cmrlj Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 ja se pitam kakav bi mi bio tiramisu da sam ga ikad napravila sa maskarponeom kome nije prosao rok. Link to comment
kobni zelaya Posted December 18, 2013 Share Posted December 18, 2013 Uh, super ste me obradovali, sa'će da padne srneća paštetica za novaka. :whokilledbambeee: Link to comment
*edited by mod Posted December 21, 2013 Share Posted December 21, 2013 Samo neka bude bez glutena. Link to comment
Tihajeza Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 lava kolač ispao bez lave :(pekla tačno 12 minuta po receptu, gde grešim? Link to comment
darling Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 ne gresis nigde, 12 minuta je u jednom sporetu, u drugom je 11, u trecem 10, u cetvrtom 13. nema pravila, uci se iz pokusaja. svaka rerna vodi svoju politiku. :) Link to comment
panta rhei Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 kako doci do dobre kuvane rakije? ako moze mali, kratak kurs for dummies?koju rakiju treba kuvati? Link to comment
Ajant23 Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 Uzmeš onu rakiju što im je ranije nalepnicu radio autor Mirka i Slavka, sada se mislim zove rakija Brka ili slično. Važno je da je prepečenica i da ima veći postotak alk...3 kk šećera1 dl vode1 dl rakijeStaviš posudu na ringlu i na njoj na srednjoj do jakoj vatri (66-83% skale tvog šporeta iliti na 4-5 (1-6) ili na 2-2,5 (1-3)) otopiš šećer. Mešaš ga i on se polako potpuno rastopi u svetliji karamel koji se praktično zalepi na dno posude. Onda sipaš vodu i čekaš da se otopi šećer, obavi se to samo od sebe. Kada voda proključa, tada je šećer već otopljen, sipaš rakiju i, čim uhvati prvi ključ, sklanjaš sa vatre. Ono gore ti je odnos, ti naravno možeš birati količinu, postupak je isti. Dobio sam baš jedan lepi ban svojevremeno grejući se uz ovo piće :) Link to comment
aram Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 šljiva, mekša, treba da bude na kraju oko 25%. evo ti mere za litar ako je rakija 40%: 6 dl rakije, 4 dl vode, 250g šećerau šerpu sipaš šećer i pustis da se karamelizuje, do svetlo braon boje. makneš sa ringle pa sipaš samo malo vode, dok ne prođe prva reakcija usijalog šećera sa vodom. Onda naliješ i ostatak vode pa kuvaš na tihoj vatri dok se karamel ne otopi. onda dodaš rakiju i kuvaš na malo jačoj vatri dok ne provri. makneš sa vatre da prestane da vri, pa opet vratiš da provri i tako dva-tri puta. ili to, ili je "kališ" tj. flambiraš - zapališ paru, pa posle 7-8 sekundi poklopiš. to se radi zbog metanola... Link to comment
panta rhei Posted December 23, 2013 Share Posted December 23, 2013 zahvaljujem ponizno™. koliko sutra probam. Link to comment
panta rhei Posted December 24, 2013 Share Posted December 24, 2013 stavio sam roh (zuti?) secer i izgleda da sam malo pretrao sa karamelom pa mi je ispala crna i gorci. sad cu da ponovim sa obicnim secerom, ako ga nadjem u kuci i manje karamelim secer. Link to comment
Frile Posted December 29, 2013 Share Posted December 29, 2013 (edited) Hoću da pravim ona Vasina marinirana svinjska rebra, uzeh u mesari lepe komade, ali su sa sve kožom.E sad pošto nikada nisam spremao svinjska rebra, ne znam da li se peku sa kožom i šta da radim (da je zasečem unakrsti ili ostavim), ili treba marinirati i peći rebra bez kože?edit: sad vidim da se ta rebra u mesari vode kao "sirova slanina neobrađena" Edited December 29, 2013 by Frile Link to comment
katamaran Posted January 4, 2014 Share Posted January 4, 2014 (edited) Konacno sam kupio msg i sad pojma nemam kako da ga upotrebim. Prvenstveno me zanima kod pravljenja kiselo ljute supe ili nekog mesa sa povrcem u soja ili ojster sosu.btw jel valja cemu sos od djumbira?edit: ako je neko jeo kiselo ljutu supu iz Dva stapica ona ima malo specifican ukus koji me se ne dojmi previse. Suvise msg-a mozda? Edited January 4, 2014 by katamaran Link to comment
centrifuga Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 citam neku knjigu recepata za Dutch oven, i dosta njih kad se sve poslaze u posudu, se zavrsava sa "Wrap the lid of the Dutch oven with a kicthen towel and place on top of the pot. Transfer to oven and bake for 2 hours".krpu u rernu na 2 sata?!? (cak nije ni mokra). Jel neko cuo za ovo? Link to comment
Frank Pembleton Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 Konacno sam kupio msg i sad pojma nemam kako da ga upotrebim. Prvenstveno me zanima kod pravljenja kiselo ljute supe ili nekog mesa sa povrcem u soja ili ojster sosu.btw jel valja cemu sos od djumbira?edit: ako je neko jeo kiselo ljutu supu iz Dva stapica ona ima malo specifican ukus koji me se ne dojmi previse. Suvise msg-a mozda?A sta ti je msg? Link to comment
Frile Posted February 10, 2014 Share Posted February 10, 2014 Konacno sam kupio msg i sad pojma nemam kako da ga upotrebim. Prvenstveno me zanima kod pravljenja kiselo ljute supe ili nekog mesa sa povrcem u soja ili ojster sosu.btw jel valja cemu sos od djumbira?edit: ako je neko jeo kiselo ljutu supu iz Dva stapica ona ima malo specifican ukus koji me se ne dojmi previse. Suvise msg-a mozda?Nisam viđao recepte gde eksplicitno piše da treba dodati monosodijum glutamat. Ovde je već opširno pisano o tom ukusu i začinu. Ja sam ga dodavao nekoliko puta, onako prema inspiraciji kada sam mislio da postojeći prirodni sastojci nisu dovoljni da se postigne željena punoća ukusa. I to ne samo u kineska jela. Otprilike kao što bi obična domaćica dodala malo vegete.Ako već nisi probao, lizni malo msg-a da bi osetio o kakvoj se vrsti ukusa radi. Dok kuvaš neko jelo, probaj, pa ako ti se čini "tankim" probaj da dodaš malo msg-a (prstohvat ili dva). Link to comment
Recommended Posts