Jump to content
IGNORED

R.I.P.

bad music for bad people

Recommended Posts

Posted

a sta je tu dobro, leba ti? zali boze kolko je para slupano u taj "progresivni rok" i "jazz rock" sedamdesetih, ne samo kod nas nego i u svetu (vidi pod Emerson Lake and Palmer, recimo). Sreca pa je par godina kasnije dosao pank pa su svi ti prepotentni smaraci koji nisu umeli da naprave ni melodiju ni tekst preko noci nestali... Nije slucajno sto je Smak svoj oprostajni koncert svirao na Kalemegdanu 1981, u isto vreme kada je Sarlo Akrobata objavio svoj legendarni album.

• Replies 5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• aram

222

• Indy

217

• bad music for bad people

182

• maheem

137

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ne samo da si svašta nalupetao, nego nije ni prigoda.

Posted

A dobro, to je rečenica koja se može nalijepiti na svaku epohu u muzici kad se kudi ono prošlo a hejluje ono buduće. Vjerovatno su nešto slično govorili i za sve faze od baroka naovamo.

Posted (edited)

Hm, ja imam bas taj Smakov album u svojoj kolekciji LP-ja, skuplja prasinu na polici izmedju Igre Staklenih Perli i Tako ( :isuse: ). Ja jednostavno nisam nostalgican i muziku iz nekog perioda posmatram i po tome kako zvuci 10 - 20 - 30 godina kasnije a ne po tome da li sam to tada vrteo na gramofonu ili ne.  

Edited by ObiW
Posted

Borisa je Allah dž. š. pogledao kad mu je dao one fantastične visine, nije on nikad bio neki pjevač, uvijek je kuburio intonativno. Ali, obilježio je jednu epohu, bilo je tu dobrih pjesama, ali i teških promašaja. U svakom slučaju, počivao u miru, vječnaja pamjat, a za ovo može neki split pa da nastavimo diskusiju na mjestu primjerenijem nego ovo. 

Posted

Obi, uopšte ne razumem tvoju konflaciju vaskolikog prog (i jazz) rocka globalno od ELP-a pa sve do Smaka iz KG. I onda preko toga nalepljenu generalizaciju koju bez dodatnih kvalifikacija ne bi potpisao ni John Lydon lično. Na kraju, ovo je RIP topik, mi smo tokom decenija prebistrili sve živo na ovom forumu i nikad te nije bilo da se javiš (politka suviše bitna, šta li). I sad povodom smrti jednog čovca koji je svakako imao odličan glas (štagod mislio o muzici) ti se nešto ovde pankerišeš (što btw stoji u dijametralnoj opoziciji sa tvojim pozicijama na političkom delu foruma, što će reći da si barem negde nedosledan iz fundamenta).

Posted

Crna Dama je odličan album zahvaljujući Martinu Levanu i Mikiju Petkovskom. Srećan je bio sticaj okolnosti da im PGP zakupi Morgan Sound Studios i Martina koji je pre toga radio sa Rick Wakemanom, Colosseumom i bendovima slične orijentacije kao Smak.

@ Obi: Martin je u istom studiju, tih godina, snimao i Lou Reeda i Peter Gabriela; oni se nisu nešto bunili na njegovu reputaciju producenta progresivnog roka.

Miki Petkovski je mnogo značajniji za album nego što ljudi pretpostavljaju, jer je bio autoritet čak i za samog Mihajlovića. Čovek je čelista, diplomac Andre Navara, ozbiljno školovan muzičar koji je u Smak došao iz Brega, preteče Leb i Sol. On je bio protivteža etnosmoru kom je Mihajlović još tada naginjao i dodao fusion boju koju Smak više nikad nije pronašao nakon njegovog odlaska. Uostalom, poklonio je Smaku i najbolju stvar na albumu, Tegobu.

Posted

Ja jednostavno nisam nostalgican i muziku iz nekog perioda posmatram i po tome kako zvuci 10 - 20 - 30 godina kasnije a ne po tome da li sam to tada vrteo na gramofonu ili ne.  

pa bas tako i posmatram. ja ih nikada nisam slusao ali i sada sa ove vremenske distance "crna dama" zvuci savrseno. ritam sekcija, gitara, glas... sve je na svom mestu, besprekorno namesteno, energija prsti.

to kakav je zanr i koji su se kasnije pojavili je nebitno. dovoljno je proslo, mogu samo muzicki da se preslusavaju.

mada, imao je danas zikica simic dobru fotografiju kao ilustraciju. kragujevac sedamdesetih i boris ispred svog triumph dvoseda.

11953074_10207215857545678_1839853740349

Posted

prvi album Smaka je vrhunski domet yu-rocka, cak i uz sve mane (nerazgovetno Borisovo pevanje i ne bas sjajna produkcija) jedna od ploca koje ponosno mogu da stoje uz svetske klasike gitaristike kao sto je Hendrix. sve ostalo bilo je, na zalost, slabije.

Posted

Borisa je Allah dž. š. pogledao kad mu je dao one fantastične visine, nije on nikad bio neki pjevač, uvijek je kuburio intonativno. Ali, obilježio je jednu epohu, bilo je tu dobrih pjesama, ali i teških promašaja. U svakom slučaju, počivao u miru, vječnaja pamjat, a za ovo može neki split pa da nastavimo diskusiju na mjestu primjerenijem nego ovo. 

Moze, sto se mene tice, otvorite topik YU muzika 70tih pa da pisemo o pevacima koji su imali neverovatan raspon glasa a nisu znali sta sa njim da urade. 

i nikad te nije bilo da se javiš 

pa nije da nije, zajebavao sam Bada onoliko svojevremeno kada je floodovao muziku hvalospevima o onom garage bendu iz Detroita (koje sam gledao) koje je dovodio u Srbiju a ciji pevac je pljunuti Leni Kravitz. Ti likovi realno nemaju pojma ali smo taj bend  trebali da slusamo u stavu mirno jer su to bili badovi ortaci. To je bilo u vreme kada si se sa njim svadjao pa su te i banovali zbog toga, verovatno si tu malu epizodu zbog toga propustio. Ja sam se tada bio javio jer sam ih gledao kod mene u teksasu i bio sam u fazonu what the fuck? pa sam dosao da pitam sta sam propustio i docekan sam salvama uvreda,

Inace ja pratim i muziku i sport ali skoro nikad ne pisem na tim topicima jer su oba realno mnogo veca kloaka nego politika.

@ Obi: Martin je u istom studiju, tih godina, snimao i Lou Reeda i Peter Gabriela; oni se nisu nešto bunili na njegovu reputaciju producenta progresivnog roka

brate Aprile tebe cenim sto se muzickog ukusa tice, mnoge koncerte u SKCu si nekad davno gledao na kojima sam i ja bio - ili bih bio da nisam spremao kontrolni u srednjoj skoli ili ispite na fakulttu. I zato uzmi za ozbiljno kad ti kazem da mi se zaista ne dopada sto mi vredjas inteligenciju kada poredis Lou Reed-a i Petera Gabriela, vrsne kompozitore i p e s n i k e, sa radivojem mihajlovicem tockom koji nije umeo niti da napise tekst (to je radio m, glisic) niti da napravi melodiju na dati tekst, vec je u svakoj pesmi pokusavao da nam stavi do znanja koliko je tehnicki potkovan gitarista, Jbt, Peteru Gabrielu se nikada ne bi dogodilo da na album stavi pesmu kao sto je "Domaci zadatak" sa Crne Dame, koja je cisto nepatvoreno "vidi sta sve znamo da odsviramo" silovanje instrumenata u cilju impresioniranja kolega muzicara. 

prvi album Smaka je vrhunski domet yu-rocka, cak i uz sve mane (nerazgovetno Borisovo pevanje i ne bas sjajna produkcija) jedna od ploca koje ponosno mogu da stoje uz svetske klasike gitaristike kao sto je Hendrix. sve ostalo bilo je, na zalost, slabije.

U Hendrixu je problem R.M. Tocka, a posledicno i SMAKA. Da je neko u Srbiju u vreme kada je Tocak kapirao rokenrol i blues doneo A man and a Blues Buddy Guy-a i poklonio mu tu plocu umesto Hendrixovog Electric Ladyland, Tocak bi shvatio da sviranje gitare nije odsvirati sve sto umes u svakoj pesmi, nego znati kada da ne odsviras sve sto umes. I bio bi mnogo bolji gitarista nego sto je postao.

Licno, ja i danas mogu da sat vremena neprekidno slusam Since I've been loving you ili Dazed and Confused Zeppelina. Svaka nota Jimmy Page-a je na svom mestu,  svako zavijanje  Roberta Planta ima smisla. SMAKov Sumadijski bluz mogu jednom da odlsuam i to jedva... sve mi zvuci nategnuto i do zla boga vestacki.  A zasto sada poredim Zeppelin i SMAK? Zato sto nijedan od ta dva benda nije ponikao u delti Misisipija, dakle radi se o strancima koji su pokusavali da interpretiraju blues, muziku sa kojom nisu odrasli. Obe grupe su dovoljno tehnicki potkovana da odsviraju blues, ali je samo jedna shvatila sustinu bluesa... a to nije bio SMAK. 

Posted (edited)

Miki Petkovski je mnogo značajniji za album nego što ljudi pretpostavljaju, jer je bio autoritet čak i za samog Mihajlovića. Čovek je čelista, diplomac Andre Navara, ozbiljno školovan muzičar koji je u Smak došao iz Brega, preteče Leb i Sol. On je bio protivteža etnosmoru kom je Mihajlović još tada naginjao i dodao fusion boju koju Smak više nikad nije pronašao nakon njegovog odlaska. Uostalom, poklonio je Smaku i najbolju stvar na albumu, Tegobu.

Ako se ne varam, Miki je ostao nepotpisan kao autor aranžmana za "Jovano, Jovanke" sa drugog albuma Leb i sol.

Edited by ajgor
Posted

Moze, sto se mene tice, otvorite topik YU muzika 70tih pa da pisemo o pevacima koji su imali neverovatan raspon glasa a nisu znali sta sa njim da urade. 

pa nije da nije, zajebavao sam Bada onoliko svojevremeno kada je floodovao muziku hvalospevima o onom garage bendu iz Detroita (koje sam gledao) koje je dovodio u Srbiju a ciji pevac je pljunuti Leni Kravitz. Ti likovi realno nemaju pojma ali smo taj bend  trebali da slusamo u stavu mirno jer su to bili badovi ortaci. To je bilo u vreme kada si se sa njim svadjao pa su te i banovali zbog toga, verovatno si tu malu epizodu zbog toga propustio. Ja sam se tada bio javio jer sam ih gledao kod mene u teksasu i bio sam u fazonu what the fuck? pa sam dosao da pitam sta sam propustio i docekan sam salvama uvreda,

Inace ja pratim i muziku i sport ali skoro nikad ne pisem na tim topicima jer su oba realno mnogo veca kloaka nego politika.

brate Aprile tebe cenim sto se muzickog ukusa tice, mnoge koncerte u SKCu si nekad davno gledao na kojima sam i ja bio - ili bih bio da nisam spremao kontrolni u srednjoj skoli ili ispite na fakulttu. I zato uzmi za ozbiljno kad ti kazem da mi se zaista ne dopada sto mi vredjas inteligenciju kada poredis Lou Reed-a i Petera Gabriela, vrsne kompozitore i p e s n i k e, sa radivojem mihajlovicem tockom koji nije umeo niti da napise tekst (to je radio m, glisic) niti da napravi melodiju na dati tekst, vec je u svakoj pesmi pokusavao da nam stavi do znanja koliko je tehnicki potkovan gitarista, Jbt, Peteru Gabrielu se nikada ne bi dogodilo da na album stavi pesmu kao sto je "Domaci zadatak" sa Crne Dame, koja je cisto nepatvoreno "vidi sta sve znamo da odsviramo" silovanje instrumenata u cilju impresioniranja kolega muzicara. 

U Hendrixu je problem R.M. Tocka, a posledicno i SMAKA. Da je neko u Srbiju u vreme kada je Tocak kapirao rokenrol i blues doneo A man and a Blues Buddy Guy-a i poklonio mu tu plocu umesto Hendrixovog Electric Ladyland, Tocak bi shvatio da sviranje gitare nije odsvirati sve sto umes u svakoj pesmi, nego znati kada da ne odsviras sve sto umes. I bio bi mnogo bolji gitarista nego sto je postao.

Licno, ja i danas mogu da sat vremena neprekidno slusam Since I've been loving you ili Dazed and Confused Zeppelina. Svaka nota Jimmy Page-a je na svom mestu,  svako zavijanje  Roberta Planta ima smisla. SMAKov Sumadijski bluz mogu jednom da odlsuam i to jedva... sve mi zvuci nategnuto i do zla boga vestacki.  A zasto sada poredim Zeppelin i SMAK? Zato sto nijedan od ta dva benda nije ponikao u delti Misisipija, dakle radi se o strancima koji su pokusavali da interpretiraju blues, muziku sa kojom nisu odrasli. Obe grupe su dovoljno tehnicki potkovana da odsviraju blues, ali je samo jedna shvatila sustinu bluesa... a to nije bio SMAK. 

Ima ovdje momenata na koje bih lagano stavio +1. Kao prvo, slažem se oko Borisa, zanimljiva boja, visine, loša tehnika, u njegovom glasu se baš osjetila neškolovanost, šteta.

Što se Točka tiče, tj. Smaka, uvijek je i među mojom rajom bila zajebancija da li su besmisleniji njihovi ili tekstovi Atomaca. U svakom slučaju, tu su bili tanki. A što se tiče konkretno Točka, tj. njegovog sviranja, ja sam kod njega više cijenio taj momenat inženjerstva zvuka, mislim da je to već neko pominjao, kako je čovjek uspijevao da postigne hendriksovski zvuk svoje gitare tih godina, po meni možda najbliže skinut njegov zvuk kod nas. Meni je Domaći zadatak uvijek bila dosadna numera, ali i sam naziv sugeriše da je njome nabijao rogove i postavljao ljestvicu ostatku domaćih muzičara. Opet, po meni, Točak je najbolji kad koristi domaće motive, tu je dostigao vrhunac, u rok interpretaciji naše narodne baštine, a većinu stvari od Smaka koje cijenim on nije napisao - počev od narodnjaka tipa "De si dušo", preko El Duma, a bluzevi su jbg, standard. Čak i Ulazak u harem nije njegova kompozicija. Više duše je pokazivao u sviranju (bolje rečeno interpretiranju) naših pjesama nego bluza, i čak ponajbolje zvuče one u kojima se nije kurčio virtuoznošću (poput pomenutog Ukora).

Posted

Kako god ko gledao i shvatao njihovu pojavu i kakav god Boris bio, praznina ostaje, a da su ostavili traga nemalog-jesu ,svidelo se to nekome ili ne.

Na kraju krajeva, o ukusima se ne raspravlja a nisu svi muzički toliko potkovani pa da stvari gledaju iz tog ugla...nekada je dovoljno da ti se nešto samo svidi ili pak ne.

Posted

Ja nikad nisam gotivio Smak, iako su mi sugradjani i mislim da je njihov uticaj na RnR scenu u Kragujevcu bio poguban. Od merenja svih post Smak bendova na Smakometru do uticaja recimo Mikičine škole gitare ili Kepinih časova bubnjeva (i dilovanja istih svojevremeno)*. 

Ovih dana sam, upravo zbog Borisa, pokušao da ponovo preslušam diskografiju i nisam mogao da svarim. 

I dan danas, kao i prvog dana za sve što ne valja u Smaku krivim Točka koji se samoubio svojim nadobudnim sviranjem i rezonovanjem. 

* da me neko ne shvati pogrešno - Mikica (pa i Kepa) su itekako davali i daju veštačko disanje RnRu u gradu na Lepenici ali se zato plaća cena u smislu Smakolikih bendova po svaku cenu. 

Da nije Vuje, Češnjaka i KBOa da drži kakvu takvu ravnotežu, propali bi skroz :D 

Posted

Pohađao sam svojevremeno Točkovu školu gitare...i odustao posle godinu i po zbog...Točka.Sve to stoji,ali trag je neizbrisiv,šta god mi mislili.