June 6, 201014 yr E, vaistinu odgovarajte. Jako mi je hitno.Da li plavi pasoši važe sada??? Konkretno, da li se sa njim može u Hrvatsku?Po vesti sa sajta Ministarstva spoljnih poslova RS (http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/pasosi.htm), plavi pasoši zaista važe do kraja ove kalendarske godine. Kako Hrvatska nije u šengenskoj zoni, cenim da se tamo bez frke može i sa važećim plavim pasošem. Naravno, uputno je poslati mail hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova ili konzulatu i proveriti stvarno stanje stvari.
June 14, 201014 yr Sta znaci ono "obavezivanje da ce pasos biti gotov za 2 meseca", ja vec 3 meseca cekam da mi beogradski MUP posalje pasose za konzulat u Diseldorfu, dok ovi se ovi iz dis stalno vade "kako to nije njihova odgovornost i da se strpim".editupravo mi je na kucnu adresu stiglo pismo da dodjem u konzulat kako bi preuzeo pasos Edited June 14, 201014 yr by stvaen
September 19, 201014 yr Nije pasoš, nego lična karta. Koliko traje izdavanje (sa ćipom) dole? Je li frka i čekanje kao i za pasoše ili mogu pravo do šanka i naručim deset sa lukom?
September 19, 201014 yr Kad sam ja vadio, isti red i za jedno i za drugo. Ja izvadio pasos samo zato sto sam izgubio licnu kartu, pa kad sam vec bio tamo... Malo pre Nove godine bilo. E sad, ja sam uzeo sa cipom, ali mislim da me unutra tek pitala da li cu sa ili bez :D. Edited September 19, 201014 yr by Venom
November 1, 201014 yr Опет ми се јавила амбасада с постовањем, казу да плави пасос (Дос Пасос?) вази до краја 2011, и јос несто подсецају (да мозе и у Цикаго): Ambasada Republike Srbije u Vasingtonu obavestava drzavljane Republike Srbije na boravku u SAD da je vaznost pasosa na obrascu SR Jugoslavije (tzv.plavi pasosi) produzena do 31.decembra 2011.g. Zakon o izmeni i dopuni Zakona o putnim ispravama kojim je pruduzena vaznost plavih pasosa je stupio na snagu 30.oktobra 2010.g. Podsecamo da se zahtevi za biometrijske pasose mogu podneti u jednom od tri diplomatsko-konzularna predstavnistva Srbije u SAD – Ambasadi u Vasingtonu i konzulatima u Njujorku i Cikagu. Zahtevi za plave pasose se podnose prema jurisdikcionom podrucju diplomatsko-konzularnog predstavnistva Srbije u SAD. Punu informaciju o podnosenju zahteva i potrebnim dokumentima mozete naci na sledecem linku sa sajta Ambasade. http://www.serbiaembusa.org/lat/consularservicestext.php?subaction=showfull&id=1196935940&archive=&start_from=&ucat=27& S postovanjem, Ambasada Republike Srbije Vasington
January 17, 201114 yr dijasporicarikakva je situacija sa vadjenjem dokumenata (LK, pasos) za vas u beogradu? drugari stize na 72 sata u beograd iz daleka i treba ovo da zavrsi, ima sve papire. da li ima neki poseban salter ili posebna stanica MUP sa posebnom ubrzanom procedurom za 'vake?hvala
January 17, 201114 yr @gazzadok se ne javi neko ko zna bolje od mene, samo da ti ukazem na 1 stvar: ako bi mogao da nabavi nekakav papir na kome pise da mora hitno da se vrati zbog nastavka lecenja, bla, bla, moraju mu izdati pasos u roku od 48 sati. Edited January 17, 201114 yr by aram
January 17, 201114 yr Author dijasporicarikakva je situacija sa vadjenjem dokumenata (LK, pasos) za vas u beogradu? drugari stize na 72 sata u beograd iz daleka i treba ovo da zavrsi, ima sve papire. da li ima neki poseban salter ili posebna stanica MUP sa posebnom ubrzanom procedurom za 'vake?hvalaAko živi i radi u inostranstvu (i to može da dokaže dozvolom boravka, i sl.), neka ode u Ljermontovljevu, neka priloži fotokopiju radne dozvole, dozvole boravka, šta već, i kaže da mora da se vrati za 3-4 dana na posao u inostranstvu. Izdaće mu pasoš u roku od 48 sati, obično već sledećeg dana.
January 17, 201114 yr Ja mislim da je procedura ista u svakom opstinskom MUP-u, da ne mora da se ide na neku specijalnu adresu. Bar je tako bilo letos. Priloziti strani pasos ili boravisnu dozvolu/vizu ili tako nesto sto pokazuje da stalno boravi u inostranstvu. Ako moze, priloziti pismo od poslodavca gde pise da mora da se vrati na posao tog i tog dana... Za 2 dana bi trebalo da bude gotovo u takvim slucajevima.
December 22, 201113 yr Državljani Srbije koji žive i rade u inostranstvu, a nisu zamenili stare pasoše novima, od Nove godine automatski ostaju i bez boravišne vize.
December 22, 201113 yr Author Ma, to uopšte nije tačno, jer je sasvim normalno da nekom u toku važenja boravišne dozvole istekne pasoš, pa ga menja. Desiće im se eventualno da neće moći da napuštaju zemlju u kojoj žive. Nego to samo pumpaju atmosferu, jer su se probudili dva dana pred božić da menjaju pasoš, iako su imali celu godinu da to urade. A najavljivano je sto puta da više neće biti produžavanja roka.Klasična srpska posla, sve uvek u zadnji momenat.
January 18, 201213 yr Klasična srpska posla, sve uvek u zadnji momenat.Nesto bas i nisam siguran da je u ovom slucaju krivica na ambasadama i konzulatima.Ja sam u sidnejskom konzulatu podneo zahtev za pasos cim je dobio potrebnu opremu u decembru 2009. Pasos sam dobio za mesec i po do dva meseca.Ko je dve godine cekao da mu pasos istekne pa se osvestio sada da vise ne vazi to je njegov problem.Naravno, drugacija je situacija ako u zemlji boravka nema ambasade ili ambasada nema potrebnu opremu, ali opet se moglo za dve godine planirati vadjenje pasosa u najblizoj ambasadi ili konzulatu (da i ne pominjem ljude koji zive u Evropi i gde mogu da za 100-ak eura skoknu na vikend). Znalo se vec od 2008. da ce se pasosi menjati.Ko ima samo jedan pasos i to je pasos Srbije on je i duzan da vodi racuna i prati procedure vezane za to.Jedino sto bih zamerio ambasadama i konzulatima je rasporedjivanje opreme za obradu podataka koji se salju centru za izdavanje pasosa. Trebalo je prioritet dati udaljenim zemljama u kojima ima solidan broj drzavljana jer je njima daleko teze da dodju do Srbije i vade pasos nego ljudima u Evropi. Tako da je po meni Sidnej trebao da dobije opremu pre Beca, Londona i ostalih evropskih ambasada sto se nije desilo. Edited January 18, 201213 yr by noskich