Jump to content
IGNORED

Pescanik

Atreid

Recommended Posts

Posted

pocetak bez uvoda :huh: ...Vesna Rakic Vodinelic je lepo objasnila na kraju price pominjuci 2020 i sprenost naroda da trpi sve (pre svega usranu vlast) i da prelazi preko svega, da sve relativizuje, da se zavlaci u rupe i viche "dobro je, bice bolje"...Srdja je "nacrtao" razliku izmedju ekstremizma ovih koji lupaju, tuku, napadaju, prete i "ekstremizma" Pehschanika... mislim da je Teofil u 1 Utisku pricao da uvek ima razlike i da nisu svi isti (a propo one "politika je kurva-svi su isti") pa me to podseti na danashni govor Srdje Popovica...

Posted (edited)
nisi pazljivo citao, sasvim sam jasno napisao da je komedija samo za pocetak jer je najlaksa da se nabavi i da se prati van engleske. Drugo, pricali smo o prilicno konkretnoj vrsti humora i da li bi ona bila prihvatljiva na bbc-ju. (ili mislis da je izjava da je balkan genetski otpad ozbiljna naucna teorija?) Po tom pitanju odlican primer si dao sa "Little Britain", gde su britanci oslikani kao moroni, edipovci, zaostali...Dakle, bilo koji politicki stav (pa i nacionalizam, cak i kad se zove nacionalni ponos ili slicno) i bilo koja javna licnost su fair game za kritiku i ismevanje.Ross i Brand su nagrabusili prvo zato sto su se okomili na "civila", na penzionisanog sitnog glumca, ne na neku u javnosti aktivnu figuru; drugo zato sto je BBC javni servis i ima obavezu, kroz svoj charter (hm, propisani pravilnik) da postuje volju publike.Ono sto se prakticno dogodilo je da su oni koji placaju pretplatu izrazili negodovanje programom i program je skinut na neko (vrlo kratko vreme). Brand je nastavio da bude jednako aktivan na drugim programima (van BBCja), Ross je cutao jer ga BBC placa u milionima, i vratio se posle par meseci. Ako ti se svidja mi mozemo da se gadjamo kontraprimerima do prekosutra (evo za pocetak Ian Hislop sa svojom otvorenom "mrznjom" prema konzervativcima, Ali G na pocetku kad je intervjuisao politicare (ok, Channel 4, ali manje bitno, ako nista drugo Channel 4 je jos bolji za poredjenje sa b92), Jeremy Clarkson...), ali poenta nije da nadjemo dopelgangera pere lukovica, ono sto sam ja pokusao da ilustrujem je da sve stvari za koje se ovde cupa kosa i busa u grudi jer su toboze u civilizovanom i ozbiljnom svetu neprihvatljive per se, a dogadjaju se u pescaniku, su zapravo legitimni i siroko prihvaceni oblici kritike, humora i politicke satire.
Da ponovim: Pescanik pretenduje da bude politicki tok sou a ne satira ili komedija. Navodis komediju i satiru samo samo kao "pocetni primer", ali u nastvaku opet citiras samo komediju (primeri Clarksona, Hislopa, Ali G...) pri tome ne uspevsi da navedes nijedan politicki tok sou po formi slican Pescaniku gde bi metafora o "bioloskom optadu" prosla. Ja sam kao primer naveo This Week koji jeste politicka emisija i gde se poprilicno sprdaju sa politicarima (pregled nedelje iz Westminster-a narocito ili Braun kao "our great leader"), no to se cini sa laganim cinizmom a ne idiotskim metaforama. Stavise, ti prilozi imaju smisla be obzira da li suproizvod licne mrznje i netrpeljivosti. Slcino je i sa Question Time.Bockanje i cinizam po kome su Britanci poznati, nije isto sto i glupe neuspele metafore. Uopste nije za poredjenje.I na kraju, pasusom o Ross-u i Brand-u sam si dao potvrdu zasto je smesno uopste staviti u isti kontekst Pescanik i BBC. Edited by Budja
Posted
Ono sto se meni ne svidja i sto kritikujem nije da se nekome od vas ne svidja emisija poput Pescanika. Na to imate svako pravo, pa i ja nisam neki posebni fan te emisije. No, meni se ne svidja cinjenica da se u kontekst rasprave o napadima/ometanju na novinare unose argumenti o tome kakva je emisija Pescanik, sto je sasvim irelevantno u ovoj raspravi. Mogu Cece da dovedu i kravu da muce umesto Pere, ali im se mora omoguciti da normalno rade i ne sme se dozvoliti da ih neko sistematski ucutkuje. Sa tog stanovista je komentar BGhosta bio najkorektniji posto je rekao da to sranje od emisije, ali da ometanje i napadi nisu u redu, kao ni sarkasticni/relativizatorski komentari koji se sprdaju sa tim zbog politickog neslaganja sa emisijom.
Slazem se.Ne secam se kako je pocelo, ali je jasno da je diskusijao o emisiji Pescanik i diskusija o napadu na emisiju Pescanik ovde izmesana iako je rec o dve razlicite stvari.
Posted
Da ponovim: Pescanik pretenduje da bude politicki tok sou a ne satira ili komedija. ...
Izivni, da li ti stvarno verujes da iko misli da je fraza o "bioloskom otpadu" ozbiljna politicka analiza a ne humor?A ovom recenicom u Rossu i Brandu si samo samo pokazao da nisi uopste pratio raspravu do sada. Nisam ih ja stavio u isti knotekst, ja sam cak jasno napisao kako i zasto ih poredim. Nikako mi nije jasno sta zi uopste mislio time da budem iskren. Kad je u Pescaniku neko napadao Marka Markovica sa konjarnika ili tako nekoga?To sto je format pescanika takav da su neke price ozbiljna politicka analiza, a neke vrlo ocigledno humoristicki dodaci, karikature i ismevanje, samo znaci da je tesko naci mu pandan na BBCju (a objasnio sam i zasto), pa da bi odgovorili na pitanje da li bi kojekakve izjave bile prihvatljive na BBCju, moramo ih posmatrati u kontekstu zanra u koji bi se uklopile (izjave, ne ceo pescanik, jer emisije takvog formata i Britaniji nema). Inace, metafora je odlicna.
Posted
Izivni, da li ti stvarno verujes da iko misli da je fraza o "bioloskom otpadu" ozbiljna politicka analiza a ne humor?A ovom recenicom u Rossu i Brandu si samo samo pokazao da nisi uopste pratio raspravu do sada. Nisam ih ja stavio u isti knotekst, ja sam cak jasno napisao kako i zasto ih poredim. Nikako mi nije jasno sta zi uopste mislio time da budem iskren. Kad je u Pescaniku neko napadao Marka Markovica sa konjarnika ili tako nekoga?To sto je format pescanika takav da su neke price ozbiljna politicka analiza, a neke vrlo ocigledno humoristicki dodaci, karikature i ismevanje, samo znaci da je tesko naci mu pandan na BBCju (a objasnio sam i zasto), pa da bi odgovorili na pitanje da li bi kojekakve izjave bile prihvatljive na BBCju, moramo ih posmatrati u kontekstu zanra u koji bi se uklopile (izjave, ne ceo pescanik, jer emisije takvog formata i Britaniji nema). Inace, metafora je odlicna.
Naravno da nije humor, jer je metafora potpuno glupa i neduhovita. Plus, sto je izrekao "poznati humorista" Nikola Samardzic. Metafora je bila deo politicke analize sa ciljem da tu analizu osvezi. Tu "objasnio si zasto" i "u kontekstu zanra" krije se kljuc. Takak free style zanr nije moguc na BBC-iju. I otuda je poredjenje BBC sa Pescanikom cista glupost. Nema to veze sa kritikom vlasti, satirom itd... Ima veze sa dobrim ukusom (otuda Ross i Brand) i nemesanjem zanrova koji se jednostavno ne mogu mesati.Sad ce jos da ispadne da je Nikola Samardzic vrsni satiricar u rangu sa Domanovicem a Perin opis Ljilje Smajlovic lucidan opis politicke zbilja u Srba.I na kraju, jos jednom, Pescanik ima tu evangelisticku, preachersku notu. To nije cinizam a la BBC vec neduhovite i glupe metafore, hiperbole i sl. a la Fox. Time sto neko kritikuje vlast ne moze da bude poistevecen sa medijem koji kritikuje vlast jer je i nacin kritike vazan. Pojedinacnih izuzetaka u oba slucaja ima, ali ovde je rec o prosecnom utisku.
Posted
Izivni, da li ti stvarno verujes da iko misli da je fraza o "bioloskom otpadu" ozbiljna politicka analiza a ne humor?...Inace, metafora je odlicna.
Metafora o Srbima kao biološkom otpadu je odlična? I smešna? Odlično i smešno je biti rasista?Pa smejte se onda i kad za vas kažu da ste ekstremisti. I kad vam kažu i gore stvari. što se onda bunite i kmečite.
Posted

ne za smejanje, nego za plakanje. neutešno ridanje. :blink: pratiš li ti sadržaj rasprave u koju se uključuješ? ili su ti senzori uključeni samo na non-patriot keywords?

Pa vidiš učitelje, upravo zbog toga sam i tražio od dume da dokumentuje svoje tvrdnje. To palamuđenje o "genetskom otpadu" je nebrojeno puta obrađivano i svaki put bi se razne dume ućutale kada bi im se predočile činjenice. A činjenice su da nikada nijedan od gostiju Peščanika nije rekao da je Srbija genetska deponija.Činjenica je da izjava glasi "Balkan je genetska deponija", a autor je uz izjavu dao i objašnjenje zašto tako misli.Činjenica je da autor izjave "Balkan je genetska deponija" nikada nije bio gost Peščanika.Činjenica je da duma laže i obmanjuje forumsku javnost.Činjenica je da je ovo ozbiljan forum na kome su takve dečije manipulacije dozvoljene eventualno na deponiji.Zato i tražim intervenciju moderacije.
+
Nama je potrebna naša sopstvena transformacija. Nama nije potrebno da, kao neki biološki otpad, zagadimo Evropsku uniju ? kao što je EU bila primorana na određene geostrateške interese pa je primala Grčku, Kipar, Bugarsku i Rumuniju. Da li im je potrebno i naše smeće? Ja ne verujem.
Daleko je ova izjava od tvrdnje da su Srbi genetski otpad. Metafora o "bioloskom otpadu" je prejaka, ali je znacenje bitno drugacije od prvobitno navedenog. Vec u prvoj recenici se prica o sopstvenoj transformaciji, sto ne bi bilo moguce kada bismo bili nosioci losih gena. Dalje, vec iz druge recenice se vidi da se misli na prijem drzava iz okruzenja koje nisu zadovoljile standarde EU....
=
Metafora o Srbima kao biološkom otpadu je odlična? I smešna? Odlično i smešno je biti rasista?Pa smejte se onda i kad za vas kažu da ste ekstremisti. I kad vam kažu i gore stvari. što se onda bunite i kmečite.

Posted
ne za smejanje, nego za plakanje. neutešno ridanje. blink.gif
Pa šta da ti kažem, plači.To što je u smešnoj metafori izraz Balkan umesto Srba, ne menja stvar. U stvari, to je još i gori iskaz.
Posted
Pa šta da ti kažem, plači.
jel to neka duhovita metafora ili banalna beskrupuloznost?
Posted
jel to neka duhovita metafora ili banalna beskrupuloznost?
Ti razmišljaj o tom pitanju ako hoćeš, a ja odoh da radim nešto korisno. Ionako sam dosta vremena potrošila na ovu asignifikantnu temu.
Posted

čoveče, koliko truda je ovde uloženo da se opravda nešto što je u najboljem slučaju glupost, a u najgorem (auto)šovinizam....

Posted

Nego, kako objašnjava Nikola Samardžić činjenicu da je pre par dana napisao da je Peščanik ugašen, a jučer mirne duše gostovao u istom, evo upravo išla i repriza, regularno bez ometanja (kod mene u stanu jednako je loš signal 92jke uvek).

Posted

Turci, Bugari i ostali grkoiztočnjaci su mali i kvrgavi. A mi zapadni Balkanci nikako ne možemo biti genetski otpad. Mi smo visoki i lijepi i još je i R. Karadžić bio zamijetio da napr. Crnogorci imaju najdužu bedernu kost. Mi smo dobri s loptom, na zemlji, u zraku i u vodi. Metafora je prejaka, za ove tutunoberačite bi možda i išla, ali mi smo Dinarci fizički dominantni i duhovno superiorni. Nisam siguran je li to pravi razlog što mi se metafora ne dopada, u svakom slučaju vidim da sam se zapetljao u nekakva rasistička razglabanja. Zato da se manemo genetskih metafora nek ih vrag nosi?Neko je valjda već pomenuo Engelsa kao inspiraciju. Engels to August Bebel, November 17, 1885. "These wretched, ruined fragments of one-time nations, the Serbs, Bulgars, Greeks, and other robber bands, or, behalf of which the liberal philistine waxes enthusiastic in the interests of Russia, are unwilling to grant each other the air they breathe, and feel obliged to cut each other's greedy throats... the lousy Balkan peoples . . . ". (Not online. From Marx-Engels, Briefe an A. Bebel, W. Liebknecht, K. Kautsky und Andere, Moscow, 1933, pp 411, 412; translation by Bertram D. Wolfe, Marxism, 1967, p 68.)Iako hereditarna, kontrarevolucionarnost Balkanaca nije genetska. Da je rekao stoka, pa da se razumijemo i složimo, ali čemu pretjerivanja, čemu nervoza?

Posted
Pa šta da ti kažem, plači.To što je u smešnoj metafori izraz Balkan umesto Srba, ne menja stvar. U stvari, to je još i gori iskaz.
Balkan i jeste rupa, a Srbija je dno dna.Pogledaj oko sebe i videćeš gomilu dece koja su društveno i vaspitno zapuštena.Lupaju lokale nespskih radnji,mrzi se svako ko je imalo različit,veličaju se ratni zločinci,tuku novinari, preti se političarimakoji imaju drugačije mišljenje od srbijanskog mainstreema.Zatim veliki udeo prevara od građevinske mafije koja nije sankcinisana uopšte,a o skupštini da se ne govori.