Jump to content

Nobelova nagrada za knjizevnost

Featured Replies

Navodno, u užem izboru su bili Haruki Murakami, Salman Rushdie, Philip Roth, Don DeLillo i par opskurnijih imena. Nije to kao npr. dodela Oskara, pa da se objavljuju imena ''nominovanih''.

Edited by Locust

On 13. 10. 2016. at 13:30, ToniAdams said:

ko je trebo uzeti ove godine?

slabo citam aktuelne pisce, stvarno me zanima.

Po kladionicama valjda Murakami (smarac), Sirijac Adonis i Filip Rot.

potpuno bizarna odluka, ko jebe Tonija, on se u književnost razume kol'ko i u film.

hvala svima, pogotovo koksiju, fakat sam od dobitnika poslednjeg cito pintera, a od favorita na kladzi samo (pokusao) murakamija.

dojaja je podnaslov na blogu :D

On 13. 10. 2016. at 14:13, ToniAdams said:

hvala svima, pogotovo koksiju, fakat sam od dobitnika poslednjeg cito pintera, a od favorita na kladzi samo (pokusao) murakamija.

dojaja je podnaslov na blogu :D

:lol:

Potpuno zasluzeno. Onoliki silni Grci dobili Nobela za knjizevnost pisuci iskljucivo poeziju i ne vidim nikakav problem u tome sto je i Dilan, za koga bez svake sumnje mozemo reci da je pesnik i da pise poeziju-cak i vise od toga, dobije isto priznanje, za koje iskreno ne znam da li njemu licno nesto znaci. Inace, i pre par godina je, ako me secanje ne vara, bio u najuzem izboru. I kao prozni pisac Dilan je odlican, pa ako neko zeli da se uveri u to, neka potrazi njegove Hronike, za koje se, uzgred budi receno, ocekuje i nastavak. Po meni licno, ovo je vise priznanje za njegov kompletan lik i delo, nego za konkretan trenutak sadasnjosti, u kome on vise, naravno, ne cini nikakva cuda, ali zbog ranijih vrhova koje je dosezao i ucinio fantasticne stvari za kulturu uopste, nepravda je u neku ruku ispravljena. Ova nagrada takodje dosta govori i o nebitnoci recentnih pisaca savremenika, koji prosto nemaju kvalitet

sad sam malo gvirnuo na onaj blog pa ću izdvojiti trojicu koji imaju taj neki minuli rad:Rot, Ruždi, Kundera. od savremenika koji malo zaostaju, izdvojio bih Mekjuana, Banvila i H.Mantel. apropo Bobijeve nagrade, super je jedino što će onim hrvatskim tužibabama s kojima se nedavno sudio, ponovo proraditi stari domoljubni čirevi.

Ja bi je mirne duše tutnuo i Makartiju.

On 13. 10. 2016. at 17:38, koksy said:

sad sam malo gvirnuo na onaj blog pa ću izdvojiti trojicu koji imaju taj neki minuli rad:Rot, Ruždi, Kundera. od savremenika koji malo zaostaju, izdvojio bih Mekjuana, Banvila i H.Mantel. apropo Bobijeve nagrade, super je jedino što će onim hrvatskim tužibabama s kojima se nedavno sudio, ponovo proraditi stari domoljubni čirevi.

bas ti hvala, uzecu ovo u obzir.

:D :D :D

nikada necu provaliti zasto neko ruzdija gura u kandidate za nobela. ono je teska prodaja magle, cak ni nesto posebno dobro uradjena. za karijeru moze spomenik podici homeiniju.

Imao je on bukera 8 god pre Homeinija. Nije baš bio anonimus.

Meni su se stihovi svideli. Mislim da mu je cela ta ujdurma više odmogla nego pomogla u karijeri.

Ne bih znao reći da li je za nobela.

Nista nije gori od Pasternaka.

BTW, izgubio sam svako postovanje prema Nobelovoj nagradi za knjizevnost, (nevezano za Dilana - o njemu ne znam nista, nikad ga nisam citao, znam samo jednu pesmu, onu koju znaju svi). Morao je Umberto Eko da je dobije, Kundera takodje pod obavezno, pa i Ruzdi, makar samo za Midnight's Children. Dobijali su mnogo gori od njih (recimo Pamuk).

A kakva je u proslom veku bila konkurencija i koliki prestiz nagrade... Koja zalosna epoha...

Napisalo se sve sto se imalo napisati.

BTW, koja je najbolja knjiga 21. veka?