Jump to content
IGNORED

šah je šah

Quizmaster

Recommended Posts

Posted

Evo, gledam sad. Karpov je uglavnom 5. po subjektivnim listama. Nisam još video da ga iko stavi ispred Fišera.

Meni nije potcenjen. Verovatno najbolji role model za učenje pozicionog šaha. Za nijansu mi je ispred Tigra i Botvinika. Fišer je ipak druga dimenzija, čak i igrački mislim da je više doprineo. Jbt increment je po njegovoj ideji, a o statusu šaha da ne govorimo. 

Posted
22 minutes ago, kralj said:

Evo, gledam sad. Karpov je uglavnom 5. po subjektivnim listama. Nisam još video da ga iko stavi ispred Fišera.

Meni nije potcenjen. Verovatno najbolji role model za učenje pozicionog šaha. Za nijansu mi je ispred Tigra i Botvinika. Fišer je ipak druga dimenzija, čak i igrački mislim da je više doprineo. Jbt increment je po njegovoj ideji, a o statusu šaha da ne govorimo. 

pa dobro, to i jeste realno, geri i magnus su bez dileme ispred a za fisera i kapablanku je isto vrlo jasno zasto ih stavljaju ispred.

Posted

Pa i Karlsen tvrdi da je Fišer imao najveći peak, ali da ne može da ga stavi ispred Kasparova. 

Mnogima je Fišer prvi, Anandu npr, doduše davno su ga pitali. Meni su ove goat priče interesantne jer se osećam skroz kao da sam na terra incognita sa šahom. Stičem utisak da je Fišer šahovski Maradona.

Super mi je Hikaruov GOAT osvrt kod Leksa.

• +1 1
Posted

fiser je meni pre r9, kad je bio najbolji niko drugi nije bio ni u istoj recenici, ali to nije dugo trajalo.

meni je ovaj gerijev tejk odlican, izmedju ostalog i zato sto je neverovatno dobro opisao magnusa kao kombinaciju fisera i karpova.

meni je uvek kasparov bio fiser 2.0, a do pojave magnusa prosto nije bio niko ko je kao karpov umeo da koristi nevidljive prednosti iz otvaranja do zavrsnice koju dobija za jedan tempo.

zato je za mene karpov ipak broj 3. a niko ga ne pominje kao goata jer mu je falilo stamine i jos vaznije killer instincta tj vere da je najbolji. a to je za goata kljucno.

e da, pricali smo i o najboljem koji nije postao prvak, mnogi iz ove magnusove generacije su u fazonu da je to levon i da nije ni blizu, sad me na to podsetio hikaru. 

btw, nepo je juce oduvao alirezu sa table a magnus relativno lako dobio maxima. 

valjda ce jan i u finalu igrati kao juce, da bar bude zanimljivo.

• +1 1
Posted

magnus lagano skoluje nepomniatchitchija za sada. 

Posted
13 minutes ago, 189- said:

magnus lagano skoluje nepomniatchitchija za sada. 

usrao ga nakon sto je jan pomislio da ce biti 3fold u prvoj. 

neverovatno je koliko je bolji od svih ostalih.

Posted

ono sa crnim u drugoj je bio masterpiece 

Posted

lud je nepo sto je igrao italijan protiv magnusa,  ali jbg mora nesto.

evo i sad magnus bi dobio ovo skoro sigurno, a nepo u sustini nije ni pokusao.

Posted

ova poslednja partija je vec totalni tilt u 12 poteza je vec izgubio.

Posted (edited)

Zanimljiva emisija sada na Areni o istoriji šaha kod nas

Edited by Nikodije