Meazza Posted October 13, 2016 Posted October 13, 2016 Napisalo se sve sto se imalo napisati. To je - nemoguce. Ne postoji granica kreativnosti, majstorstva i mudrosti. Jednostavno, takvo vreme doslo. Koji je najbolji muzicki album 21. veka?
Meazza Posted October 13, 2016 Posted October 13, 2016 BTW, jel moze neko da postuje neku od najboljih Dilanovih pesama po izboru, zanima me da vidim na sta to lici kad se cita.
nezvanova Posted October 13, 2016 Posted October 13, 2016 BTW, koja je najbolja knjiga 21. veka? knjiga napisana prve godine dvaestprvog veka, frenzenove korekcije ;-)
Meazza Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 Nisam citao. Elem, problem je sto songwriter nije isto sto i poet, a lyrics nisu isto sto i poems. Poems se pisu da bi se citale i recitovale i ne zavise ni od cega, lyrics obicno mnogo gube kada se izbaci muzika. Razmatrati lyrics kao knjizevnost je stoga vrlo problematicno.
koksy Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 pa to su ta ko biva pomeranja u umetnosti, ići u susret savremenim trendovima i poimanjima, ne biti konzerva i te munje...
Meazza Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 (edited) Pa nisu to subjektivne stvari, nego objektivne. Lyrics objektivno gube kad stoje na papiru bez muzike. Sto je i posve logicno, jer nisu ni zamisljene da budu to. Drugim recima, ako je jedini nacin da se na pravi nacin dozive Dilanova dela slusanje njegove muzike, onda to objektivno nije vrhunska knjizevnost. Jeste mozda vrhunsko nesto drugo, ali knjizevnost nije. Naravno, ja ga nisam citao i ne znam kakve su mu pesme, mozda je covek stvarno i dobar pesnik, a ne jedino tekstopisac i zato sam zasad uzdrzan. Edited October 14, 2016 by IndridCold
Meazza Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 (edited) I uopste, nije dobar taj argument s "konzervama". Idi npr. kazi onima na temi o lecenju pranom da su konzerve sto ne priznaju to kao medicinu, ili onima sto se bore protiv toga da se kreacionizam nazove naukom. Edited October 14, 2016 by IndridCold
ultra plasticni Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 Poezija nije logicna i objektivna stvar dokazao to Godar jos u Alfavilu
duda Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 (edited) ima li dilan neke poezije koja se ne peva ? nije retoričko pitanje, stvarno pitam ? ed. ja znam engleski čisto da se sporazumem, numem da čitam poeziju na engleskom uz tu ogradu, meni je najbolja pevnatm poezija ona što peva arsen dedić i da visocki, na prvom mestu Edited October 14, 2016 by dùda
Meazza Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 Poezija nije logicna i objektivna stvar dokazao to Godar jos u Alfavilu To nema nikakve veze sa ovim sto sam napisao. Pesnik se sluzi razlicitim sredstvima da postigne razlicite efekte. Naravno da poezija ima neke zakonitosti, kao sto su metrika i ritam, i naravno da one mogu da se ruse (mozda si to hteo da kazes sa ovim da poezija nije logicna), ali se to moze nadomestiti drugim sredstvima.
Meazza Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 ima li dilan neke poezije koja se ne peva ? nije retoričko pitanje, stvarno pitam ? ed. ja znam engleski čisto da se sporazumem, numem da čitam poeziju na engleskom uz tu ogradu, meni je najbolja pevnatm poezija ona što peva arsen dedić Ja preferiram Ibricu Jusica, ali ni on ni Dedic nisu veliki pesnici nego kantautori. Njihovi tekstovi ne mogu da stoje rame uz rame sa pesmama najvecih pesnika kao sto su Dis, Crnjanski, Rakic, Ducic. Razlika je kolosalna.
duda Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 Ja preferiram Ibricu Jusica, ali ni on ni Dedic nisu veliki pesnici nego kantautori. Njihovi tekstovi ne mogu da stoje rame uz rame sa pesmama najvecih pesnika kao sto su Dis, Crnjanski, Rakic, Ducic. Razlika je kolosalna. pa naravno, ali ja govorim od toj poeziji koja se peva zato i pitam, ima li dilan nešto što se ne peva ? ne znam da li si video edit, zapravo, najjači mi je visocki u toj branši pevljivetm poezije
Meazza Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 Sramim se priznati, nikad nisam slusao Visockog. Nije poenta da li je Dilan pisao nesto sto nije namenjeno muzickom izvodjenju, nego da li je to bez muzicke pratnje na dovoljno visokom nivou.
duda Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 Sramim se priznati, nikad nisam slusao Visockog. Nije poenta da li je Dilan pisao nesto sto nije namenjeno muzickom izvodjenju, nego da li je to bez muzicke pratnje na dovoljno visokom nivou. poslušaj, nećeš se pokajati ;) a ok, mada ne verujem da je moguće da ono što je namenjeno da se izvodi uz muziku, može da dosegne te visine pravetm poezije ovo je više neki moj osećaj, nego mišljenje potkrepljeno nekakvim poznavanje činjenica
ultra plasticni Posted October 14, 2016 Posted October 14, 2016 pa ti nikad nisi slusao i citao dilana, verovatno ni gledao na filmu, nikad nisi slusao visockog, nikad nisi gledao godara, nije valjda da si samo citao crnjanskog, a teoretises kao rolan bart na suvo
Recommended Posts