Jump to content

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

On 17.2.2025. at 13:32, Time Crisis said:

To možda top modeli Tesle, ne važi naravno za sva električna vozila. Npr. Toyota bZ4X 7,5 sekundi 0-100, VW ID4 oko 8,5 sekundi i slično

Teslina ubrzanja idu od 6 sekundi (najslabija) do 2,2 sekundi (najbrža). 

Tu Tojotu nemoj da gledaš, svi kažu da je promašaj. Hibridni već da, a ko hoće EV neka potraži u drugim salonima. 

28 minutes ago, nesha taxista said:

A koliko kilometara? 30k godišnje je 300k za 10 godina. Da li će priznati garanciju ako crkne na recimo 280?

Hm, dobro pitanje... Mislim da je 150k... 

Ne znam, sad vidim da je hibridna Corolla 13.000 skuplja od benzinske. Po meni to se ne isplati.

Krajem ove godine BYD će početi proizvodnju u Mađarskoj i pored ostalih tamo će praviti i ovaj model. Po meni baš taj će biti apsolutni hit u Evropi. 

1 hour ago, nesha taxista said:

Ne znam, sad vidim da je hibridna Corolla 13.000 skuplja od benzinske. Po meni to se ne isplati.

Krajem ove godine BYD će početi proizvodnju u Mađarskoj i pored ostalih tamo će praviti i ovaj model. Po meni baš taj će biti apsolutni hit u Evropi. 

super autic za sitne pare. ovde u kini se prodaje za 15ak tisuca eurica. 

sinoc me kinez vozio u starom geely hibridu. uvek sam bio skeptican vezano za starenje kineskih automobila. ovaj geely se dobro drzi, ni zvuka nije ispustio. 

kad se samo setim kada sam presao da zivim u peking 2006. tada su dominirali lokalni VW Jetta i Citroen Elysee taksiji, ali bilo je dosta kineskih Xiali i japanskih Daihatsu. 

50893714017_a9645eaf48_m.jpg 50893714047_63719c8f0b_m.jpg  

440px-BK6980CFK_on_831_and_Xiali_taxis_a

mislim da su za olimpijadu ukinuli sve te stare taksije i presaltali se na Hyundai Elantra i novije modele Citroen

3-Hyundai-Elantra-taxi.jpg?w=1280&ssl=1

ovi modeli su cini mi se ostali u upotrebi. ako ih i ima, ne cine preko 1-2% voznog parka za taksiranje. klasicni taksiji su uglavnom neki Beijing jeftini EV model. 

9d7e5d03-d534-442e-b3a6-6795e89be39c.jpe

vecina koristi Didi app koja nudi mnogo opcija po povoljnim cenama od 2 EUR za voznju

WechatIMG8238.jpg

Video sam u jednoj reportaži i BYD taxi, mislim da je Seal bio. Moguće je da se tamo prodaje pod drugim imenom, ne znam. 

30 minutes ago, nesha taxista said:

Video sam u jednoj reportaži i BYD taxi, mislim da je Seal bio. Moguće je da se tamo prodaje pod drugim imenom, ne znam. 

ima raznih modela

3 hours ago, nesha taxista said:

Samo ako se počupaju kablovi za ovo smeće i onaj televizor zameni normalnim komandama. Mada daleko od toga da su u Evropi imuni na glupe inovacije, zapravo su među prvima upali u taj Tesla voz za idiotlandiju

Spoiler

zD9xaTM.png

Gledajući enterijer BYD - ovih modela može se videti da je fizičkih komandi mnogo više nego u Tesli, a i svi modeli imaju i displej ispred vozača koji pokazuje osnovne parametre vožnje. Kod Tesle to postoji samo u skupljim modelima S i X. 

Ima na YT-u dobar klip gde se porede Tesla i čini mi se BYD. Tačno se vidi da su Kinezi malo i razmišljali tokom razvoja. Ako nađem, okačiću. Ali sve je to tuga.

Gkj8t47XIAEpoyq?format=jpg&name=large

Edited by vememah

Idem danas da provozam https://www.xpeng.com/g6 :

Xpeng-g6-pr%C3%A9sentation.webp

Javljam utiske...

Edited by braca

Ajoj… jeste da sada vozim neku kantu, ali odavno nisam seo u bolji auto. Još sam pod utiskom. 

Kinezi su napravili FANTASTIČAN auto. Nema šta nema od gadžeta, i apsolutno sve je serijski. Može jedino da se bira boja metalik (800€) i od opcija ima… samo i jedino kuka za prikolicu, naravo električna (1300€). 

Da ne nabrajam šta sve ima, ako ste čuli za nešto novo i dobro što ima u modernom autu - ima. Ako nekog zanima, ima sve na sajtu, može da se skine i kompletno uputstvo (PDF) od 400 strana. 

Udoban je neverovatno, kao da sediš na oblaku. 

I sve to za otprilike 42.000€. Imam priliku da vozim ponekad BMW i4, koji košta preko 60, a ovaj ga šije u svakom pogledu…

Ja do juče nisam ni znao da postoje, relativno su skoro došli na evropsko tržište, ali već imaju oko 30 prodavnica u Fr, planiraju preko 50 do kraja godine… 

Evo ovde par reviewa ko ne želi da traži te funkcije u PDF-u.

Edited by vememah

Tesla’s European sales almost halved in January as it kicked off the year in miserable fashion despite a growing electric vehicle market. TSLA’s car registrations across the European union, the European Free Trade Association and the UK slid 45.2% year-on-year to 9,945 last month, according to data from the European Automobile Manufacturers’ Association. 
Tesla’s overall market share in the region also declined to 1% from 1.8% from a year earlier, as overall vehicle sales fell 2.1% with declines in France, Germany and Italy. The company lost out even as new battery-electric car sales grew by 34% to 124,341 units, capturing a 15% market share, as petrol car registrations saw a significant decline of 18.9%. 

https://www.tipranks.com/news/tesla-nasdaqtsla-european-sales-slump-45-in-january