aram Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 (edited) ma nisam uopšte siguran da sam u pravu, ali frka mi je :) bakterije i virusi manje više, ali paraziti... neka hvala. kažu da ozbiljni suši majstori, da bi pobili parazite, koriste isključivo ribu koja je bila bar sedam dana zamrznuta na najmanje -20°C. kućni zamrzivači uglavnom ne idu ispod -18°C. edit: e, da, nemam ni malo poverenja ni u dobavljače ribe. drugo je kod tebe, izadješ do luke i kupiš od ribara. ja čim znam da je ta riba koju kupujem prešla par hiljada kilometara dok je došla do mene nisam više uopšte siguran šta radim... Edited November 25, 2014 by aram Link to comment
darling Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 ja sam malopre bila u alonsu. frizider za ribu smrdi ali ubija. pun je roba koja izgleda sveze, a smrdi, bazdi je prava rec, preko pola radnje. odatle ne bih jela ni pecenu ribu, kamoli sirovu. pravi susi s avokadom i krastavcem :) Link to comment
Guest Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 ma nisam uopšte siguran da sam u pravu, ali frka mi je :) bakterije i virusi manje više, ali paraziti... neka hvala. kažu da ozbiljni suši majstori, da bi pobili parazite, koriste isključivo ribu koja je bila bar sedam dana zamrznuta na najmanje -20°C. kućni zamrzivači uglavnom ne idu ispod -18°C. edit: e, da, nemam ni malo poverenja ni u dobavljače ribe. drugo je kod tebe, izadješ do luke i kupiš od ribara. ja čim znam da je ta riba koju kupujem prešla par hiljada kilometara dok je došla do mene nisam više uopšte siguran šta radim... to vazi i za onaj norveski losos u supermarketu, sto je navodno bas da se hasa sirov? ja sam cuo tu pricu samo za dorada ribu. mislim nemam pojma, ne pravim susi, a i nisam ni lud zanjim. pravi cerkica od moje sestre, navuklo se dete, bas cu da pitam od koje ribe pravi i gde nabavlja. Link to comment
ivy Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 riba,meso jaja,iznutrice..lako kvarljiva roba..to se ne jede sirovo ako nemas izvor na sorsu Link to comment
aram Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 riba,meso jaja,iznutrice..lako kvarljiva roba..to se ne jede sirovo ako nemas izvor na sorsu +1 Link to comment
MayDay Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Kod mene u kuci se bas dosta jede zivih jaja/mesa kroz tartare i tiramisue. Mislim, keva kupuje meso, ja stvarno ne znam beogradske mesare, ali jaja kupim na pijaci od random ljudi. U Francuskoj meso za tartar uzimam iz super marketa. Tamo mi riba nije problem iz ociglednih razloga, ali ovde jeste. Banacanin pravi susi u sopstvenoj izvedbi, pa cu njega da cimam. I Lancijina sestricina moze da da tip. :-) Link to comment
darling Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 meni nije jasan strah od sirovih jaja. za sve ove godine zivota neam nikog u okruzenju da je fasovo salmonelu, osim nekiih koji su jeli pasulj u alonsu dok je jos pokojni radulovic bio na vlasti. znam jednu koja deci ne da jaja na oko, toliki je to strah. tiramisu pravim sa sirovim jajima, tako recept nalaze. olizem kasike i posude, i odem da spavam. ako me do ujutru ne strefi nista, tiramisu ide u promet. Link to comment
gospa buba Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 olizem kasike i posude, i odem da spavam. ako me do ujutru ne strefi nista, tiramisu ide u promet. to je 1 experimentalni pristup Link to comment
Guest Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 Mislim da to za parazite najvise vazi upravo za losos. E sad, ne znam da li ima veze sa poreklom. Malo sam se raspitao. Gosn parazit se zove Anisakis i zarazene su skoro sve ribe, bez obzira na rasu i veroispovest, koje hasaju nosioce istog. Uglavnom su to racici. Tako da je npr, riba ulovljena u vodama Kantabrije, gde su riblji specijaliteti vrhunski, zarazena sa preko 60% jer je voda bogata zglavkarima. Ono sto kaze Aram je tacno, ko i uvek, -20º 24 sata i resio si problem ili ako je friz sa manje od *** riba se drzi najmanje nedelju dana. Svaka termicka obrada (60º pa nadalje) ubija Anisakis sigurno. Kad je sushi u pitanju, najsigurnije je kupovati ribu u supermarketu, gde je vec bila pohranjena u industrijskim frizovima (zato je u principu i sigurno jesti sushi u restoranu). ¡Znaci, ako je kupujes frisku na pijaci, i hoces da je jedes presnu, obavezno zamrzavanje pre upotrebe! Sta nije zarazeno--> sve vrste skoljke (i ostriga, Hoste;)), susena soljena riba (bakalar npr) i sva recna riba (jel se pravi sushi od recne ribe?¿ Btw, Anisakis normalno crkava u stomaku zderaca, ali manjinu zadesi da prezivi i infiltrira se u organizam, tako sto najpre napada organe za disanje. @Mejdej Malecka pravi sushi od lososa ili merluze (oslic). Kupuje u supermarketu iskljucivo. Link to comment
yolo Posted November 26, 2014 Author Share Posted November 26, 2014 (edited) Vec par sezona je prilicna drama sa nekim slicnim parazitom u Dunavu, koliko znam napadnute su manje vise sve grabljivice, primarno smudj, zatim som i stuka. Iz nekog razloga nema ih na saranu, barem tako kazu ovi alasi sa zemunske pijace. Pricao sam sa deckom koji radi u jednoj dunavskoj kafani, kaze da imaju cetvore oci kada ciste i seku ribu i cim primete bilo sta sumnjivo bacaju, da su ovi vidljivi golim okom, podsecaju na male tanke crvice, a pored toga su produzili vreme termicke obrade tako da sada nema sanse da dobijes lose ispecenu ribu, upravo zbog toga. Meni to bedak jer sam uvek trazio da mi ribu bas na kratko spale sa obe strane tako da ostane sirova unutra, ta vremena su prosla. edit / gugl kaze da ipak napada i ribe koje nisu grabljivice, saran, babuska itd. Edited November 26, 2014 by yolo Link to comment
Guest Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 (edited) Bedak. Samo mala napomena, Anisakis nije vidljiv golim okom, tako da...ne znam sta da ti kazem za alasku kontrolu kvaliteta. edit: ovo zadnje zaboravi, i ne znam koji parazit je u pitanju a i termicki se obradjuje. Edited November 26, 2014 by Lancia Link to comment
yolo Posted November 26, 2014 Author Share Posted November 26, 2014 (edited) ovo dunavsko sranje se vidi: Edited November 26, 2014 by yolo Link to comment
yolo Posted November 26, 2014 Author Share Posted November 26, 2014 pa, ja necu da prestanem da jedem ribu iz dunava zbog ovoga ali cu prosto da promenim nacin pripreme. nema vise porcijasa, moraju da budu snicle ili fileti koje mogu sam detaljno da pregledam da li se vidi bilo sta u mesu. ionako sam za somovinu hteo da isprobam neki recept koji imam u glavi, krupne kockice, mariniranje pa deep fry u kukuruznom brasnu i lesniku da se napravi hrskava korica i onda vasin recept za lujzijanski sos. Link to comment
gospa buba Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 (edited) ja cu sad da prestanem. dok ne zaboravim (josh se vracam na onu sliku i mislim, pogledaj shta je radio sa ribom, svashtagospode, pa josh posipao nechim ) Edited November 26, 2014 by gospa buba Link to comment
Recommended Posts