Jump to content
IGNORED

Automobili na elektricni pogon

hazard

Recommended Posts

Posted

To možda top modeli Tesle, ne važi naravno za sva električna vozila. Npr. Toyota bZ4X 7,5 sekundi 0-100, VW ID4 oko 8,5 sekundi i slično

Posted

Znači misli se i na starije ljude koji ponekad pobrkaju kočnicu i struju, vrh. 

• Haha 2
Posted (edited)
6 minutes ago, Time Crisis said:

To možda top modeli Tesle, ne važi naravno za sva električna vozila. Npr. Toyota bZ4X 7,5 sekundi 0-100, VW ID4 oko 8,5 sekundi i slično

Rav4 PHEV, u sport modu, 5.4... :D I jeste tako otprilike, probao sam :)

Isto tako, električna Dacia, 0-100, oko 13 sekundi...

Edited by radisa
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted
8 hours ago, Time Crisis said:

Tojota daje 10 godina garancije na bateriju

7 hours ago, radisa said:

Garancija 10 godina, naravno...

Meni dalo garanciju 15 godina ili 250k km ako se radi Tojota fitness check na 15k km

Posted

Fun fact- što se više vozi, baterija će da traje duže. Najviše je ubija nekorišćenje, mada je to poznata stvar od ranije. Tako da je moguće da je japanac ubio bateriju nakon 5 godina. 

• +1 1
Posted

Inače već sam spominjao ranije. Ako neko ima višak sat i kusur vremena, ovaj profa mašinstva je lepo objasnio kako funkcioniše sistem toplotnih pumpi kod Tesle. 

Ukratko, koristi se čak 16 izvora toplote za konverziju, gde se uzimaju u obzir različiti uslovi spoljne i unutrasnje temperature.  I  sve to kontroliše u centralnoj jedinici koji su oni nazvali super manifold. 

Stvarno fascinantno i šteta što je ostatak vozila uglavnom teško đubre. 

Posted
15 minutes ago, bios said:

Fun fact- što se više vozi, baterija će da traje duže. Najviše je ubija nekorišćenje, mada je to poznata stvar od ranije. Tako da je moguće da je japanac ubio bateriju nakon 5 godina. 

Meni se sve čini da Yoyo sve vreme priča o običnom akumulatoru, pošto on taman i traje nekih 3-5 god. :D

• Haha 3
Posted
6 hours ago, Time Crisis said:

Meni se sve čini da Yoyo sve vreme priča o običnom akumulatoru, pošto on taman i traje nekih 3-5 god. :D

Nije akumulator, to je baterija u podu kola, ispod zadnje klupe i u prtljaznik. Ne vidi se, ima preko 100kg, rekose mi.
Da je zamenim, to su znacajne pare, mozda 150,000 dinara, ne secam se a rekli su mi.  Sto bih je i menjao, nije crkla. Za te pare moze da se kupi ne znam koliko akumulatora.

Posted

Pričao sam danas s jednim penzionerom što je prešao na električni auto. Kaže koja fantazija, konačno se oseća kao da je izašao iz 20. veka. Ranije je stalno brkao gas, kočnicu i kuplung, sad kad ima samo dve pedale, sve je mnogo lakše. 

• Haha 3
Posted
5 hours ago, Yoyogi said:

150,000 dinara, 

Možda si promašio za jednu nulu, nema šanse da je ovako jeftino 

• Haha 2
Posted
1 hour ago, Desmond Bojčinski said:

Možda si promašio za jednu nulu, nema šanse da je ovako jeftino 

Ceo nov auto, Corolla je 3 miliona dinara. Promasio sam jednu nulu? Da je tako, baterija bi bila polovina cene celog novog auta.
Vidis ti kako Arificial Intelligence daje savete i odgovore, onima koji nemaju osecaj za realnost.
Baterija, da je kupim samu (ako bi mi je iko i prodao kao takvu)  je 200 hiljada dinara. Sa vec postojecim autom i 30 godina musterijom, 150 hiljada dinara je sasvim realno.

Posted

Koliko su pale cene baterija, neverovatno. Od ušteda može da se kupi onaj najbolji GPS što šalje vektore.

• Haha 1
Posted
7 minutes ago, Venom said:

Koliko su pale cene baterija, neverovatno. Od ušteda može da se kupi onaj najbolji GPS što šalje vektore.

Kada sam moj prvi auto (Toyota Vitz, po svetu nazvan Yaris) posle 2.5 godine dao pod racun za novi auto, dobio sam za njega 300 hiljada dinara, nov je kostao 1.5 miliona dinara. Jos je mirisao kao nova kola.
Tih 300 hiljada dinara je bas bila cena tadasnjeg GPS (2009).

Vise nema GPS kao posebna jedinica u Japanu, sve je Google Maps i mobilni telefon. Doduse, da bas nabacim na Garmin, meni se peva kada toj GPS firmi vidim creva.

Posted (edited)
6 hours ago, Venom said:

Može bar dva da se kupe. Reče mi jedan da nema trika da je baterija ispod 5000, džipiti kaže između 4 i 5k. Eura, ne Forinti.

Edit, za Auris 2018 pričam. 

Edited by Desmond Bojčinski
Posted
On 17.2.2025. at 12:49, radisa said:

Ja idem 2 puta godisnje(jbg, vozim 30k godišnje :( ), svaki put sam dobio papir, na kom izmedju ostalog pise i o kapacitetu baterije...

Kada sam prodavao prethodni posle 5 godina, bio je na 89%, sto, uzavsi u obzir da se efektivno koristi sam 80% kapaciteta, nije lose...

Ovaj sad je na 99% posle godinu dana... 

Garancija 10 godina, naravno...

A koliko kilometara? 30k godišnje je 300k za 10 godina. Da li će priznati garanciju ako crkne na recimo 280?