nenad Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 On 10. 12. 2024. at 17:30, JohnnyD said: To je ko kad bi rekao da bi Liverpool oduvao u finalu FA kupa Mancester Siti ili Mancester Junajted koji je osvojio kup, zato sto eto, finale nije bilo na "nekom kvalitetu", a na stranu sto je Liverpool ispao pre toga. Uostalom, Fabi je dva puta remizirao sa tim Gukesom na Kandidatima i nije pokazao da je bolji od Gukesa vec je zavrsio iza njega. Mozemo da raspravljamo o tome da je Karuana jedan od onih majstora saha koji nije uzeo svetsko prvenstvo, ali nije jedini - od Rubinstajna i Morfija, preko Keresa i Korcnoja, do sad Karuane. Expand da, kada bi u finalu igrali 14 utakmica. mada, napisao sam vec da je moguce da bi ding i gukes u nekom izmastanom finalu protiv fabija igrali mnogo bolje od ovoga. ovo sto oni prikazuju jednostavno za sada nije nivo meca za titulu, to je bila poenta.
JohnnyD Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 (edited) On 10. 12. 2024. at 18:27, nenad said: mada, napisao sam vec da je moguce da bi ding i gukes u nekom izmastanom finalu protiv fabija igrali mnogo bolje od ovoga. ovo sto oni prikazuju jednostavno za sada nije nivo meca za titulu, to je bila poenta. Expand Znam, zato sam i odgovorio jer se upravo ne slazem sa tim - mislim da su endzini i pripreme napredovale, i da gledamo to iz uljuljkanog ugla, a da kada bi analizirali preciznost sigurno su tacniji od Fisera/Spaskog, pa moguce i od nekih novijih Karlsonovih finala. Ovo su jednostavno dvojica najboljih na svetu trenutno, da ima boljih oni bi bili ovde, + da Magnus nema "bol" u onoj stvari i da nije izgubio motivaciju, strpljenje, zivce... sta god. Edited December 10, 2024 by JohnnyD
nenad Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 (edited) On 10. 12. 2024. at 18:32, JohnnyD said: Znam, zato sam i odgovorio jer se upravo ne slazem sa tim - mislim da su endzini i pripreme napredovale, i da gledamo to iz uljuljkanog ugla, a da kada bi analizirali preciznost sigurno su tacniji od Fisera/Spaskog, pa moguce i od nekih novijih Karlsonovih finala. Ovo su jednostavno dvojica najboljih na svetu trenutno, da ima boljih oni bi bili ovde, + da Magnus nema "bol" u onoj stvari i da nije izgubio motivaciju, strpljenje, zivce... sta god. Expand jeste, toliko su napredovale pripreme da ne postoji nista bolje od exchange varijante u francuskom za belog. cini mi se da me malko zikis, pa ne bih nastavljao. edit bolji od fishera i spaskog. definitivno me zikis, to je kao kad bi napisao da ti se cini da bi cavic plivao brze od vajsmilera. Edited December 10, 2024 by nenad
JohnnyD Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 (edited) Vidim da ne pratis "accuracy", ili ne znas sta to znaci, tako da svakako ni ja ne bih nastavljao, osim sto cu ostaviti da su u prvoj polovini meca obojica imali accuracy oko 97% (izvor: https://www.reddit.com/r/chess/comments/1h480cu/i_see_that_ding_and_gukesh_tend_to_have_more_than/ https://www.reddit.com/r/chess/comments/1h5p5mt/gukesh_and_ding_on_being_told_this_world/ ) za dalje me mrzi da trazim info ali to je to, mozda i vise jer je Gukes u 11. a Ding u 12. odigrao perfektan mec. Poredjenja radi, Fiser je imao 85% u prvom mecu sa Spaskim, a Spaski oko 90%. Posle su malo porasli, oko 93-4, i Fiser pogotovu u onom mecu 6. gde je bio perfektan, ali jasno je da generalno gledajuci nisu uopste "tacniji" od ove dvojice. Edited December 10, 2024 by JohnnyD 1
189- Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 pre caruane, bih rekao da bi alireza bio jos veci favorit. mozda i erigaisi.
nenad Posted December 10, 2024 Posted December 10, 2024 On 10. 12. 2024. at 18:53, JohnnyD said: Vidim da ne pratis "accuracy", ili ne znas sta to znaci, tako da svakako ni ja ne bih nastavljao, osim sto cu ostaviti da su u prvoj polovini meca obojica imali accuracy oko 97% (izvor: https://www.reddit.com/r/chess/comments/1h480cu/i_see_that_ding_and_gukesh_tend_to_have_more_than/ https://www.reddit.com/r/chess/comments/1h5p5mt/gukesh_and_ding_on_being_told_this_world/ ) za dalje me mrzi da trazim info ali to je to, mozda i vise jer je Gukes u 11. a Ding u 12. odigrao perfektan mec. Poredjenja radi, Fiser je imao 85% u prvom mecu sa Spaskim, a Spaski oko 90%. Posle su malo porasli, oko 93-4, i Fiser pogotovu u onom mecu 6. gde je bio perfektan, ali jasno je da generalno gledajuci nisu uopste "tacniji" od ove dvojice. Expand u 12. partiji je gukes prosto igrao neobjasnjivo lose. magnus je otprilike rekao da je jedino sto je ding uopste morao da racuna u celoj partiji bio poslednji potez, u situaciji kada je prakticno mogao da odigra bilo sta. ovo drugo ocigledno nisi razumeo, accuracy u mecevima raste isto kao sto i su trkaci ili plivaci brzi, jedini izuzetak je kapablanka, pa samim tim cinjenica da su oni sad precizniji od meca od pre 50 godina nije nikakav argument.
kralj Posted December 11, 2024 Posted December 11, 2024 (edited) Meni nije jasno, po čemu je Fabi drugi ikada? Inače, Ding se baš izglupirao sad. Pod pritiskom je celu partiju, Gukeš nije hteo da uđe u veliku razmenu, tu je Ding došao do daha, ali opet blanderovao. Srećom i Gukeš sad dva slabija poteza u nizu. I opet frka sa vremenom. Edited December 11, 2024 by kralj
JohnnyD Posted December 11, 2024 Posted December 11, 2024 On 11. 12. 2024. at 12:12, kralj said: Meni nije jasno, po čemu je Fabi drugi ikada? Expand Nije drugi, nego treci ikada po ELO-u, iza Magnusa i Kasparova 1
kralj Posted December 11, 2024 Posted December 11, 2024 Au, kakva drama. Baš komplikovana pozicija. Nijanse odlučuju, ali Ding svakako na konopcima.
JohnnyD Posted December 11, 2024 Posted December 11, 2024 Sjajni su im mecevi... i ova sad pozicija Gukesh ima "fork" da napadne kraljicu i topa, ali dzabe, Ding je nasao odbranu
nenad Posted December 11, 2024 Posted December 11, 2024 On 11. 12. 2024. at 12:12, kralj said: Meni nije jasno, po čemu je Fabi drugi ikada? Inače, Ding se baš izglupirao sad. Pod pritiskom je celu partiju, Gukeš nije hteo da uđe u veliku razmenu, tu je Ding došao do daha, ali opet blanderovao. Srećom i Gukeš sad dva slabija poteza u nizu. I opet frka sa vremenom. Expand po nivou saha koji je dostigao u piku, sto i njegov elo gde je treci, pokazuje. stavio sam ga ispred gerija jer je njegov pik ipak bio mnogo ranije dok jos nije bilo masina. napisah vec, to je nategnut tejk. on topik, ding stvarno kao da aktivira 2017 verziju kad udje u problem.
radisa Posted December 11, 2024 Posted December 11, 2024 Ovo Gukeš pokušava da mamuza mrtvog konja već pola sata? Ovo i ja znam da remiziram... Ne razumem što ovo radi? Dok sam pisao, remizirali su, ali ovo je bio remi i pre 20 minuta... 1
Recommended Posts