Jump to content
IGNORED

Electro prćija

Idioteque

Recommended Posts

Posted

Nešto opširnije o razvoju domaće elektronske scene s početka 90ih:

Tehno je čist

Sad već davne 1995. elektronska scena kod nas je bila pod medijskim (uglavnom štampanim) “udarom” i povezivanjem elektronske muzike sa (obaveznim) konzumiranjem narkotika. Takođe, scena je bila uglavnom promovisana DJ nastupima, kako domaćim tako i stranim a producenti su bili retko prisutni. Kako bi to bar malo promenili, Uroš Tošić (Uriel) i ja smo razmišljali da prikupimo snimke domaćih producenata i da ih predstavimo domaćoj publici. Tako se početkom 1996.g., tačnije 26. februara, u dorćolskom klubu Barage (Baraž), dogodilo veče Tehno je čist. Veče je startovalo u 21h i trajalo je do 1 posle ponoći.

Da bi sve ozbiljnije medijski izgledalo “osnovali” smo Udruženje futuristički orijentisanih (skraćeno UFO), odštampali flajere (ćiriličnim fontom 1f603.png:D ) i uspeli da prikupimo nekoliko medijskih sponzora, uglavnom radio stanica (radio B92, Golf, Index, Yu, S radio, Pingvin) koje su emitovale naš promo džingl.

U ono vreme bez Interneta, kontaktirali smo nekako domaće autore elektronske muzike (ili bar one do kojih smo mogli da dođemo) i od njih preuzeli kasete (narezivanje CD je tada bio skup proces). Sve te numere smo selektovali Uroš i ja i nasnimili na dve DAT trake. Ukupno smo snimili 4h muzike. Tokom događaja Tehno je čist, kompletna muzika je emitovana sa DAT traka, a Urošu i meni su povremeno prilazili posetioci sa pitanjima: ko je ovo radio? 1f642.png(:

E sad, te dve DAT trake su sačuvane 1f603.png:D

… i prebačene na You Tube. Kao video ilustracija prikazan je originalni flajer kao i A4 spisak izvođača koje smo to veče emitovali. Nažalost, taj spisak nije kompletan, pre svega jer je originalna lista negde zagubljena. Poslednjih nekoliko nedelja pokušavam da kompletiram Track List-u na oba snimka i uspeli smo da identifikujemo ⅔ numera. Identifikacija je u toku. Nekih izvođača se ne sećam ali većinu sam uspeo da pronađem iako nismo (na žalost) već godinama u kontaktu. Stim u vezi imam i molbu da, ukoliko prepoznate autore i njihove numere a da nisu već upisani, kontaktirajte me u Inbox sa informacijama.

I dok kompletiram ovu listu, danima Urošu i meni ne ide u glavu kako na ovim snimcima nema Noise Destruction sa kojima smo imali kontakt, pogotovo kada je na snimku Vanjus (Ssound SystemM, ex ND član). U to vreme su verovatno postojali i drugi autori koji su producirali sličnu muziku ali, eto, nismo uspeli baš sve da prikupimo.

Dakle, posle ovog dugog uvoda, predstavljam vam jedan presek srpske elektronske muzike iz perioda 1994-1996. koja, iako nije kompletna sa svim tadašnjim autorima, ipak predstavlja jedan uvid u to šta i kako je stvarano u zemlji koja je bila pod sankcijama, okolnim ratovima, raznim političkim nemirima i sličnim nepogodama. Snimak predstavlja zaista različite žanrove, tu je Ambent, BreakBeat, Jungle, Techno, Acid, House, Trance… svega pomalo… i čućete, ima VEOMA OZBILJNIH radova za koje se, nezasluženo, malo čulo.

Uživajte:

Tehno je čist (1994-1996.)

Posted

Napomena, tekst je od drugara sa fejsa.

Posted

ko voli tehno neka zaprati kanal HATE ako vec nije.jbg moram i ovo da okacim

Posted

pfff...... sto ja nemam sve ove lepe igracke :wub:

Posted

Bicep - Bicep iz 2017

Album je neverovatan