banatjanin Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 usput, nisam siguran da je seno pravi izbor. povrće i voće put bundeve se čuva u slami obično... Link to comment
gospa buba Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 usput, nisam siguran da je seno pravi izbor. povrće i voće put bundeve se čuva u slami obično... dajbre shta cu sad sa volikim senom :o ^_^ Link to comment
ljakse Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Seno ili slama, ja sam ljakse čovek, ne razlikujem. Link to comment
Haralampije Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 (edited) Dodjoh do 7 kila jako dobrog crnog (crvenog) luka po dobroj ceni. Kako da ga sacuvam na terasi na se ne ubudja, proklija, omeksa i slicno? Nemam uslove za venac (u glavicama je). Isto pitanje vazi i za beli luk, kad vec pricamo na ovu temu. Imas li neki kredenac ili komodu sa fiokama?Ako imas stavi tu,beli luk ce ti potrajati ako su glavice suve.Ovaj crveni luk je obicno tezak za cuvanje(mislim bas na crveni,onaj sto ima ljubicastu spoljasnost) i moj ti je savet da ga trosis dok traje.Kako god,nemoj ni beli ni crni cuvati u najlon kesama,ako bas mora neka bude papirna mada je najbolje neko suvo,tamnije mesto gde ima bar malo protoka vazduha(pomenuti kredenac ili neka zatvorena polica) Edited November 4, 2014 by Haralampije Link to comment
yolo Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Zar tamna, topla atmosfera ne pogoduje klijanju luka? Link to comment
Haralampije Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Pazi,svaki luk(bome i krompjer) krene da klija pri kraju zime ali do tada ces potrositi svoj lukac.I nikako ne toplo mesto,cenim da na terasi bas nije toplo? Link to comment
crtamOrasi Posted November 4, 2014 Share Posted November 4, 2014 Luk klija i sada, nece cekati kraj zime. Jedini nacin da se to zasigurno spreci je hemijsko tretiranje, al to valjda ovde nije opcija. Link to comment
yolo Posted November 4, 2014 Author Share Posted November 4, 2014 Da, klija i sada, primetio sam da je par lukovica koje su bile na dnu te plasticne kofe u kojoj su stajali na pijaci pustilo nove "brkove"... Link to comment
yolo Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 e, krenem veceras da kopam po ostavi u potrazi za crnim susamom i naletim na kesu sa nekim indijskim zacinima u malim papirnim kesicama. otvorim i setim se da su to sastojci za garam masalu u nepreradjenom stanju. sto ce reci da je potrebno da se to propece i da se onda samelje. i tu je problem. svojevremeno sam kupio na buvljaku neki stari elektricni mlincic za kafu u iluziji da ce to da melje zacine, ali tesko, probao sam ga jednom cini mi se sa kuminom u zrnu i cak ni od toga nije uspeo da napravi prah. da li neko od forumskih kuhara ima ideju kao to da usitnim a da to nije avan, mislim da tu ima dosta nekih jako drvenastih zacina tipa zvezdasti anis ili cimet kod kojih to nece moci. ili jos bolje ako ima neki zverski dobar, proveren mlin koji to moze da procesira. ima odokativno oko 300-400 grama zacina, dobroj dusi poklanjam pola od samlevenog. mislim, nije mi nesto do ovog drkanja sem sto me zanima sta ce da ispadne i sto mrzim da bacam ovako lepe stvari. Link to comment
Haralampije Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 Pada mi ma pamet obicni rucni mlin za mak.Radi posao sigurno ali od masnijih semenki neces dobiti prah vec masnu mlevenu smesu. Link to comment
darling Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 meni na pamet pao suribachi, al internet kaze da kupis mlin za kafu u tehnomaniji. Link to comment
yolo Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 mozda pre ili posle tostiranja zacina ipak nekom metodom grubo usitnim ove vece komade pa onda ubacim u rucni mlincek za kafu. imam neki koji sam kupio davno kod cigana sa idejom da poklonim. realno mi se ne ulazu pare u nesto sto bih platio par evra da kupim gotovo, pogotovo sto niko ne zna sta ce da ispadne:) Link to comment
darling Posted November 9, 2014 Share Posted November 9, 2014 ima ko ima mlin za kafu i rado ce ga dati obavi poso, nesto ko cume i masine za asfaltiranje Link to comment
yolo Posted November 9, 2014 Author Share Posted November 9, 2014 ne bih zajmio bas mlin za kafu, sledecih par godina ce da pije kafu sa okusom garam masale. on a lighter note, shlomi mi je pred odlazak iz srbije ostavio more onih svojih zacina za tursiju. men se cini da je to neka vrlo konvencionalna indobliskoistocna mesavina tipa mleveni korijander i turmerik, pa se moze korisiti za svasta. znaci kome treba neka pise u inbox, ima bas dosta, mislim da se moze reci da se radi o kilogramima. Link to comment
Recommended Posts