Jump to content
IGNORED

Pescanik

Atreid

Recommended Posts

Posted (edited)

BBC i Pescanik? Na stranu sto bi izjava bila krajnje zabavna u bilo kom trenutku, ti si bas odabrao jedan zanimljiv, jer je BBC upravo odbio da apeluje za skupljanje pomoci ugrozenima u Gazi. A tu je i ovo uvodno objasnjenje za mainstream?PredivnoOno sto mi je tragicno je sto cak i da Cece provuku BBC i Gazu kroz uvodnik, one bi to spinovale kako njima odgovara gde njihov stav moze otici na obe strane, kao i kod gomile ranijih stvari, samo da se na kraju to nekako poveze sa zlim Tadicem ili nekim drugim iz vlade. To je i najveca jadnost ove emisije, odsustvo realnosti i iskrenog stava koji bi povezan sa njom, sto me i ne bi toliko interesovalo da slusatelji nemaju isti problem. Sve to, naravno, prodavajuci se za napredne mislioce

Edited by Hustler
Posted

da da bbcspecijalno je pera "ulazi u naci matricu i razbija je iznutra" lukovic najbolji izdanak bbc novinarske skole

Posted

Pitate se zašto je Pera Luković legenda i lucidni analitik srpskih paganskih degenerika? Zato što je na vreme shvatio genijalnu tezu Lazara bez tintare, koja glasi: Okupili se tronožni srpski homoseksualni debili oko paganskih vatri i prinose žrtve u vidu ženske djece i prasića, svojim paganskim bogovima (totemima) Vatre i Sunca. Ovo je dokaz kako paganski barbarski žar, još uvijek tinja među karpatskim srpskim degenericima, nesmiljenom snagom barbarskog vukodlaka i neodguslanih paganskih molitvi.

Posted
Mislio sam na politicki mejnstrim, a ne na mejnstrim po formatu, finasiranju itd.Pescanik je pre svega politicka emisija i ja ne vidim veliku razliku u tome sta recimo mozem cuti na BBC radiju i sta mozem cuti u Pescaniku. I na BBC-ju mogu ponekad cuti budale. Naravno, mi mozemo da argumentujemo da nismo Britanija ili Zapadna Evropa, ali sta se onda trtimo i pricamo o nekom pro-evropskom kursu kad se ponasamo ili tolerisemo ponasanje koje je vise svojstveno nekim neslobodnim drustvima daleko od onog cemu tezimo? Onda lepo kazemo da zelimo da ostanemo ovakvo konzervativno i korumpirano drustvo, pa da zavrsimo sa celom evropskom pricom, modernizmom, reformizmom itd. Lazna podrska nekom konceptu zapravo i najvise urusava taj koncept.
Nisi u pravu.Pescanik je, pre svega forma. Osim "suocavanja" Pescanik nema konzistentnu politicku ideju, vec se stavovi oblikuju anti-protivno, prema dogadjajima i ljudima koji u njima ucestvuju, i to na pirlicno licnoj bazi.Poredjenje sa BBC-em je promasaj. Adekvatnije je poredjenje, po formi i utisku koji izaziva, sa Fox-om ili TV-evangelistima. Zaista, dobrom delu slusalaca Pescanik sluzi kao terapija (sto i sami priznaju). To ne moze biti ozbiljna politicka emisija.
Posted

mislim da je Pescanik neshto shto je u Hrvatskoj bio Feral, samo se nadam da epilog nece biti isti...shto se tice ometanja preko neta ga nije bilo, ali preko "obicnog" radija ga uvek ima bez obzira u kom ste delu Srbije i to je nestho shto se deshava zadnjih par godina, dakle nishta novo...ljudi su oguglali na to, a na kraju krajeva imash emsiju na netu u arhivi (bash kao i transkript)...glede nam prezidenta nadam se da niste ocekivali da sad svako ko je "trazio" od njega da reaguje ode i poljubi mu ruku u znak zahvalnosti?!...ti argumenti "ni to vam nije dovoljno" su krajnje glupi jer se od njega trazi samo da radi svoj jebeni posao, a reagovanje i oglashavanje povodom ugrozavanja bezbednosti novinara i povodom krshenja ljudskih prava je sasvim normalna stvar od coveka koji je predsednik i koji je svoj legitimitet dobio upravo od naroda koji mu se i obraca za zashtitu...a vezano za Jugo i napad na auto, meni je logicnije da su napadaci (ako bash nije puka slucajnost u shta sumnjam) svesni da su zashticeni odn. da ih je poslao neko dovoljno jak da im moze garanotvati da ce proci nekaznjeni iako kamere postoje...to je samo josh 1 bezobrazluk u fazonu "mi mozemo da vas napadamo u sred bela dana i to na javnom mestu, zamislite shta vas ocekuje tek nocu ili kad ste sami"...

Posted

alo, bre, ne mesajte babe i zabe.pescanik nije novinarska emisija, niti ima veze sa informativnim programom. to sto se autori smatraju novinarima je njihovo pravo, ali emisija, radio-show ako tako lepse zvuci, ne zadovoljava nijedan zahtev koji zanat postavlja.to je format, koji predstavlja licni stav, ili eventualno stav grupe ljudi zajednickih ideja, misljenja i slicno. koji bi, eventualno, mogao da se uporedi sa onim kenetom obermanom sa nbc-ja, samo da ima makar malo humora, i makar malo drugacijih gostiju. ili ono sto italijani zovu opinionista. te tako, objektivnost macku o rep, nego raspravljajte o slaganju i neslaganju sa stavovima.ovo je novinarstvo kakvo treba da se uci u skoli i koristi. sve ostalo su editorijali, op-edovi i tako dalje.dakle, ko je izvor, o cemu se radi, ko je na sta reagovao, i sve sto spada u odgovore na pet pitanja.BELGRADE, Serbia (AP) ? Attackers have disrupted the broadcasts of a popular liberal radio show critical of Serb nationalism and hacked into its Web site, its editor said Wednesday.Svetlana Lukic, one of the two authors of Pescanik, or "Hourglass," told the Associated Press her car also has been vandalized in apparent attacks by ultranationalists."We have definitely been jeopardized, we are no longer able to do our work properly," Lukic said.Police have not commented on the latest threats. Serbia's pro-Western President Boris Tadic has demanded a probe into the matter.The show is broadcast once a week on the independent B92 radio. It features interviews with liberal intellectuals as well as critics of Serbia's conservative elite and the hardline Serbian Orthodox Church.Pescanik is very popular with pro-Western Serbs who are disappointed with the pace of reform after the ouster in 2000 of late autocrat Slobodan Milosevic.The nationalists consider the broadcasts to be anti-Serb. They have repeatedly broken into panels organized by Pescanik, attacking the participants.Pescanik has been targeted by extremist groups in the past, but Lukic said no attackers have ever been detained or questioned. She suggested the extremist groups enjoy the tacit approval of government hardliners.Serbia has launched pro-Western reforms since 2000, but liberals say it has not done enough to root out ultranationalism.

Posted
Sjajno! Sad kroz ovu rečenicu isfiltriraj sostveno pisanije na "ozbiljnim" temama i dobićeš fascinantan rezultat.
oseti se slobodnim da me sledeci put, na ozbiljnoj temi (spadaju li tu i one gde se pl provlaci?), upozoris kad samouvereno gledam u bob i pausalno optuzujem nekoga za ovo il ono.
Koliko puta si u životu slušao Peščanik i kada je bilo poslednji put? Iskreno. Pitam, ne prejudiciram.
nekoliko. ponekad procitam transkript, te (uglavnom budalastine) koje neko ovde prenese. moguce da propustam nesto mnogo dobro, al me lista gostiju uglavnom razuveri.
@mjone:Nadam se da ćeš razumeti zašto nakon nisam dalje čitao.
pokusaj da procitas i nastavak, i povuces paralelu sa samim pescanikom. gde se stice utisak da je tadic gori od tome, kostunice i nedica zajedno. "jer se oni, bar, ne pretvaraju". stim sto je ovo tema koja se zove "pescanik", dok se pescanik ne zove "koliko mrzim tadica".
1) v1. Jugo je opalio sam.v2. Momci nisu znali da je Jugo napunjen
da ne drvimo o tome, sacekajmo lepo epilog. pa onda.
2) Vlasnici sajtova imaju obicaj da kukaju kad im neko obori sajt. Zapravo, ne znam ni za jedan slucaj gde je kukanje izostalo.
naravno. a imaju obicaj da svoj sajt obezbede u najvecoj mogucoj meri. posto svakoj budali moze da padne na pamet da ga obara. i bekapuju ga, te srede brzo stvar ako bude frke. dok, npr, nemaju obicaj da optuze predsednika drzave da im je on oborio sajt. a dokaz toj tvrdnji je "reko neko na internetu".
3)U termin Pescanika sam, dok sam slusao radio, upadao slucajno cekajuci Foto-tapet. Uzorak je sasvim dovoljan da znam da se posle Pescanika signal zvucno popravljao. Impulsne smetnje su retko proizvod slucajnosti. Ako ljudi koji slusaju Pecanik tvrde da se smetnje i dalje cuju, verujem im zato sto sam ih i sam nekad cuo.
to i sam rekoh- trebalo bi izvrsiti istragu.
*neselektivna kritika po bilo cemu sto neko uradi, samo zato sto je on u pitanju, i ne spada pod kritiku- vec kafansko proseravanje. aka "forumasenje sa stavom" :lol: gde se dede bar pokusaj objektivnosti, ili je nju vreme pregazilo?
da ne ulazimo sad u to sta je objektivna kritika, pito bih te sledece: uvidjas li razliku izmedju politicke radio emisije koja pretenduje da bude ozbiljna, i foruma?
Smetaju mi emisije i novine koje placam, a vece su sranje od Pescanika. Te koje placam, a sranje su, niko ne ometa u radu. Ove besplatne ometaju. Koja je tu logika?
sto mene pitas? i ja mislim da je onaj ko im ometa (ako im iko ometa) signal retard. i da treba da odgovara.
Pescanik ima problem sto trazi nemoguce - da krivci za zlocine odgovaraju, a da javni sluzbenici koji su, krsenjem ljudskih prava, obezvredili godine zivota mnogim ljudima ne mogu da se kandidaju na javne funkcije odredjeno vreme. Takvi zahtevi u mnogim drzavama ne samo sto nisu bili nemoguci, nego su implementirani i kako-tako funkcionisu. Kod nas nisu i kritika javnih sluzbenika koji stite prekrsioce i kooptiraju ih u vlast jeste opravdana. U tom smislu je rad Pescanika opravdan. Problem je sto frustracija neispunjenjem, kod nas, nemogucih zahteva i sumnjiv kvalitet redakcije cine Pescanik losom emisijom. To, ipak, ne znaci da takva emisija ne sme da postoji.
da li se ovde neko zalagao za ukidanje pescanika? ja sigurno ne, nemam nista protiv njegovog postojanja. pa makar se uglavnom svodio na izlive frustracija.
Posted
ovo je novinarstvo kakvo treba da se uci u skoli i koristi. sve ostalo su editorijali, op-edovi i tako dalje.dakle, ko je izvor, o cemu se radi, ko je na sta reagovao, i sve sto spada u odgovore na pet pitanja.BELGRADE, Serbia (AP) ? Attackers have disrupted the broadcasts of a popular liberal radio show critical of Serb nationalism and hacked into its Web site, its editor said Wednesday.Svetlana Lukic, one of the two authors of Pescanik, or "Hourglass," told the Associated Press her car also has been vandalized in apparent attacks by ultranationalists."We have definitely been jeopardized, we are no longer able to do our work properly," Lukic said.Police have not commented on the latest threats. Serbia's pro-Western President Boris Tadic has demanded a probe into the matter.The show is broadcast once a week on the independent B92 radio. It features interviews with liberal intellectuals as well as critics of Serbia's conservative elite and the hardline Serbian Orthodox Church.Pescanik is very popular with pro-Western Serbs who are disappointed with the pace of reform after the ouster in 2000 of late autocrat Slobodan Milosevic.The nationalists consider the broadcasts to be anti-Serb. They have repeatedly broken into panels organized by Pescanik, attacking the participants.Pescanik has been targeted by extremist groups in the past, but Lukic said no attackers have ever been detained or questioned. She suggested the extremist groups enjoy the tacit approval of government hardliners.Serbia has launched pro-Western reforms since 2000, but liberals say it has not done enough to root out ultranationalism.
Da li?Ja i ovde vidim gomilu atributa (boldovano) koji nisu potpun opis stanja, a ima i suvise generalizacija. Jasno, u pitanju je vest od 100 reci pa je neka vrsta pojednostavljivanja nuzna. No, ta pojednostavjilvanja takodje pokazuju stav autora vesti.Evo moje korekcije:
BELGRADE, Serbia (AP) ? Attackers have disrupted the broadcasts of an influential liberal radio show critical of Serb nationalism and hacked into its Web site, its editor said Wednesday.Svetlana Lukic, one of the two authors of Pescanik, or "Hourglass," told the Associated Press her car also has been vandalized in alleged attacks by ultranationalists."We have definitely been jeopardized, we are no longer able to do our work properly," Lukic said.Police have not commented on the latest threats. Serbia's (pro-western obrisano) President Boris Tadic has demanded a probe into the matter.The show is broadcast once a week on the B92 radio. It features interviews with liberal intellectuals as well as critics of Serbia's conservative circles and the (hardline obrisano) Serbian Orthodox Church.Pescanik is very popular with some pro-Western Serbs who are disappointed with the pace of reform after the ouster in 2000 of late autocrat Slobodan Milosevic.The nationalists consider the broadcasts to be anti-Serb. They have repeatedly broken into panels organized by Pescanik, attacking the participants.Pescanik has been targeted by extremist groups in the past, but Lukic said no attackers have ever been detained or questioned. She suggested the extremist groups enjoy the tacit approval of government hardliners.Serbia has launched pro-Western reforms since 2000, but some/few liberals say it has not done enough to root out ultranationalism.[/i]
Ako sam negde promasio smisao neke reci na engleskom, izvinjavam se.
Posted (edited)
Da li?Ja i ovde vidim gomilu atributa (boldovano) koji nisu potpun opis stanja, a ima i suvise generalizacija. Jasno, u pitanju je vest od 100 reci pa je neka vrsta pojednostavljivanja nuzna. No, ta pojednostavjilvanja takodje pokazuju stav autora vesti.Ako sam negde promasio smisao neke reci na engleskom, izvinjavam se.
:Dajde da se igramo, sa zadovoljstvom, ionako me mrzi da radim ono sto moram.
Attackers have disrupted the broadcasts of an influential liberal radio show critical of Serb nationalism and hacked into its Web site, its editor said Wednesday.
influential je, da izvinu postovaoci i obozavaoci pescanika, preterivanje, jer velike agencije imaju striktna pravila koliko sta mora da bude slusano/gledano itd, da bi bilo influential. zato u lidu vesti ne moze da stoji takva kvalifikacija, vec nize u tekstu. takodje, da je ova kvalifikacija u lidu, to bi u neku ruku predstavljalo i stav ap-a, a agencija to ne dozvoljava. verovali ili ne, cak se i za stewarta/colberta/mahera/olbermana i ostale ne govori da su influential.
Svetlana Lukic, one of the two authors of Pescanik, or "Hourglass," told the Associated Press her car also has been vandalized in alleged attacks by ultranationalists.
ne moze alleged jer se ona citira. dakle, mora apparent. da nema lukic told ap, moglo bi da se stavi alleged.
Police have not commented on the latest threats. Serbia's (pro-western obrisano) President Boris Tadic has demanded a probe into the matter.
ovde si u pravu. pro-Western jeste pojednostavljeno, te da je pricu objavila domaca agencija, ne bi smelo da ga bude. ali posto se radi o ap-u, ovakve karakteristike, ma koliko su jednostavne, moraju da postoje. na kraju, slozicemo se da ako je kostunica u svetskoj javnosti bio predstavljan kao conservative moderate nationalist, tadic ipak zasluzuje pro-Western, pre nego reformist, sto je bila titula rezervisana sa djindjica.
The show is broadcast once a week on the B92 radio. It features interviews with liberal intellectuals as well as critics of Serbia's conservative circles and the (hardline obrisano) Serbian Orthodox Church.
za ovo se slazem, ali opet profesionalno, spc je mnogo hardlajnija od drugih pravoslavnih, a izmedju ostalog, titulu je zaradila i nekim stavovima koji se ne slazu sa generalnom doktrinom koja je predstavljena na saboru svih pravoslavaca prosle ili pretprosle godine, nisam sigurna. ne zanima me crkva, pa ne pratim bas pazljivo, izvinjavam se.ali u redu, ovo je moglo i da ne bude tu.
Pescanik is very popular with some pro-Western Serbs who are disappointed with the pace of reform after the ouster in 2000 of late autocrat Slobodan Milosevic.
dobro, sad vec mozemo da merkamo da li je some ili ne, ja bih stavila certain, ali opet, licna procena, mozda se pisac vesti druzi samo sa pro-Western Serbs.
Serbia has launched pro-Western reforms since 2000, but some/few liberals say it has not done enough to root out ultranationalism.[/i]
isto ko i gore, s tim sto agencijski manueli naredjuju da se ne koristi cesto some/few. takodje, ako je tadic klasifikovan kao pro-western, onda su oni liberals, zar ne?ugusih. izvinte. Edited by luba
Posted
:Dajde da se igramo, sa zadovoljstvom, ionako me mrzi da radim ono sto moram.influential je, da izvinu postovaoci i obozavaoci pescanika, preterivanje, jer velike agencije imaju striktna pravila koliko sta mora da bude slusano/gledano itd, da bi bilo influential. zato u lidu vesti ne moze da stoji takva kvalifikacija, vec nize u tekstu. takodje, da je ova kvalifikacija u lidu, to bi u neku ruku predstavljalo i stav ap-a, a agencija to ne dozvoljava. verovali ili ne, cak se i za stewarta/colberta/mahera/olbermana i ostale ne govori da su influential.ne moze alleged jer se ona citira. dakle, mora apparent. da nema lukic told ap, moglo bi da se stavi alleged.ovde si u pravu. pro-Western jeste pojednostavljeno, te da je pricu objavila domaca agencija, ne bi smelo da ga bude. ali posto se radi o ap-u, ovakve karakteristike, ma koliko su jednostavne, moraju da postoje. na kraju, slozicemo se da ako je kostunica u svetskoj javnosti bio predstavljan kao conservative moderate nationalist, tadic ipak zasluzuje pro-Western, pre nego reformist, sto je bila titula rezervisana sa djindjica.za ovo se slazem, ali opet profesionalno, spc je mnogo hardlajnija od drugih pravoslavnih, a izmedju ostalog, titulu je zaradila i nekim stavovima koji se ne slazu sa generalnom doktrinom koja je predstavljena na saboru svih pravoslavaca prosle ili pretprosle godine, nisam sigurna. ne zanima me crkva, pa ne pratim bas pazljivo, izvinjavam se.ali u redu, ovo je moglo i da ne bude tu.dobro, sad vec mozemo da merkamo da li je some ili ne, ja bih stavila certain, ali opet, licna procena, mozda se pisac vesti druzi samo sa pro-Western Serbs.isto ko i gore, s tim sto agencijski manueli naredjuju da se ne koristi cesto some/few. takodje, ako je tadic klasifikovan kao pro-western, onda su oni liberals, zar ne?ugusih. izvinte.
U pravu si za alleged, prevideh da je i to citat.Influential: hteo sam da zamenim popular necim sto bi sugerisalo da se za Pescanikom dize prasina ali da nije bas emisija koja je bas toliko slusana.Hard-line je bez veze za crkvu. Da li bi stavili hard-line pored southern baptist? Sumnjam. Nepotrebno.Certain. Odlicno. Ideja je bila da se pokaze da i u "liberalnom" taboru ima svega i svacega i da Pescanik nije glasilo sveukupne "liberalne" Srbije. Stavise, ima prilicno sukoba unutar toga tabora, ne samo licnog, vec i politicko-ideoloskog. Verujem da bi i Sonja Liht i Natasa Kandic bile klasifikovane kao "liberals", a znamo da su stavovi po odrededjenim pitanjima prilicno udaljeni, i to bas po pitanjima "suocavanja" gde se ne stavlja ograda certain uz liberals.
Posted

novinarstvo koje valja je novinarstvo koje odgovara na pet pitanja? Isusjebehrista....

Posted
U pravu si za alleged, prevideh da je i to citat.Influential: hteo sam da zamenim popular necim sto bi sugerisalo da se za Pescanikom dize prasina ali da nije bas emisija koja je bas toliko slusana.
cini mi se da bi najidealnije bilo prominent. jer to pescanik, uglavnom, i jeste. kao i sve sto je prominent (na engleskom), intelektualci, knjige, umetnicki filmovi, filozofija itd.
Hard-line je bez veze za crkvu. Da li bi stavili hard-line pored southern baptist? Sumnjam. Nepotrebno.
stavljaju, itekako. cak i francuzi, koji izbegavaju kvalifikacije tako ceste kod amera, moraju da razjasne ko je crn, ko je beo, ko je zut. moj izbor bi pre bio hardcore.
Certain. Odlicno. Ideja je bila da se pokaze da i u "liberalnom" taboru ima svega i svacega i da Pescanik nije glasilo sveukupne "liberalne" Srbije. Stavise, ima prilicno sukoba unutar toga tabora, ne samo licnog, vec i politicko-ideoloskog. Verujem da bi i Sonja Liht i Natasa Kandic bile klasifikovane kao "liberals", a znamo da su stavovi po odrededjenim pitanjima prilicno udaljeni, i to bas po pitanjima "suocavanja" gde se ne stavlja ograda certain uz liberals.
zato sam i stavila certain. da ovaj tekst ima produzetak, to jest, lead, onda bi doslo do razjasnjavanja. natasa kandic je, inace, top human right activist, a sonja se, bogami, ne pominje odavno. mislim da je ona nekad bila analyst, ali ne mogu da se setim, nazalost.evo za postovatelje, tekst koji je trebalo da bude objavljen na pescanikovom sajtu pre obaranja.

Pescanik(1)First off, what is it?Pescanik is a nongovernmental organization consisting of two members, two journalists, Svetlana Lukic and Svetlana Vukovic. The two of them have been producing a 90 minute long radio show for nine years, and they have been giving it free of charge to Radio B92 to broadcast once a week, on Friday, and rebroadcast the next day. Between 350.000 and 400.000 listeners are tuning in every week.The two of them then transcribe the program and every three months they put out those transcripts in a form of a book. So far, 26.000 copies of those books were published. They are being sold at their production price or given out for free at public events. The books are promoted during public debates, organized by Pescanik, across Serbia (in thirty different towns and cities per year). So far 354 shows have been broadcasted, 300 of which can be heard on a DVD which is distributed in similar fashion.Last year Pescanik set up a website www.pescanik.com where they publish political social and cultural articles by their contributors (mostly related to Euro-Atlantic integrations and controversies surrounding war crimes) . The site has an average of 5000-6000 unique visitors a day, many of whom, according to the web host, stay there for hours.The most important pieces published on the webcite are then translated into English and mailed to international subscribers, while a wider selection, in Serbian, is transcribed and published as a separate publication called Almanac. The first issue of the Almanac comes out on Friday, January 30th 2009.Again: all of this is done by two persons, Svetlana Lukic and Svetlana Vukovic, with a little help from few volunteers. So much for statistics.As for the professional quality of their work, the two of them have numerous awards for their professional work:Journalists' Association of Serbia (1990) for best program on RTV Beograd,?Jug Grizelj? Fund for investigative journalism (1995),?Dusan Bogavac? Fund for ethics and courage (1995),The ?Konstantin Obradovic? Award of the Belgrade Centre for human rights (2006),The award of the city of Belgrade for journalism (2006),The ?Press Freedom Award? of the international organization Reporters Without Borders.(2)The program always begins with the so-called announcement by Svetlana Lukic, which in fact is a column similar to what we would call an editorial in the print media.In the latest, 354th show, Svetlana Lukic, as usual, commented on last week?s events. As it happened, a central figure of these events was the apparently inviolable President of Serbia. The commentator had the following to say about him:? that he was the only one in the world not to send a congratulatory note to President-elect Obama;? that he was isolating Serbia (?raising a new Iron Curtain?);? that in seven months since the pro-European government was formed the support of European integrations dropped 6% among Serbian citizens; ? that using his pupil and Minister of Foreign Affairs he is accusing the EU for having ?special demands? for the association of Serbia (we want to join Europe, but Europe does not want us);? that he is usurping the authority which the Constitution does not grant him;? that he is not doing anything for Serbia to support the European Parliament?s resolution to make July 11th a day of commemoration for victims of the genocide in Srebrenica;? that through prominent members of his party (Micunovic) he is decieving the serbian public that the International Court of Justice had ruled that ?Serbia was not guilty of genocide?.(3)Now, imagine this!Because of the still unexplainable ?obstructions? of a large number of transmitters during the radio broadcast on Friday January 23rd and the repeat on Saturday January 24th, this announcement, as well as the larger part of the show, could not be heard by numerous listeners in Vojvodina, Central Serbia, South Serbia and Belgrade. These transmitters belong to state televion RTS, headed by Aleksandar Tijanic, former minister of information under Milosevic, and close colaborator of Vojislav Kostunica during Kostunica?s presidency.At the same time there was an organized hacker attack on Pescanik?s website, where this announcement are published in written form almost simultaneously with the radio broadcast. This was a DoS (Denial of Service) attack, which is a coordinated effort by a group of people to max out the complete resources of the server so its intended users cannot reach it. The DoS attack on Pescanik?s sever was perpetrated by straining the internet link through a large number of open connections with the server. This resulted in a complete inaccessibility of the server. That this was a coordinated and a well organized by a large number of individuals is proven by the fact that the server would be attacked again every time it was put back on the web.Most attacks came from the IP addresses of two companies, SBB and Telekom. These two internet service providers keep a list of users who on this day had those IP addresses, while the hosting provider has a list of the exact time when the attacks were committed. With this data, the identities of the perpetrators can easily be determined. This is a criminal offence which is subject to public prosecution (damage to computer data and software, article 298, paragraph 1 of the Criminal Code). There is a special department in the District Prosecutor's Office for the so-called Cyber Crime. The attacks also came from locations in Croatia and Russia.But the miracles do not end there. While Svetlana Lukic is reading her announcement in Radio B92?s studio, a battered maroon Yugo is performing a complicated maneuver (leaving skid marks on the lawn) so it can reach the needed speed and angle of impact to smash into the car that Svetlana Lukic had parked on the B92 parking lot. There are several eyewitnesses to this event, but no one wrote down the number of the registration plates. The car was hit with such a tremendous force that its front wheels went over the 10-inch curb. There is smoke coming out of Yugo?s hood, one of its tires is busted, but it manages to get away, and the police cannot find it.(4)All of these miracles need a strong motive, a serious and well synchronized organization, participation of a large group of individuals and a clear belief that they are guaranteed not to be punished.The $64000 question is: who organized this? Do you have any ideas? (Some kids? Foreign agencies?) (5)After the Markale massacre (where the Bosniaks ?killed themselves off?) it is not unusual that on different blogs and internet forums we can see comments, although scant, claiming that this was done by Pescanik?s journalists themselves. According to this theory they themselves have been jamming their signal, bringing down their own website and demolishing their own car ?so they could make a name for themselves?.(6)Now it?s Mr. Tadic?s coalition partner, Minister of the Interior Dacic, former close aid to Milosevic, whose job it is to quickly relieve us of all the obvious (?spiteful and malicious?) doubts as to who ordered and masterminded the whole operation.Srdja Popovic

Posted

ajme, zar je ispod časti platiti nekome lekturu...

Posted
novinarstvo koje valja je novinarstvo koje odgovara na pet pitanja? Isusjebehrista....
da. to je novinarstvo, svidjalo ti se to ili ne. novinarstvo je zanat i ima pravila kao i svaki zanat. ona se kasnije razradjuju u druge novinske forme. ali pescanik, ponavljam, po pravilima i zanatu, nije novinarstvo i to je tako.
Posted
da. to je novinarstvo, svidjalo ti se to ili ne. novinarstvo je zanat i ima pravila kao i svaki zanat. ona se kasnije razradjuju u druge novinske forme. ali pescanik, ponavljam, po pravilima i zanatu, nije novinarstvo i to je tako.
Pošto si rekao ili rekla da nije novinarstvo, ti onda kaži šta je Peščanik?