April 29Apr 29 Dva brata na kraju emisije, na njihovu kilometrazu, 50K godisnje, metan, trosak je bio oko 5K Eura, sada sa elektricnim automobilom oko 500E.
Friday at 12:233 days Evo i ja da se zapljunem ovde kao novi korisnik EV...Kinezi (Xpeng) me odjebali za lizing, tako da sam se na kraju odlučio za koreanca (Hyundai KONA Electric N Line). Nema baš toliko džidža-bidža kao kinez, ali dobar je, udoban za vožnju, ima sve što treba i više od toga. Na papiru mu je autonomija 500km+, ali u praksi to je daleeeko od istine. Prva duža vožnja je bila Pariz-BG i nazad (1800km x 2), juče sam stigao kući. EV definitvno nisu još za nestrpljive, morao sam da stajem da ga punim na svakih 250-300km, a punjenje traje 45 min do sat... U suštini nije strašno, taman nešto popiješ, pojedeš, malo se protegneš... otprilike ono što preporučuju za duge vožnje, stajanje na svakih 2-3 sata...I da, umalo da zaboravim, auto vozi sam na autoputu 😉. Naime, namestiš cruise control na odredjenu brzinu i on šiba. Stara stvar, ima na svakom malo boljem autu već 30-40 godina. Medjutim, ovaj ima kamere/detektore i usporava/ubrzava u odnosu na automobile ispred tebe. I - sam okreće volan, tj drži traku u kojoj se nalazi i skreće gde treba, prati krivine itd. I upozorava te da držiš ruke na volanu. Ima i unutrašnju kameru koja te špijunira, čim ne gledaš pravo par sekundi počinje da pišti...Što se tiče samog punjenja na benziskim pumpama, tu su debelo uprskali stvar, jebo im ja mater. U principu svuda možeš da puniš sa kreditnom karticom, ali nijedna ne radi direktno, kao kad sipaš gorivo, ubaciš karticu ili napuniš pa platiš. Za EV punjače svaka firma ima svoj način, treba ili da imaš aplikaciju baš te firme (na kraju puta imam 6-7 aplikacija instaliranih koje ću sad da brišem), ili da ideš na njihov sajt, popuniš broj kartice itd. Idioti.
Friday at 14:313 days 2 hours ago, braca said:Evo i ja da se zapljunem ovde kao novi korisnik EV...Kinezi (Xpeng) me odjebali za lizing, tako da sam se na kraju odlučio za koreanca (Hyundai KONA Electric N Line). Nema baš toliko džidža-bidža kao kinez, ali dobar je, udoban za vožnju, ima sve što treba i više od toga.Na papiru mu je autonomija 500km+, ali u praksi to je daleeeko od istine.Prva duža vožnja je bila Pariz-BG i nazad (1800km x 2), juče sam stigao kući. EV definitvno nisu još za nestrpljive, morao sam da stajem da ga punim na svakih 250-300km, a punjenje traje 45 min do sat... U suštini nije strašno, taman nešto popiješ, pojedeš, malo se protegneš... otprilike ono što preporučuju za duge vožnje, stajanje na svakih 2-3 sata...I da, umalo da zaboravim, auto vozi sam na autoputu 😉. Naime, namestiš cruise control na odredjenu brzinu i on šiba. Stara stvar, ima na svakom malo boljem autu već 30-40 godina. Medjutim, ovaj ima kamere/detektore i usporava/ubrzava u odnosu na automobile ispred tebe. I - sam okreće volan, tj drži traku u kojoj se nalazi i skreće gde treba, prati krivine itd. I upozorava te da držiš ruke na volanu. Ima i unutrašnju kameru koja te špijunira, čim ne gledaš pravo par sekundi počinje da pišti...Što se tiče samog punjenja na benziskim pumpama, tu su debelo uprskali stvar, jebo im ja mater. U principu svuda možeš da puniš sa kreditnom karticom, ali nijedna ne radi direktno, kao kad sipaš gorivo, ubaciš karticu ili napuniš pa platiš. Za EV punjače svaka firma ima svoj način, treba ili da imaš aplikaciju baš te firme (na kraju puta imam 6-7 aplikacija instaliranih koje ću sad da brišem), ili da ideš na njihov sajt, popuniš broj kartice itd. Idioti.mora da dugo godina nisi vozio auto, nego samo motor :) to o cemu pricas, da auto sam vozi, to imaju sva kola u srednjem i gornjem nivou opreme godinama, zove se lane assist i adaptivni tempomat :) ali zanimljivo je iskustvo svakako
Friday at 14:503 days 5 minutes ago, Grunf said:mora da dugo godina nisi vozio auto, nego samo motor :) to o cemu pricas, da auto sam vozi, to imaju sva kola u srednjem i gornjem nivou opreme godinama, zove se lane assist i adaptivni tempomat :) ali zanimljivo je iskustvo svakakou pravu si, dugo nisam vozio neki pristojan auto