Jump to content

Integracija, asimilacija, segregacija...

Featured Replies

Na ovoj temi raspon vremena između dva sukcesivna posta je po par godina. Prvi post na ovoj strani je bio pre 13 godina a nije još ni kraj strane. Ovom dinamikom do nje dolazimo 2037.

U svakom slučaju srećno ko ide i neka piše iskustva da razgara malo temu.

• Replies 620
  • Views 154.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Shan Jan
    Shan Jan

90te su bile zlatno vreme. Cak i sve do pre 15tak godina. Problem nisu ti sto su se skolovali u inostranstvu, oni su uglavnom dosli sa dobrim znanjem. Medjutim pokrenut je ogroman program domaceg skol

• Sestre Bronte
    Sestre Bronte

hvala, malo sam se zezao zbog isplivavanja teme posle 10 godina

• Ljudi treba mi pomoć i mišljenje. Planiram klinca da šaljem u Sloveniju u srednju školu, nešto ovako Ima li ko kakva iskustva ili znanja da mi pomogne jer ja pojma nemam šta i kako da radim

Posted Images

Ja sam se bas lepo bio asimilovao u belog kolonijalistu u Africi. Steta sto su odlucili da nas opet proteraju sad

Ostajte ovdje!

7 hours ago, Shan Jan said:

Ja sam se bas lepo bio asimilovao u belog kolonijalistu u Africi. Steta sto su odlucili da nas opet proteraju sad

Znam da si dugo bio i secam se nekih pricica o pokusajima sejlsa tamo koje su zvucale ko mene da su stavili : D Jel se promenila politicka klima tamo pa si se vratio, tako nesto?

2 hours ago, Mel said:

Znam da si dugo bio i secam se nekih pricica o pokusajima sejlsa tamo koje su zvucale ko mene da su stavili : D Jel se promenila politicka klima tamo pa si se vratio, tako nesto?

Pa da. Od dodjite dajemo sveeee do mars napolje kolonizatori mrski.

1 minute ago, Shan Jan said:

Zanimljivo. Nisam to znala, ako si pisao propustila sam.

Ljudi da li imate neke informacije o Albaniji. Tirana. Da li je 2000 evra dovoljna plata za život?

Ako je dovoljno u Beogradu, dovoljno je i u Tirani.

On 4. 4. 2025. at 12:15, Shan Jan said:

Pa vec kad sam ja bio, krajem 90-ih, su poceli da pristizu lokalci skolovani napolju, da zamenjuju experte ex-pat-e… pogotovo u drzavnim institucijama.

20 minutes ago, jms_uk said:

Pa vec kad sam ja bio, krajem 90-ih, su poceli da pristizu lokalci skolovani napolju, da zamenjuju experte ex-pat-e… pogotovo u drzavnim institucijama.

90te su bile zlatno vreme. Cak i sve do pre 15tak godina. Problem nisu ti sto su se skolovali u inostranstvu, oni su uglavnom dosli sa dobrim znanjem. Medjutim pokrenut je ogroman program domaceg skolovanja koji se sveo na stampanje diploma. To su em manje talentovani, em lokalci koji su manje ucili da bi stigli do papira a imaju ogromna ocekivanja kad su u pitanju plate i stil zivota koji im je drzava obecala kad postanu doktori, advokati, inzenjeri...

To je pod jedan dovelo do dovodjenja zakona kojima se na fin ili manje fin nacin isteruju stranci a zatim i do propadanja ekonomije jer novi radnici jednostavno nisu dovoljno dobri. Stranci koji su ostali moraju da rade preko domacih jer ne smeju vise direktno, moras i da imas puno domacih sve i da ti ne trebaju itd... Stvari su pocele bas da se raspadaju. Drzavne bolnice i skole su i ranije bile lose ali sada su vec svakodnevne restrikcije i vode i struje, inflacija divlja a sa njom i cene hrane, valuta gubi vrednost u odnosu na dolar i evro a plate stagniraju. Daleko je to od raspada poput nekih drugih africkih drzava ali em je drzava mnogo losija em nude toliko lose uslove za strance da skoro svi koji nemaju drzavljanstvo gledaju da pobegnu, ako vec nisu.

Edited by Shan Jan

On 5. 4. 2025. at 23:19, eumeswil said:

Ako je dovoljno u Beogradu, dovoljno je i u Tirani.

Meni je rečeno da za porodicu to nije dovoljna plata u Beogradu

2 hours ago, Rowanoke said:

Pa border line, ako ste svi zdravi i imate svoju nekretninu moze.

Nije rekao dal je dovoljno u Beogradu nego da sto je dovoljno u BGu dovoljno je u Tirani :D

1 hour ago, Shan Jan said:

Nije rekao dal je dovoljno u Beogradu nego da sto je dovoljno u BGu dovoljno je u Tirani :D

Jova

6 hours ago, Rowanoke said:

Fale presudni detalji. Tipa kolika porodica, jedno ili više dece? To je ukupan prihod oba roditelja ili jednog? Ili dual income no kids? Nasleđena/već isplaćena nekretnina ili kredit u toku i rentiranje?

Žive ljudi i sa mnogo manje, pitanje je samo kako.