3opge Posted January 29, 2009 Posted January 29, 2009 pravni eksperti be to verovatno formulisali kao pustanje gasa sa umisljajem iznudjivanja oprosta uz relativizaciju.
Budja Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Ma nije Sheridane, BBC je jedna "objektivna i umerena" medijska kuca koja nikad ne bi pustila takve ljude u etar. Ovde ljudi pricaju o demokratskom mejnstrimu na zapadu, a protive se tome ste neko stalno kritikuje vlast, pa cak iako nije uvek politicki korektno ili opravdano. Kakva smejurija! Kada bi neke mejnstrim Britance, Francuze ili Holandjane teleportovali u Srbiju, i kada bi ziveli jedno vreme u njoj sa sve platom i odlicnim javnim servisima, i kada bi im objasnili da se skupstinsko zasedanje odlaze zbog teniskog meca, a Radeta bacila kletvu, prilicno sam siguran da bi mnogi od njih takodje poceli da gostuju u Pescaniku. Kod Tijanica sigurno ne bi.2 Anduril i Sheridan:Svasta.Dakle, poredis satiru, komediju, razlicite stand-up comedians, Little Britain, Moty Python kojima jeste zadatak da se rugaju i da kroz naglasavanje i karikiranje stereotipa u sopstvenoj ali i drugoj naciji, ti stereotipi izvrgnu ruglu sa jednom emisijom koja pretenduje da bude intelektualna i u kojoj gosti mrtvi ozbiljni izgovaraju takve nebulozne metafore. Razliciti su to zanrovi i sto je normalno u jednom nije u drugom. Takve izjave neces naci u Newsnight, ili u laganijem This Week (neka vrsta ekvivalenta Utiska nedelje).Da, politicka korektnost: Sheridan ce se setiti nedavnog slucaja Jonathan Ross i Russel Brand. Ako vec poredimo slobodnu razbarusenost, pa se Russel Brand moze porediti sa Petrom Lukovicem, onda taj Pera ne bi proveo 3 sekunde na BBC.Andurile, opet o Skupstini? Kakve to veze ima sa Pescanikom? Zar je jedina moguca odbrana poredjenje sa Skupstinom? Na kraju, mozda te mejnstrim Britance ne bi video kod Tijanica ali sam prilicno siguran da bi kod Bujosevica bili lepo docekani.Andurile, niko se ovde ne protivi da vlast kritikuje makar i neopravdano. Da li je iko trazio da se Pescanik zabrani? Nije. Ali kao sto Pescanik ima pravo da kritikuje vlast, imam i ja pravo da se ne slozim sa nacinom na koji se to cini, ili da se ne slozim sa stavovima tamo izrecenim. Ja bih zaista voleo da vidim racionalan argument zasto je Pescanik dobra emisija, a ne ove argumente izokola koji se bave vise fenomenom Pescanik i percepcijom u okruzenju nego samim kvalitetom tog fenomenaTrol-on:Inace, Bremer, Bird i Fortune su nesto najbolja satira trenutno. Pola njihovih emisija bi 'ladno mogle da budu ubacene u obrazovni program. Prvi deo serijala o finansijskoj krizi je bio neverovatan.
sheridan Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 2 Anduril i Sheridan:Svasta.Dakle, poredis satiru, komediju, razlicite stand-up comedians, ...nisi pazljivo citao, sasvim sam jasno napisao da je komedija samo za pocetak jer je najlaksa da se nabavi i da se prati van engleske. Drugo, pricali smo o prilicno konkretnoj vrsti humora i da li bi ona bila prihvatljiva na bbc-ju. (ili mislis da je izjava da je balkan genetski otpad ozbiljna naucna teorija?) Po tom pitanju odlican primer si dao sa "Little Britain", gde su britanci oslikani kao moroni, edipovci, zaostali...Dakle, bilo koji politicki stav (pa i nacionalizam, cak i kad se zove nacionalni ponos ili slicno) i bilo koja javna licnost su fair game za kritiku i ismevanje.Ross i Brand su nagrabusili prvo zato sto su se okomili na "civila", na penzionisanog sitnog glumca, ne na neku u javnosti aktivnu figuru; drugo zato sto je BBC javni servis i ima obavezu, kroz svoj charter (hm, propisani pravilnik) da postuje volju publike.Ono sto se prakticno dogodilo je da su oni koji placaju pretplatu izrazili negodovanje programom i program je skinut na neko (vrlo kratko vreme). Brand je nastavio da bude jednako aktivan na drugim programima (van BBCja), Ross je cutao jer ga BBC placa u milionima, i vratio se posle par meseci. Ako ti se svidja mi mozemo da se gadjamo kontraprimerima do prekosutra (evo za pocetak Ian Hislop sa svojom otvorenom "mrznjom" prema konzervativcima, Ali G na pocetku kad je intervjuisao politicare (ok, Channel 4, ali manje bitno, ako nista drugo Channel 4 je jos bolji za poredjenje sa b92), Jeremy Clarkson...), ali poenta nije da nadjemo dopelgangera pere lukovica, ono sto sam ja pokusao da ilustrujem je da sve stvari za koje se ovde cupa kosa i busa u grudi jer su toboze u civilizovanom i ozbiljnom svetu neprihvatljive per se, a dogadjaju se u pescaniku, su zapravo legitimni i siroko prihvaceni oblici kritike, humora i politicke satire. Naravno da pescanik ne ide u Britaniji, prvenstveno zato sto nema potrebe za jednom emisijom koja bi se bavila svim takvim oblicima analize javnog zivota, jer je svaki od tih pojedinacnih aspekata jako siroko i visestruko zastupljen u masi nezavisnih i inkorporiranih javnih glasila. Ali svaki pojedinacni aspekt sa kojim ljudi imaju problema je normalna i svakodnevna pojava u razvijenom javnom diskorsu. Takve stvari sablaznjavaju samo one koji na slobodan i otvoren diskors nisu navikli, ne svojom greskom jer to u Jugoslaviji nikad nije postojali i proci ce jos mnoge decenije dok se ne razvije. Ali jednostavno nije tacno da bi tako nesto bilo tabu ili neprimereno bilo kojem javnom mediju, pa cak ni super uglednom bbcju
MancMellow Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 (edited) Naravno da pescanik ne ide u Britaniji, prvenstveno zato sto nema potrebe za jednom emisijom koja bi se bavila svim takvim oblicima analize javnog zivota, jer je svaki od tih pojedinacnih aspekata jako siroko i visestruko zastupljen u masi nezavisnih i inkorporiranih javnih glasila. Ali svaki pojedinacni aspekt sa kojim ljudi imaju problema je normalna i svakodnevna pojava u razvijenom javnom diskorsu. Takve stvari sablaznjavaju samo one koji na slobodan i otvoren diskors nisu navikli, ne svojom greskom jer to u Jugoslaviji nikad nije postojali i proci ce jos mnoge decenije dok se ne razvije.Samo da se složim sa postom. Posebno sa ovim delom, ali i sa svim ostalim.Edit: Teofil objasnio Edited January 30, 2009 by M16
Hella Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Мени ометају интернет па ништа не чујем, што није разлог да моја благост и непресушна доброта поново не дођу до изражаја. Стога, поклањам мало муниције заборавним грађанистима: Medvedev novi predsednik Rusije3. mart 2008. | 07:16 -> 19:42 | Izvor: B92, BetaMoskva, Beograd -- Dmitrij Medvedev postaće predsednik Rusije, jer je osvojio više od 70 odsto glasova na izborima. Hapšenja demonstranata u Moskvi....Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je danas Dmitriju Medvedevu pobedu na nedeljnim izborima za predsednika Rusije, saopštila je Tadićeva pres služba.Tadić je, u ime građana Srbije i u svoje ime, uputio "najiskrenije čestitke" Medvedevu povodom njegove izborne pobede i izrazio uverenje da će njegovim izborom saradnja Srbije i Rusije "nastaviti da se razvija i jača u svim oblastima od zajedničkog interesa". Medvedev nasledio Putina7. maj 2008. | 10:44 -> 17:37 | Izvor: B92, FoNet, TanjugMoskva, Beograd -- Dmitrij Medvedev danas je, polaganjem svečane zakletve u Kremlju, preuzeo funkciju predsednika Rusije. Vladimir Putin predložen za premijera. ..."Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da Vam najsrdačnije čestitam na izboru za predsednika Ruske Federacije i uputim najiskrenije i najbolje želje povodom početka Vašeg predsedničkog mandata", navedeno je u češtitki predsednika Vlade Srbije.Хехе.
hattori Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 javlja mi se skori susret bote i americkog ambasadora,de ce nas precednik to iscestitati kako dolikuje krstenoj celjadi,a ne tamo nekim pismima i razglednicama.^_^
Idioteque Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Хехе. Reagujući na informacije koje kruže internetom, Pres služba predsednika Srbije podseća da je ta čestitka upućena odmah po izboru Obame za predsednika SAD. "Dobro je podsetiti se čestitke poslate 5. novembra 2008, odmah po objavljivanju rezultata američkih izbora. Čestitku je lako naći na ?guglu?, na sajtu predsednika ili na sajtovima bilo koje novinske agencije" Sajt predsednika 1Sajt predsednika 2Hehe.
Otto Katz Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Reagujući na informacije koje kruže internetomU je. Topik "iz foruma u medije" je postao pretijesan. Otvarajte "iz foruma u ured predsjednika".
Hella Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 (edited) Хехе. Hehe. Edited January 30, 2009 by Hella
Miralem Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 (edited) dobro, nisi ti kriv sto neke stvari ne mozes da razumes. godine skojevskog aktivizma ostave traga.Dakle, bilo koji politicki stav (pa i nacionalizam, cak i kad se zove nacionalni ponos ili slicno) i bilo koja javna licnost su fair game za kritiku i ismevanje.jeste. da li (treba da) postoje ikakvi kriterijumi pri toj kritici i ismevanju?Takve stvari sablaznjavaju samo one koji na slobodan i otvoren diskors nisu navikli, ne svojom greskom jer to u Jugoslaviji nikad nije postojali i proci ce jos mnoge decenije dok se ne razvije.mene vise sablaznjava kad neinformisanost, neosnovane optuzbe, teorije zavere na prvu loptu, ruganje ljudima zbog fizickog izgleda (uz nacelno zalaganje za politicku korektnost) etc neko proglasi za naprednu misao i kritku rezima. tu se, bas onako stvarno, sablaznim. Edited January 30, 2009 by Miralem
mioba Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 da li (treba da) postoje ikakvi kriterijumi pri toj kritici i ismevanju?naravno. konsultuješ onog kog kritikuješ i ismevaš, pa ti on lepo kaže šta može a šta ne, i svi srećni i zadovoljni
Miralem Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 ha ha. al ajd sad stvarno odgovori na pitanje.
mioba Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 imali već to milerame, proveri arhivu -_-ko postavlja kriterijume, kako ćeš ih utvrditi? šta uopšte znači pitanje kriterijuma kritike i ismevanja? može kritika, al ne nekonstruktivna? može ismevanje, al da bude svima smešno? aj ne zavitlavaj, ozbiljnim pdfom upravljaš dole, znaš i sam kako te stvari idu
Idioteque Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 dobro, nisi ti kriv sto neke stvari ne mozes da razumes. godine skojevskog aktivizma ostave traga.Mi skojevci jednostavno nemamo taj softver. Nismo sposobni ni da procesuiramo taj tvoj slobodoumni princip da se žrtva ima ponašati isključivo na tebi prihvatljiv način da bi je ti "možda" podržao u odbrani od napadača. Svejedno se ne bi menjao sa tobom sve da imam 12 života...
Recommended Posts