Jump to content

Automobili na elektricni pogon

Featured Replies

5 hours ago, Shan Jan said:

Da ne ucitavaju previse? Mozda je samo bolja i jeftinija konkurencija...

https://www.msn.com/en-ca/news/politics/canadian-man-sells-both-teslas-cancels-cybertruck-order-to-boycott-elon-musk/ar-AA1z2yRB

(mislim, besmisleno je prodavati auto koji si vec kupio i otplatio da bi se bojkotovao Mask, osim virtue signaling ne postize se nista opipljivo; ali itekako postoji politicka motivacija za pad prodaje Tesle)

U Detroitu, Ford Museum, ima mapa Manhattan sa 40 stanica za punjenje elektricnih vozila (1937) , elektricna kola su starija od benzinskih motora. Javnost to nikada nije htela.
Moja zgrada u Bangkoku ima 4 stanice za punjenje elec vozila, stoje po celu noc, a kompleks ima 1,600 stanova.
Zgrada u Nagoji, Japan, ide da nametne namet za elektricna vozila, svaki stan ima da plati 1,000 dolara za tih nekoliko stanica za punjenje koje qrcu ne trebaju.
Koja budalastina, Greta Thunberg bi se veselila, ako ona ne mora da plati.

Samo hiljadu dolara? Džaba 

14 hours ago, Yoyogi said:

U Detroitu, Ford Museum, ima mapa Manhattan sa 40 stanica za punjenje elektricnih vozila (1937) , elektricna kola su starija od benzinskih motora. Javnost to nikada nije htela.
Moja zgrada u Bangkoku ima 4 stanice za punjenje elec vozila, stoje po celu noc, a kompleks ima 1,600 stanova.
Zgrada u Nagoji, Japan, ide da nametne namet za elektricna vozila, svaki stan ima da plati 1,000 dolara za tih nekoliko stanica za punjenje koje qrcu ne trebaju.
Koja budalastina, Greta Thunberg bi se veselila, ako ona ne mora da plati.

pa kad zivis u japanu i thai. dodji kod mene u garazu u pekingu. tisina i mir jer kola samo zuje oko tebe :dirol: :D

U Thai, elec kola su primetna, mada ne bas masovna.  Kineska. Ne bih ni primetio da mi nisu bila nepoznata. Thai, Maha Sarakam, nesto kao Ljuberadja u Srbiji. I tamo tih kola ima.
Ni Kina ni Thai ne vode racuna odakle energija za napajanje tih kola dolazi - iz elektrana na ugalj.

2024dvakineza01.jpg

ne znam za thai, kina partijemi vodi racuna 

Elekticna kola ce biti izvodljiva tek kada energiju budu dobijala onako kao sto mobilni telefoni dobijaju signal.
Baterije se nisu sustinski promenile 200 godina, od kada su pronadjene, zablji bataci.

Edited by Yoyogi

3 hours ago, banecare1 said:

pa kad zivis u japanu i thai. dodji kod mene u garazu u pekingu. tisina i mir jer kola samo zuje oko tebe :dirol: :D

Pričaj mi još o ovoj naprednoj budućnosti koju neki žive već danas. Sve to za samo hiljadu dolara po punjaču. Bagatela.

38 minutes ago, Venom said:

Pričaj mi još o ovoj naprednoj budućnosti koju neki žive već danas. Sve to za samo hiljadu dolara po punjaču. Bagatela.

ne vozim pa ne znam iz licnog iskustva, ali mislim da vecina koristi javne punjace, kojih ima svuda. negde sam procitao da samo sangaj ima preko 200,000 komada. 

13 minutes ago, banecare1 said:

ne vozim pa ne znam iz licnog iskustva, ali mislim da vecina koristi javne punjace, kojih ima svuda. negde sam procitao da samo sangaj ima preko 200,000 komada. 

To je u redu, ako Shanghai ima 200 hiljada, cela Amerika nema toliko.

Jos je Nikola Tesla demonstrirao bezzicni prenos struje. Godine 2005. je Intel, kraduci od Tesle,  na bini, pokazao lampu koja se upalila bez da ima gajtan za struju. Istina, max domet je bio 5 metara.

Osim "autonomy", koliko elec kola mogu da predju sa jednim punjenjem, drugi problem je da su ta kola govno koje nema preprodajnu vrednost. Svakome je intuitivno jasno da bi pre kupio polovnog Golfa na benzin nego polovan elektricni auto. Cek samo dok se ta kola namnoze i pocnu da zastarevaju, sta ce sa njima?

2 minutes ago, Yoyogi said:

To je u redu, ako Shanghai ima 200 hiljada, cela Amerika nema toliko.

Jos je Nikola Tesla demonstrirao bezzicni prenos struje. Godine 2005. je Intel, kraduci od Tesle,  na bini, pokazao lampu koja se upalila bez da ima gajtan za struju. Istina, max domet je bio 5 metara.

Osim "autonomy", koliko elec kola mogu da predju sa jednim punjenjem, drugi problem je da su ta kola govno koje nema preprodajnu vrednost. Svakome je intuitivno jasno da bi pre kupio polovnog Golfa na benzin nego polovan elektricni auto. Cek samo dok se ta kola namnoze i pocnu da zastarevaju, sta ce sa njima?

mislim da ce u dogledno vreme elektricna kola da se recikliraju. stari novi das na recikliranje i uzmes novi. cena ce nastaviti da pada.

vec danas na klasicna kola na benzin, ja kao setac i kijent taksija, gledam kao na nesto sto je vec prevazidjeno. kao na fax ili pejdzer. 

Bane, nisi vidjao ovo ? 

Zamena baterije za minut. Brže nego što se napuni rezervoar tečnim gorivom. 

Fantazija. Zamisli ti taj napredak, nakon 100 godina patnje moći ćeš da zapališ cigaru dok čekaš da ti se napuni auto, jedino što će biti toliko brzo da mnogi neće stići ni da izvade paklu. Tako je to kad se ne voziš na visoko zapaljivu tečnost od koje automobili eksplodiraju svako malo. 21 vek!

sad violin

10 minutes ago, braca said:

Bane, nisi vidjao ovo ? 

Zamena baterije za minut. Brže nego što se napuni rezervoar tečnim gorivom. 

nisam vidjao licno. na benzinskoj pumpi sam bio mozda 3 puta u kini.