Jump to content
IGNORED

šah je šah


Quizmaster

Recommended Posts

Evropsko prvenstvo možete posmatrati na ovom sajtu.Nakon trećeg kola Srbija u obe konkurencije zauzima deseto mesto sa četiri boda. U četvrtom kolu šahisti igraju sa Češkom, a šahistkinje sa Gruzijom. Mislim da šahisti imaju šanse za visok plasman, jer imaju dobar i borben tim, dok od žena ne očekujem ništa specijalno. Ne znam zašto ne igra Alisa Marić, da li je to zbog nekih nesuglasica?
Link to comment
Evropsko prvenstvo možete posmatrati na ovom sajtu.Nakon trećeg kola Srbija u obe konkurencije zauzima deseto mesto sa četiri boda. U četvrtom kolu šahisti igraju sa Češkom, a šahistkinje sa Gruzijom. Mislim da šahisti imaju šanse za visok plasman, jer imaju dobar i borben tim, dok od žena ne očekujem ništa specijalno. Ne znam zašto ne igra Alisa Marić, da li je to zbog nekih nesuglasica?
Hvala ti, kao bratu :Hail: Valjda ću imati vremena da odgledam koju partiju...
Link to comment
Mislim da šahisti imaju šanse za visok plasman, jer imaju dobar i borben tim, dok od žena ne očekujem ništa specijalno. Ne znam zašto ne igra Alisa Marić, da li je to zbog nekih nesuglasica?
ne znam ni ja, najavili su da ce igrati. ona je prosle godine na olimpijadi igrala dobro (cini mi se oko 7,8 poena iz 12 partija). natasa je igrala lose u torinu i ovde je bas lose krenula 0.5/3. ako ona popravi rezultat u sledecim kolima, uz celjuskinu koja je dobro krenula, anu benderac koja je bila najefikasnija u torinu, i andjeliju stojanovic koja ovde godine ima odlicne rezultate, zenski tim moze da bude bolji od muskog (sto im ja od srca zelim :P ). narocito sto sastav ostalih z. ekipa nije nista specijalno. moram da primetim dobre pocetne rezultate mladog cg tima, narocito ljilje drljevic na prvoj tabli (a i da pozovem sve koji se bune sto pisemo o sahu da se malo pobune sto pisem o cg timu ;) ) Edited by paculla
Link to comment

Tja, šahisti gube 2:0... Damljanović je od starta stajao slabije, verovatno ušao u cajtnot i pokušao nešto da zamuti sa žrtvom figure, naravno nekorektnom. što bi rekli šahisti, Navara ga je nabio kao svinju. Mislio sam da će bar Markuš igrati stabilno crnim figurama protiv Hračeka, ali i on je bio dosta pasivan i pukao. U ostale dve partije Miladinović igra završnicu u kojoj ima pešaka više, sa šansama na pobedu, ali Sedlak ima nešto slabiju poziciju. Sve u svemu, naši će verovatno izgubiti meč.šahistkinje su naletele na jednog od favorita, Gruziju, i doživele debakl, 3,5:0,5. Bez Alise stvarno nemaju šanse za neki ozbiljniji plasman na prvenstvu, iako su po rejtingu devete. Čoljuškina i Benderać mi deluju kao igračice koje mogu svakog da pobede, ali i da izgube, a ovde treba ipak više čvrstine u igri. Stojanovićeva je danas previdela figuru u 12. potezu :ph34r:edit: Sedlak remizirao, a Miladinović još drvi.

Edited by Quizmaster
Link to comment

sutra derbi. srbija - crna gora :D sansa za srbiju da napreduje na tabeli, sansa za cg da se istakne :D@kvisko: ne znam da li je 12. h5 previd ili namerno. cak i posle gubljenja lovca za dva pesaka, crni uopste ne stoji lose. pokvarena rokada (vrlo bitno u zenskom sahu :D ), inicijativa. mislim da je glavna greska pala u 21... Dg4. Tu je crna malo pustila inicijativu zbog jednog pesaka. naravno, nije lako ne uzeti treceg pesaka za figuru, ali meni na prvu loptu, bez mnogo udubljivanja, bolje deluje 21... Sf4 ili 21... 0-0-0za anu steta. nije bila losa pozicija. mozda da je igrala 23. Db5 i cuvala c pesaka za malo kasnije. narocito sto crni a pesak moze jos da se pritisne.

Link to comment

Na 21... Sf4 Lomineišvili može da igra Th4 sa idejom Df2 i konsolidovala se u odbrani, a ima figuru za dva pešaka. Velika rokada mi deluje bolje za crnu, s tim što onda može da ide varijanta 22. Th3 Dg4 23. Th4 Df5 24. Kf2 i nastala je slična pozicija u kojoj preti zarobljavanje dame sa Lh3. Nakon toga izgleda da dolazi do iste izmene lovca za skakača. Nisam siguran da Anđelija tu ima dovoljnu kompenzaciju, ali verovatno je bilo bolje nego odmah uzimanje trećeg pešaka.

Edited by Quizmaster
Link to comment
Mislim da šahisti imaju šanse za visok plasman, jer imaju dobar i borben tim, dok od žena ne očekujem ništa specijalno. Ne znam zašto ne igra Alisa Marić, da li je to zbog nekih nesuglasica?
Selektor nije hteo da joj da prvu tablu, već je istu namenio valjda Bojkovićki... A kako kaže, osobi sa njenim rejtingom i šahovskom istorijom nije mesto na nekoj od ostalih tabli... Bilo je u novinama Alisino otvoreno pismo u vezi sa tim.QM Super je sajt. Hvala! :rolleyes:
Link to comment
Selektor nije hteo da joj da prvu tablu, već je istu namenio valjda Bojkovićki... A kako kaže, osobi sa njenim rejtingom i šahovskom istorijom nije mesto na nekoj od ostalih tabli... Bilo je u novinama Alisino otvoreno pismo u vezi sa tim.
:ph34r: alisa jeste da ima 20 poena manji rejting, ali je prosle godine na olimpijadi imala mnogo bolji rezultat na prvoj tabli nego natasa na drugog i meni bi bilo jasno ko igra prvu tablu i ove godine. sa druge strane, alisa bi pisala pisma i da je obrnuta situacija :rolleyes: slovenija se dobro drzi, a danas imaju tezak mec sa madjaricama. srebrnic ana 4/4 na trecoj tabli.
Link to comment

šahisti danas sa Poljskom. Biće težak meč. Poljaci su zaigrali baš fajterski, a naši prihvatili izazov. Posle 15-20 poteza vrlo neizvesne pozicije.šahistkinje ne možemo da pratimo uživo, nisu više na prvih pet tabli <_<

Link to comment

Loše, loše... Ne znam s kojom idejom ne igra Miladinović nakon 3,5 iz 4, a Markuš nakon poraza dobija novu šansu, da ne spominjem Damljanovića nakon dve nule?! Najgore je što Ivanišević igra ispod svakog nivoa, a i Sedlak je danas indisponiran.

Link to comment

žene su iskoristile dobar žreb i pobedile Crnogorke 4:0, tako da ponovo imaju šansu da budu među 10 ekipa, gde pripadaju po rejtingu. Videćemo šta će biti kad nalete na malo jače protivnice, voleo bih da opovrgnu moje prognoze. Muški - potpuni raspad sistema. Nakon lepog starta i pobeda od 3:1 nad Finskom i Nemačkom izgubili su 2,5:1,5 od Holandije i Češke, a danas su skroz podbacili i pukli od Poljske 3,5:0,5. Naišli su na vrlo nezgodnu ekipu za vađenje, pogotovo što je iz tima izostavljen najuspešniji igrač Miladinović. Ne razumem razlog za takvu odluku osim ako se nije razboleo. Damljanović umesto da u 17. potezu uzme skakačem pešaka (već ima jednog više) nešto filozofira, komplikuje i gubi. Ivanišević je sa belim figurama već u 15. potezu bio u problemima. Markušu čestitke na velikoj borbi, imao je tešku partiju u neugodnom volškom gambitu i remizirao. Sedlak je izgubio čistog pešaka, kasnije bio totalno izgubljen, a onda je u jednom momentu popravio poziciju i stekao kontrašanse, ali se verovatno preforsirao zato što je timu trebala njegova pobeda. Na kraju, sasvim zasluženo, 0,5:3,5. Slovenci guraju fino i u obe konkurencije imaju 8 meč-bodova! Dokaz da se i sa nešto slabijim rejtingom može postići dobar rezultat ako se pravilno rasporede uloge i obavljaju adekvatne izmene, plus ako u timu vlada zajedništvo i pozitivna atmosfera. Ovde bih dodao da su naši šahisti od ranije poznati po nesportskom životu (kartanje i alkohol u večernjim satima), mada mi se čini da ovi momci Sedlak i Markuš nisu taj tip igrača. OK, treba ventil da se čovek relaksira uoči novih psihičkih napora, ali ne da igraš cuger do tri-četiri ujutro (ponekad i u novac), a onda te sutra protivnik nabije k'o vola.

Link to comment

ovakvi rezultati pokazuju da je rejting u sahu malo prevazidjen i da bi mozda trebalo preci na sistem kao u tenisu. postoje igraci koji podizu rejting besomucnim igranjem sa vrlo malo ozbiljnog rada. kad postignu neki rejting koji im se svidja, onda drasticno smanje igranje (za rad ne znam :D ).problem je kad se dodje na turnir na kome se svaka partija igra "do kraja", i gde ima mnogo manje brzih remija nego na prvim subotama u budimpesti (ili koji su sad turniri vec moderni). takodje, na evropskom su manje poznati igraci vrlo motivisani, narocito kad podrsku dobiju od ostalih saigraca u timu. ne mislim da je to nesto specificno za nase igrace. vise se radi o globalnom problemu. uzgred, nasi igraci, svi osim miladinovica igraju ispod svog rejtinga.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...