Jump to content
IGNORED

Razna prakticna pitanja

yolo

Recommended Posts

Konacno sam kupio msg i sad pojma nemam kako da ga upotrebim. Prvenstveno me zanima kod pravljenja kiselo ljute supe ili nekog mesa sa povrcem u soja ili ojster sosu.
Možeš ga koristiti u marinadama, a možeš da ga dodaš i tokom kuvanja. Neki kažu da ga valja dodati na samom kraju, mada ja ne primećujem nikakvu bitnu razliku. Važno je znati da ga treba koristiti u malim količinama, jer u suprotnom može da ima kontra efekat i usere celo jelo. Na pola kile mesa plafon je pola kašičice MSG-a.E da, kada koristiš Oyster sos, nemoj da upotrebljavaš MSG. Oyster sos već ima dovoljno MSG-a u sebi.

Dobila sam lepu količinu cimeta u obliku stabljika iz Šri Lanke. Već ovako miriše bajno , ali ne znam  kako da ga sameljem na relativno sitno,  za upotrebu. Ako se uopšte melje ovo stabaoce :unsure: Ja probala sa starim mlinom za kafu, miris odličan al krupno mleveno. Molim za savet kako da upotrebim ovo malo blago.

Vanila u šipkama takodje stigla al to znam kako ću upotrebiti :sleep:

@ljuttko : Zavisi šta nameravaš da spremaš. Ukoliko spremaš nešto što podrazumeva krčkanje, dovoljno je da koru cimeta ubaciš u šerpu nakon što doliješ tečnost. Treba mu minimum sat vremena da pusti sva eterična ulja iz sebe. Ako ti treba mleveni cimet za kolače itd. onda ti ne preostaje ništa drugo nego da nabaviš dobar blender, jačine od 600 ili više W, ili da pazariš kvalitetan mermerni avan, ali avan iziskuje mnogo više vremena i energije kako bi se dobio fino samleven cimet.

Edited by rezwalker

Hvala svima na idejama , imam super blender i koristim ga za sve živo a za ovo mi nije pao na pamet :isuse: . A i rende za muškatni orah. Meni treba uglavnom prah za kolače  usitniću ga samo tako svim sredstvima :)

Možeš ga koristiti u marinadama, a možeš da ga dodaš i tokom kuvanja. Neki kažu da ga valja dodati na samom kraju, mada ja ne primećujem nikakvu bitnu razliku. Važno je znati da ga treba koristiti u malim količinama, jer u suprotnom može da ima kontra efekat i usere celo jelo. Na pola kile mesa plafon je pola kašičice MSG-a.E da, kada koristiš Oyster sos, nemoj da upotrebljavaš MSG. Oyster sos već ima dovoljno MSG-a u sebi.

Probao sam ga jednom i nisam provalio razliku u ukusu. Koliko ja znam kod previse msg-a nije opasnost da usere jelo vec moze da bude jako los za zdravlje.

Inace imam novu stvarcicu koju ne znam da upotrebim :)

Uzeo sam ovako nesto kod kineza

GingerJuice50ml.jpg

Na etiketi pise

sos se dodaje po zelji raznim jelima od mesa

Pretpostavljam da bi fino isao na piletinu. Piletina sa ananasom mi je prva ideja al pojma nemam koliko ovoga staviti.

Probao sam ga jednom i nisam provalio razliku u ukusu. Koliko ja znam kod previse msg-a nije opasnost da usere jelo vec moze da bude jako los za zdravlje.

Inace imam novu stvarcicu koju ne znam da upotrebim :)

Uzeo sam ovako nesto kod kineza

GingerJuice50ml.jpg

Na etiketi pise

Pretpostavljam da bi fino isao na piletinu. Piletina sa ananasom mi je prva ideja al pojma nemam koliko ovoga staviti.

I ja sam to pazario (slična flašica, drugačija etiketa) Probao sam ga na ukus - uopšte nije toliko jak, ne znam, možda bi mogli neki kolači da se naprave. Stavio sam već u neki kari, ali malo izgleda, nije se uopšte osetilo. Izgleda da treba da se sune bar trećina flašice.

Msg nije magičan začin koji će od nekog jela napraviti da liči da ga je kinez pravio.

Probaj fish sauce, ima ga i po maxiju.

Ispadne jelo odlicno i bez msg-a ali nisam provalio razliku u ukusu kad sam ga dodao. Fish sauce je jedan od retkih koji jos nisam probao. Videcu da ga uzmem jednom kod kineza.

@ Kobni

Nisam ni ja uzeo ovaj vec neki jarko zuti Jiushun ginger juice.

Nesto me zeza forum pa nece da okaci ni sliku ni link.

Ali kada smo vec na temi imam nesto a ne znam uz sta da ga koristim eno u frizideru mi stoji yellow jalapeno sauce od heinza i black balsam iz Rige. Pa ako neko ima neku ideju neka dojavi.

Naravno ne u istom receptu :)

• 4 weeks later...

Imam na terasi žalfiju u saksiji. Lepo miriše, sušim je za čaj, ali je do sada nisam koristio svežu u ishrani. Dajte neke savete.