Jump to content
IGNORED

Automobili na elektricni pogon

hazard

Recommended Posts

Posted

Udeo registracija automobila koji mogu da se voze na struju skočio na 57%

chart.png

• Hvala 1
Posted

ta cena od 42K je posle 100% carine, sto znaci da je u kini u pola cene. koja razlika uzimajuci u obzir ovo sto @braca pise. kako je krenulo jos cu poceti da vozim :lol: 

• +1 1
Posted

''automobili koji mogu da se voze na struju''

to ce da mi bude omiljena nova fraza..

Posted
20 hours ago, Venom said:

Udeo registracija automobila koji mogu da se voze na struju skočio na 57%

Besmisleno. PHEV i može da prođe, mada ja mislim da je i to glupo rešenje i izbor. Najgore od oba sveta. A proizvođači nude sve manje opcija, pa kod mnogih modela praktično i nemaš normalan SUS motor u ponudi.

Posted
3 hours ago, Engineer said:

PHEV i može da prođe, mada ja mislim da je i to glupo rešenje i izbor.

Pojasni mi, molim te...

Ja vozim PHEV godinu i po, ne da nije glupo rešenje, nego je odlično... Po gradu na struju, a ne moram da mislim kad idem na duži put oko dopunjevanja, čekanja da se napuni baterija, gde ću dopuniti i slično...

Meni je to najbolje od oba sveta...

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

Kakvo je održavanje posle 7-10 godina? Veliki servis, kaiševi, svećice, turbina, pa još kvalitet i kapacitet baterije, zamena...

Posted
8 minutes ago, Engineer said:

Kakvo je održavanje posle 7-10 godina? Veliki servis, kaiševi, svećice, turbina, pa još kvalitet i kapacitet baterije, zamena...

Ja ne kupujem auto da bi ga održavao, nego da bi ga vozio... Te iste zamerke možeš da imaš i na bilo koji auto, ništa nije drugačije(osim baterije, ali, imaš garanciju na 10 godina/150K)...

Inače, totalno nebitna stavka u mom razmišljanju šta će biti za 7-10 godina, jar auto prodajem posle 4-5 godina (kad sam oko 120-130K)...

• +1 1
  • Haha 1
Posted

I koja je prednost PHEV u odnosu na SUS u tvom slučaju? Tj. to što auto u gradu većinom koristi EM? A kažeš da ideš i na duža putovanja, pretpostavljam da voziš i leti i zimi. I kad posle 5 godona sabereš i oduzmeš uštede i izdatke izađe na isto kao i da si kupio auto koji ima samo SUS motor. A tu ne moraš da razmišljaš svaki dan o punjenju

Posted
1 minute ago, Engineer said:

I koja je prednost PHEV u odnosu na SUS u tvom slučaju? Tj. to što auto u gradu većinom koristi EM? A kažeš da ideš i na duža putovanja, pretpostavljam da voziš i leti i zimi. I kad posle 5 godona sabereš i oduzmeš uštede i izdatke izađe na isto kao i da si kupio auto koji ima samo SUS motor. A tu ne moraš da razmišljaš svaki dan o punjenju

Brate, meni je 100 puta vece cimanje da odem na pumpu nego da ga punim kod kuce... Imam kucu, ne zivim u stanu, parkiram auto zabodem punjac i udjem u kucu... Kakvo je to cimanje?

Ubrzanje koje imas kad das gas je mnigo dobra stvar,  fluidnist voznje na EV je mnogo bolja nego kad je SUS...

Mislim, necu da te ubedjujem, ti misli kako mislis...

• +1 1
Posted
5 minutes ago, radisa said:

parkiram auto zabodem punjac i udjem u kucu... Kakvo je to cimanje?

Kakav punjač imaš, koje snage? Jesi morao neku posebnu instalaciju da praviš (kablove itd) ili si samo nakačio na postojeću?

Posted
7 minutes ago, Time Crisis said:

Kakav punjač imaš, koje snage? Jesi morao neku posebnu instalaciju da praviš (kablove itd) ili si samo nakačio na postojeću?

Ma na postojecu napuni mi tokom noci, sutra imam 70ak kilimetara voznje...

• +1 1
Posted
5 hours ago, Engineer said:

Iz ličnog iskustva, ako je cilj jeftino održavanje preporučujem električno vozilo koje je jeftinije od Golfa dvojke u održavanju. Mali servis par desetina evra.

Topla preporuka 

Spoiler

csm_Bosch-eBike-novelities-Stuttgart-MY2

Posted
5 hours ago, Engineer said:

Turbina nema, kaiš nema (lanac), baterije traju uglavnom 10-12 godina, a aftermarket za pola cene originalne radi posao. Od dodatnih servisa imaš čišćenje venta za hlađenje baterije i sve ostalo je isto. 

Kod mene na Priusu 12 godina starom je i dalje originalna baterija na cca50%, a potrošnja je pala sa fabričkih 50mpg na 46mpg. Obzirom da je plaćen trećinu cene novog, ok deal. 

Zbog svega ovoga i Radisa koji menja staro za novo ima dobar deal, jer polovnjacima sporije pada cena nego ostalim brendovima. 

E da, hibridi nemaju alternator. Još jedna prednost.  

Posted
31 minutes ago, radisa said:

Ubrzanje koje imas kad das gas je mnigo dobra stvar,  fluidnist voznje na EV je mnogo bolja nego kad je SUS...

Vozio dve nedelje na struju u spaniji, kad sam posle  seo u mog susa osetio sam se kao da vozim caletovog keca iz 84

• Haha 3