ivy Posted December 26, 2012 Share Posted December 26, 2012 pa u principu bi mogla da ih razbiješ pa ako imaju ok izgled i miris bi u teoriji trebalo da su ok..mogu jaja dosta dugo da stoje ali to ako im znaš vek od trena početka..u teoriji mogu da stoje i do 6meseci u hladnjačiali nemam pojma šta da ti kažem..možda bolje da se ne zezaš sa njima Link to comment
Valk Posted December 26, 2012 Share Posted December 26, 2012 Ma cela kutija je u pitanju, grize me savest da ih bacim a bojim se salmonele/trovanja/svega. Ništa, nema zezanja, bacam ih a posle ću se samoizbičevati po leđima. Link to comment
cmrlj Posted December 26, 2012 Share Posted December 26, 2012 ma nemoj da bacas, jaje samo javi ako je pokvareno, to sigurno ne mozes da promasis :D Link to comment
Zverilla Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 samo da prijavim rezultate eksperimenta od juce:naime, postoji cuveno kuvarsko pravilo da pecurke ne treba prati pre upotrebe nego samo ocetkati. navodno, napiju se vode.e pa, juce sam bio zaludan te sam merio pecurke pre i posle pranja jer mi nesto bilo cudno da one mogu da upiju vodu u se' rezultat - u gram isti :) Link to comment
Amelija Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 naime, postoji cuveno kuvarsko pravilo da pecurke ne treba prati pre upotrebe nego samo ocetkati. navodno, napiju se vode.pravilo je totalno glupavoja uvek perem pečurke, i nikada nisam imala nikakvih problema, čak ni da ih pečem na roštilju ili ploči Link to comment
aram Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 pecurke pranjem gube mnogo od mirisa i ukusa, zato se ne peru. doduse, sampinjoni i nemaju previse ni mirisa ni ukusa, pa i nije neka steta :P Link to comment
ivy Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 pecurke pranjem gube mnogo od mirisa i ukusa, zato se ne peru. doduse, sampinjoni i nemaju previse ni mirisa ni ukusa, pa i nije neka steta :Pok za sampinjone i ostale uzgajane gljive koje u principu ni ne vide mnogo prljavstine...ali za ubrane divlje gljive se bas ne bih zezala nepranjem...ovi smrčci sto ih berem rastu na livadi koju dele sa ovcicama i kravicama i njihovim govancima i parazitima i razniim drugim insektima i zemljom i svasta..ipak ja njih dobrooo operem pa sta bude..mozda bi mi eventualno bilo lakse da nema tih ovcica i kravica.. Link to comment
betty Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 ovi smrčci sto ih berem rastu na livadi koju dele sa ovcicama i kravicama i njihovim govancima i parazitima i razniim drugim insektima i zemljom i svasta..ipak ja njih dobrooo operem pa sta bude..mozda bi mi eventualno bilo lakse da nema tih ovcica i kravica..ej, ivy, naisla sam skoro na informaciju da je smrcak toksican ako se jede sirov, ne znam da li znas. just sayin'. Link to comment
aram Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 cistija ti je pecurka sa livade milion puta od gajenog sampinjona, al kako hoces. Link to comment
ivy Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 znam,znam hvala na infou :)ipak sam se morala informisati pre upotrebe a ni tada nije bilo svejedno prvi put Link to comment
ivy Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 (edited) cistija ti je pecurka sa livade milion puta od gajenog sampinjona, al kako hoces.i kad raste pored kravinog govanceta ili ju je mozda krava popiskila ili ju je pogazila,preko nje presla,na njoj lezala ovca?misim ni ja nisam srecna zbog pranja tog smrcka jer sam videla koliko vode onako rupicast i supalj upije/pusti ali mi nekako zdrav razum govori da je operem Edited April 10, 2013 by ivy Link to comment
aram Posted April 10, 2013 Share Posted April 10, 2013 (edited) kako da ti kazem, draze mi je kravlje govno od formalina :Di gde je sad onaj yućub kad grickaju konjsko govno da utvrde koliko je star trag? :lolol:edit:jesi li svesna koliko je mala verovatnoca za to o cemu pricas? koliko se pecurke pojave i izrastu bukvalno preko noci, koliko brzo ih pojedu puzevi, koliko bi pecurka prezivela da na nju legne ovca ili je nagazi krava?ziveo edit2:@bettytoksican da, moze izazvati crevne smetnje, otrovan ne. u svakom slucaju, minimalna termicka obrada i nema problema.opasan je hrcak, koji neiskusni cesto pomesaju sa smrckom, mada mi nije jasno kakoa i on spada u uslovno jestive, npr. susen je potpuno bezopasan, a i ovako je (smrtonosno) otrovan samo za pojedince, vecina ih moze jesti bez ikakvih posledica.procene kazu da je jedan od 10 000 ljudi osetljiv na njihov otrov. Edited April 10, 2013 by aram Link to comment
banatjanin Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 smrčak presan je otrovan za jednu osobu u 10 hiljada. kuvan bezopasan za sve.a hrčak je otrovan svakako, za svakog, i nemojte se zajebavati sa tim!(istina je da postoji više vrsta hrčaka i da su neki uslovno jestivi - npr: takozvani jesenji hrčak)ali je ovaj prolećni otrovan za sve. ne postoji deo populacije otporan na giromitrin - kako mu se zove otrov (od gyromitra esculentia... ili slično)e sad, taj otrov se razlaže dugim kuvanjem, ali opet. zajebi. Link to comment
April Posted April 11, 2013 Share Posted April 11, 2013 troll on: samo da pozdravim tatu Banatjanina. On zna zašto. Link to comment
ivy Posted April 12, 2013 Share Posted April 12, 2013 kako da ti kazem, draze mi je kravlje govno od formalina :Di gde je sad onaj yućub kad grickaju konjsko govno da utvrde koliko je star trag? :lolol:edit:jesi li svesna koliko je mala verovatnoca za to o cemu pricas? koliko se pecurke pojave i izrastu bukvalno preko noci, koliko brzo ih pojedu puzevi, koliko bi pecurka prezivela da na nju legne ovca ili je nagazi krava?he he..eno i u masterchefu rekao Gordon Remzi da smrcak mora dobro da se opere :Duopste nisam mnogo gadljiva ili preterano pedantna ali mi ove ovcice nikako ne ulivaju poverenje..vec skidamo krpelje sa odece i opreme zbog njih...npr na jednoj padini sam nasla 1 gomilu pokidanih smrckova a kako on ne kalira i ne gubi mnogo susenjem ili prosto nisu bili davno otkinuti jer su izgledali sasvim ok i njih sam skupila prosli put a pretpotavka na jedan je da su ih pogazile ovce i tako ih otkinule...a i ta voda koju smrcak pusti je 1 ukus i odlicna stvar za rizoto ili neki sos :) Link to comment
Recommended Posts