Jump to content
IGNORED

Razna prakticna pitanja

yolo

Recommended Posts

Tek sad video ovu pricu za papricice.

Prilicno su lake za gajenje ali si zakasnio za setvu za ovu sezonu. Ja sam ove moje sto gajim iz semena posejao krajem aprila i to bi otprilike bio zadnji voz. Za sledecu sezonu planiram da sejem krajem januara. Taman da isklija i da se formira biljka do pocetka lepseg vremena. Ako hoces i ove sezone da gajis kupi rasad negde (150-200 kinti po biljci+postarina)

Tondo piccante calabrese (iz semena)

xxxxxx1.jpg

Jalapeno iz semena

xxxxxx2.jpg

po mojoj proceni za 3-4 nedelje ce poceti sa cvetanjem i plodovima. Dolaze iz potpuno razlicitih klima a rastu istom brzinom. Mozda malo brze radi tondo

Ovo ne znam ni koja je ni da li mogu vec da se jedu :)

xxxxxx3.jpg

Pretpostavljam da kao kod nekih vrsta plod bude ljubicast i tek kad potpuno sazri predje u neku drugu boju. Ako posle par nedelja i dalje budu samo ljubicaste probacu ih

Od svih mi je bolivijska duga najbrze rasla ali su je macke lepo sredile... Srecom imam jos jednu ali ta dosta sporije raste.

pre par godina sam se zabavljala prateci ovu diskusiju. nisam mogla da verujem s koliko strasti ljudi uzgajaju ljute papricice  :)

eto, tu sve pise sta i kako treba da se radi u kucnim uslovima. 

Ja sam skroz navucen :)
Edited by katamaran

Nisam viđao recepte gde eksplicitno piše da treba dodati monosodijum glutamat. Ovde je već opširno pisano o tom ukusu i začinu. Ja sam ga dodavao nekoliko puta, onako prema inspiraciji kada sam mislio da postojeći prirodni sastojci nisu dovoljni da se postigne željena punoća ukusa. I to ne samo u kineska jela. Otprilike kao što bi obična domaćica dodala malo vegete.Ako već nisi probao, lizni malo msg-a da bi osetio o kakvoj se vrsti ukusa radi. Dok kuvaš neko jelo, probaj, pa ako ti se čini "tankim" probaj da dodaš malo msg-a (prstohvat ili dva).

Hej, može li neki link ili preprič rasprave o MSG? Video sam sad na Vikipediji da Vegemite i Marmite sadrže MSG i malo sam se zabrinuo jer mi svaki dan počinje tankim slojem ovih namaza. Šta je konkretno tu štetno?

Za doručak jedem: tost hleb, puter, vegemite (ili marmite), šnitu kačkavajja, komad svežeg sezonskog povrća i jogurt.

I naravno, hvala za savete u vezi sa paprikama. :) Pokušaću da nešto uzgajim kada dođe vreme. Možda pokušam i sada sa nekom akcijom, da ih stavim pored prozora na severoistok, a kad krene grejanje imaće i dobru temperaturu....

Za doručak jedem: tost hleb, puter, vegemite (ili marmite), šnitu kačkavajja, komad svežeg sezonskog povrća i jogurt.

Da li u Beogradu može negde da se kupi Marmite ili Vegemite? Budi mi nostalgiju na neka leta u UK, kad sam bukvalno na tome živeo, usled teške besparice.

Hej, može li neki link ili preprič rasprave o MSG? Video sam sad na Vikipediji da Vegemite i Marmite sadrže MSG i malo sam se zabrinuo jer mi svaki dan počinje tankim slojem ovih namaza. Šta je konkretno tu štetno?

Ne bi trebalo nista da je stetno, obicna aminokiselina.

I naravno, hvala za savete u vezi sa paprikama. :) Pokušaću da nešto uzgajim kada dođe vreme. Možda pokušam i sada sa nekom akcijom, da ih stavim pored prozora na severoistok, a kad krene grejanje imaće i dobru temperaturu....

Za rasade topla preporuka za ovog coveka

https://www.facebook.com/LjuteChilliPaprike

Salje iz Paracina (ili Cuprije) busom (200 kinti prevoz) i rasadi su mu 200 dinara komad. Jedina zamerka sto se uglavnom orijentisao na one ekstremnije ljutine. Uzeo sam i od nekih iz Leskovca al mislim da su oni rasprodali sve sto su imali.

edit: marmite sam probao jednom i zgrozio se. nikako da skupim hrabrost da ga probam ponovo. Onaj prvi put je bio samo kasicicom a mozda na tostu i moze da se jede.

Edited by katamaran

Da li u Beogradu može negde da se kupi Marmite ili Vegemite? Budi mi nostalgiju na neka leta u UK, kad sam bukvalno na tome živeo, usled teške besparice.

Sve poterano iz Sidneja i Londona, direktno ili uz pomoć prijatelja. Nedostupni proizvodi u Srbiji, a čini mi se da je slično i u okolnim državama.

Devojka donelq par teglica iz Pariza. Sad smo ostali sa jednom teglicom Vegemite koju stružemo, ali sva sreća, uleteo je prijatelj sa teglom Marmite i tubom Vegemite, pa to čuvamo za crne trenutke. 

edit: marmite sam probao jednom i zgrozio se. nikako da skupim hrabrost da ga probam ponovo. Onaj prvi put je bio samo kasicicom a mozda na tostu i moze da se jede.

Pisao sam već... Odvratan mi je bio Vegemite kad sam ga prvi put probao. Novi ukus, stare navike.....

Isprovaj doručak koji sam pomenuo, skroz je dobra varijanta. 

Vegemite je bolji, ako smem da primetim. :)

Edited by pacey defender

E, ako u narednih 17 minuta naručiš tri tegle marmajta ili vedžimajta za mene, četvrtu dobijaš potpuno besplatno. Ne zezam se :)

Dodje mi da odmah naručim, čisto da vidimo šta će da bude (i poklonim ti jednu teglicu, ako stigne), ali sledeća dva meseca praktično neću biti u Beogadu pa neću moći da preuzmem paket. Ako me podsetiš, naručujem za obojicu posle 20. avgusta :)

Pretpostavljam da kao kod nekih vrsta plod bude ljubicast i tek kad potpuno sazri predje u neku drugu boju. Ako posle par nedelja i dalje budu samo ljubicaste probacu ih

Ljubičaste po pravilu pređu najpre u žuto, a kada sasvim dozru pocrvene.