od gladi.

Ceo WW2 nije izleciv

2 minutes ago, x500 said:

Mala crtica (ukratko) iz Bukuresta 2016 godine, dorucak u hotelu. Otac se ljuti na svoju kcer (dete 14-15) zato sto nije pojela sve iz tanjira. Kaze joj da mora da postuje hranu koju je sipala u tanjir zato sto je baka bila u loguru, gde su ljudi umirali od gladi.

To je transgeneracijska trauma, ali mnogo zavisi od toga da li je i na koji način prenošena.

Pisala sam, čini mi se, kako je moj ex bio preplašen odlaska u Hr jer mu je pričano od malena kako je baba jedva izbegla pokolj od strane ustaša. S druge strane, ja sam tek s oko 25 čula da mi je pradedu ubio ustaša. I tako mi eto dođosmo do sasvim drugačijeg odnosa prema Hrvatskoj.

Iako shvatam razliku da je Holokaust jedna od najvećih kolektivnih trauma, na temu direktno koju si opisao kao porodičnu, i moj pokojni đed nikad nije dao da se baci hleb jer je gladovao u zatvoru. Međutim ono što nam je prenosio je aktuelno, možda jer je proživeo još jedan rat u Bosni, nikad se nešto nije vraćao na prošlost.

6 minutes ago, x500 said:

Verujem, indoktrinacija...

@Svemir Zeka Izraelci, i Jevreji generalno, grade i cuvaju svoj identitet na tradiciji, istoriji i mitovima. Imaju porodicne i kolektivne "mitove".

Odnos prema ostatku sveta je mozda najbolje opisao Njegos - spustavah se ja niz vase uze ...

Poslednjih 30 vekova ih je tome naucilo i plarili su veoma visoku cenu.

14 hours ago, Weenie Pooh said:

Izak Rabin valjda.

Ali da, esencijalizacija jevrejstva u sklepani izraelski nacionalizam je popularan trend. Ričard Fajnman, jbt, američki fizičar rođen i umro u Americi, deklarisani ateista... eee, ali keva mu Jevrejka znači Izraelac, iako je aktivno odbijao da poseti Izrael!

A i njega Izraelci ubise zato sto je hteo mir sa Palestincima.

fantom

16 hours ago, Zaboravan said:

Verujem, indoktrinacija...

nije (samo) indoktrinacija ili trauma. "Jevreji" je i verska i etnoverska kategorizacija. u potonjem slučaju, Holokaust predstavlja završni čin formiranja etničkog identiteta i još uvek predstavlja značajan deo identiteta.

nisu jedini kojima je istorija stradanja bitan deo etničkog veziva, Palestinci i AfroAmeri su očigledni primeri. kod nas, očit primer su Bošnjaci - ako smo i imali kakvih dilema oko Muslimani vs. Bošnjaci, R&R su te dileme rešili.

Edited by Gandalf

Freedom Flotilla confirms Israel freed last 3 Madleen ship activists

The Freedom Flotilla Coalition says the remaining activists from an aid ship that the Israeli army seized in international waters last week as it tried to reach besieged Gaza are returning to their home countries via Jordan.

Israel’s Foreign Ministry announced earlier that Marco van Rennes, Pascal Maurieras, and Yanis Mhamdi – one Dutch and two French nationals – were transferred to Jordan via the Allenby crossing.

The 12 activists – including climate campaigner Greta Thunberg – were forcibly abducted and detained by Israeli forces while attempting to break Israel’s siege of the enclave and deliver humanitarian aid to its population.

Thunberg and three other activists were forced to leave Israel immediately, while five of the activists, including Rima Hassan, a member of the European Parliament, left on Thursday.

Ok, znao sam da su šeici uvezani s Izraelom, ali ne i da su ovoliko u tome:

Takođe lepo podsećanje zašto se na suze i pretnje neo-sultana ne treba obazirati.