April 4Apr 4 nema dileme da je još rano za kupovinu BYD vozila u srbiji ali oni su najavili 3 velika servisna centra u srbiji do kraja 2026. tada će već biti nešto drugo, naročito s obzirom na izdašnu garanciju o kojoj škoda ili bilo koji drugi SUS auto može da sanja, sem korejanaca i tojote /tipa 7 godina i 150.000km/. inače mrzim kako ti EV na koje se narod pali izgledaju, ne volim te derivate tesla dizajna i pogotovo ne volim displeje od 21 inč i šarenu kožu svuda gde može ali bi na keca vozio onu repliku da li defendera ili tako nekog land rovera, kocka.
April 4Apr 4 Meni je sarena koza bas sexy I dizajn mi se svidja. Ma sve, jedno se slazem za ekrane koji iskacu ko neka bubuljicetina.Cekamo da obore cenu i da postave punjace po strateskim mestima.
April 4Apr 4 ne verujem da će oboriti cenu onoliko koliko želimo jer ona i ovde zavisi od politike EU prema kineskim automobilima i njihovim dažbinama. nema šanse da ono što košta 50k u nemačkoj ovde košta 20, mi smo po tome faktički integrisani u EU tržište.
April 4Apr 4 2 minutes ago, Eleniko said:ne verujem da će oboriti cenu onoliko koliko želimo jer ona i ovde zavisi od politike EU prema kineskim automobilima i njihovim dažbinama. nema šanse da ono što košta 50k u nemačkoj ovde košta 20, mi smo po tome faktički integrisani u EU tržište.Ali mi ne udaramo carine Kini koliko EU. Cakstavise™, koliko znam, trebalo bi da imamo neki bezcarinski rezim sa njima, sada ili u bliskoj buducnosti. Za nas je to licno cist dobitak, niko ionako ne kupuje lokalnog ficu, bukvalno nema sta da izgubimo.
April 4Apr 4 pa to možemo, da pravimo lokalnog fiću (dobro, pandu) i da ga prodajemo za koliko hoćemo, može i u bescenje. ali to nema veze sa celom igrankom oko kineskih EV. da dampiramo cene ne bi nas pustili ni EU a ni kinezi, jer bi to dodatno otežalo njihovu igru sa EU. a srbija je tržište za 100 EV godišnje max, za razliku od najjačeg dela EU. možda bugarska nije ali nemačka i skandinavija jesu.
April 4Apr 4 BYD SealDomet 500km, baterija 82.5kwhNe znam koliko je struja na punjaču, ali najskuplja za domaćinstva je 27,32 dinara kWh82.5 x 27,32 = 2254 dinaraBenzinacZa 500km treba mu nekih 35 litara benzinaCena benzina 18035 x 180 = 6300Parking u tržnom centru 100 dinara sat, 10 sati 1000 dinara. Sve zajedno ušteda od oko 3000 dinara u poređenju sa benzincem.U finansijskom smislu jeftinije je voziti auto na struju i parkirati u tržnom centru, pod uslovom da cene na punjaču nisu drastično skuplje od crvene tarife za domaćinstva. E sad ne znam što bi neko davao 40k za auto da bi se vozio busom ili taksijem do tržnog centra jednom mesečno, kad može da se vozi busom ili taksijem svaki dan kao normalan čovek i uštedi 40k evra rizične investicije (auto može da se pokvari, ukrade, zapali sam od sebe itsl).Doduše u poređenju sa benzincem može da se uštedi dodatno pa je možda isplativo sve i da je cena struje drastično skuplja. Npr.nema toliko čestih malih i velikih servisakočnice duže traju manje se kvare jer imaju manje delovane treba lavlja kandža jer svi lopovi zaobilaze auto na 10 metara od straha da se ne zapaliSve u svemu
April 10Apr 10 The European Union and China have agreed to look into setting minimum prices of Chinese-made electric vehicles instead of tariffs imposed by the EU last year, a European Commission spokesperson said on Thursday.German newspaper Handelsblatt reported earlier on Thursday that negotiations had begun.https://www.reuters.com/business/autos-transportation/eu-china-start-talks-lifting-eu-tariffs-chinese-electric-vehicles-handelsblatt-2025-04-10/
April 12Apr 12 Jbm li ga, zar ovo nije price fixing?Ako može @Venom da objasni kako je određivanje minimalne cene EV dobro za ekologiju, bilo bi lepo.