Jump to content
IGNORED

Razna prakticna pitanja

yolo

Recommended Posts

e tu je papričicu gricnuo onaj odurni Remzi, a onda je indijka pojela 49 komada, što nije bilo dovoljno da obori rekordpotom je razočarana utrljala 24 komada u oči

20130604205358.jpgNaga Jolokia (Ghost Chili) - 1.000.000 scoleville, nabavljena u Berlinu pre metar dana, i dalje neotpakovana.Volim ljuto, mogu da jedem i ekstremno ljuto ali ne kapiram u čemu je tu poenta ako ne osetiš niti jedan drugi ukus osim plamena pakla. Do ovoga primerka sa fotke sam se domog'o sasvim slučajno u radnji koja je specializovana za čili papričice. Došao sam sa namerom da pazarim chipotle, meksičke dimljene paprike, i sečuanske facing heaven chilies. Gazda nije imao facing heaven chilies al' mi je rekao da je čuo za njih i da sam ja prvi lik koji mu je tražio te papričice za tri godine koliko drži radnju. Nakon toga smo ušli u spiku o čilijima, biberima i hrani uopšte da bi se sve to završilo tako što mi je pokloni kesu Jolokie sa slike. Pre toga mi je otvorio punu teglu ovih đavola koji, za mene potpuno neočekivano, mirišu na voće i svašta nešto što nikada ne bih povezao sa 1.000.000 skolvila.Inače, i dalje sam u dilem šta da priredim sa njima. Chili chutney mi pada na pamet, ali otvoren sam za sve predloge... Edited by rezwalker

ima li ko sa iskustvom oko halumijanaime, gledala sam neke klipove kako grčke seljanke prave taj sir i pošto uskoro idem u hercegovinu, hoću da se upustim u tu avanturuoni tamo prave ovčiji sir od nekuvanog mleka i dobijam gotov sir do faze kada treba da se kuva.računam da ću uspeti da ga skuvam a da mi se ne raspadne (koliko sam shvatila, niska temperatura je tu kvaka)ono što ne znam je koliko orjentaciono onda taj sir može da stoji u toj prokuvanoj slanoj vodiide leto, grilovani halumi sa povrćem, salatom, je idealan obrok i nemaračila sam se na to bašali ipak ne bih da bacam ako se pokvari, tj. ne mogne da izdrži više od, recimo mesec danaa ja bih volela da to može da traje bar dva meseca

ja sam nedavno udahnuo tu jolokiu, onu indijsku sa spota sa onim bosancem koji umire. susenu, ne svezu.znaci nisam je stavio u usta, samo sam se priblizio kesici u kojoj je bio prah od nje i ozbiljno mi je bilo zlo od toga. i meni i domacinu te thai veceri tako da smo odmah odustali od ideje da to probamo. tako da nemojte da se igrate sa time, ja mislim da covek treba da bude ozbiljno pripremljen da to stavi u usta, sem ako vam nije plan da nekog spakujete na urgentni.

• 3 weeks later...

nije baš uspeo onaj halumi odozgo, ali sam dobila nešto između mocarele i halumija :D tj. forma je upitna ali je ukus sjajanzaključila sam da mora da je sir sa kojim sam ja radila (ovčiji) ipak masniji od tog kozjeg od kojeg se radi halumi te verovatno zbog toga nije uspelo kako treba

odozgo, mislis iz monostora? pa da, to je i moj zakljucak. ja numem da ga ispecem da se ne istopi skroz.
:Dma ne, mislim iz mog gornjeg posta :Dgde sam pitala ima li neko iskustva oko halumijaed.taj iz manaštora nisam probala ali onaj što jedemo u grčkoj mi se nikad nije raspao Edited by duda
odozgo, mislis iz monostora? pa da, to je i moj zakljucak. ja numem da ga ispecem da se ne istopi skroz.
to nije sto ne umes, nego sto sir nije to za sta se izdaje. ukusan je, al nije halumi. Edited by darling
  • 2 weeks later...

Postoji li kojim slučajem u Beogradu ribarnica gde kupljenu ribu (morsku) mogu da mi isfiletiraju?Prvi i poslednji put do sada sam pola ribe upropastio jer tek kad sam počeo da je spremam ukapirah da treba isfiletirati a ja nemam pojma kako se to radi a ni nož nije najoštriji. U međuvremenu sam naoštrio noževe i savladao teoriju, ali šta znam možda postoji jednostavnije rešenje.

Edited by Frile

mozes da pregovaras na kalenicu manje vise kod svih ali najvise sanse imas u skvadri. zavisi kakva je i kolika, ako uzmes brancina kapitalca od 2-3 kila imas bolje sanse nego sa porcijasima. mislim, svi imaju manje vise isti genericki set negativnih odgovora ali s obzirom da ponekad to rade za velike restorane, ne znam zasto ne bi i za tebe. takodje, treba da znas i da se svi fileti lososa rade na licu mesta, dovoljno je da vidis ko prodaje recimo one mesavine za corbu od lososa, da krenes da ih smaras da ti isfiletiraju sta ti treba. moj prvi tip bi bili skvadra i onaj pored mesare sa konjskim mesom.za filetiranje inace nije bilo kakakav ostar noz. treba tanak dugacak i elastican noz koji je pritom ostar skoro kao zilet. od svih ovih osobina duzina je najmanje bitna ali racunaj da secivo mora da bude barem dve sirine tela ribe da bi mogao da lepo radis. filetiranje je pre svega zanat i vezba aii se nauci. ja imam prijatelja koji moze da ti uradi sta god hoces od ribe i koji ima citav set opreme za perfektno filetiranje, razne pincete za vadjenje zaostalih kostiji i slicno ali covek je ziveo u skandinaviji dugo a tamo je to deo narodnog folklora.

Edited by gazza1

koliki je rok trajanja zamrznute pilece dzige?i sta moze da se desi,meni/dzigi ako se taj rok prekoraci a sve vreme je zamrznutamisim ja sam je skuvala pa da znam dal da jedem ili ne

da,ima ok ukus i sve samo mi je izgledala malo cudno kad sam je odmrzla,imala je razne fleke i diskoloracije pa sam se zabrinula malo ali to su izgleda modrice i ostecenja od kristala leda