Jump to content
IGNORED

šah je šah

Quizmaster

Recommended Posts

Posted
12 minutes ago, nenad said:

po nivou saha koji je dostigao u piku, sto i njegov elo gde je treci, pokazuje. stavio sam ga ispred gerija jer je njegov pik ipak bio mnogo ranije dok jos nije bilo masina. napisah vec, to je nategnut tejk.

Aha, ok. ELO peak i nije neki argument, polomiše se ljudi da prilagode nekdašnje ELO rangiranje po današnjim standardima. U najpoznatijim je Fišer jasno prvi. Imao bi danas lagano preko 2900.

Posted (edited)
1 hour ago, kralj said:

Aha, ok. ELO peak i nije neki argument, polomiše se ljudi da prilagode nekdašnje ELO rangiranje po današnjim standardima. U najpoznatijim je Fišer jasno prvi. Imao bi danas lagano preko 2900.

ne znam sta bi drugo mogao biti argument, ako pricamo o najvecem dostignutom nivou. tu dolaze u obzir samo igraci iz poslednje generacije, jer je sah prosto nenormalno napredovao sa endzinima, fiser ili karpov pa cak i kasparov nisu ni blizu. 

napisao sam vec za mene je fabi u magnus eri jasan broj dva, eventualno bi ding mogao da se umesa. kad malo razmislim 2017 ding je jako blizu fabijevog pika.

@radisa

iz nekog razloga top igraci prosto igraju ovakve pozicije do kraja, iako je jasno da je remi. pricao je o tome leko da je imao istu poziciju protiv cukija i hikarua i da su oba puta igrali do kraja, posto se i danja cudio sta gukes radi.

Edited by nenad
Posted

gukes donosi neke cudne odluke, jer precenjuje svoje pozicije. juce je imao priliku da odigra dg4, nakon cega bi imao "clear slight advantage". to je bas magnus pomenuo, citirajuci ljubu od koga je naucio taj koncept koji je posebno vazan u mecevima za prvaka, jer je to ustvari najbolje cemu se mozes nadati na top nivou.

s druge strane, ovo sto radi ding je bas bolesno, ako ne preteruje, a sva ja prilika da ne preteruje, covek se za ovaj mec spremao 3 nedelje, sa relativno malim timom. on u svaku partiju ulazi svestan cinjenice da ce pre gukesa izaci iz prepa, nezavisno od otvaranja koje izabere. toliko da je opet odabrao french umesto e5 koji je igrao ceo zivot, iako zna da je gukesov tim verovatno proveo poslednje 2 nedelje spremajuci french, a sve plaseci se gukesovog prepa na e5.

gukes je propustio svoju sansu u classicalu i sad definitivno vise nije favorit, mozda mu to pomogne da se oslobodi malo.

Posted

Meni ovo uopste ne izgleda dobro po dinga, nadam se da gresim

Posted

nisam pratio pocetak, ali ovo sad se cini prilicno dobro za dinga, danja vec pominje two result game, mada je to verovatno preterivanje.

Posted

Šta li je sad smislio Ding. Kontra-intuitivno do koske je ovo.

• +1 1
Posted (edited)

Kakav je ziheraš Ding, navijao sam za njega, ali uopšte mi ne bi bilo krivo sad da izgubi. Kompjuter daje solidnu prednost, mada ja nemam kapaciteta da je identifikujem.

Nije solidna, konsolidovao se stokfiš. -0.2 je.

Edited by kralj
Posted

neverovatno, imao je komotnu poziciju i sad je uveo u partiju koju samo gukes moze da dobije. 

Posted

Da, danas je baš imao pozicionu prednost i više prostora, ali generalno ceo turnir gleda kako da izvuče remi. Pih.

Posted

Pre dva sata sam pogledao poziciju i video da je mrtvi remi. Sad vidim dobijena pešačka za Gukeša, Ding predao. Kako je jbt. došlo do toga. 

Posted (edited)

ovo sve vise podseca na game 6 izmedju magnusa i nepa, gde je pozicija bila teoretski remi, ali je magnus pusirao dok nepo nije pogresio. doduse ta pozicija je bila dosta komplikovanija, ali ni ovo nije skroz suvo, a ding ima sve manje vremena. 

edit

i dok sam pisao ding sjebao.

zasluzeno gukes.

Edited by nenad
Posted

Da...sad sam vratio unazad. Tf2 ???????? grozomoran potez, vredan gubitka titule svetskog prvaka. Bez toga je verovatno mrtav remi. 

Posted

Pobedio je spremniji, mladji, motivisaniji, ali pre svega podvlacim spremniji, ne i bolji igrac. Svaka cast za to, nije mala stvar biti najmladji osvajac ikad, ali predvidjam da ce da ga otrese neko kada bude branio titulu.

Posted

Dobio!? Jbt, ja batalio... Kakav tužan kraj.